Ciało ze szkła. Historia hipochondrii

Okładka książki Ciało ze szkła. Historia hipochondrii autora Caroline Crampton, 9788383961477
Okładka książki Ciało ze szkła. Historia hipochondrii
Caroline Crampton Wydawnictwo: Czarne Seria: Poza serią publicystyka literacka, eseje
publicystyka literacka, eseje
Martyna Tomczak

Kup Ciało ze szkła. Historia hipochondrii w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ciało ze szkła. Historia hipochondrii

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ciało ze szkła. Historia hipochondrii

Zawartość tomu „Ciało ze szkła. Historia hipochondrii” autorstwa Caroline Crampton to fascynujący splot osobistego eseju, kroniki medycznej oraz kulturowej analizy lęku o własne zdrowie. Autorka, która sama przeszła chorobę nowotworową w młodości, dzieli się z czytelnikiem intymnym doświadczeniem życia w cieniu nawrotu, co stanowi punkt wyjścia do szerszych rozważań nad tym, jak ludzkość na przestrzeni wieków definiowała i postrzegała hipochondrię. Crampton prowadzi nas przez gabinety antycznych lekarzy, przez wiktoriańskie sanatoria, aż po współczesne fora internetowe, gdzie „cyberchondria” stała się znakiem naszych czasów.

Moja ocena tej pozycji to 6/10. Jest to książka niewątpliwie erudycyjna i napisana z wielką wrażliwością, jednak posiada pewne mankamenty, które mogą zniechęcić czytelnika poszukującego konkretnej wiedzy naukowej lub wartkiej narracji.

Najsilniejszym punktem publikacji jest bez wątpienia kunsztowna więź z przeszłością, jaką autorka buduje poprzez liczne nawiązania literackie. Crampton analizuje przypadki znanych hipochondryków – od Marcela Prousta po Virginię Woolf – pokazując, jak lęk przed chorobą stawał się często siłą napędową ich twórczości. Te fragmenty tętnią życiem i pasją. Autorka umiejętnie wplata autentyczne realia historyczne w opowieść o tym, jak zmieniały się definicje „śledziony”, „melancholii” czy „oparów”, co nadaje całości wyjątkowej głębi. Czytelnik dowiaduje się, że hipochondria nie zawsze była powodem do wstydu; bywała wręcz oznaką wyższej wrażliwości lub intelektualnego wyrafinowania.

Dlaczego zatem tylko sześć punktów? Choć fabuła (jeśli można tak nazwać strukturę tego non-fiction) skupia się na losach autorki i jej lękach, momentami książka staje się zbyt rozproszona. Crampton kreśli swoje wywody z dużą dozą fantazji literackiej, co sprawia, że granica między rzetelną historią medycyny a subiektywnym odczuciem bywa zatarta. Dla czytelnika szukającego twardych danych medycznych, ta pozycja może wydać się zbyt „miękka”, niemal oniryczna. Ponadto tempo narracji bywa nierówne – fascynujące anegdoty historyczne są czasem przerywane przez nużące, powtarzalne opisy stanów lękowych autorki, co sprawia, że książka traci dynamikę.

Mimo tych zastrzeżeń, „Ciało ze szkła” to ważny głos w dyskusji o zdrowiu psychicznym. Autorka pokazuje, że hipochondria to nie tylko „urojenie”, ale realne cierpienie wynikające z nadwrażliwości na sygnały płynące z własnego ciała. Choć sama historia jest fikcyjna w sensie konstrukcji literackiego „ja”, jej autentyczność emocjonalna jest niezaprzeczalna. To lektura wartościowa, choć wymagająca skupienia, która najlepiej sprawdzi się u osób ceniących literaturę pogranicza biografii i historii idei.

Trudno podążać i meandrować za myślą autorki. Freestyle - myśli nie ujęte w karby, bez struktury i myśli przewodniej - w rezultacie nie za bardzo wiadomo jaki był zamysł na książkę, gdyż nie zgadzam się z twierdzeniem, że jest to historia hipochondrii, owszem poruszamy się w dużej mierze po czasach minionych ale skaczemy od skojarzenia do skojarzenia. I choć autorka dotarła do wielu źródeł, to nie mam poczucia, że zsyntezowała te informacje dla swojego czytelnika.

Sięgnąłem po „Ciało ze szkła. Historia hipochondrii” z myślą, że będzie to książka o hipochondrii – psychologiczna i współczesna. Tymczasem już drugi człon tytułu mówi prawdę: to głównie historyczny wykład, a nie próba zrozumienia samego zjawiska.

Poza wstępem i kilkoma fragmentami (m.in. w okolicach 85 strony) psychologii hipochondrii jest tu bardzo niewiele. Dominuje erudycyjna opowieść o dawnych przekonaniach i medycznych koncepcjach, która bardziej informuje niż angażuje.

Dla miłośników historii medycyny – być może. Ja jednak czułem rozczarowanie i poczucie, że to zupełnie nie ta książka, po którą chciałem sięgnąć.

175 użytkowników ma tytuł Ciało ze szkła. Historia hipochondrii na półkach głównych
18 użytkowników ma tytuł Ciało ze szkła. Historia hipochondrii na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Ciało ze szkła. Historia hipochondrii

Cytaty z książki Ciało ze szkła. Historia hipochondrii