ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać488
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać3
Wakacje pełne magii

- literatura dziecięca
- Córka maga (tom 1)
- 2024-05-15
- 2024-05-15
Trzynastoletnia Magda odziedziczyła po ojcu nie tylko kolor włosów i wadę wzroku, lecz także umiejętność czytania w myślach. Niestety musi ją ukrywać przed mamą i rodzeństwem, zwykłymi ludźmi nieświadomymi istnienia magii.
Tuż przed zakończeniem roku szkolnego dziewczynka dowiaduje się, że tym razem, zamiast spędzić lato u swojej babci czarownicy, wyjedzie z rodziną na kemping nad jeziorem. Na domiar złego uwagę taty całkowicie pochłaniają problemy w pracy: z Instytutu Badań i Analiz Użytkowego Zastosowania Magii, do którego został ostatnio przeniesiony, skradziono cenne magiczne artefakty.
Czy ma to związek z tym, że Magda coraz częściej staje się świadkiem zjawisk paranormalnych, a na kempingu pojawiają się słowiańskie demony? Dlaczego wokół rodzinnej przyczepy zaczyna węszyć krwiożerczy inspektor z Biura do spraw Bezpieczeństwa Magii?
Gdy najmłodsza siostra Magdy zostaje porwana, dziewczynka musi stawić czoło grożącemu jej rodzinie niebezpieczeństwu…
Kup Wakacje pełne magii w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Wakacje pełne magii
Dla mnie to odkrycie roku w kategorii dziecięcej fantasy. Nie jest to HP, ale taka bardziej historia polskiej wersji Hermiony Granger. Mamy dziewczynkę, która posiada magiczne zdolności. Jednak zgodnie z obowiązującymi zasadami musi je ukrywać przed niemagicznymi. Do tego trzeba dodać stwory ze słowiańskie mitologii oraz konieczność uratowania najbliższych przed śmiertelnym niebezpieczeństwem. A wszystko to w trakcie wakacji na campingu nad jeziorem. Jeśli ktoś kiedyś spędził wakacje w przyczepie, to znów poczuje się jak na urlopie 😉
Oceny książki Wakacje pełne magii
414 użytkowników ma tytuł Wakacje pełne magii na półkach głównych- Przeczytane 244
- 2024 18
- 2025 16
- Dla dzieci 12
- Legimi 11
- Literatura dziecięca 7
Tagi i tematy do książki Wakacje pełne magii

Czytelnicy Wakacje pełne magii przeczytali również
Inne materiały dotyczące książki Wakacje pełne magii

Wydawnictwo Mięta – nowy gracz na rynku książki!
Cytaty z książki Wakacje pełne magii
Jeśli wydaje wam się, że życie córki czarownika jest ciekawe, to macie rację.
Tylko się wam wydaje.
Jeśli wydaje wam się, że życie córki czarownika jest ciekawe, to macie rację.
Tylko się wam wydaje.
Wiem, że muszę go kochać. W końcu jakikolwiek by był, należy do rodziny. Czasem jednak wolałabym móc okazywać mu tę miłość z daleka. Na przykład z innego kontynentu.
Rozwiń ZwińWiem, co myślą i czują wszyscy wokół. I uwierzcie mi, często wolałabym nie mieć tego daru.

Opinie i dyskusje o książce Wakacje pełne magii
"Wakacje pełne magii" Katarzyny Wierzbickiej to opowieść o 13-letniej Magdzie, która oprócz blond włosów i wady wzroku odziedziczyła po swym ojcu również talent magiczny, w jej przypadku: umiejętność czytania w myślach. Zmuszona jest jednak ukrywać ów talent przed tą częścią społeczeństwa, która nie posiada zdolności magicznych, wliczając w to jej własną matkę i trójkę rodzeństwa.
Jest to całkiem przyjemna powieść utrzymana w letnim, wakacyjnym klimacie, z nutą dreszczyku i sporą dozą tajemnic, ukazująca świat magii osadzony w realiach współczesnej Polski. Może być dobrym wprowadzeniem młodego czytelnika w mitologię słowiańską, do której znajdziemy tu nawiązania. Światotwórstwo i system magiczny mogłyby być nieco bardziej rozbudowane i objaśnione, ale być może następuje to w kolejnych tomach cyklu. Domyślam się też, że literatura dziecięco-młodzieżowa rządzi się swoimi prawami i nie wszystko musi być aż tak rozbudowane jak np. w cyklu o Harrym Potterze.
Na plus zasługuje tutaj dobre opisanie relacji między poszczególnymi członkami rodziny głównej bohaterki. Wydaje mi się jednak, że postać Emilki, najstarszej z rodzeństwa Magdy, została tu potraktowana trochę po macoszemu w porównaniu do reszty familii.
Książka jest napisana przystępnym językiem, ani zbyt infantylnym, ani zbyt skomplikowanym, co pozwala cieszyć się lekturą zarówno młodszym czytelnikom, do których jest ona skierowana, jak i tym nieco starszym. Jednakże nie polecałabym tej książki dzieciom zbyt młodym lub wrażliwym, gdyż niektóre sceny mogą okazać się dla nich nieco straszne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka dla młodzieży i nie tylko - jeśli szukaliście jakiegoś pomysłu na prezent dla nastolatków, mam dla Was idealną propozycję! Błyskotliwa fabuła, dynamiczna akcja i trzymające w napięciu sceny to niewątpliwie coś, co przypadnie do gustu każdemu fanowi fantastyki, a także tym, którzy jeszcze nie określili swojego ulubionego gatunku.
Magdzie nie jest łatwo, codziennie musi ukrywać przed mamą i rodzeństwem często przytłaczającą umiejętność czytania w myślach. Gdy przez magię cała jej rodzina znajdzie się w niebezpieczeństwie, Magda ma dość, choć stara się zrobić wszystko, by ich ochronić. Narracja pierwszoosobowa tak sympatycznej, zabawnej i inteligentnej trzynastolatki była tutaj bardzo dobrym pomysłem, ponieważ poznajemy jej obawy, uczucia i problemy związane z trudnym położeniem i wyjątkowym darem.
Dzieje się tu dużo, czytelnicy mają pole do popisu związane z utkaną intrygą, ponieważ jej rozwiązanie stanowi nie lada wyzwanie, a przy okazji gwarantuje świetną zabawę podczas czytania. Muszę tu zaznaczyć, że książka została naprawdę super dopasowana dla dzieci w wieku powyżej dziewięciu, dziesięciu lat - nie ma tu strasznych czy brutalnych scen, nie ma jednak także szans, by nudzić się przy czytaniu, ponieważ czarne charaktery się pojawiają i mocno namieszają w życiu bohaterów. Tak mocno, że cała rodzina odczuje tego skutki, a okaże się, że cała sprawa ma drugie, głębsze dno.
Mimo wielu różnych - skądinąd świetnych - pomysłów, które autorka zastosowała w tej książce, najważniejszy pozostaje podkreślenie istoty rodziny i jest to chyba największy atut tej książki. Choć końcówka jest mocna, zaskakuje i niekoniecznie jest szczęśliwa.. została wymyślona tak dobrze, a napisana tak intrygująco, że gdybym miała przy sobie drugą część, sięgnęłabym po nią bez wahania! A przecież mam trochę więcej lat. 🙂
Wydanie również jest piękne - twarda oprawa, przyciągające wzrok ilustracje w środku, a także większe litery ułatwiające czytanie zdecydowanie podnoszą jakość książki. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagdzie nie jest łatwo,...
Uczestnicząc w instagramowym maratonie #jesieńzpolskimiautorami obejrzałam wywiad z Kasią Wierzbicką i stwierdziłam, że czas sięgnąć po książki tej pisarki. Na pierwszy ogień poszedł cykl "Córka maga".
Początkowo miałam wątpliwości czy sięganie po książkę dla dzieci jest dobrym pomysłem. Zupełnie niepotrzebnie! Owszem, książka jest napisana w sposób przyjazny dla młodego czytelnika. Są w niej przygody, tajemnice, humor. I morał ale podany w sposób bardzo wyważony i taktowny. Jednocześnie autorka nie traktuje czytelnika jak idioty, tworzy ciekawych bohaterów i angażującą historię. Więc także osoba dorosła będzie się bawić dobrze czytając "Wakacje pełne magii". Ja bawiłam się świetnie!
"Córka maga", podobnie jak cykl "Między Światami", rozgrywa się w świecie Iskier, ludzi obdarzonych umiejętnościami magicznymi. Magia nie jest w nim rozwiązaniem problemów ale raczej źródłem kłopotów. A Rada Iskier czuwająca nad porządkiem w magicznym świecie, to nie są mili ludzie. I tak młody czytelnik dostaje z jednej strony opowieść barwną i radosną ale z drugiej zderzony zostaje z tą brzydszą stroną rzeczywistości, gdzie silni wykorzystują i krzywdzą słabszych, i żadne czary bohaterów przed tymi złymi nie obronią, bo ci źli też umieją czarować. Więc najlepszą bronią okazują się człowieczeństwo, empatia i przyzwoitość.
Książkę polecam każdemu, kto łaknie dobrej polskiej fantastyki dla młodego czytelnika (i tego trochę starszego też).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątkowo miałam wątpliwości czy sięganie po książkę dla dzieci jest dobrym pomysłem. Zupełnie niepotrzebnie! Owszem, książka jest napisana w sposób przyjazny dla młodego...
Co by było, gdybyście potrafili czytać w myślach? 🧠
Właśnie z taką niezwykłą umiejętnością żyje bohaterka książki „Wakacje pełne magii”. Dziewczynka potrafi czytać w myślach, a jej wakacje okazują się pełne tajemnic, sekretów i spotkań ze słowiańskimi demonami. Czasami robi się trochę strasznie, ale dzięki temu historia jest jeszcze bardziej wciągająca.
Bardzo podoba mi się też okładka, bo dziewczynka na niej ma włosy podobne do moich i nosi okulary, więc od razu zwróciłam na nią uwagę 😊
Styl pisania autorki jest bardzo obrazowy i przyjemny. Czytając naprawdę można poczuć lato, wakacyjną atmosferę i przygodę. Podobało mi się też to, że książka pokazuje relacje z rodzicami i rodzeństwem oraz różne sekrety i emocje bohaterów.
Jeśli lubicie historie z magią, tajemnicami i odrobiną dreszczyku, to zdecydowanie warto przeczytać! To pierwszy tom cyklu „Córka maga”, a właśnie premierę ma trzecia część, więc jest co czytać dalej 📚✨
Co by było, gdybyście potrafili czytać w myślach? 🧠
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku może wydawać się to super. Wiecie, kto mówi prawdę, kto coś ukrywa, a kto właśnie myśli o czymś zabawnym. Ale z drugiej strony… czy naprawdę chcielibyście słyszeć wszystkie myśli innych ludzi?
Powieść dla starszej dzieci/młodszej młodzieży - mojego serca nie skradła (pewnie za stara już jestem). Ale czytałam dziecku i potwierdzam, że dzieć był zadowolony.
Jak dla mnie zabrakło tu większego przemyślenia świata magicznego i rządzących nim praw oraz ogólnie, hm, samej fabuły. Wszystko jest poprawne, ale tak trochę po łebkach, nie trzeba długo się zastanawiać, by wynaleźć nieścisłości czy dziury logiczne. Ogólnie jednak najbardziej szkoda, że... no, w tej przygodzie mało jest samej przygody. To, co powinno być punktem kulminacyjnym zostało potraktowane bardzo po macoszemu. Rola głównej bohaterki została ograniczona zamiast być uwypukloną. Całość sprawia wrażenia... debiutu, którym przecież nie jest!
Oczywiście może nie warto zwracać uwagi na marudzenie kobiety prawie 40-letniej przy literaturze dziecięcej. I tak, jeśli dzieć będzie nalegał, sięgniemy po drugi tom.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie zabrakło tu większego przemyślenia świata magicznego i rządzących nim praw oraz ogólnie, hm, samej fabuły. Wszystko jest poprawne, ale tak trochę po łebkach, nie trzeba długo się zastanawiać, by...
To jedna z książek, która dosłownie przenosi was w miejsce akcji swojej historii. Ja czytając ją czułam na twarzy powiew wiatru, promienie słońca na skórze. Czułam woń kwiatów i słyszałam szelest liści. Ta klimatyczna opowieść przeniosła mnie w czasie...Do momentu, gdy sama miałam (o wiele) mniej lat i marzyłam, by magia naprawdę istniała.
Na początku poznajemy Magdę, główną bohaterkę i zarazem narratorę całej opowieści. Jak sie okazuje, nasza Madzik (jak zdrobniale nazywają ją bliscy, a ja czytając to, żałowałam, że żadnej z córek tak nie nazwalam) jest Iskrą, czyli człowiekiem, który posiada magiczne moce. Jej szczególnym darem jest czytanie w myślach. I nie, nie myślcie, że to takie wspaniałe, dla niej to bardziej przekleństwo. Bo oprócz niej, Iskrą jest tylko jej tata, a przed całą resztą jej rodziny ona musi udawać i skrywać w sekrecie to, kim tak naprawdę jest.
A mamy tutaj też jej mamę, starszą siostrę Emilkę, oraz młodsze rodzeństwo Piotrka i Asię, którzy są "normalni" i nie mają pojęcia, że tuż obok nich toczy sie inne, magiczne życie. Tym bardziej trudno jest Magdzie, gdy zamiast spędzać wakacje, jak zwykle, u swojej babci, również Iskry, musi jechać z całą rodziną na kemping. Jeszcze wtedy nie zdawałam sobie sprawy, że to dopiero poczatek problemów. I jej, i jej rodziny.
Co do fabuły całej opowieści, sielskość miesza się z bardziej mrocznym elementami. Jest magicznie, nieraz strasznie, a postacie z legend i mitów, które sie pojawiają jeszcze bardziej potęguje ten czarowny klimat. Do tego zagadka, która cały czas jest do odkrycia i kradzież, porwanie, to wszystko rzuca cień na spokojne wakacje. A nas, czytelników, porywa w wir akcji.
Jest to pozycja definitywnie i dla dorosłych, i dla młodszych czytelników. Ja sama wzruszyłam się na nie jednym fragmencie, a poważne tematy są bardzo przystępnie wplątane w opowieść. Ja sama mogłam z córkami poruszyć je bez najmniejszego problemu. Jak chociażby to, że każdy z nas jest inny, a ta "inność" nie sprawia, że ktoś jest gorszy, czy lepszy. Albo samo istnienie sekretów, czy to, że mogą one zawsze mi wszystko powiedzieć i porozmawiać. To jest niesamowity plus tej historii, a ja chętnie z tego korzystałam.
"Wakacje pełne magii", to ciepła opowieść, ktora przenosi w inny, magiczny świat. Przypominam nam, jak ważna jest rodzina, miłość i walka o siebie samego. A ja po jej przeczytaniu z największą przyjemnością sięgnę po kolejną książkę od autorki.
Ocena: 5/5
Od moich córek: To było super!
[Współpraca recenzencka]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa początku poznajemy Magdę,...
Po przeczytaniu tej książki doszłam do wniosku, że nie jestem fanką słowiańskich bóstw. Poza tym ta historia jest straszna, 9-latek chował się pod kołdrę i mówił, że nie chce dalej słuchać. Na pewno kwestia wrażliwości dziecka, ale nie jest to lekka wakacyjna lektura: Bohaterka ma magiczne zdolności, o których nie może nikomu powiedzieć, słyszy myśli innych nieustannie, co utrudnia jej funkcjonowanie (wyobraźcie sobie, że macie taki dar i idziecie na zakupy czy do szkoły) i jest ciągle przez kogoś atakowana. Zamiast dobrze się bawić na wakacjach, wciąż musi walczyć z jakimiś stworami. Rodzice z dziećmi w ogóle nie spędzają czasu, a babcia-czarownica jest jakaś oschła i zimna.
I ten "placyk zabaw" - czy to jakiś regionalizm?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawe rozpoczęcie serii. Świat Iskier nie jest póki co bliżej znany, ale muszę przyznać, że przygody Magdy rozpoczynają się ciekawie i mam nadzieję, że z kolejnymi tomami będziemy się dowiadywać znacznie więcej o tej części świata stworzonego przez autorkę. Chociaż brakowało mi trochę tropów i dynamiki, które pozwoliłby mi, jako czytelnikowi, bardziej zaangażować się w historię, to muszę przyznać, że zakończenie książki okazało się ciekawe. Myślę, że jako młodszy czytelnik na pewno bardziej wciągnęła bym się w przygody Magdy.
Ciekawe rozpoczęcie serii. Świat Iskier nie jest póki co bliżej znany, ale muszę przyznać, że przygody Magdy rozpoczynają się ciekawie i mam nadzieję, że z kolejnymi tomami będziemy się dowiadywać znacznie więcej o tej części świata stworzonego przez autorkę. Chociaż brakowało mi trochę tropów i dynamiki, które pozwoliłby mi, jako czytelnikowi, bardziej zaangażować się w...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca historia.
Wciągająca historia.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTaka sobie.
Taka sobie.