Willa

Katarzyna Rosłan

Kup Willa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Willa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Willa

Książka wymęczona, nużąca przez pierwsze sto stron. Akcja nabrała rumieńców w drugiej połowie, więc poczułam chęć na poznanie zakończenia. To jednak pozostawiło wiele do życzenia. Rozmyte, z nieskończonymi wątkami i niewyjaśnionymi zdarzeniami. Bohaterki współczesne, jak i te z wątku z przeszłości tak do siebie podobne, że czasem myliło mi się o kim czytam. Wątek inspirowany historią rockowego zespołu i konfliktów osobistych, uzależnień, zazdrości, niespełnienia, rozgrywających się między jego członkami wypadł raczej słabo. Brak było prawdziwego klimatu lat 70-tych, co doskonale zostało oddane np. w powieści Daisy Jones & the Six, inspirowanej historią tego samego zespołu. Książka wpada jako pierwsza na listę tegorocznych rozczarowań.

Zostałam toralnie oczarowana duszną atmosferą lata we włoskiej willi, w której splatały się losy artystów 🍋

Nie jest to coś niesamowitego czy wybitnego, ale Rachel Hawkins dosłownie przykuła mnie do tej historii, nie mogłam się oderwać. Śledzenie osadzonych w latach 70. losów Mari oraz drugiej, współczesnej linii czasowej Emily pochłonęło mnie całkowicie – i jak rzadko, sama nie wiem, która narracja bardziej mnie oczarowała.

Fabuła jest spleciona zgrabnie, bohaterki są wyraziste i przyznam, że pojawiające się wątki kobiece czy wręcz feministyczne kilka razy sprawiły, że przyklasnęłam.

Tego, że historia jest inspirowana Mary Shelley, nie da się ukryć, ale uważam, że autorka podeszła do tematu naprawdę zgrabnie i z wyczuciem.

Chcielibyście spędzić wakacje w toskańskiej willi, w której doszło do zbrodni?

Willa to opowieść, w której światło włoskiego lata działa jak maska. Oślepia, ale nie ogrzewa. Skąpane w słońcu wzgórza Umbrii, zapach cytrusów i kamienne mury starej rezydencji tworzą scenerię pozornie bezpieczną, niemal idylliczną. Pod tą powierzchnią od pierwszych stron czuć świadomość, że to miejsce pamięta więcej, niż bohaterowie są gotowi udźwignąć.

Fabuła skupia się na dwóch przyjaciółkach, które przyjeżdżają do willi z nadzieją na odbudowanie nadwątlonej relacji. Zamiast bliskości pojawia się dystans, a zamiast rozmów przemilczenia. Autorka precyzyjnie rozrysowuje emocjonalne pęknięcia między bohaterkami. Zazdrość, potrzebę kontroli, rywalizację podszytą strachem przed byciem tą gorszą.

Równolegle odsłania się przeszłość willi. Mroczna, pełna ambicji, namiętności i tragedii, która nigdy nie została do końca nazwana. Dwie linie czasowe splatają się, budując duszną atmosferę i wrażenie nieuchronności. Autorka stawia bardziej na klimat i psychologię niż dynamiczną akcję, pozwalając, by napięcie sączyło się powoli.

To thriller subtelny, oparty na emocjach i niedopowiedzeniach, a nie na gwałtownych zwrotach akcji. „Willa” opowiada o cenie sukcesu, o toksycznych relacjach i o tym, jak łatwo piękne miejsca mogą stać się świadkami cudzych upadków. Mroczna, lepka od sekretów historia, która zostawia po sobie nie tyle strach, co chłodne poczucie dyskomfortu.

Chcielibyście spędzić wakacje w toskańskiej willi, w której doszło do zbrodni?

273 użytkowników ma tytuł Willa na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Willa na półkach dodatkowych

Rachel Hawkins
Rachel Hawkins
Rachel Hawkins kiedyś była nauczycielką w liceum. Aktualnie jest pisarką. Jej pierwsza powieść(HEX HALL, YA paranormal / Southern Gothic) została wydana przez Hyperion w marcu 2010. Ma 4-letniego synka.

Cytaty z książki Willa