Barbarica. Tysiąc lat zapomnianej historii ziem polskich

- historia
- 2023-10-11
- 2023-10-11
Brakujący rozdział naszej historii.
Najdawniejsze dzieje ziem polskich wciąż rozbudzają dyskusje wśród historyków i archeologów. Niemcy mają starożytnych Germanów i Arminiusza, który pokonał Rzymian w Lesie Teutoburskim. Francuzi, szukając swoich korzeni, wskazują na dzielnych Galów. Historia Anglii zaczyna się nie od bitwy pod Hastings, ale od podań o Brytach i królowej Boudice.
Jak daleko w przeszłość możemy sięgnąć, by odtworzyć dzieje ziem, na których dzisiaj żyjemy?
Jakie plemiona zamieszkiwały dziki obszar między Odrą a Bugiem, zanim na tych terenach pojawiło się chrześcijaństwo?
Skąd Rzymianie czerpali informacje o terenach leżących na południowy wschód od limesów imperium?
Z kim prowadzili wojny i zawierali przymierza Lugiowie?
Czy Krak był tylko bohaterem stworzonym przez wyobraźnię mistrza Wincentego i ile ukrytej prawdy jest w legendzie o wawelskim smoku?
Wciąż więcej jest pytań niż odpowiedzi. Mimo to Michael Morys-Twarowski podejmuje się trudu ułożenia niezwykłej mozaiki. Sięga do rzymskich źródeł i ustaleń archeologów, by dopisać brakujący rozdział polskiej historii.
Kup Barbarica. Tysiąc lat zapomnianej historii ziem polskich w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Barbarica. Tysiąc lat zapomnianej historii ziem polskich
Ciekawa pozycja, przy której widać zaangażowanie i podejście autora do źródeł i ich autentyczności. Ogromna ilość przypisów pozwala czytelnikowi na prześledzenie tematu "pierwszego rozdziału" Polski i wyciągnięcie własnych wniosków. Poza suchymi faktami i cytatami zaczerpniętymi z konkretnych dzieł, bardzo wiele aspektów pozostaje w sferze domysłów, co Morys-Twarowski sam przynaje na końcu książki, poddaje też wątpliwości wiele elementów i zestawia je ze swoją własną wiedzą, jednocześnie zwracając uwagę na dosyć nieaktualne pozycje, wyparte poprzez najświeższe badania i odkrycia archeologiczne. Biorąc pod uwagę samą tematykę - bardzo ciekawe. O Mieszku słyszał każdy, ale niewiele osób słyszało o tym, co było przed nim, a już tym bardziej o losach ziem polskich w trakcie podbojów rzymskich (czego przykładem jest kucharz wyzwoleniec) czy najazdów hunów. Jedna z rzeczy, która nie za bardzo pasuje do takiego dzieła, jest wpychanie, czasami na siłę, zwrotów, których można na spokojnie użyć przy rozmowie z koleżanką/kolegą przy szklance piwa. Czasami wychodziło śmiesznie, czasami idealnie oddawało 'ducha' danego momentu, innym razem było zbędne i wymuszone. Książkę polecam bardziej jako wstęp do własnych poszukiwań i odkryć, a nie jako dzieło w pełni ukończone, bo takiego na tę chwilę stworzyć nie można.
Oceny książki Barbarica. Tysiąc lat zapomnianej historii ziem polskich
1023 użytkowników ma tytuł Barbarica. Tysiąc lat zapomnianej historii ziem polskich na półkach głównych- Chcę przeczytać 677
- Historia 34
- Do kupienia 9
- 2024 9
- 2025 8
- Historyczne 8

OPINIE i DYSKUSJE o książce Barbarica. Tysiąc lat zapomnianej historii ziem polskich
Skąd się tutaj wzięliśmy? Czy o Słowian łączy pochodzenie i genetyka, a może tylko język? Kim był Smok, a kim Myszy? I czy Wanda naprawdę nie chciała Niemca? Opowieści z czasów, o których milczy historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA więc tak - zainteresowania książką nabrałem po wywiadzie autora w Sigillum Authenticum - i mnie zaciekawił tematyką. Potem zbierając coś z biblioteki się napatoczyłem i tak to idzie
Ogólnie książka wiele ciekawych tez. To co książka dobrze uderza w punkt - historycy u nas za bardzo się boczą by robić CZYTADŁA które przedstawią najbardziej PRAWDOPODOBNE wersje według obecnej wiedzy - chodzi o to że ludzie ciekawią się tak po ludzku jak wyglądała ta ziemia między I wiekiem a VIII w.n.e. -- nawet można tu puścić wodzę fantazję - wymyśleć dla przykucia uwagi nazwy potencjalnych wodzów, albo nadać plemionom które widzimy z archeologii że były jakieś nazwy by łatwiej było o nich mówić --- i to wszystko robiąc TWARDO I WYRAŹNIE ZAZNACZAĆ że dowody są małe, to jest dopowiedzeniem pasjonaty - a tutaj przedstawić że ktoś w książce fabularnej wymyślił tak a tak 80 lat temu - i czemu dzisiaj wiemy że to nieprawda, a tamto o dziwo prawda
To właśnie robi pan Morys-Twarowski i chwała za to. Najbardziej mi zapadły wątki Krak jako karantanin - jako region z słowiańszczyzny najbardziej łaciński -- dywagacje że wanda i legenda mogła być potencjalnym jakimś rekonansem franków z czasów karola wielkiego. Jednocześnie wiem że autor tutaj użył nie do potwierdzenia tezy - ale jednocześnie nie mamy całkowitej pustki.
Podobnie temat wielkiego kruka, związku lugijskiego, wandalów i ta anegdota o przybyciu rdzennych wandalów z wizytacją w kartaginie u kuzynów co wyemigrowali (swoją drogą ciekawe jak to starożytni i średniowieczni lubili takie szukanie korzeni genealogicznych - bułgarzy szukając na uralu przodków, a sasi w VIII wieku już chrześcijańscy wyruszający do dolnej saksonii nawrócić swoich kuzynów obok franków robiących to mieczem) - i że może chorwaci też mieli podobne motywy (czasem białą chorwację umieszcza się w małopolsce)
Czemu z tym się tak produkuje - ogólnie chodzi o to że w pełni zgadzam się z tezami autora że jak się nie piszę o takich rzeczach nawet w taki sposób jak powyżej - tak cholera jasna o czasach sprzed Mieszka wychodzi nam Bellona z poczetem lechickich imperatorów. I kurde intelektualiści właśnie są po to by zapewniać alternatywę dla ścieku "alternatywnej historii"
Książka daje duży i szybki "pasek progresu" -- duża książka, w twardej okładce, z dużymi literami i ogromnymi przypisami. Bardzo mi się podoba że przypisy autor używa dolne i nie boi się pisać w nich faktycznie a nie suchę fakty o tym że oparte na toponastyce 7 tomu jakiegoś tam językoznawcy sprzed 40 lat z numerem isbn --- a daje informacje na temat alternatywnych teorii albo co jest problematyczne w tej teorii.
Wcisnąłem nawet książkę znajomemu T. na urodziny bo stwierdziłem że dosyć zgrabnie się czyta
Wysoka ocenę dają w dużej mierze ze względu na bardzo potrzebną tematykę - ale lekki język bardzo mnie urzekł i mam ochotę kiedyś poczytać tą książkę o historii księstwa cieszyńskiego -- wiele jest też odniesień w tej książce do badań i dywagacji jak jakaś legenda albo nazwisko może zostawiać pamięć cale setki lat po asymilacji danego plemienia/uchodźców itd.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie książka wiele ciekawych tez. To co książka dobrze uderza w punkt - historycy u nas za bardzo się boczą by robić CZYTADŁA które przedstawią najbardziej PRAWDOPODOBNE wersje według...
Fajnie dowiedzieć się w końcu, co działo się na ziemiach współczesnej Polski przed chrztem w 966 roku. Warto, naprawdę warto przeczytać!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJestem archeologiem z wykształcenia.
Jestem archeologiem z wykształcenia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI ilośc uproszczeń i nierozwiniętych skrótów myślowych przyprawiała mnie o bóle głowy. Piór autor ma lekkie, ale sposób podawania faktów jest dość... wątpliwy
„Barbarica.” Michaela Morys-Twarowskiego to fascynująca próba wypełnienia białej plamy na mapie polskiej historii – okresu przed chrztem Mieszka I, gdy ziemie między Odrą a Bugiem zamieszkiwali Lugiowie, Wandalowie, Gepidzi i inni „barbarzyńcy”. Autor mozaikowo układa relikty z rzymskich kronik, archeologii i genetyki, ożywiając świat legend o Kraku, Wandzie czy Popielu.
Morys-Twarowski błyszczy przystępnym językiem – pełnym anegdot, współczesnych dygresji i humoru.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa książka powinna być lekturą szkolną - ze względu na jej wartość naukową, ale przede wszystkim ze względu na lekki i przystępny język, dzięki któremu czyta się ją jak wartką powieść. Celem autora było pokazanie, że i ludy żyjące na terenie obecnej Polski w pierwszym tysiącleciu naszej ery miały swoich legendarnych bohaterów pokroju króla Artura, a historia naszych ziem nie zaczęła się od chrztu. Moim zdaniem autor spisał się doskonale. Polecam.
Ta książka powinna być lekturą szkolną - ze względu na jej wartość naukową, ale przede wszystkim ze względu na lekki i przystępny język, dzięki któremu czyta się ją jak wartką powieść. Celem autora było pokazanie, że i ludy żyjące na terenie obecnej Polski w pierwszym tysiącleciu naszej ery miały swoich legendarnych bohaterów pokroju króla Artura, a historia naszych ziem...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Oczywiście dla pasjonatów historii, szczególnie tej zamierzchłej historii naszych ziem ale także - szerzej - całej Europy. Książka pouczająca w kwestii zrozumienia naszych korzeni, naszego DNA - tak biologicznego jak i kulturowego/mentalnego. I nie chodzi tylko o ludzi z "konkretnym paszportem" - ale w ogóle o ludzi, o nasze pochodzenie, o to kim jesteśmy, czym były granice. Jak ludzie wędrowali, kim byli dla siebie. O tym jak płynne jest/było przypisywanie komuś jakiejś konkretnej narodowości. O tym jak blisko wszyscy jesteśmy spokrewnieni w całej Europie. Bardzo dobra, pouczająca książka.
Bardzo ciekawa książka. Oczywiście dla pasjonatów historii, szczególnie tej zamierzchłej historii naszych ziem ale także - szerzej - całej Europy. Książka pouczająca w kwestii zrozumienia naszych korzeni, naszego DNA - tak biologicznego jak i kulturowego/mentalnego. I nie chodzi tylko o ludzi z "konkretnym paszportem" - ale w ogóle o ludzi, o nasze pochodzenie, o to kim...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPradawne i dawne dzieje ziem polskich to ostatnio temat bardzo popularny. Powstaje dużo publikacji i książek na ten temat, naturalnie o różnej wartości.
Właściwie każdy może coś takiego napisać.
Tu poszukać, tam przeczytać i jak to się mówi połączyć kropki i... gotowe.
Nie zrozum mnie źle, to nie krytyka.
To bardzo dobrze, że tego rodzaju książki powstają, a najważniejsze, że wzbudzają zainteresowanie i znajdują nabywców.
Dawne dzieje ziem polskich dają dużo możliwości do różnych interpretacji, bo tak naprawdę mało na ten temat wiemy.
Trochę legend, podań, tu czy tam coś napisane, ale nie wiadomo ile w tym prawdy, a ile fantazji autora.
Książkę rekomenduję, bo autor związany jest z Krakowem !!!
Czy to nie wystarczający powód i gwarancja jakości ???
Nie oceniam/a, sam oceń !!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMożliwe, że powodem może być fakt niezbyt wysokiej skali trudności w napisaniu tego typu dzieła.
Właściwie każdy może coś takiego napisać.
Tu poszukać, tam przeczytać i jak to się mówi połączyć kropki i... gotowe.
Nie...
Mnóstwo źródeł skondensowanych w jednej książce, napisanej wciągającym i przyjemnym dla czytelnika językiem. Wiele ciekawostek historycznych dotyczących ziem polskich od czasów przed Chrystusem, aż po czasy Mieszka I. Według mnie ciekawa pozycja nie tylko dla fanów historii.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBaaardzo mi się podobała. Napisana w przystępny sposób, nie jak podręcznik, z mnóstwem ciekawostek. Polecam każdemu zainteresowanemu tematem.