Dlaczego Rosjanie są inni? Historia mentalności rosyjskiej

- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- 2025-05-11
- 2025-05-11
Czy Rosję można zrozumieć? Czy jej działania wynikają z chaosu, czy raczej z konsekwentnej polityki imperialnej? Dlaczego Rosjanie są inni. Historia mentalności rosyjskiej to książka, która bez złudzeń objaśnia rosyjski sposób myślenia i działania na arenie międzynarodowej.
Piotr Gursztyn, czerpiąc z dorobku największych sowietologów i historyków, pokazuje, że Rosja od wieków pozostaje państwem, którego strategia i cele nie zmieniają się bez względu na ustrój i władców. Jeśli chcesz naprawdę zrozumieć, dlaczego świat wciąż popełnia te same błędy w stosunkach z Rosją – musisz przeczytać tę, licząca ponad 600 stron książkę.
Kup Dlaczego Rosjanie są inni? Historia mentalności rosyjskiej w ulubionej księgarni
Oceny książki Dlaczego Rosjanie są inni? Historia mentalności rosyjskiej
174 użytkowników ma tytuł Dlaczego Rosjanie są inni? Historia mentalności rosyjskiej na półkach głównych- Chcę przeczytać 154
- Rosja 5
- Historia 3
- 2026 2
- Biblioteka - do przeczytania 1
- Social & Geopolitical 1
Tagi i tematy do książki Dlaczego Rosjanie są inni? Historia mentalności rosyjskiej
Cytaty z książki Dlaczego Rosjanie są inni? Historia mentalności rosyjskiej
Pozostał w pamięci Gruzinów jako archetyp Rosjanina - pijaka i tępego brutala.
dodaj nowy cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dlaczego Rosjanie są inni? Historia mentalności rosyjskiej
O tej książce mogę mówić godzinami. I kiedy już człowiek myśli, że nie przeczyta o Rosji nic nowego to nagle pojawia się książka Piotra Gursztyna z imponującą bibliografią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA podsumowanie będzie krótkie: kolonializm, niewolnictwo, sekciarstwo, kanibalizm - o których mówi się w historii Rosji na świcie za mało.
Niby wszystko wiemy o rosyjskim mentalu. Jednak zebrana na kilkuset stronach kwerenda poparta imponującymi przypisami i tekstami źródłowymi nie może nie budzić grozy. Jednocześnie spomiędzy wierszy wybrzmiewa nienapisana część książki. Jak do tego doszło, że są w Polsce na „prawicy” (!!!) ludzie, którzy z sympatią lub co najmniej z życzliwą obojętnością wypowiadają się o Putinie i Federacji Rosyjskiej? Nie potrafię tego pojąć. Czyżby i w Polsce nastąpiła aż taka pieriekowka dusz, że w Rosji - kraju na wskroś pogańsko – plemienno – barbarzyńskim część społeczeństwa i to niemała upatruje nadziei dla świata a w samym Putinie widzi katechona?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Pana Gursztyna, to świetne wyczerpujące opracowanie o Rosji. Od momentu jak powstawała Rosja aż po obecne czasy. Żeby zrozumieć, dlaczego tak bardzo mentalnie różnią się od nas i innych narodów Rosjanie, trzeba koniecznie przeczytać tę książkę. Na początku przez około 100 stron możecie czuć, ze to nie dla was, że nie przebrniecie przez nią, tym się nie zrażajcie, bo im dalej w las, tym ciekawiej i bardziej interesująco.
Czytałem tę opasłą pozycję blisko 2 tygodnie, to duży format książki, sporo tekstu, a dużym plusem jest sporych rozmiarów czcionka, wiec czyta się dobrze. POLECAM.
Książka Pana Gursztyna, to świetne wyczerpujące opracowanie o Rosji. Od momentu jak powstawała Rosja aż po obecne czasy. Żeby zrozumieć, dlaczego tak bardzo mentalnie różnią się od nas i innych narodów Rosjanie, trzeba koniecznie przeczytać tę książkę. Na początku przez około 100 stron możecie czuć, ze to nie dla was, że nie przebrniecie przez nią, tym się nie zrażajcie, bo...