ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać437
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić

- historia
- 2025-10-15
- 2025-10-15
- 2024-09-19
- Bartłomiej Pietrzyk
SUWERENNOŚĆ – NIEPRZEWIDYWALNOŚĆ – MOBILNOŚĆ – FAKTY – SOLIDARNOŚĆ
Snyder wraca w wielkiej formie. Rozpatrując historię, współczesność i przyszłość – od nazistowskich Niemiec, przez ZSRR, po Amerykę Trumpa i Rosję Putina – buduje mapę myślenia o wolności. Nie jako braku ograniczeń, lecz jako zrywie do działania, ćwiczeniu bliskości społecznej i pielęgnowaniu życia w prawdzie.
Suwerenność, nieprzewidywalność, mobilność, fakty i solidarność – to pięć filarów refleksji Snydera. Są one nie tylko filozoficznymi kategoriami, ale także konkretnymi narzędziami ułatwiającymi zrozumienie współczesnych zagrożeń i odzyskiwanie sprawczości.. Co to znaczy być suwerenną osobą? Czemu przewidywalność oznacza zniewolenie? Kto przeciera nam szlaki, a komu przecieramy szlaki my? Fakty oznaczają życie w prawdzie, a solidarność łagodzi trudną logikę życia. Wolność nie istnieje w oderwaniu od innych.
O wolności to śmiała intelektualna i moralna propozycja, jak odzyskać sprawczość w epoce dezinformacji, dryfu w stronę autorytaryzmu i obywatelskiego zmęczenia. To książka o odpowiedzialności – i głęboko humanistyczna wizja przyszłości.
Timothy Snyder to jeden z najbardziej oryginalnych i przenikliwych współczesnych myślicieli zajmujących się historią Europy, amerykańską polityką, a teraz także wolnością. Każdy, komu zależy na tej ostatniej – kto rozważa, czym wolność jest i czego trzeba, by ją ocalić – powinien przeczytać tę książkę.
Anne Applebaum
Kup O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić w ulubionej księgarnii
Oceny książki O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić
201 użytkowników ma tytuł O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić na półkach głównych- Chcę przeczytać 184
- Polityka 1
- Historia 1
- Historia i polityka 1
- Psychologia 1
- E-Booki 1

Cytaty z książki O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić
Pięć form wolności to: suwerenność, czyli wyuczona zdolność do dokonywania wyborów; nieprzewidywalność, czyli umiejętność wykorzystywania fizycznych prawidłowości do osobistych celów; mobilność, czyli zdolność do poruszania się w przestrzeni i czasie zgodnie z wartościami; uznanie faktów, czyli kontrola nad światem, która pozwala nam go zmieniać; oraz solidarność, czyli uznanie, że wolność jest dla wszystkich.
Rozwiń ZwińWolność i bezpieczeństwo idą w parze. W preambule Konstytucji USA stanowi się, że celem dążeń mają być "błogosławieństwa wolności" wraz z ogólną pomyślnością" i"wspólną obroną" 10. Potrzebujemy zarówno wolności, jak i bezpieczeństwa. Aby ludzie byli wolni, muszą czuć się bezpiecznie, zwłaszcza jako dzieci. Trzeba im dać szansę, by poznali siebie nawzajem i świat. Później, gdy stają się wolnymi ludźmi, decydują, jakie ryzyko podejmować oraz z jakich powodów.
Wolność i bezpieczeństwo idą w parze. W preambule Konstytucji USA stanowi się, że celem dążeń mają być "błogosławieństwa wolności" wraz z og...
Rozwiń ZwińWolność nie jest nieobecnością, lecz obecnością - życiem, w którym podejmujemy liczne zobowiązania i łączymy je na różne sposoby, po czym je wypełniamy. Cnoty są realne, podobnie jak gwiaździste niebo nad nami. Gdy jesteśmy wolni, uczymy się ich, okazujemy je i wprowadzamy je w życie. Z czasem wybory, jakich dokonujemy między cnotami, definiują nas jako obdarzone wolą jednostki.
Wolność nie jest nieobecnością, lecz obecnością - życiem, w którym podejmujemy liczne zobowiązania i łączymy je na różne sposoby, po czym je...
Rozwiń Zwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić
Historyczno-filozoficzne eseje na temat różnych aspektów wolności. Książka z kategorii przeczytaj koniecznie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu poprzedniej książki tego autora "Ucieczka do niewolności" która mnie zafascynowała, jestem trochę zawiedziony. Dla mnie za mało jest tu faktów potwierdzających głoszone tezy. Wywód jest bardzo teoretyczny i dość rozwlekły. Książka jest bardziej filozoficzna a nie historyczna. A przecież autor jest historykiem a nie filozofem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna lektura o tym co najważniejsze - WOLNOŚĆ !
Jest to jedna z najważniejszych i najbardziej aktualnych książek eseistycznych ostatnich lat. Autor, znany historyk i przenikliwy komentator współczesnej polityki, podejmuje próbę ponownego zdefiniowania pojęcia wolności w świecie naznaczonym dezinformacją, kryzysem demokracji i narastającymi tendencjami autorytarnymi. Snyder nie traktuje wolności jako abstrakcyjnego hasła ani prostego braku ograniczeń, lecz jako aktywną postawę wymagającą odpowiedzialności i zaangażowania.
Punktem wyjścia dla autora jest analiza historii XX i XXI wieku — od doświadczeń nazistowskich Niemiec i Związku Radzieckiego, przez współczesną Rosję Władimira Putina, aż po Stany Zjednoczone czasów Donalda Trumpa. Snyder pokazuje, że wolność nie zanika nagle, lecz stopniowo, w wyniku obojętności, manipulacji faktami oraz rezygnacji obywateli z własnej sprawczości. Historia staje się tu narzędziem ostrzegania, ale i źródłem praktycznych lekcji.
Centralnym elementem książki jest koncepcja pięciu filarów wolności: suwerenności, nieprzewidywalności, mobilności, faktów i solidarności. Snyder przekonująco dowodzi, że suwerenność oznacza zdolność do samodzielnego myślenia i działania, a nie izolację. Nieprzewidywalność staje się przestrzenią wolności, ponieważ systemy opresyjne dążą do pełnej kontroli i schematów. Mobilność rozumiana jest nie tylko dosłownie, lecz także jako otwartość na zmianę i rozwój. Fakty to fundament życia w prawdzie, bez którego demokracja nie może funkcjonować, natomiast solidarność przypomina, że wolność nigdy nie jest wyłącznie indywidualnym doświadczeniem.
Styl Snydera jest klarowny, esejystyczny i jednocześnie zaangażowany moralnie. Autor nie moralizuje, lecz zaprasza czytelnika do refleksji i współodpowiedzialności. O wolności to książka wymagająca intelektualnie, ale napisana w sposób przystępny, dzięki czemu trafia nie tylko do akademików, lecz także do szerokiego grona odbiorców.
Podsumowując, O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić to odważna i głęboko humanistyczna propozycja myślenia o przyszłości. To lektura obowiązkowa dla wszystkich, którym zależy na demokracji, prawdzie i wspólnocie. Snyder przypomina, że wolność nie jest dana raz na zawsze — trzeba ją nieustannie rozumieć, ćwiczyć i chronić.
Moje mocne 9/10 :)
Genialna lektura o tym co najważniejsze - WOLNOŚĆ !
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to jedna z najważniejszych i najbardziej aktualnych książek eseistycznych ostatnich lat. Autor, znany historyk i przenikliwy komentator współczesnej polityki, podejmuje próbę ponownego zdefiniowania pojęcia wolności w świecie naznaczonym dezinformacją, kryzysem demokracji i narastającymi tendencjami autorytarnymi....
Snydera czytać warto i trzeba. Tym razem omawia pojęcie wolności i jej współczesne wymiary. Czytałam z ołówkiem w ręce robiąc notatki do wykorzystania na zajęciach ze studentami lub do własnych tekstów. Naprawdę mądra książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWolność pozytywna w świecie pogubionym
Nie jest pewne, że historyk dysponuje specjalnym wglądem w czekającą nas przyszłość. Przeszłość stanowi dla niej przecież zaledwie wskazówkę. Jednak Timothy Snyder w książce „O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić” dostarcza ważnego namysłu dla statusu pojęcia ‘wolność’. Jak jest rozumiane, wypaczane, dezawuowane, pielęgnowane. Historyk analizując Stany Zjednoczone, historyczne wzloty i upadki ich systemu politycznego, pokazuje kondycję świata demokracji w XXI wieku przez pryzmat praw jednostek. Wolność odmienia przez wszystkie przypadki, by wydobyć sedno tej wartości. Zaakcentowany namysł egzystencjalno-filozoficzny, wynikający z doświadczeń życiowych (*),dodaje przesłaniu autentyczności. To kolejny krzyk intelektualisty w obronie demokracji w krajach, w których decydenci promują swoistego złotego cielca w postaci ‘narracji deprawująco-relatywizujacej’.
Nie wszystko w książce dostarczyło mi równie mocnych obserwacji. Jednak w przypadku mechanizmu ostatnich lat, który przybrał formę ponadnarodowego i immunizowanego na większość systemów polityczno-społecznych zniewolenia totalnego, odmalowana panorama jest rzeczowa. W zasadzie każda rozbudowana ludzka konstrukcja kulturowa ma blaski i cienie. Da się jednak tym światem idei i postaw zarządzać, można wskazywać lepsze i gorsze rozwiązania. Emocje, które towarzyszą autorowi przez całą książkę, oddaje dość ‘heretycki’ wniosek, niewymagający już dowodu słuszności, ale raczej poszukiwania remedium (str. 94-95):
„Podobnie jak czechosłowaccy komuniści libertarianie z Doliny Krzemowej najpierw obiecywali nowy wspaniały świat, potem mówili nam, że nie ma alternatywy, a na koniec zaprosili nas, byśmy żyli wewnątrz ekranu. Tak jak komuniści, oni również przeszli od bezgranicznej wiary w utopię do zupełnego nihilizmu we wszystkich obszarach – do świata, w którym ‘wszystko jest do dupy’.
Następnie zadają pytanie, czy nie żyjemy może w symulacji komputerowej – lub, posługując się starszym sformułowaniem, w platońskiej jaskini. Mówiąc o symulacjach, bogaci i ważni ludzie szukają niestety wymówki, by działać nieodpowiedzialnie. Jeżeli zdecydujemy, że nie jesteśmy prawdziwi, a życie jest gdzie indziej, możemy stoczyć się do jaskini, w której moralność jest bezcelowa, a wolność niemożliwa”
Celem Snydera było przepracowanie nowożytnych idei wolności w realiach współczesnych. Diagnozując upadek USA na wielu polach życia publicznego, oferuje powrót do postaw wschodnioeuropejskich dysydentów, chociażby Havla i Michnika, którzy, jak wynika z powyższego cytatu, w pewnym sensie walczyli z tym samym zniewoleniem. Apeluje o pielęgnowanie pozytywnego wymiarach wolności (do czegoś) i unikanie pułapek demagogii wolności negatywnej (od czegoś). W zasadniczym wątku rozwija myśli wokół kilku obszarów, na których tak rozumianą wolność należy budować. Skupia się na suwerenności, nieprzewidywalności i mobilności. Szczególnie drugi i trzeci składnik wolności prezentują się w postaci dość nieoczywistej. W związku z tym, wolność nie może wzrastać w świecie nieuchronności (str. 202) czy krępującym jednostki. Nieco zabrakło w tych akurat analizach przedyskutowania granic wolności. W tym sensie praca Stiglitza (*) jest dobrym dopełnieniem książki Snydera.
Nie przebierając w słowach, historyk konfrontuje ‘staromodne’ idee wolności z cynizmem konsumpcyjnej globalizacji. Po dość niesatysfakcjonującym rozdziale o faktach, jako orężu ludzi broniących wolności, dostajemy najciekawszy rozdział, taką frontalną filipikę w rozdziale ‘Solidarność’. Dla samego tego fragmentu warto przeczytać całość. Jest tam pustka libertarianizmu, kult relatywizmu, komercjalizacja medycyny (piękna sentencja na str. 289),para-religijna wersja kapitalizmu. Wybrałem drugi, również dłuższy cytat, który obrazuje mechanizmy manipulacji i narracyjną przemoc (str. 283):
„Aby sięgnąć gwiazd, będziemy musieli oderwać wzrok od naszych telefonów. Do innych planet możemy dotrzeć tylko z wykorzystaniem rakiet z napędem termojądrowym. Takie rakiety opracujemy dopiero wtedy, gdy będziemy dysponować syntezą jądrową. Warunkiem ujarzmienia syntezy jądrowej jest próba zaradzenia zmianie klimatu. Zmianą klimatu zajmiemy się dopiero wtedy, gdy ludzie uwierzą, że ona zachodzi. Żeby w to uwierzyli, niezbędna jest reforma mediów społecznościowych. Musk jest właścicielem platformy, która poucza nas, że zmiana klimatu jest mistyfikacją. To znacznie zmniejsza prawdopodobieństwo podróży kosmicznych.”
Pomijając kilka detali, przesłanie tego fragmentu jest jasne i pokazuje (nawet z przypadłością w postaci zawężenia problemu do jednego gracza) sedno naszych bolączek. Brakuje nam zaufania do specjalistów, do istoty pracy badawczej, do wartości prawdziwego dziennikarstwa, do wartości wysiłku włożonego w ustalanie faktów. Samo podsumowanie jest spojrzeniem szukającym balansu między elitaryzmem (merytokracją) a egalitaryzmem (vox populi). Udaje się w nim wybrnąć z tej sprzeczności poprzez rozbudowanie wspomnianej trójelementowej wolności o samodzielność i solidarność. Pierwsza prowadzi do dorosłości (bliskiej hasłu Kanta),druga do lepszego wartościowania postaw i sądów.
„O wolności” to w pewnym stopniu autobiografia profesora. Czerpanie z własnego życia pomaga Mu zbudować jednocześnie badawczy dystans i aksjologiczne wnioski. Kresowe korzenie dają szerszą perspektywę dla amerykocentryzmu, który jest tu w wersji nienachalnej. Wynika on z dobrze zdefiniowanego odbiorcy i założonych celów publikacji. Wychodzi z założenia, że chora Ameryka, to kłopot dla tej części świata, która chciałby uniknąć chińskiej wersji państwa i społeczeństwa. Książka należy do niezbyt licznej grupy tych, które we fragmentach czytałem ponownie. To dla mnie dodatkowy atut dla ponadprzeciętności obserwacji Snydera i syntetycznego trafiania w sedno kondycji świata uwikłanego w pozory i tyranię dezinformacji. Historyk pisze prostym językiem sięgając głębi, czerpie z przemyśleń swoich mistrzów, m.in. Kołakowskiego, Judta, Weil. Punktuje kluczowe błędy decyzyjne rządu federalnego (od wolnego rynku w wersji skrajnej, poprzez dyskryminacje i więziennictwo, po promocje źle rozumianego indywidualizmu),by zaproponować modyfikacje. Te zmiany, to nie tylko konsekwencje światopoglądu autora, który jest wyczuwalny, ale żelaznych faktów o pogłębiającej się anomalii w relacjach człowiek-człowiek, przyroda-człowiek, świat wirtualny-człowiek i cała klasa relacji jednostka-zbiorowość.
BARDZO DOBRE – 8/10
=======
* W książce Snyder wspomina o poważnej chorobie, która wydawała mu się w pewnym momencie terminalną.
** „Droga do wolności”, Stiglitz J.E., Prześwity 2025
Wolność pozytywna w świecie pogubionym
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest pewne, że historyk dysponuje specjalnym wglądem w czekającą nas przyszłość. Przeszłość stanowi dla niej przecież zaledwie wskazówkę. Jednak Timothy Snyder w książce „O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić” dostarcza ważnego namysłu dla statusu pojęcia ‘wolność’. Jak jest rozumiane, wypaczane, dezawuowane,...
Ostatnio wpadła mi w ręce najnowsza pozycja Timothy Snydera, czyli "O wolności. Przewodnik po świecie, który można ocalić". Wydawnictwo Znak Znak Horyzont Wydanie ładne, twarda okładka, oprawa szyta. Stron ponad 450. Osoby Snydera przedstawiać nie trzeba. Nie mogę powiedzieć, żebym czytał wszystko, co napisał, ale nie jest to mój pierwszy kontakt z autorem. Tym razem dostajemy, chyba mogę to nazwać w ten sposób, esej. Głównym tematem jest, oczywiście, wolność i rozmaite jej aspekty oraz sposoby pojmowania. Zarówno w ujęciu historycznym, jak i współczesnym. A do tego mnóstwo wątków autobiograficznych. Jest naprawdę ciekawie, więc jeśli szukasz dla siebie intelektualnej rozrywki i, może, tematu do dyskusji, to książka na pewno się nada.