Życie z ADHD. Brakująca instrukcja obsługi
Ta książka to brakująca instrukcja obsługi dla dorosłych z ADHD – tych, którzy dopiero zastanawiają się nad diagnozą, oraz tych, którzy już wiedzą, ale wciąż szukają sposobów, by lepiej zrozumieć siebie. ADHD to zaburzenie neurorozwojowe, które ma wiele twarzy, dlatego autorka oddaje głos także innym osobom neuroodmiennym oraz ekspert_om: psychiatrom, psychologom, seksuologom, dietetykom czy np. trenerom uważności.
Pisze o skrajnościach, podobieństwach i różnicach. O hiperfokusie i prokrastynacji. O ADHD w relacjach, pracy i codziennych wyzwaniach. O sposobach radzenia sobie – od mindfulness po farmakoterapię. O podatku od ADHD, ale i o tym, co możemy potraktować jako wartość. To nie tylko poradnik – to kompendium wiedzy, przestrzeń pełna doświadczeń, historii i konkretów, które pomogą lepiej zrozumieć siebie lub kogoś bliskiego. Bo ADHD nie kończy się na diagnozie – to dopiero początek nowej podróży.
Kup Życie z ADHD. Brakująca instrukcja obsługi w ulubionej księgarni
Oceny książki Życie z ADHD. Brakująca instrukcja obsługi
317 użytkowników ma tytuł Życie z ADHD. Brakująca instrukcja obsługi na półkach głównych- Chcę przeczytać 204
- 2025 8
- 2026 4
- ADHD 3
- 2025 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie z ADHD. Brakująca instrukcja obsługi
Książka jest napisana na profesjonalnym poziomie, dlatego od początku już zaznaczam, że można po nią sięgnąć ze spokojem i wiarą w to, że dostaniecie tutaj konkretne informacje. Napisała je osoba z ADHA, jednak po wielu rozmowach ze specjalistami wydana została pod sprawdzonym okiem osób, które się znają na neuroróżnorodności. Mamy tutaj spis wszystkiego, czego to zaburzenie dotyczy. Został tutaj zamieszczony, by służyć każdemu, kogo to dotyczy w pośredni lub bezpośredni sposób. Autorka nie nakłania do przeczytania całej książki, tylko zaznacza, że mając różne poziomy świadomości, można przejść bezpośrednio do informacji, które najbardziej nas interesują. Następnie mamy słowniczek pojęć, by opatrznie czegoś nie zrozumieć. W skład treści z książki wchodzi opowieść diagnozy autorki, wszelkie objawy ADHD, jak działa mózg takich osób, z czego mogą wyciągnąć plusy, a co przekłada się na minusy. Emocje jaki odczuwają takie osoby, jak w ogóle sprawdzić, czy ma się to zaburzenie, życie po diagnozie i co dalej? Później wchodzimy na poważniejsze tory jakimi są relacje, co może wspomóc życie, lęk, depresja, złożoność doznań, jedzenie, seksualność, praca, teoria łyżek i inne. Książka została ułożona w sposób luźny, by osoba w każdym wieku odnalazła coś dla siebie. Wiadomo, że sami możemy się zdiagnozować, ale nawet po przeczytaniu takiej książki, i tak będzie potrzebna opieka lekarska, gdyż każdy reaguje na wiadomość o takiej diagnozie inaczej, ma inne symptomy, odruchy i tak naprawdę jest wiele czynników, które mają wpływ na to, że osób z ADHA nie da się sklasyfikować do konkretnych przypadków, gdyż nawet pomimo niewielkich spójności, pojawią inne sfery, które będą wykonywali inaczej.
Ta książka to też opowieści innych ludzi, którzy opisywali swoje przypadki, ale i wartościowe porady, by nie przejmować się ,,wyrokiem", jak niektórzy mogą to widzieć, ale myślą, że w pewnych sferach życia taka osoba może być nad wyraz inteligentna. I właśnie na tym należy się wtedy skupić. Czytanie jej jest pomocne, bo nie jest sztywna, nie jest prosta, tylko gdziekolwiek was nie zaprowadzi, to pokazuje wam plusy i jakoby wyciąga rękę do pomocy.
Taką wartościową pozycję czuję, że powinnam polecić:-)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobra książka. Szeroko omówiony temat, otwierająca głowę na inną perspektywę postrzegania rzeczywistości i dająca nadzieje, że diagnoza ADHD to nie koniec świata a początek dostrzegania swoich potrzeb.
Jestem pewna, że tak książka zmienia chemię w mózgu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam każdemu kto podejrzewa u siebie ADHD, kto ma w swoim otoczeniu kogoś z diagnozą lub zaciekawionemu tematem.
Jestem pewna, że tak książka zmienia chemię w mózgu.
Plus za rzetelnie wykonaną pracę w postaci zgromadzenia materiałów, doświadczeń i wywiadów. Minus za wulgaryzmy i momentami chaotyczną budowę zdań czy korektę (np błąd w nazwisku cytowanej twórczyni).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZacząłem czytać wiele książek o ADHD i żadnej nie skończyłem. Żartuję. Tę autorstwa Olimpii wchłonąłem dość szybko. Wcześniej udało mi się zapoznać z wieloma dostępnymi materiałami na rynku, które nie zrobiły na mnie aż tak dobrego wrażenia. Jestem przedsiębiorcą z diagnozą ADHD, którą otrzymałem w okolicach 28-29 roku życia. W sieci dostępnych jest naprawdę wiele materiałów na temat neuroróżnorodności oraz zaburzeń takich jak ASD, ADHD czy AuDHD, natomiast żadne z nich nie dostarcza tak wielu perspektyw na tak wiele tematów życia codziennego osoby zdiagnozowanej. Ta książka pozwala nie tylko poznać czym jest ADHD, ale przede wszystkim jak wiele odmian i twarzy ma zaburzenie. Dość skutecznie zrywa z romantyzowaniem ADHD, jako “supermocy”, szczególnie wśród osób wysoko-funkcjonujących, a jednocześnie dostarcza praktycznych porad jak budować zdrowe nawyki, które zdecydowanie mogą ułatwić życie nie jednej osoby z diagnozą ADHD. Jeżeli myślisz, że “tylko” Tobie coś się często przytrafia i jest to oznaka wrodzonego i wykształconego “nierozgarnięcia”, to może czas poznać historie innych osób, których życie odmieniła diagnoza. Pozycja obowiązkowa dla osób ze zdiagnozowanym ADHD, ale przede wszystkim dla osób w ich środowisku, które chcą lepiej zrozumieć jak może wyglądać codzienność z diagnozą.
Zacząłem czytać wiele książek o ADHD i żadnej nie skończyłem. Żartuję. Tę autorstwa Olimpii wchłonąłem dość szybko. Wcześniej udało mi się zapoznać z wieloma dostępnymi materiałami na rynku, które nie zrobiły na mnie aż tak dobrego wrażenia. Jestem przedsiębiorcą z diagnozą ADHD, którą otrzymałem w okolicach 28-29 roku życia. W sieci dostępnych jest naprawdę wiele...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJakbym miała przeczytać jedną książkę o ADHD, to zdecydowanie byłaby właśnie ta książka. Aktualna, ciekawa, z kodami QR, polecajkami, rysunkami, a nawet memami! Idealna dla osoby z ADHD. Fajna merytorycznie, opisuje i daje przykłady strategii i rozwiązań.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to książka stricte naukowa, psychologiczna. Jest to książka napisana przez zwykłą dziewczynę, jak ty czy ja, która dostała kiedyś diagnozę i postanowiła działać w tym temacie - uświadamiać ludzi, dawać wsparcie i przy okazji radzić sobie ze swoją diagnozą.
Jest tu dużo humoru i takiego "luzackiego" podejścia. Są wypowiedzi innych osób po diagnozie, psychologów, i terapeutów. Jest tu wszystkiego po trochu. Tak samo się to tyczy samego podziału książki. Rozprawiamy się tu z ADHD na każdym poziomie - od diagnozy przez kwestie żywieniowe, branie leków, prokrastynację, impulsywność, trudności w pracy, w relacjach etc.
Jest to pierwsza książką w tej tematyce, którą przeczytałam, nie każdy temat był super istotny dla mnie, ale część z nich wydała mi się bardzo ważna. Myślę, że każdy znajdzie tu to, czego akurat w danym momencie potrzebuje i poczuje się mniej samotny.
///03.09.2025///
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest tu dużo humoru i takiego "luzackiego" podejścia. Są wypowiedzi innych osób po diagnozie, psychologów, i...
W bardzo gęstym czytelniczo czerwcu musiałam znaleźć miejsce także i na ten poradnik, zwłaszcza że temat neuroatypowości jest mi bliski i szalenie ważny. Książkę nabyłam przemiłym przypadkiem, wygrywając konkurs, ale gdyby nie to, kupiłabym, tak samo szybko wciągnęła, i postawiła obok reszty pozycji dotyczących życia dorosłych z ADHD. Jak dotąd zresztą jest to mój faworyt z “gatunku”.
Olimpia opowiada, dzieli się i edukuje. Robi to w ciepły, kolorowy i bardzo przystępny sposób. W swojej “Brakującej instrukcji obsługi” poruszyła najważniejsze aspekty życia dorosłych z ADHD, między innymi zmagania z utrzymaniem relacji, kariery i wewnętrznego spokoju. Zdrowia – przede wszystkim. Przeczytamy o tym, jak różne są objawy ADHD i na jak wielu płaszczyznach codzienności mogą się objawiać. Dowiemy się więcej o możliwych terapiach, leczeniu farmakologicznym, ich mocnych i słabszych stronach – a wszystko pod okiem wypowiadających się w książce specjalistów z danej dziedziny i zwykłych ludzi, którzy swoimi historiami i doświadczeniem zgodzili się podzielić.
Szalenie cieszy mnie popularyzacja diagnozy w kierunku ADHD, szerokie zachęcanie już nie tylko dzieci, ale także dorosłych do zadbania o swój komfort psychiczny, fizyczny i społeczny. “Życie z ADHD” to zebrana wiedza i doświadczenia, listy rekomendacyjne i polecajki (w formie wygodnych kodów QR),ton pełen zrozumienia i treść tak wartościowa, że nie sposób ubrać tego w żadne sensowne, krótkie zdania. Do polecenia każdemu.
Lektura zajęła mi jedną noc, nie potrafiłam się oderwać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📝 To książka-kompendium o życiu z ADHD, która działa jak instrukcja obsługi dla dorosłych – tych, którzy dopiero myślą o diagnozie, i tych, którzy już ją mają. Autorka miesza osobiste przeżycia (od pierwszych podejrzeń aż po życie po diagnozie) z głosami innych osób neuroodmiennych i ekspertów. Tematyka obejmuje codzienne wyzwania, emocje, relacje, pracę, finansowe sprawy, seksualność – wszystko opowiedziane prosto, z empatią i poczuciem humoru. Nawet spis treści to prawdziwa mapa życia z ADHD – od żałoby po diagnozie, przez próby radzenia sobie z hipofokusem i prokrastynacją, po techniki mindfulness i „podatek od ADHD” .
💭 Moja opinia:
Jako osoba z ADHD odnalazłam wreszcie kogoś, kto „przetłumaczył” moje życie na słowa – i to z ciepłem i bez oceniania. Książka ma tę rzadką umiejętność – poza ogromem wiedzy – że naprawdę chce się ją czytać. CUDOWNIE poukładana. Żadnych zbędnych dygresji, doświadczasz jasnego przekazu. Łyknełam w mig bez "medi", więc to sam w sobie potężny komplement ;)
⭐ Ocena: 8/10
📝 To książka-kompendium o życiu z ADHD, która działa jak instrukcja obsługi dla dorosłych – tych, którzy dopiero myślą o diagnozie, i tych, którzy już ją mają. Autorka miesza osobiste przeżycia (od pierwszych podejrzeń aż po życie po diagnozie) z głosami innych osób neuroodmiennych i ekspertów. Tematyka obejmuje codzienne wyzwania, emocje, relacje, pracę, finansowe sprawy,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzewodnik, poradnik, informator w jednym, czyli wielkie miesz-masz. Doświadczenia autorki, wypowiedzi ekspertów, porady kulinarne, opisy aplikacji wspierajacych, historie ludzkie z życia wzięte, instrukcje jak żyć...
Najbardziej rozbawiła mnie porada, co zrobić, gdy w lodówce pusto:
"sprawdź czy pod twoim domem jest jakiś fajny bar, w którym możesz zjeść"... Serio???
Nie wybrzmiało mi w książce czym jest ADHD. Większość problemów, które autorka przedstawiła jako typowe dla ADHD (prokrastynacja, nieumiejętność zarządzania finansami, dekoncentracja uwagi, uzależnienia, bałaganiarstwo...) jest generalnie problemami współczesnych ludzi i mnóstwo ludzi bez ADHD również się z nimi boryka.
Po przeczytaniu tej książki pozostaję z przekazem: nie przejmuj się, inni też tak mają - zawalają, nie dowożą, bałaganią, mają długi i nałogi, także nie jest sam_... Ale jakoś mnie to nie pociesza...
Ciekawy pomysł z wstawianiem podkreślnika w miejscu końcówek żeńskich/męskich.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajbardziej rozbawiła mnie porada, co zrobić, gdy w lodówce pusto:
Nie...
Dzień dobry, moje kochane Moliki 🧡
Neuroróżnorodność to tematyka, która jest mi bliska nie tylko z perspektywy teoretycznej, lecz także praktycznej. Często słyszymy zdania w rodzaju: „Ten to ma chyba ADHD, bo nie potrafi usiedzieć w miejscu” – warto jednak pamiętać, że ADHD to realne zaburzenie neurorozwojowe, a nie jedynie potoczne określenie pewnych zachowań. Od dłuższego czasu poruszam ten temat na swoim profilu, starając się zwiększać świadomość społeczną w tym zakresie. Dlatego książka, którą dziś polecam, uważam za niezwykle istotną i potrzebną.
„Diagnoza służy przede wszystkim zrozumieniu siebie i ułatwieniu codziennego funkcjonowania. To nie etykieta, ale drogowskaz, który pomaga znaleźć strategie dopasowane do własnych potrzeb i ograniczeń".
Tytuł: „Życie z ADHD"
Autorka: @olimpiajenczek
Wydawnictwo: @wydawnictwo_wab
Moja ocena: 9/10
Ta publikacja to przewodnik napisany przez osobę, która zna temat „od środka”. Autorka ukazuje świat ADHD z perspektywy osoby dorosłej – przechodzącej proces diagnozy i funkcjonującej z tym zaburzeniem na co dzień.
Mam poczucie, że temat został ujęty wielowymiarowo. Książka zawiera m.in. słowniczek z najważniejszymi pojęciami oraz bardzo wartościowy – moim zdaniem – rozdział trzeci: „Nie wyglądasz na ADHD, czyli o tym, jak naprawdę objawia się ADHD”. Autorka wyjaśnia, że mózg osoby z tym zaburzeniem funkcjonuje inaczej, porusza również kwestie emocji, współwystępujących trudności, a także temat diagnozy – w tym rolę psychiatrów i psychologów, przygotowania się do procesu diagnostycznego, przeżywania żałoby po diagnozie i życia z nią na co dzień.
W kolejnych rozdziałach autorka omawia praktyczne aspekty codziennego życia: przydatne aplikacje, wsparcie technologiczne, kwestie uzależnień, relacji, funkcjonowania w pracy – i wiele innych równie ważnych tematów. Dla mnie szczególnie cenne okazały się autentyczne historie osób mierzących się z ADHD. Pomimo wagi zagadnienia, autorka posługuje się przystępnym językiem – choć nie brakuje również specjalistycznej terminologii. Ogromnym atutem są przypisy dolne, które ułatwiają zrozumienie trudniejszych zagadnień. Nie sposób nie wspomnieć także o warstwie graficznej! Polecam Wam ten tytuł, bo lektura książki może skłoni kogoś z Was do diagnozy, być może zrozumiecie zachowania osób z ADHD. Niewątpliwie uważam, że warto znać podstawowe informacje związane z neuroróżnorodnością ❤️#współpracareklamowa #współpracabarterowa
Dzień dobry, moje kochane Moliki 🧡
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNeuroróżnorodność to tematyka, która jest mi bliska nie tylko z perspektywy teoretycznej, lecz także praktycznej. Często słyszymy zdania w rodzaju: „Ten to ma chyba ADHD, bo nie potrafi usiedzieć w miejscu” – warto jednak pamiętać, że ADHD to realne zaburzenie neurorozwojowe, a nie jedynie potoczne określenie pewnych zachowań. Od...