Klaun w polu kukurydzy

Okładka książki Klaun w polu kukurydzy autora Adam Cesare, 9788328735996
Okładka książki Klaun w polu kukurydzy
Adam Cesare Wydawnictwo: Akurat Cykl: Clown in a Cornfield (tom 1) horror
horror
Clown in a Cornfield (tom 1)
Clown in a Cornfield
2025-07-16
2025-07-16
2020-08-25
Andrzej Goździkowski

Kup Klaun w polu kukurydzy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Klaun w polu kukurydzy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klaun w polu kukurydzy

Długo czekałam i w końcu nastał ten wielki dzień, że się doczekałam i do moich drzwi kurier dostarczył powieść grozy. Czyli rasowy horror, który ma mnie dobrze wystraszyć, wytarmosić, zmielić od środka i wypluć. Ten rasowy horror, na który napaliłam się jak szczerbaty na suchary, okazała się młodzieżówką, ale nadal pozostającą w klimacie grozy. Żeby wystraszyć dzieci, wystarczy postać szalonego klauna, mordującego znienawidzoną przez niego młodzież. Klaun morderca, czy to nie brzmi groteskowo strasznie🤡 Przecież ten przebieraniec ma na celu zabawiać i rozmieszać dzieci, ale widocznie ma dwie twarze, a ta druga skrywa złe oblicze, celem jest śmierć.
Ta książka z pewnością dostarczy Wam dreszczyku emocji, bo nie zabraknie w niej krwawych zwrotów akcji i opisów mordowanych dzieci. Strach bezbronnych ofiar przed wiszącym nad nimi zagrożeniem i śmiercią, szaleńca próba ratowania się z pewnością udzieli również czytelnikowi. Za wszelką cenę, będzie próbował wraz bohaterami szukać drogi ucieczki z płonącej stodoły, lub wyjścia z pola kukurydzy, które jest jednym wielkim labiryntem bez wyjścia.
Z pewnością nie jest to książka przez którą nie zmrużycie oka, bo nie przeraża ona aż do takiego stopnia, na jaki oczekiwałam, a oczekiwania wobec niej miałam naprawdę dosyć spore. Jednakże podobała mi się na tyle, że mogę ją Wam polecić, jeśli szukacie czegoś z tego gatunku. Po tej książce inaczej teraz spojrzycie na postać klauna, a przejeżdżać obok pola kukurydzy bądźcie czujnik i miejcie się na baczności, bo nie wiecie, jakie zło się tam czai i na Was patrzy.
Niech moc będzie z Wami💪

Czego baliście się w dzieciństwie?

Horror, który nie straszy od razu krwią, lecz powoli zaciska pętlę. Akcja osadzona w zapomnianym przez świat miasteczku ma w sobie coś niepokojącego. Tu wszystko jest zbyt znajome, zbyt ciasne, zbyt podszyte milczącą wrogością. Każdy zna każdego, każdy coś pamięta i każdy udaje, że przeszłość nie ma już znaczenia. Do czasu.

Autor bardzo sprawnie pokazuje konflikt wpisany w tkankę takiego miejsca. Dorośli żyją nostalgią i żalem po utraconym dawnym porządku, młodzi duszą się pod ciężarem cudzych oczekiwań i cudzych rozczarowań. Klaun, który kiedyś był niewinną maskotką staje się tu czymś więcej niż mordercą. Jest ucieleśnieniem gniewu, frustracji i strachu przed zmianą.

Quinn, porusza się po tym świecie z mieszaniną buntu i ostrożności. Nie jest idealna, nie zawsze podejmuje dobre decyzje, ale ma w sobie instynkt przetrwania i wewnętrzny sprzeciw wobec dusznej stagnacji, która ją otacza. Jej perspektywa pozwala zobaczyć, jak bardzo przemoc w tej historii wyrasta z codziennych zaniedbań, przemilczeń i małych okrucieństw.

To powieść brutalna, ale nie pusta. Przewidywalna w ramach konwencji slashera, a jednocześnie niepokojąco trafna w obserwacjach społecznych. „Klaun w polu kukurydzy” czyta się jak opowieść o miejscu, które nie potrafi się zmienić i dlatego zaczyna pożerać samo siebie. Duszne miasteczko i przemoc — ten klimat zostaje z czytelnikiem na długo.

Czego baliście się w dzieciństwie?

Autor bardzo...

Z niektórymi powieściami jest tak, że nawet jeśli narracja mi nie odpowiada, ale emocje chwytają za gardło to nagle mam nową obsesję!

I myślę, że właśnie taka relacja łączy mnie z historią Adam Cesare’a. To klasyczny hate-love, ale nastoletnia ja – ogromna fanka crazy filmów, starych horrorów i niekończących się scen gore – skacze z radości, że dorosła wersja nie zniechęciła się po pierwszych stu stronach. „Klaun w polu kukurydzy” jest jednocześnie kompletnie poryty i boleśnie przewidywalny, ale…rozumiem, czemu zdobył kawałek mojego serca.

To w gruncie rzeczy hołd dla horrorów o odizolowanych miasteczkach i nastolatkach ginących podczas imprezy. Wszystkie sceny od rozpoczęcia ataku klaunów są przepełnione dynamiką. Widać, że autor potrafi je pisać, w przeciwieństwie do codziennego życia bohaterów. Zarówno prolog jak i pierwsze rozdziały są strasznie szorstkie, pełne zbędnych wtrąceń i informacji. Wątek bad boya powtarzany jest jak mantra.

A skoro już jesteśmy przy głównej bohaterce… Quinn jest jednocześnie głupia, ale jak dacie jej broń to nawet potrafi wycelować i wbrew pozorom posiada instynkt przetrwania. Po lekturze zaczęłam się zastanawiać, czy Cesare faktycznie nie umie pisać bohaterek, czy po prostu taki obraz Quinn był celowy.

Dialogi w pierwszej połowie są średnie. Autor bardzo chce poruszać ważne tematy jak m.in. polowanie czy moralność, ale robi to tak nieumiejętnie, że zamiast refleksji pozostaje jedynie ‘xD’. Czasem naprawdę lepiej zostawić coś w domyśle.

ALE!
Gdy zaczyna się rzeź w polu kukurydzy, Cesare nie jest oszczędny w słowach. Scena ze stodołą i ogniskiem chyba na zawsze wyryły się w mojej pamięci. Akcja jest tu tak dynamiczna, brutalna, a research medyczny i dotyczący broni — zaskakująco solidny.

W tej przewidywalnej historii spotka was wiele plot twistów. Relacja romantyczna wcale nie jest oczywista, zaś pomoc wychodząca z inicjatywy ojca Quinn okazuje się inna od oczekiwanej. Gwarantuję, że będziecie kibicować tym dzieciakom, wstrzymywać oddech na scenach ataku, a także z niepokojem przejeżdżać przez pola kukurydzy! Właśnie dla tego chaosu i klimatu małego, odizolowanego miasteczka książka ostatecznie otrzymuje moją miłość i sprawia, że wypatruję kolejnego tomu. Chociaż już się rozglądam za angielskimi wydaniami…

I tak, od początku wiedziałam, kto stoi za morderstwami — ale w slasherach chyba o to właśnie chodzi!

213 użytkowników ma tytuł Klaun w polu kukurydzy na półkach głównych
58 użytkowników ma tytuł Klaun w polu kukurydzy na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Klaun w polu kukurydzy

Dodaj cytat z książki Klaun w polu kukurydzy