Okładka książki Szekspir i psychologia. Co o naturze ludzkiej mówią nam wielkie dzieła Szekspira? autorstwa Robert L. Johnson, Philip G. Zimbardo
Philip G. ZimbardoRobert L. Johnson Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
Psychology According to Shakespeare. What You Can Learn about Human Nature from Shakespeare’a Great
2025-05-12
2025-05-12
Dorota Przygucka
Od ponad stulecia, od kiedy Zygmunt Freud zdiagnozował u Hamleta kompleks Edypa, William Szekspir i jego dzieła stały się obiektem analiz psychologicznych. Teraz proponujemy odwrócić role. W jaki sposób sam Bard rozumiał mózg, zachowanie i sposoby działania ludzkiego umysłu? Właśnie z tym zamiarem dwaj psychologowie, Philip G. Zimbardo i Robert L. Johnson, wyruszyli w krainę Szekspira.

Po dziś dzień nie stworzono opisu psychopaty lepszego niż Ryszard III, bardziej poruszającego obrazu demencji niż w Królu Learze ani równie zapadającej w pamięć ilustracji zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych niż próby zmycia krwawych plam przez Lady Makbet. Mniej znane i opisane są różnorodne zaburzenia psychiczne, które Szekspir przedstawił językiem odpowiadającym naszej współczesnej klasyfikacji chorób psychicznych opisanej w DSM-5.

Psychologia Szekspira nie ograniczała się jednak do zaburzeń psychicznych. Jego fascynacja ludzką naturą obejmowała cały wachlarz zagadnień psychologicznych. Interesował się anatomią mózgu, osobowością, poznaniem, emocjami, percepcją, rozwojem i stanami świadomości. Wszystkie te opowieści pokazują, jak perspektywa Szekspira była zakorzeniona w ówczesnej medycynie i kulturze.

A jednak intelekt, ciekawość i temperament dramatopisarza pozwoliły mu uchwycić pojęcia i pomysły, które wieki później stały się ważne dla nauk psychologicznych. Czytelnik dowie się więc, że to Bard ukuł trafną frazę „natura–wychowanie”, którą wypowiada Prospero sfrustrowany czynami Kalibana. Z kolei w Miarce za miarkę Szekspir skłonił widownię do rozważań na zbliżony temat, czyli co ma większy wpływ na ludzkie zachowanie: cechy osobowościowe czy zewnętrzna sytuacja? W Hamlecie zaś przyglądał się relacji pomiędzy rozumem i emocjami w umyśle, wydawałoby się, chwiejnego księcia.

Kup Szekspir i psychologia. Co o naturze ludzkiej mówią nam wielkie dzieła Szekspira? w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki Szekspir i psychologia. Co o naturze ludzkiej mówią nam wielkie dzieła Szekspira?

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szekspir i psychologia. Co o naturze ludzkiej mówią nam wielkie dzieła Szekspira?

Autorzy książki podkreślają, że obserwacje Szekspira są w pełni zgodne z tym, co twierdzi współczesna psychologia, traktują go nawet jako prekursora psychologii. Przywołują wiele sztuk Szekspira, każdą streszczają i pokazują na przykładzie konkretnych bohaterów różne postawy ludzkie wobec różnych wyzwań, trudnych sytuacji, przeciwności losu itp.
Można obserwować, czy bohaterowie szekspirowscy, a zarazem zwykli ludzie, bez względu na czas, w którym żyli, kierują się bardziej rozumem, czy emocjami i jakie są konsekwencje takiego zachowania. W obliczu trudnych sytuacji Szekspir pokazuje, czy ważniejszy jest charakter człowieka, jego system wartości, czy też ekstremalna sytuacja potrafi człowieka zmienić kogoś tak, że ten ktoś będzie działał zupełnie inaczej, niż można było przypuszczać. To oczywiście tylko przykłady, te na które bardziej zwróciłam uwagę.
całość

Można obserwować, czy...

Rzeczowa, z ciekawymi analizami, dogłębna. Szerokie rozwinięcie tematów z dzieł W.S. od Platona przez Szekspira aż po czasy współczesne. Analizująca kwestie dziedziczności i środowiska (co bardziej na nas wpływa),jaka jest natura ludzkiego umysłu i inne. Bardzo interesująca pozycja.

Dlaczego Szekspir ciągle intryguje? Dlaczego ciągle na nowo interpretuje się jego sztuki i regularnie trafiają one na afisze teatrów?

👉Książka ukazuje Szekspira jako geniusza, który przewidział wiele koncepcji współczesnej psychologii. Choć słabo wykształcony był niezwykle inteligentny, interesował się ludzkim mózgiem, rozumiał procesy mentalne, ludzkie relacje, miał więc nie tylko wysoką inteligencję językową, ale też intrapersonalną i interpersonalną.

👉Autorzy próbują też odpowiedzieć na pytanie: Co psychologia osobowości mogłaby powiedzieć na temat samego Szekspira? Posłużyli się koncepcją inteligencji wielorakich Gardnera i określili go jako sangwinika, a także koncepcją neuronaukowców, którzy dostrzegali w nim synestetyka, bo tworzył mistrzowskie metafory, opisujące jeden zmysł drugim.

👉Geniusz jednak nie działał w próżni, duch renesansu go przenikał, żyli wtedy Cervantes, filozof Bacon, fizyk Galileo Galilei, czytał Platona, Arystotelesa, „nic, co ludzkie, nie było mu obce”. W jego sztukach znajdziecie studium depresji, zaburzenia obsesyjno-kompulsyjne( mycie rąk przez Lady Makbet),manię, demencję, psychopatię, histerię, dysonans poznawczy.
👉On zajrzał ludziom w duszę, opisywał zaburzenia snu, halucynacje(np. w Makbecie),stany wywołane przez narkotyki i substancje zmieniające świadomość. Hamleta ukazał jako melancholika i zarazem cwanego gracza metodycznie udającego chorobę psychiczną.
Słowo sen pojawia się w każdej sztuce Szekspira, być może miał obsesję na tym punkcie, niewątpliwie sny to klucz do podświadomości. Dlatego tak chętnie wykorzystywane przez barda pogłębiają analizę postaci.
👉Szekspirowi zawdzięczamy też silne kobiece postaci- Rozalinda, Beatrycze, Porcja, Viola- może za sprawą królowej Elżbiety, która była jedną z nich.
👉Jeśli szukasz ciekawej rozmowy przy kuflu piwa w czasach elżbietańskich, nie mógłbyś trafić lepiej niż na Szekspira. Ten znakomity psycholog przeprowadzi cię przez wszystkie pułapki myślenia.

261 użytkowników ma tytuł Szekspir i psychologia. Co o naturze ludzkiej mówią nam wielkie dzieła Szekspira? na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Szekspir i psychologia. Co o naturze ludzkiej mówią nam wielkie dzieła Szekspira? na półkach dodatkowych

Okładka książki Psychologia i życie Richard J. Gerrig, Philip G. Zimbardo
Psychologia i życie Richard J. Gerrig, Philip G. Zimbardo
Okładka książki Zimbardo w rozmowie z Danielem Hartwigiem Daniel Hartwig, Philip G. Zimbardo
Zimbardo w rozmowie z Danielem Hartwigiem Daniel Hartwig, Philip G. Zimbardo
Okładka książki Żyj lepiej, kochaj mądrzej Rosemary Sword, Philip G. Zimbardo
Żyj lepiej, kochaj mądrzej Rosemary Sword, Philip G. Zimbardo
Okładka książki Psychologia. Kluczowe koncepcje. Tom 2. Motywacja i uczenie się Robert L. Johnson, Vivian McCann, Philip G. Zimbardo
Okładka książki Psychologia. Kluczowe koncepcje. Tom 3. Struktura i funkcje świadomości Robert L. Johnson, Vivian McCann, Philip G. Zimbardo
Okładka książki Psychologia. Kluczowe koncepcje. Tom 4. Psychologia osobowości Robert L. Johnson, Vivian McCann, Philip G. Zimbardo
Philip G. Zimbardo
Philip G. Zimbardo
Amerykański psycholog, od 1968 roku profesor Uniwersytetu Stanforda, obecnie na emeryturze. Znany z przeprowadzenia eksperymentu więziennego, założyciel Kliniki Nieśmiałości, autor wielu książek, z których najbardziej znana to „Psychology and life” (Psychologia i Życie). Działał aktywnie na rzecz popularyzacji psychologii występując w cyklu programów „Discovering Psychology”. Od 2002 prezydent Amerykańskiego Stowarzyszenia Psychologicznego (American Psychological Assocation).

Wymazywanie historii. Jak faszyści manipulują przeszłością, by kontrolować przyszłość Jason Stanley
Jason Stanley
Ta książka nie byłaby tak przerażająca gdyby nie to, że żyjemy w faszystowskim święcie. Stanley napisał ją zanim pomarańczowy stanął na czele USA, ale wszystko co napisał jest prawdziwe, doświadczaliśmy i doświadczamy tego z prawicowej strony na codzień. Nie od dziś wiemy, że nasza (Polska w sensie) historia różni się w zależności od poglądów, wymazano nam naszą przedwojenną wielokulturowość, zakłamano zdarzenia. Nie tylko nam, historia pisana jest na nowo w USA, w Turcji, Rosji, Izraelu - wszędzie tam gdzie chwieje się demokracja i coraz niebezpieczniejsza staje się skrajna prawica. Wszystko co jest na kartach tej książki, to prawda, ze wszystkim się zgadzam. Moim zastrzeżeniem jest jednak to, że ja już to wszystko wiem. Książka potrzebna, ale raczej osobom niezdecydowanym czy nie widzącym zagrożenia w tym co dzieje się we współczesnym świecie, wywnioskowałam tak, bo kilka osób u mnie w bibliotece czytało tę książkę i było zachwycone ilością ważnych informacji. Książka ważna, bo każdy tekst na temat zagrożeń demokracji jest ważny, ale jak dla mnie to było trochę za mało drobiazgowe, choć podobał mi się rozstrzał na różne kraje świata - bo zmierzch demokracji autor opisywał nie tylko na przykładzie USA, ale także na przykładzie np. Polski czy Indii.
lubięmiećksiążki - awatar lubięmiećksiążki
ocenił na71 miesiąc temu
Amazonki i ludożercy. Opowieści z Prapolski Adrian Pogorzelski
Amazonki i ludożercy. Opowieści z Prapolski
Adrian Pogorzelski
Dla mnie rewelacja. Chciałoby się napisać, cudze chwalicie, a swego nie znacie. Oczywiście na ziemiach polskich nie będziemy mieć budowli typu Koloseum czy Akropol. Autor swoją gawędą zabiera nas jednak w okolice Polski, pokazując, że mamy wiele artefaktów, których mogą nam zazdrościć inni. Jak choćby najstarszy bumerang, odnaleziony przez archeologów. Okazuje się, że bronią tą posługiwali się nie tylko Aborygeni. Obok fascynujących opisów znalezisk archeologicznych, książka wręcz naszpikowana jest ciekawostkami. Mityczne amazonki z całą pewnością istniały i zamieszkiwały ziemie obecnej Polski. Oczywiście wokół kobiet wojowniczek pojawiło się wiele mitów, których produkowali też antyczni podróżnicy, ale z innych źródeł wiemy, że starożytni greccy podróżnicy nie koniecznie przedstawiali fakty, a częściej sięgali po plotki lub sami wyolbrzymiali pewne zjawiska. Dla mnie ciekawostką był tajemny napój, którym raczyli się prehistoryczni wojowie Gotów, których odpowiednie miarki znaleziono na terenach północno-wschodniej Polski. Być może ów napój był magiczną miksturą, którą raczyli się bohaterowie komiksowi Asterix i Obelix. Otrzymuje także sporą dawkę opisów dawnych obyczajów, które za sprawą synkretyzmu kulturowego przeniknęły nawet do chrześcijaństwa, jak choćby tatarak rozkładany na posadzkach w Zielone Świątki, dziś już może zapomniany, ale ja pamiętam wyprawy w dzieciństwie po owe zioło. Napisana w formie gawędy, łatwym i przystępnym językiem, bogato ilustrowana, czyli dosłownie wszystko, czego można oczekiwać od pozycji popularyzującej wiedzę historyczną. Polecam wszystkim, nie tylko miłośnikom historii. Czasem warto wiedzieć, co w naszej okolicy, jest na tyle ciekawe, że można się tym pochwalić przed przyjezdnymi. Gorąco polecam
Dariusz Karbowiak - awatar Dariusz Karbowiak
ocenił na101 miesiąc temu
Złoty Szlak William Dalrymple
Złoty Szlak
William Dalrymple
O Jedwabnym Szlaku słyszał niemal każdy. To opowieść dobrze znana, osadzona w historii Chin i ich kontaktów ze światem. Autor tej książki proponuje jednak inne spojrzenie — przesuwa środek ciężkości na Indie i pokazuje, że to one przez stulecia odgrywały równie istotną rolę w kształtowaniu starożytnego świata. Z tej perspektywy subkontynent przestaje być egzotycznym marginesem, a staje się centrum wydarzeń. Indie oddziaływały na obszar od Morza Czerwonego po Pacyfik, wpływając na kulturę, wiedzę, naukę i rozwój technologii. Ten rozległy krąg powiązań autor nazywa Złotym Szlakiem. Książka pokazuje, jak intensywne były kontakty handlowe Indii ze starożytnym Rzymem, Egiptem i wieloma innymi państwami. Uświadamia też, jak wiele im zawdzięczamy — od systemu dziesiętnego i pojęcia zera po idee, które przenikały do mitów, filozofii i codziennego życia innych kultur. Istotną rolę odegrał buddyzm, który rozprzestrzenił się na północ i wschód Azji, przyciągając nie tylko mnichów, ale również władców, takich jak cesarz Aśoka. Religia stała się tu nośnikiem myśli, wiedzy i wpływów. Szczególnie zastanawia fakt, że po upadku świata antycznego Europejczycy na nowo szukali drogi do Indii, choć wcześniej była ona dobrze znana i uczęszczana. Indie jawią się tu jako serce starożytnej Eurazji — przestrzeń, która realnie łączyła Zachód ze Wschodem. To fascynująca opowieść o wpływach, przepływie idei i znaczeniu, które z czasem zostało zapomniane. Lektura okazała się dla mnie egzotyczną, ale przede wszystkim odkrywczą podróżą. Zakończyłem ją z poczuciem, że spojrzałem na historię z zupełnie innej strony. Zdecydowanie polecam. Za egzemplarz dziękuję @oficyna_noir_sur_blanc
jackspear217 - awatar jackspear217
ocenił na88 dni temu
Historia ludzkości na haju. Skandaliczne, ale prawdziwe spojrzenie na historię „pod wpływem” Sam Kelly
Sam Kelly
W „Historii ludzkości na haju” Sam Kelly w lekki i zabawny sposób obala mity wielkich ludzi, którzy rzekomo radzili sobie z niemożliwie trudnymi zadaniami bez żadnego wspomagania. Tak, jasne. Nawet Pytia nie wytrzymałaby podwójnego etatu wieszczenia bez powiedzmy… motywacji wewnętrznej. Wielki faraon Ramzes II lubił zioła, co odkryto w sposób naukowy, badając jego mumię. Pewien chiński cesarz, Qin Shi Huang, pragnął eliksiru wiecznego życia i dał się nabrać szarlatanom, którzy wcisnęli mu… rtęć. Dziś wiemy, że picie jej było bardzo złym pomysłem. On niestety nie wiedział. Czasem do wielkich objawień przyczyniały się, nazwijmy to, pomyłki kulinarne. 🍄 Marek Aureliusz stosował na sen kompot z opium. Temat potrójnie ryzykowny: zabójcy religijni na haszyszu. Tak, chodzi o słynnych asasynów. Niektórych misji najwyraźniej nie dało się ogarnąć bez odpowiedniego dopingu. William Shakespeare pisał swoje dzieła w oparach… geniuszu, oczywiście. Lubił kalambury i słowne gry, więc coś nas łączy. To, że wielu znanych polityków nadużywało alkoholu, raczej nie jest tajemnicą, ale książka zawiera więcej ciekawostek o amerykańskich mężach stanu. Na przykład John F. Kennedy miał słabość do amfetaminy podawanej przez swojego lekarza. Angielski poeta Samuel Taylor Coleridge wzmacniał wenę twórczą za pomocą laudanum. Działało. Jest też o winie w Watykanie, niekoniecznie tylko mszalnym. Friedrich Nietzsche. No cóż, wystarczy go poczytać, żeby dojść do wniosku, że jego wizje bywały naprawdę odlotowe. Jeśli ktoś go lubi, to przepraszam. Ja nie. Vincent van Gogh lubił farby. Jedną zdecydowanie za bardzo. Sigmund Freud był naprawdę kiepskim diagnostą, kiedy wychwalał kokainę jako cudowny środek leczniczy. Szaleństwo Adolfa Hitlera częściowo tłumaczy jego zamiłowanie do różnych farmaceutyków i zastrzyków podawanych przez lekarza, choć oczywiście nic go nie usprawiedliwia. Założyciel AA, Bill Wilson, uważał przez pewien czas, że lekarstwem na jeden nałóg może być inny. Dość szalona koncepcja. Jean‑Paul Sartre funkcjonował dzięki całemu koktajlowi stymulantów i pisał niemal bez przerwy. Rozdział o show-biznesie to już prawdziwa karuzela. Smutna jest wzmianka o młodej gwieździe Judy Garland, której podawano amfetaminę, choć wcale tego nie chciała. Kojarzycie pisarza Philipa K. Dicka? Jego niezwykłe wizje miały całkiem mocne chemiczne wsparcie, co łatwo zgadnąć po lekturze. Za to Elvis Presley może zaskoczyć, bo był przeciwnikiem narkotyków, ale nie uchroniło go to przed uzależnieniem od leków na receptę. Bardzo ciekawy jest list od chemika Alberta Hofmanna do Steve'a Jobsa. Tak, tego od Apple. Jest też historia o tym, jak Central Intelligence Agency przez przypadek stworzyła antybohatera numer jeden. Także pracownik innej amerykańskiej agencji może się pochwalić naprawdę imponującą kolekcją odkrytych narkotyków. Ilość nowych substancji spokojnie wypełniłaby pół układu okresowego. Czterdzieści przedstawionych historii pokazuje różne oblicza narkotyków i ludzi, którzy mieli z nimi do czynienia. Potraktujcie je jako ciekawostki, bo lepiej uczyć się na cudzych błędach niż powtarzać je samemu. Książka napisana jest lekko, z humorem i przymrużeniem oka. Mnie zaciekawiła. Polecam.
Andarielka - awatar Andarielka
oceniła na71 miesiąc temu
Doppelganger. Podróż do lustrzanego świata Naomi Klein
Doppelganger. Podróż do lustrzanego świata
Naomi Klein
To intelektualna wyprawa w głąb osobliwego zjawiska współczesności: życia w świecie lustrzanych odbić, gdzie prawda miesza się z fałszem, a tożsamość rozpada na medialne projekcje. Punktem wyjścia jest osobiste doświadczenie autorki, która przez lata była mylona z inną Naomi – publicystką reprezentującą poglądy spiskowe i antysystemowe. Z pozoru anegdotyczna sytuacja staje się dla Klein pretekstem do znacznie szerszej refleksji nad mechanizmami radykalizacji, dezinformacji i cyfrowych baniek. Podróż do „lustrzanego świata” ma tu wymiar zarówno psychologiczny, jak i polityczny. Autorka próbuje zrozumieć, jak to możliwe, że idee wywodzące się z lewicowej krytyki kapitalizmu zostają przechwycone i przetworzone przez środowiska skrajnie prawicowe. W jej narracji internet jawi się jako przestrzeń krzywego zwierciadła: odbija realne lęki społeczne, lecz deformuje je, wzmacniając gniew i poczucie oblężenia. Klein nie ogranicza się do obserwacji zewnętrznych – analizuje także własne reakcje, własną markę i miejsce w kulturze, w której nazwisko staje się hasztagiem, a człowiek – awatarem. Siłą książki jest erudycja i odwaga w łączeniu osobistego eseju z reportażem oraz analizą polityczną. Autorka potrafi celnie uchwycić paradoksy epoki postprawdy i pokazać, że „druga strona” nie jest całkowicie obca – bywa niepokojąco podobna. Jednocześnie jednak ta szerokość perspektywy sprawia, że książka momentami wydaje się chaotyczna. Wątki autobiograficzne przeplatają się z analizą pandemii, ruchów antyszczepionkowych, teorii spiskowych czy kryzysem klimatycznym. Czy to opowieść o utracie tożsamości? Studium radykalizacji? Esej o kapitalizmie platformowym? Trudno jednoznacznie wskazać dominujący temat. To lekkie nieuporządkowanie może frustrować, ale bywa też znaczące – oddaje doświadczenie funkcjonowania w świecie informacyjnego nadmiaru. „Doppelganger” nie prowadzi czytelnika prostą ścieżką; raczej zaprasza go do labiryntu luster, w którym trzeba stale korygować własne odbicie. To książka wymagająca, chwilami nierówna, lecz intelektualnie prowokująca i zmuszająca do namysłu nad tym, jak łatwo każdy z nas może stać się swoim własnym sobowtórem.
Freja78 - awatar Freja78

Cytaty z książki Szekspir i psychologia. Co o naturze ludzkiej mówią nam wielkie dzieła Szekspira?