Najgorsi cesarze starożytnego Rzymu

- Ancient Rome’s Worst Emperors
- 2025-07-22
- 2025-07-22
- Jarosław Skowroński
Między rokiem 27 p.n.e. a 476 n.e. osiemdziesięciu czterech cesarzy rządziło imperium rzymskim, rozciągającym się na trzech kontynentach i zamieszkanym przez dziesiątki milionów poddanych. Niektórzy okazali się całkiem dobrymi imperatorami i pozostawili następcom cesarstwo bogatsze, szczęśliwsze i po prostu lepsze, niż zastali. Ta książka jednak mówi o zupełnie innych przypadkach – najgorszych cesarzach, których rządy kompromitowały pięćsetletnią sztafetę władców. Gdy przyjrzymy się niektórym z nich, spotkamy się z wcielonym złem, zbrodniczym szaleństwem i całkowitą nieporadnością. Trafford opowiada o tym, co się dzieje, gdy po nieograniczoną władzę sięgają ludzie całkiem do tego nieprzygotowani, słabi, głupi, pozbawieni talentów, ale uważający się za wybrańców bogów.
Kup Najgorsi cesarze starożytnego Rzymu w ulubionej księgarni
Oceny książki Najgorsi cesarze starożytnego Rzymu
54 użytkowników ma tytuł Najgorsi cesarze starożytnego Rzymu na półkach głównych- Chcę przeczytać 37
- 1. Ebook'i 1
- History 1
- Starożytność 1
- 🔎Poszukiwane 1
- Historia 1
- 2025 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Najgorsi cesarze starożytnego Rzymu
Najgorsi cesarze starożytnego Rzymu to - wg autorki /absolwentki historii - sic!/ - np. Nerwa lub Kwintyllus (tylko 20-80 dni władzy bez prześladowań i najprawdopodobniej samobójstwo). P.T. Czytelnicy pamiętajmy, że 'licentia poetica' w literaturze popularnonaukowej nie oznacza "licentia idiotica". Chyba lepiej poczytać np. plotkarza Swetoniusza, a poważniej to np. A. Krawczuka "Poczet cesarzy rzymskich".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana w stylu lekkim łącząca historię i cięte wręcz ironiczne komentarze autorki. W sam raz jeśli nie chcemy podchodzić do czegoś bardziej oficjalnego. Idealna dla kogoś kto lubi casualowe materiały historyczne na YouTube jak "Historia bez cenzury".
Mam tylko dwa problemy - pierwszy, materiały wydłużane są ciągłe porównania do pozostałych cesarzy lub nawet "tych dobrych" o których ta książka nam nic nie mówi. Drugi - zabrakło w niej kilku jegomości którzy również na te miano zasługują, ale to już wyjaśnia nota końcowa, prawdopodobnie będzie sequel.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam tylko dwa problemy - pierwszy, materiały wydłużane są ciągłe porównania do pozostałych cesarzy lub nawet...
Książka dla wszystkich. Napisana świetnie z pazurem, z dowcipem w przystępny, zapadający w pamięć sposób.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka o słabościach i o tym jak władza degeneruje, odkleja ludzi od rzeczywistości i normalnego życia. Opowieść o odległych czasach ale jakże aktualnych mechanizmach, które włączają się zawsze na szczycie władzy.