Samozatrudnienie. Konieczność czy wybór przedsiębiorczych?

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- e-book
- 2018-01-01
- 2018-01-01
- 9788380301924
Niniejsza publikacja nie wyczerpuje całej problematyki związanej z samozatrudnieniem, nie sygnalizuje nawet wszystkich obszarów, które powinny być analizowane pod kątem tego zjawiska. Zabrakło tu rozważań dotyczących kilku tematów poruszanych podczas konferencji, takich jak m.in. innowacyjność samozatrudnienia czy analiza efektywności samozatrudnienia z perspektywy mikroekonomicznej. Niewątpliwie samozatrudnienie będzie ważną częścią globalnej gospodarki. Zwrócił na to uwagę R. Drozdowski, według którego coraz więcej aktywności - nie tylko gospodarczych, ale też naukowych, kulturalnych, społecznych - jest zamykanych w ramy projektu, ze specyficznymi regułami ich realizacji i rozliczania. Są one głównie realizowane przez samozatrudnionych i freelancerów. Pojawiają się już głosy o narodzeniu się nowego społeczeństwa - project society. Do tego zatarcie granicy między producentem i konsumentem, pracodawcą a pracownikiem, rozwój gospodarki współdzielenia, rozwinięcie gospodarki opartej na technologiach cyfrowych sprawiają, że analizy muszą być wieloaspektowe i interdyscyplinarne. Aby uwzględnić całą złożoność opisywanych zjawisk, trzeba uwzględnić nie tylko klasyczną analizę ekonomiczną, ale też perspektywy instytucjonalną, socjologiczną czy psychologiczną. Ograniczone możliwości wydawnicze nie pozwoliły na uwzględnienie wszystkich istotnych tematów. Mamy nadzieję, że publikacja ta rozpocznie polemikę nad zmianami sposobów gospodarowania we współczesnej gospodarce i miejscem w niej samozatrudnienia. Chcielibyśmy, aby głos w dyskusji zabrali przedstawiciele nie tylko świata nauki, ale także instytucji regulujących warunki prowadzenia działalności gospodarczej, oraz sami praktycy, w tym osoby samozatrudnione.
Kup Samozatrudnienie. Konieczność czy wybór przedsiębiorczych? w ulubionej księgarni
Oceny książki Samozatrudnienie. Konieczność czy wybór przedsiębiorczych?
Tagi i tematy do książki Samozatrudnienie. Konieczność czy wybór przedsiębiorczych?
Cytaty z książki Samozatrudnienie. Konieczność czy wybór przedsiębiorczych?
Dodaj cytat z książki Samozatrudnienie. Konieczność czy wybór przedsiębiorczych?
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Samozatrudnienie. Konieczność czy wybór przedsiębiorczych?