Moje własne Notting Hill

- literatura obyczajowa, romans
- 2025-03-26
- 2025-03-26
- 9788384020791
A gdyby tak wyrwać się codziennej rutynie, uciec od nudy, choć kilka dni przeżyć inaczej?
A gdyby tak spełnić przynajmniej jedno ze swoich marzeń?
Mila wiedzie nieco monotonny żywot jako tłumaczka z języka angielskiego. Nie doświadcza namiętnych porywów, nie miewa przygód – i nie tęskni za nimi. Nawet jeśli czasem odnosi wrażenie, że bezwolnie płynie z prądem, to przynajmniej jest to prąd spokojny, bezpieczny.
Pewnego dnia jednak wszystko staje na głowie. Babcia Lili, ekscentryczna staruszka, życzy sobie, by zabrać ją w wymarzoną podróż do Londynu. Mila ulega tym prośbom, nieświadoma, że odtąd jej życie nie będzie już w żadnym calu spokojne ani nudne. Przeciwnie: zacznie przypominać fabułę hollywoodzkiego melodramatu.
„Moje własne Notting Hill” to powieść, która wywoła uśmiech na Twojej twarzy. Ale nie daj się zwieść. Na wszelki wypadek przygotuj także pudełko chusteczek!
Kup Moje własne Notting Hill w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Moje własne Notting Hill
Gdy zegar tyka, a serce bije
Agnieszka Olejnik z wdziękiem zaprasza nas do świata, w którym codzienność rozbija się o nieprzewidywalne emocje, a rozsądek przegrywa z porywem serca. „Moje własne Notting Hill” to opowieść o kobiecie, która nie szuka przygód, ale to one znajdują ją – i to w najmniej oczekiwanym momencie.
Milena, bohaterka powieści, nie jest typową romantyczką. Nie śni o rycerzach na białych koniach, nie wierzy w miłość od pierwszego wejrzenia, a zamiast sercowych uniesień wybiera przewidywalność dnia codziennego. Jednak los ma wobec niej inne plany – wystarczy jedna podróż, jedna przypadkowa znajomość, by burza emocji na dobre rozgościła się w jej życiu. Spotkanie z Martinem, enigmatycznym, zagubionym i piekielnie intrygującym mężczyzną, zmusza Milenę do konfrontacji z własnymi uczuciami. Tylko czy to, co czuje, jest prawdziwe, czy to może jedynie efekt chwilowego zauroczenia?
Olejnik nie poprzestaje na klasycznym romansie. W jej opowieści znajdziemy refleksję nad tym, jak łatwo można zgubić się we własnych emocjach, jak trudno zrozumieć drugiego człowieka i jak wiele odwagi wymaga stawienie czoła własnym pragnieniom. Milena analizuje, roztrząsa, przeżywa – to kobieta, której myśli galopują jak stado niesfornych mustangów, której rozum każe zachować dystans, ale serce bezlitośnie kieruje ją w stronę nieznanego.
Równie ważny w tej historii jest wątek rodzinny. Wielopokoleniowa relacja Mileny z matką i babcią Lili to nie tylko tło dla wydarzeń, ale i głęboko poruszający portret więzi międzyludzkich. Szczególnie postać babci zachwyca – jest pełna energii, odważna i niepokorna, udowadniając, że starość nie musi oznaczać rezygnacji z marzeń. To ona, niczym katalizator, popycha Milenę do działania, do wyrwania się z letargu i zanurzenia się w życiu bez asekuracji.
„Moje własne Notting Hill” to powieść, która bawi, wzrusza i skłania do refleksji. Nie jest to słodka bajka o miłości – raczej historia o tym, jak skomplikowane potrafią być relacje międzyludzkie i jak często uczucia wymykają się logice. Olejnik zręcznie prowadzi fabułę, balansując między lekkością a powagą, a jej styl sprawia, że książkę czyta się jak zwierzenia bliskiej przyjaciółki – z zainteresowaniem, emocjami i momentami czułym uśmiechem.
To książka o poszukiwaniu odpowiedzi, które nie zawsze przychodzą od razu. O miłości, która nie jest prosta, i o życiu, które lubi zaskakiwać. Wciąga od pierwszej strony i pozostawia czytelnika z myślami, które jeszcze długo po przewróceniu ostatniej kartki nie pozwalają o sobie zapomnieć.
Edyta Sztylc
Oceny książki Moje własne Notting Hill
348 użytkowników ma tytuł Moje własne Notting Hill na półkach głównych- Przeczytane 243
- 2025 28
- 2026 7
- Agnieszka Olejnik 3
- Audiobooki 3
- Obyczajowe 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje własne Notting Hill
Kiedy brałam tą książkę do ręki nie miałam zbyt dużych oczekiwań. W sumie przyznaje się że myślałam o niej jak o przeciętnej obyczajówce. Wiecie ona wraca gdzieś tam... Jej miłość z przeszłości tam jest i żyli długo i szczęśliwie... Tak jak w tych świątecznych komediach romantycznych... No ale za to je właśnie lubimy. Ale ja nie o tym... Autorka tej książki pokazała jednak że można mieć inny pomysł na romantyczną opowieść ...
Brawo
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJaka słodka powieść... W sam raz na mój nieszczególny nastrój. No i gdzie można znaleźć taką babcię Lili??? Baaardzo bym chciała...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA tak bardziej serio - jeśli chcecie się rozluźnić w tej przedświątecznej gonitwie - ta ksiązka świetnie sie nada. Polecam
Bardzo mi się podobała. Polecam!
Bardzo mi się podobała. Polecam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to176/2025 (A)
176/2025 (A)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzyta się szybko i z dużą przyjemnością.
Czyta się szybko i z dużą przyjemnością.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem fajna książka, na początku mnie nie wciągła. Ale potem już było coraz lepiej. Najlpesza babcia Lili ;D
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPonownie skusiłam się, żeby przeczytać książkę kierując się dobrymi opiniami. Tym razem napiszę krótko; pomysł na książkę bardzo dobry, ale forma pisania, budowanie zdań, rozwlekanie tematu jest dla mnie bardzo ciężkie do przyjęcia. A już kobieta 30 letnia, po rozwodzie, która zakochuje się w parę dni "na zabój", kocha nieprzytomnie, rozpacza tygodniami to trudne do zrozumienia. Przecież to nie nastolatka, tylko dorosła kobieta! Jak dla mnie, książka nie godna polecenia
Ponownie skusiłam się, żeby przeczytać książkę kierując się dobrymi opiniami. Tym razem napiszę krótko; pomysł na książkę bardzo dobry, ale forma pisania, budowanie zdań, rozwlekanie tematu jest dla mnie bardzo ciężkie do przyjęcia. A już kobieta 30 letnia, po rozwodzie, która zakochuje się w parę dni "na zabój", kocha nieprzytomnie, rozpacza tygodniami to trudne do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca, ciepła i zabawna opowieść o miłości - tej kruchej, która nie wytrzymuje próby czasu, tej solidnej i wytrwałej, ale również tej, która porywa i jest warta każdej sekundy. Babcia Lili - fenomenalna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo pełna uroku, ciepła i humoru historia o poszukiwaniu szczęścia i miłości w codziennym życiu. Agnieszka Olejnik z lekkością buduje klimat romantycznej komedii, jednocześnie poruszając głębsze emocje i pokazując, że marzenia mogą się spełnić w najmniej oczekiwanym momencie. Bohaterowie są wyraziści i sympatyczni, a fabuła wciąga od pierwszych stron.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna książka tej autorki i kolejna bardzo mi się podobała . Piękna opowieść o miłości i przyjaźni napisana z lekkim humorem . Polecam