Mężczyzna na zakręcie. Punkty zwrotne w życiu faceta

- poradniki
- 2025-05-06
- 2025-05-06
Mężczyzna ma w sobie trzech rycerzy: czerwonego, białego i czarnego.
Przechodzi kryzysy na różnych etapach życia: jako dziecko, nastolatek i młody dorosły.
Najtrudniejszy kryzys przychodzi w fazie białego rycerza – i jest to kryzys wieku średniego.
Ona widzi, że on nagle szuka nowości, przygląda się sobie w lustrze, zaczyna ćwiczyć, robi rewolucję w szafie, mówi o podróży dookoła świata i tęsknocie za studenckim życiem, narzeka na nudę i codzienną rutynę.
On nie wie, co się z nim dzieje. Nagle uświadamia sobie, że to, co było dotąd, nie jest tym, czego oczekiwał. Nie mówi o swoich problemach, nie zdradza tajemnic, wstydzi się emocji, bo przecież chłopaki nie płaczą. Są twardzi i ze wszystkim sobie radzą.
Ten etap może się niestety zamienić w prawdziwy dramat, jeśli sprawy wymkną się spod kontroli. Ważne, by zgłosić się po fachową pomoc.
Kup Mężczyzna na zakręcie. Punkty zwrotne w życiu faceta w ulubionej księgarni
Oceny książki Mężczyzna na zakręcie. Punkty zwrotne w życiu faceta
286 użytkowników ma tytuł Mężczyzna na zakręcie. Punkty zwrotne w życiu faceta na półkach głównych- Chcę przeczytać 195
- 2025 6
- Psychologia 2
- Audioteka 2
- EmpikGo 2
Cytaty z książki Mężczyzna na zakręcie. Punkty zwrotne w życiu faceta
Przekazy popkulturowe robią tu złą robotę. Mówią, że dobra miłość to motyle w brzuchu. Właśnie tak: musi się dziać, musi być euforia. Ale popkultura nie mówi już o tym, że system dąży do równowagi i jak jest euforia, to potem musi być depresja, żeby się wszystko wyrównało. Jak rozmawiam z mężczyznami na warsztatach dotyczących relacji, to widzę, że dla wielu z nich to odkrycie ...
Rozwiń

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mężczyzna na zakręcie. Punkty zwrotne w życiu faceta
Bardzo dobra "książka - rozmowa", która porusza temat m.in. ważnych momentów w życiu mężczyzny w sposób niezwykle przystępny, a zarazem ujmująco konkretny. Bardzo dobrze się ją czyta: zaciekawia strategiami i odczuciami mężczyzn... uruchamia duże pokłady empatii... ułatwia zrozumienie... Godna uwagi!
Ps. Dodatkową wartością książki jest zamieszczony na końcu "głos mężczyzn", prawdziwe męskie historie, osobista droga tych mężczyzn do autentyczności i większej świadomości siebie, wspaniałe!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPs. Dodatkową wartością książki jest zamieszczony na końcu "głos...
Bardzo oświecająca lektura. Można odnieść wrażenie, że mowa jest o sprawach oczywistych i tak rzeczywiście jest, jednak cały wic polega na tym, że książka jest adresowana do osób (zarówno mężczyzn jak i ich najbliższych),które będąc w kryzysie wcale tych oczywistości mogą nie zauważać. Tym bardziej wartość tych treści wzrasta. Wszystko podane i wyjaśnione w sposób przystępny, poparte przykładami z życia. Jedna z ważniejszych lektur na tym etapie mojego życia i cieszę się, że nią rozpocząłem ten czytelniczy rok.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNudna, miałka, bez polotu. Powiela znane truizmy. Strata czasu.
Nudna, miałka, bez polotu. Powiela znane truizmy. Strata czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Mężczyzna na zakręcie” to pozycja poprawna, ale nieodkrywcza, która powiela znane schematy dotyczące kryzysu wieku średniego i męskiej psychologii. Choć duet Adaszewska i Masłowski sprawnie nazywa emocjonalne dylematy współczesnych facetów, brakuje tu pogłębionej analizy i nowatorskich rozwiązań wykraczających poza standardowy poradnik. Dla czytelnika obeznanego z tematyką rozwoju osobistego lektura może wydać się zbyt powierzchowna i wtórna. To bezpieczny wybór dla osób szukających podstawowego uporządkowania wiedzy, jednak trudno nazwać ją przełomową publikacją.
Książka „Mężczyzna na zakręcie” to pozycja poprawna, ale nieodkrywcza, która powiela znane schematy dotyczące kryzysu wieku średniego i męskiej psychologii. Choć duet Adaszewska i Masłowski sprawnie nazywa emocjonalne dylematy współczesnych facetów, brakuje tu pogłębionej analizy i nowatorskich rozwiązań wykraczających poza standardowy poradnik. Dla czytelnika obeznanego z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutora książki znam dzięki Męskim Kręgom, na które mam przyjemność uczęszczać. Pierwsza część książki to wywiad i mi nie przypadł do gustu. Za to świadectwa mężczyzn zrobiły na mnie wrażenie. Szacunek Panowie za szczerość!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Mężczyzna na zakręcie" podejmuje ważny temat kryzysu w życiu mężczyzn. W pierwszej części, która stanowi wprowadzenie teoretyczne, zabrakło mi większej głębi, odwołań do większej ilości badań w tym temacie. Niektóre informacje były niepotrzebnie powtarzane, niektóre rozdziały, szczególnie o wczesnej młodości były zbędne i pełne uproszczonych rad. Lepiej byłoby je pominąć i rozwinąć głębiej aspekty psychologiczne kryzysu wieku średniego.
Plus za to, że książka podejmuje ważny temat i kontynuuje walkę ze stereotypami odnośnie tego etapu w życiu mężczyzn. Wnosi również nadzieję.
Zdecydowanie największą wartością książki stanowią bardzo szczere, autentyczne historie konkretnych mężczyzn. Opisy ich drogi, przejść, dojrzewania i odzyskiwania siebie, nieraz mnie wzruszyły.
Miałam jednak wrażenie, że książka stanowi pewnego rodzaju reklamę dla Fundacji Masculinum, być może to było jednym z głównych celów jej napisania, co nie do końca mi się podoba.
"Mężczyzna na zakręcie" podejmuje ważny temat kryzysu w życiu mężczyzn. W pierwszej części, która stanowi wprowadzenie teoretyczne, zabrakło mi większej głębi, odwołań do większej ilości badań w tym temacie. Niektóre informacje były niepotrzebnie powtarzane, niektóre rozdziały, szczególnie o wczesnej młodości były zbędne i pełne uproszczonych rad. Lepiej byłoby je pominąć i...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka otworzyła mi oczy na niedoceniane tematy relacji męsko-męskich, na moje układy z synem dziś, i na moje układy z tatą (nie chcę pisać ojcem) kiedyś. Temat kryzysu jest tu dla mnie raczej drugorzędny, może dobrze sobie z nim radzę, może już go przerobiłem, a może jeszcze przede mną?
Druga część książki to historie z życia wzięte, opowiedziane przez mężczyzn, którzy radzili sobie w różny sposób ze swoimi kryzysami, ale w końcu wyszli na prostą. Szczerze wolałbym bardziej rozbudowaną pierwszą część, bo została potraktowana raczej powierzchownie, jako tylko zasygnalizowanie problemu, bez większego zagłębiania się weń. Nie ujmując oczywiście bohaterom historii, traum jakie musieli przeżywać.
Książka godna polecenia wszystkim mężczyznom, jak i kobietom ich życia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część książki to historie z życia wzięte, opowiedziane przez mężczyzn, którzy...
Ciekawa książka - nie tylko dla mężczyzn
Ciekawa książka - nie tylko dla mężczyzn
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiężko pisać recenzję takiej książki bo kto uważa za słuszne to po nią sięgnie. Ja polecam. Uzmysławia co się może dziać z facetem w pewnym wieku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to generalnie bardzo wartościowa książka dla mężczyzn w każdym wieku, ale także dla kobiet, które chcą poznać płeć przeciwną. Dla nieobeznanych w temacie może być pewnego rodzaju objawieniem, lecz ktoś, kto trochę liznął tego zagadnienia, nie znajdzie tu wielu nowych rzeczy. Jest to bowiem poważna, ale jednak pogadanka, a nie dogłębna, naukowa analiza. Jednak dzięki temu każdy może po nią sięgnąć.
Druga część publikacji to spowiedzi mężczyzn, które w pewnym momencie za bardzo są do siebie podobne (w ogóle, nie w szczegółach). Zabrakło mi większego przedziału wiekowego, zwłaszcza głosu młodszych mężczyzn, ponieważ nikt poniżej czterdziestki głosu nie zabiera. W dodatku parę historii było niespójnych, a ich bohaterowie jakby manipulowali opowieści. Niemniej znaczna większość wydawała się szczerym i niesamowicie smutnym obrazem pokrzywdzonych i niezrozumianych mężczyzn.
Choć "Mężczyzna na zakręcie" nie jest idealną książką, to jak najbardziej potrzebną i cieszy mnie, że coraz głośniej mówi się o tym wręcz cywilizacyjnym problemie.
P.S.
Jeśli ktoś jest również uczulony na redpillowców, to uspokajam - książka ta nie ma nic wspólnego z tym toksycznym środowiskiem.
Jest to generalnie bardzo wartościowa książka dla mężczyzn w każdym wieku, ale także dla kobiet, które chcą poznać płeć przeciwną. Dla nieobeznanych w temacie może być pewnego rodzaju objawieniem, lecz ktoś, kto trochę liznął tego zagadnienia, nie znajdzie tu wielu nowych rzeczy. Jest to bowiem poważna, ale jednak pogadanka, a nie dogłębna, naukowa analiza. Jednak dzięki...