Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum

Okładka książki Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum autora Dorota Rasińska-Samoćko, 9788328733053
Okładka książki Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum
Dorota Rasińska-Samoćko Wydawnictwo: Muza reportaż
reportaż
2025-03-12
2025-03-12

Kup Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum w ulubionej księgarnii

Oceny książki Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum

OPINIE i DYSKUSJE o książce Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum

14x tak dla poczynań pani Doroty!
Szanuje. Podziwiam. Składam gratulacje.
Książka to opis jej drogi do zdobycia Korony Himalajów i Karakorum.
Dość szybkiej drogi!
Drogi pierwszej Polki z tym wyczynem!
Dla fanów literatury górskiej to na prawdę dobra pozycja!
Może niekiedy nieco chaotyczna i oszczędna w opisach, ale na pewno nie ma w niej filozofowania.
Początkowo brakuje mi zdjęć, ale z każdą kolejną wyprawą pojawia się ich więcej.

I mimo, że w trakcie mojej lektury grono himalajskich wyjadaczy opublikowało nieco karcący panią Dorotę list dotyczący etyki wspinania i prawdomówności- nadal nikt nie może kwestionować, że na szczyty weszła o własnych siłach!
Oczywiście, oświadczenie to sprawiło, że nieco inaczej patrzę na opisy torowania ścieżek czy "akcji ratunkowych", dalej jednak bardzo przyjemnie spędziłam czas z tą lekturą.

14x tak dla poczynań pani Doroty!
Szanuje. Podziwiam. Składam gratulacje.
Książka to opis jej drogi do zdobycia Korony Himalajów i Karakorum.
Dość szybkiej drogi!
Drogi pierwszej Polki z tym wyczynem!
Dla fanów literatury górskiej to na prawdę dobra pozycja!
Początkowo brakuje...

Cześć. Czy lubicie chodzić po górach? Na jaki najwyższy szczyt udało wam się wejść?

Ja jestem mieszczuchem więc Babia Góra, na którą wdrapalam się kilka lat temu stanowi chyba moje maksimum 😉. Za to lubię śledzić poczynania osób, które zdobywają najwyższe szczyty świata, takich jak np. pani Dorota Rasińska-Samoćko polska himalaistka, która w 3 lata zdobyła czternaście ośmiotysięczników. Swoje wyprawy opisała w książce, którą miałam okazję niedawno przeczytać pt. "Speed lady. Zapraszam do recenzji:

Za egzemplarz książki serdecznie dziękuję Wydawnictwu Muza @wydawnictwomuza

📌 Od razu wam zdradzę, że czytanie tej książki było szalenie ciekawą przygodą. Pani Dorota jest pierwszą i jak na razie jedyną Polką, która zdobyła koronę Himalajów i Karakorum, a relacjami z tych wypraw podzieliła się w książce. Zastanawiacie się jak to możliwe zdobyć tyle szczytów w tak krótkim czasie, biorąc pod uwagę czas przygotowań, aklimatyzacji, okienka pogodowe i relatywnie krótki sezon wspinaczkowy?

📌 Ja też się nad tym zastanawiałam i to nie raz podczas czytania tej lektury i doszłam do wniosku, że dobre przygotowanie w połączeniu z pasją, wiarą we własne możliwości i determinacją są w stanie zdziałać tak wiele, że niemożliwe staje się osiąglanym. Pani Dorota jest dobrym tego przykładem ale też inspiracją dla niedowiarków.

📌 Sama książka jest bardzo przystępnie i ciekawie napisana i to do tego stopnia, że chwilami miałam wrażenie jakbym jakbym sama uczestniczyła w zdobywaniu kolejnych szczytów. Autorka podzielila się z nami nie tylko opisem wysokogórskich krajobrazów czy miejsc w których po drodze nocowała (także obozów),ale też wrażeniami ze spotkania z miejscową ludnością czy innymi wspinaczami. Nie zabraklo też autentycznych emocji, dylematów i ekscytacji podczas tych ekstremalnie trudnych wypraw. Całość uzupełniona pięknymi zdjęciami, których w tej książce jest na prawdę sporo.

📌 Podsumowując, uważam że warto zwrócić uwagę na tą pozycję wydawniczą gdyż jest przepięknie wydana i zawiera ciekawy opis pasjonujących wypraw. W książce nie zabrakło emocji związanych z przygotowaniami, wspinaczka, walką z własnymi słabościami, niepewnością ale też wielką radością i satysfakcją. Góry nie biorą jeńcow, a sukcesem jest nie samo wejście na szczyt ale bezpieczny powrót do bazy. Polecam!

77 użytkowników ma tytuł Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum na półkach głównych
24 użytkowników ma tytuł Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum

Dorota Rasińska-Samoćko Speed Lady. Moja Korona Himalajow i Karakorum Zobacz więcej