Syndrom tatusia

Okładka książki Syndrom tatusia autorstwa Magdalena Adaszewska, Jacek Masłowski
Okładka książki Syndrom tatusia autorstwa Magdalena Adaszewska, Jacek Masłowski
Magdalena AdaszewskaJacek Masłowski Wydawnictwo: Prószyński i S-ka nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2024-10-08
2024-10-08
Córka i ojciec. Relacja piękna i bolesna. Słodka i gorzka. Dla córki najważniejsza. Jak ją zrozumieć i naprawić? Ojciec to w życiu dziewczynki pierwszy mężczyzna. Jest jak Robin Hood, książę Kaspian, Batman. To od niego zależy, czy córka będzie odważna i świadoma swojej wartości, czy – przeciwnie – będzie w siebie wątpić i rezygnować z marzeń. Grzeczna. Nieśmiała. W zbroi kobiety sukcesu. Na zewnątrz silna, w środku słaba i krucha. Posłuszna. Zbuntowana. Obwiniająca się o wszystko. Przepraszająca. Niezależna. Niespełniona. Nie dość dobra. Niewystarczająca. Ofiara. To tylko kilka twarzy córek noszących w sobie syndrom tatusia – daddy issues . Wiele z nas może w nich rozpoznać siebie. Niewiele z nas jednak wie, że za nimi stoi jak cień relacja z ojcem. Uzdrowienie i zmiana to podróż w głąb siebie, w którą warto się udać. Ta książka ma pomóc córkom znaleźć źródło problemów i nad nim zapanować. Ma też pomóc ojcom w zrozumieniu córek oraz w nieustannym – bo nauka ojcostwa trwa całe życie – budowaniu z nimi dobrej relacji.

Kup Syndrom tatusia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Syndrom tatusia

Oceny książki Syndrom tatusia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Syndrom tatusia

"Daddy issues". Każdy słyszał termin - ale co on właściwie oznacza?
Książka stanowi próbę przybliżenia wpływu ojcia na życie córek. Omówienie tematu + historie porzuconych córek.

"Daddy issues". Każdy słyszał termin - ale co on właściwie oznacza?

Jacek w podcastach gada z sensem. Tutaj jakby go nie było chociaż jest współautorem. Kolejna pozycja jacy to mężczyźni źli. Słaba.

Jeśli ktoś szuka pomocy to niech odpuści tą lekturę. Brakuje dobrych przykładów i propozycji rozwiązań realnych problemów. Książka bardzo chaotyczna, liczne powtórzenia, brak życiowych przykładów, przerysowane historie. Mało faktycznych wskazówek. Nudna i bez polotu.

423 użytkowników ma tytuł Syndrom tatusia na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Syndrom tatusia na półkach dodatkowych

Magdalena Adaszewska
Magdalena Adaszewska
Dziennikarka, autorka literackich portretów znanych osób ze środowiska aktorskiego, artystycznego oraz tekstów o tematyce społecznej i psychologicznej. Publikowała w miesięcznikach: „Twój Styl”, „Marie Claire”, „Sukces”, „Pani”, „Elle”. Absolwentka polonistyki Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Pisanie to jej największa pasja. A spotkania z ludźmi największa przygoda.

NIE MUSISZ. Od kultu osiągnięć do wypalonych pokoleń Mikołaj Marcela
NIE MUSISZ. Od kultu osiągnięć do wypalonych pokoleń
Mikołaj Marcela
Nie musisz. Od kultu osiągnięć do wypalonych pokoleń” to dogłębna analiza kilku pokoleń i ich podejścia do kultury „zap*rdolu”. Przykładowo milenialsi, którzy najbardziej doświadczają wypalenia, często są pracoholikami. A pokolenie Z mówi kulturze nadmiernej pracy zdecydowane nie. Autor w tej książce wskazuje różne rodzaje wypalenia. Pokazuję jak presja, że zawsze można coś zrobić i więcej wpływa na psychikę i potrafi doprowadzić w parę lat do wypalenia. Poczucie niewystarczalności i zbyt wielkie ambicje często pompowane przez najbliższych naprawdę mogą wykończyć. Autor analizuje takie sytuacje, a także zastanawia się, jaka czeka nas przyszłość. Czy to już czas na odpoczynek? Na podstawie wielu badań wynika, że tak, ale odpowiedź nie jest jednoznaczna. Autor zgrabnie przedstawia problem bardzo współczesny, czyli powszechnego zmęczenia w pracy czy nawet w życiu prywatnym, które może prowadzić do zgubnych konsekwencji. Ja osobiście uważam, że naprawdę należy znaleźć harmonię między pracą a życiem prywatnym i nie warto brać udział w wyścigu szczurów czy przytakiwać na nowe obowiązki w pracy. Wszystko ma swoje zdrowe granice. I ta książka bardzo fajnie pokazuje ten aspekt z wielu perspektyw. Bardzo polecam wszystkim tą książkę, bo myślę że wielu z nas jest codziennie narażonych na spore zmęczenie i często nieświadomie może zmierzać w kierunku wypalenia.
Katarzynaa97 Kupijaj - awatar Katarzynaa97 Kupijaj
ocenił na71 miesiąc temu
Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie Agnieszka Łopatowska
Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie
Agnieszka Łopatowska Monika Szubrycht
Książka „Epidemia samotności” Agnieszki Łopatowskiej i Małgorzaty Szubrycht czekała na mojej liście „do przeczytania” już od 2025 roku. Sięgnęłam po nią dopiero teraz, w kwietniu 2026 i mam wrażenie, że trafiła do mnie w dobrym momencie. Szczerze mówiąc, po tytule spodziewałam się raczej klasycznego poradnika. Czegoś w stylu: konkretne wskazówki, jak radzić sobie z samotnością. Tymczasem dostałam coś zupełnie innego. I chyba właśnie to najbardziej mnie zaskoczyło. To książka oparta na rozmowach. Autorki oddają głos specjalistom — psychologom, terapeutom, pedagogom czy nauczycielom, którzy na co dzień spotykają się z różnymi obliczami samotności. Dzięki temu temat nie jest pokazany jednostronnie, tylko z kilku perspektyw, co naprawdę daje do myślenia. Najbardziej zostało ze mną to, jak ta książka „odczarowuje” samotność. Zamiast traktować ją wyłącznie jako coś złego, zaczyna się widzieć ją trochę szerzej. Nie każda samotność jest destrukcyjna - czasem może być potrzebna, dawać przestrzeń na zatrzymanie się czy poukładanie myśli. Duży plus za sam klimat książki. Nie jest ciężka ani przytłaczająca, mimo że dotyka trudnego tematu. Czyta się ją raczej jak spokojną rozmowę - taką, która trochę uspokaja i pozwala spojrzeć na różne rzeczy z dystansu. To dość krótka pozycja i dzięki lekkiemu stylowi można ją przeczytać nawet w jeden wieczór. Momentami czułam lekki niedosyt, ponieważ chętnie weszłabym głębiej w niektóre wątki. Ale mam też poczucie, że to było zamierzone. To raczej wprowadzenie i zaproszenie do dalszego myślenia niż wyczerpujące opracowanie tematu.
PaniBudujeKariere - awatar PaniBudujeKariere
ocenił na710 dni temu
Znikam. Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży Agata Ziemnicka
Znikam. Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży
Agata Ziemnicka Katarzyna Błażejewska-Stuhr
Znikam. Zaburzenia odżywiania dzieci i młodzieży autorstwa Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr i Agaty Ziemnickiej to kompleksowe i przystępne wprowadzenie w świat zaburzeń odżywiania dotykających dzieci i młodzież. Autorki łącza wiedzę naukową z praktycznym doświadczeniem oferując czytelnikowi: • Opis różnych rodzajów zaburzeń: od dobrze znanych anoreksji i bulimii, po mniej rozpoznawalne jak pica czy ARFID. • Analizę czynników biologicznych, psychologicznych, jak i społecznych wpływających na rozwój zaburzeń. • Dzięki tej książce łatwiej rozpoznać pierwsze sygnały świadczące o potencjalnym problemie, a także zrozumieć, jak zaburzenia wpływają na zdrowie fizyczne i psychiczne. • Książka nie tylko diagnozuje problem, ale przede wszystkim wskazuje drogi wyjścia podając praktyczne wskazówki. • Historie osób zmagających się z zaburzeniami, które dobitnie pokazują, że te problemy tak naprawdę mogą dotyczyć każdego z nas. Ta książka jest tak naprawdę DLA KAŻDEGO. Rozjaśniła mi samej wiele rzeczy. Zaburzenia odżywiania to temat, o którym nadal mówi się za mało. Dotyka ogromnej ilości dzieci i utrudnia im normalne funkcjonowanie. A MY dorośli powinniśmy reagować, pomagać i wspierać. Nie możemy bagatelizować żadnych sygnałów, nawet jeśli na pozór wydaje się nam to błachostką. Ale do tego jest też potrzebna świadomość problemu. Dlatego uważam, że ta książka jest dla każdego, a jeśli jesteś rodzicem lub pracujesz z dziećmi to jest wręcz obowiązkowa.
Oliwia Janicka - awatar Oliwia Janicka
oceniła na81 rok temu
Męskie gadanie. O emocjach, męskości, kobietach, ojcostwie, przyjaźni, depresji, nałogach i wszystkim tym, o czym rozmawiają (i nie rozmawiają) mężczyźni Beata Biały
Beata Biały
Z tą książką mam pewien problem, bo moje oczekiwania były naprawdę wysokie. Trudno mi jednoznacznie stwierdzić, z czego wynikały – może z podświadomego przekonania, że osoby publiczne wiedzą o świecie nieco więcej? Niewątpliwym atutem rozmówców jest ich warsztat: jako osoby znane nauczyli się sprawnej komunikacji, co przekłada się na klarowność wypowiedzi. Ta otwartość u każdego z panów była dużym plusem i właściwie to ona motywowała mnie, by dotrwać do końca lektury. Niektóre rozmowy wypadły lepiej, inne gorzej, co w dużej mierze kładę na karb moich osobistych preferencji dotyczących komunikacji. Momentami czuć, że mimo świadomości tematu – męskich uczuć – niektórzy rozmówcy ostro wyznaczali granice swojego komfortu, podczas gdy inni robili to w sposób bardziej przemyślany. Utwierdziło mnie to w przekonaniu, że niezależnie od wieku czy profesji, można zupełnie nie umieć rozmawiać o sobie i swoim postrzeganiu życia. Ciekawe było odkrywanie ludzkiej twarzy rozmówców, jednak uważam za zbędne zbyt osobiste wstawki z życia prywatnego. Nie sądzę, by publiczne dzielenie się szczegółami dotyczącymi kłótni czy agresji w domach było zdrowe. Rozumiem, że takie mogło być założenie, by opowiedzieć „coś więcej”, ale wachlarz ludzkich emocji jest tak szeroki, że można o nich rozmawiać bez nadmiernego obnażania prywaty. Wizualnie książka prezentuje się świetnie. Zdjęcia rozmówców są dopracowane, a oprawa graficzna spójna, widać, że pracowali nad nią profesjonaliści. Tekst jest płynny i dobrze się go czyta, jednak całościowo pozycja jest nierówna. To lektura głównie dla osób szukających ciekawostek o celebrytach. Zabraknie tu treści dla tych, którzy liczą na rzetelne, dziennikarskie odkrywanie kolejnych warstw podczas wywiadu. Mam wrażenie, że autorka nieco zgubiła się w obranej formule, dając się „zjeść” swoim gościom, którzy przejęli narrację, co znacząco osłabiło ogólny odbiór książki.
Matimajczyta - awatar Matimajczyta
oceniła na61 miesiąc temu
Socjopatka Patric Gagne
Socjopatka
Patric Gagne
Socjopatka przedstawiana jest jako autobiografia osoby pozbawionej empatii, ale wokół tej książki od początku narastają pytania: na ile jest to dokument życia, a na ile literacka konstrukcja. Autorka nie ukrywa, że opisuje własne doświadczenia, jednak brak zewnętrznej weryfikacji oraz sposób prowadzenia narracji sprawiają, że coraz częściej czyta się tę książkę jako autofikcję inspirowaną psychologią, a nie kliniczny zapis przypadku. Największe kontrowersje budzi sposób, w jaki przedstawiona jest „socjopatia”. Wiele opisanych zachowań, zdolność do głębokiej autorefleksji, potrzeba zmiany, momenty poczucia winy czy długotrwała analiza własnych emocji, nie do końca pokrywają się z aktualną wiedzą o ASPD. Autorka miesza pojęcia socjopatii, psychopatii i skutków traumy, tworząc obraz bardziej złożony, ale też mniej precyzyjny naukowo. Dla części czytelników i specjalistów to słabość książki, dla innych- ej świadomy wybór narracyjny. Mimo to Socjopatka działa na innym poziomie niż poradnik czy studium zaburzenia. To przede wszystkim opowieść o emocjonalnej pustce, deficycie więzi i próbie „nauczenia się” bycia w relacji z innymi ludźmi. Czytana jako literacki portret osoby z głębokim zaburzeniem więzi i doświadczeniem traumy, potrafi być niepokojąca, szczera i wciągająca. To książka, którą warto czytać z uważnością i dystansem , nie jako źródło wiedzy o socjopatii, lecz jako osobistą narrację balansującą między autobiografią a fikcją. Świadomość tej niejednoznaczności nie odbiera jej wartości, ale pozwala uniknąć fałszywych wniosków. Socjopatka bardziej prowokuje do myślenia niż tłumaczy i właśnie w tym tkwi jej siła
Gibrill - awatar Gibrill

Cytaty z książki Syndrom tatusia

Miłość ojca to moc, która daje córkom skrzydła.

Miłość ojca to moc, która daje córkom skrzydła.

Magdalena Adaszewska Syndrom tatusia Zobacz więcej

Nauka ojcostwa jest procesem nieskończonym, dopóki wychowujesz dzieci, a gdy skończysz je wychowywać, są już dorosłe. Ojcem jednak jesteś już przez całe życie.

Rozwiń
Magdalena Adaszewska Syndrom tatusia Zobacz więcej

Tata w oczach dziewczynki to ważna postać.

Tata w oczach dziewczynki to ważna postać.