Gwiazdy nas poprowadzą

2025-09-10
2025-09-10
2023-09-27
Agnieszka Patrycja Wyszogrodzka-Gaik

Kup Gwiazdy nas poprowadzą w ulubionej księgarnii

Oceny książki Gwiazdy nas poprowadzą

OPINIE i DYSKUSJE o książce Gwiazdy nas poprowadzą

“Gwiazdy nas poprowadzą” to książka z tego samego uniwersum co „Ocalałe serca” i „Lotos”. Obie poprzednie historie bardzo mi się podobały - szczególnie „Lotos”, który trafił do mojej topki ubiegłego roku. Mimo że tamte opowieści były bolesne i trudne, zostawiały czytelnika z iskierką nadziei - poczuciem, że bohaterowie przeszli przez piekło, żeby w końcu odnaleźć szczęście.
Tutaj… sama nie wiem, co myśleć. Ani o historii, ani o bohaterach.

Dwa lata temu Tabitha została porwana razem ze swoim profesorem, Matthew. Przez kilka tygodni była więziona w ciemnej piwnicy przez porywacza, który ją gwałcił i zmuszał Matthew do współżycia z nią. Tabithie udało się uciec, ale Matthew już nigdy nie wyszedł o własnych siłach z tamtej piwnicy.

Teraz Tabs samotnie wychowuje córkę - Hope. Dziewczynkę, która jest również córką Matthew.

Gabe zakochał się w Tabithie od pierwszego wejrzenia. Pokochał też jej małą córeczkę, choć wiedział, że raczej nie ma co liczyć na odwzajemnienie uczuć. Znał jej historię. Wiedział, że jej serce wciąż należy do Matthew.
I właśnie dlatego jestem tak rozdarta.

Przez całą książkę było mi żal Gabe’a, bo kocha kobietę, która nie potrafi odpowiedzieć na jego uczucia. Ale z drugiej strony… to wcale nie jest jej wina. Trudno oczekiwać, że po tym, co przeszła, z uśmiechem wkroczy w nowy związek. Tabitha rani Gabe’a na każdym kroku - ale czy naprawdę można ją za to winić?

Ta książka potwornie mnie frustrowała. Zachowania bohaterów momentami doprowadzały mnie do szału, a jednocześnie… rozumiałam ich. Wszystko w tej historii jest tak emocjonalnie poplątane, że pod koniec czułam się równie rozbita jak oni.

Nie byłam gotowa na taki emocjonalny rollercoaster. Książka długo czekała na półce, bo tuż po premierze czytałam sporo recenzji, które trochę mnie do niej zniechęciły - i teraz doskonale je rozumiem.

Były momenty, kiedy chciałam zrobić DNF. Były też takie, kiedy miałam ochotę wystawić jej pięć gwiazdek.
Ostatecznie stoję gdzieś pośrodku.

Tabitha razem ze swoim wykładowcą została porwana. Ich oprawca zamknął ich w piwnicy , traktował jak swoje "zwierzątka" zapewniając jedną kanapkę dziennie i wodę. Koszmar który przyszło im przeżywać, zbliża ich, jednak tylko Tabitha zostaje ocaloną i wraca do swojego życia. Matthew niestety pada ofiarą seryjnego mordercy.

Po dramatycznych przejściach, które uczyniły ją samotną matką. Tabitha postanawia się uleczyć. Opowiada swoją historię i dzięki temu zaczyna czuć coraz większą ulgę. W jej życiu pojawia się Gabriel, mężczyzna, który trwa przy jej boku i wspiera ją w każdej sytuacji. Między nimi rodzi się silna więź, a Tabitha zaczyna znów wierzyć w miłość. Gdy jednak odzywa się przeszłość Gabriela, mężczyzna musi odejść. Życie Tab po raz kolejny traci sens.

(Jeśli macie ochotę poznać "Gwiazdy nas poprowadzą" to pierw dobrze znać "Ocalałe serca" i "Lotos").

"Gwiazdy nas poprowadzą" grubasek który wciąga od pierwszych stron. Historia Tab i Gabe (jak i Matthew) jest smutna, ale jednocześnie jedna z piękniejszych jakie miałam okazję czytać w 2025 roku! Emocje.. tego potrzebuje kiedy czytam. Nie ważne, że nie raz miałam ochotę krzyczeć razem z główną bohaterką.

Przedstawiona historia uzależnia jak czekolada: trudno ją odłożyć. Autorka już wiele razy zauroczyła mnie swoją twórczością, ale ta książka wygrała. Odnalazłam w niej wszystko, co kocham w romansach: prawdziwe emocje, serce biło zdecydowanie za szybko.To była wymarzona książka na pożegnanie starego roku. Częściej potrzebuję właśnie takich historii! 💫

Po dramatycznych przejściach, które uczyniły ją...

Książka jest powiązana z poprzednimi powieściami Jennifer, dlatego warto przeczytać je w odpowiedniej kolejności. To kolejna traumatyczna historia, w której autorka przeplata przeszłość z teraźniejszością - dramatyczne wspomnienia z porwania oraz skutki widoczne nawet po kilku latach od uwolnienia.
Część romansowa faktycznie jest pikantna, ale poprzedza ją naprawdę długie wprowadzenie. I dobrze, że jest to slow burn. Powolne budowanie napięcia sprzyja autentyczności - główna bohaterka wciąż zmaga się z ogromną traumą. Polecam całą serię, ale tylko dla czytelników o mocnych nerwach.

Część romansowa faktycznie jest pikantna, ale poprzedza ją naprawdę długie...

286 użytkowników ma tytuł Gwiazdy nas poprowadzą na półkach głównych
45 użytkowników ma tytuł Gwiazdy nas poprowadzą na półkach dodatkowych

Okładka książki The Thorns Remain Jennifer Hartmann, Chelley St. Clair
The Thorns Remain Jennifer Hartmann, Chelley St. Clair
Okładka książki Irreversible Jennifer Hartmann, Chelley St. Clair
Irreversible Jennifer Hartmann, Chelley St. Clair
Jennifer Hartmann
Jennifer Hartmann
Jennifer Hartmann to bestsellerowa autorka mrocznych i współczesnych romansów, która mieszka w północnym Illinois ze swoim oddanym mężem i trzema chuliganami. Kiedy nie pisze gniewnych historii miłosnych, prawdopodobnie myśli o ich napisaniu. Lubi zachody słońca (bo poranki są ciężkie),jazdę na rowerze, podróże, bingowanie powtórek Buffy the Vampire Slayer i porę dnia, kiedy kawę zastępuje wino. Jennifer jest fotografką ślubną z mężem i miłośniczką miłości własnej. Doskonale radzi sobie z kalamburami i znajdowaniem nieodpowiedniego humoru w przyziemnych sytuacjach. Uwielbia tacos. Bardzo, bardzo chciałaby pogłaskać twojego psa.

Cytaty z książki Gwiazdy nas poprowadzą