Jak doradzałem dyktatorom. Wspomnienia PR-owca najgorszych ludzi na świecie.
Wspomnienia PR-owca najgorszych ludzi na świecie.
„Spin doktor bogatych i skorumpowanych zdradza swoje sekrety. (…) Phil Elwood zdaje relację ze swojej kariery, polegającej na konstruowaniu gazetowych nagłówków dla największych łotrów tego świata. (…) Zwięzły, obfitujący w anegdoty pamiętnik”. „The New York Times”
Poznaj sekrety branży sterującej tym, co widzimy i słyszymy w mediach.
Oto wstrząsające fakty ujawnione przez człowieka, który niegdyś sam pociągał za sznurki, a obecnie zaciąga za sobą kurtynę.
Phil Elwood pracował dla klientów o wątpliwej reputacji, w tym dla Muammara Kaddafiego, Baszszara al-Asada i rządu Kataru. Teraz demaskuje mechanizm pracy branży PR i sposób, w jaki „prawdy” się nie ujawnia, ale tworzy ją i sprzedaje społeczeństwu.
Ta książka to przenikliwe wejrzenie za kulisy wielkich pieniędzy, władzy, polityki i mediów.
Autor relacjonuje m.in. czterodniowe bachanalia w Las Vegas w towarzystwie syna libijskiego dyktatora, knucie strategii komunikacji wymierzonej w organizację terrorystyczną z Afryki Zachodniej oraz pomoc udzielaną żonie bliskowschodniego tyrana w zamieszczeniu pochlebnego artykułu w „Vogue” podczas wybuchu arabskiej wiosny. Ujawnia przy tym sztuczki stosowane, by zmylić dziennikarzy, tworzyć chaos i osłaniać polityków, dyktatorów i szpiegów, dzięki którym Elwood stał się specjalistą od politycznego PR-u.
Kup Jak doradzałem dyktatorom. Wspomnienia PR-owca najgorszych ludzi na świecie. w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
Jak doradzałem dyktatorom. Wspomnienia PR-owca najgorszych ludzi na świecie.
" [...] Kto walczy z potworami, ten niechaj baczy, by sam przytem nie stał się potworem. [...]" Książka Phila Elwooda pod tytułem "Jak doradzałem dyktatorom", jest dla mnie jak matrix. Poznałam tutaj mnóstwo informacji dotyczących branży Public Relations. Nie mogę się po tym pozbierać. Szkoda, że ta książka nie jest literacką fikcją. Jestem przerażona faktem, jak działa nasz świat i kto tak naprawdę pociąga za sznurki. Świat przepełniony jest korupcją, kumoterstwem, szantażem i łapówkarstwem. Na każdym kroku możemy spotkać fake newsy. Po tej książce nie jestem pewna, czy można ufać władzy i mocarstwom tego świata. Phil Elwood był spin doktorem najbogatszych ludzi na świecie. Jego klientami byli między innymi: Muammar Kadsafie, Baszszar al-Asad i Goodluck Jonathan. Można śmiało powiedzieć, że są to typy spod ciemnej gwiazdy. Phil pociągał za ich sznurki. Jego praca była bardzo niebezpieczna i wykańczająca. Przez jego konto przechodziło mnóstwo pieniędzy. Jego działania nie zawsze były zgodne z prawem. Czy coś mu za to grozi? Czy teraz może normalnie żyć? Czy żałuje tego co robił? Jeżeli chcecie zajrzeć za kulisy działania branży PR w polityce, to koniecznie przeczytajcie tę książkę. Autor tutaj wszystko dokładnie opisał. Jego wspomnienia są przerażające. Nie jest to lekka lektura. Były momenty, że coś między tą książką a mną nie grało. Mimo wszystko nie żałuję, że ją przeczytałam. Warto wiedzieć, jak działa nasz świat. Jestem wdzięczna autorowi, że wpuścił nas do swojego tajemniczego świata i pokazał nam to, co dla naszych oczu jest niewidoczne.
Oceny książki Jak doradzałem dyktatorom. Wspomnienia PR-owca najgorszych ludzi na świecie.
227 użytkowników ma tytuł Jak doradzałem dyktatorom. Wspomnienia PR-owca najgorszych ludzi na świecie. na półkach głównych- Chcę przeczytać 142
- 2025 15
- Legimi 4
- Literatura faktu 2
- Do kupienia 2
- E-book 2
- Psychologia 1
- ZAKUPY 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak doradzałem dyktatorom. Wspomnienia PR-owca najgorszych ludzi na świecie.
Myślę, że warto przeczytać. Pouczająca. Osobista. Prawdziwa.
Myślę, że warto przeczytać. Pouczająca. Osobista. Prawdziwa.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toInstagram, TikTok - @mood.readerka
YouTube - @hania_and
To jedna z tych książek, które bardzo bym chciała, aby były fikcją. Jednak wszystko co opisał Phil Elwood w swojej książce “Jak doradzałem dyktatorom” niestety jest prawdą. I ciężko mi uwierzyć, że świat działa właśnie w taki sposób.
Phil Elwood to PR-owiec najgłośniejszych nazwisk ze świata polityki i nie tylko. Czytając książkę dowiecie się, jak pomagał Kaddafiemu, al-Asadowi czy jak to się stało, że Katar został gospodarzem Mistrzostw Świata w piłce nożnej w 2022 roku. Oraz wiele, wiele więcej.
Nie zabraknie też informacji z życia prywatnego autora - a przede wszystkim tego, jak tak stresująca praca wpłynęła na jego zdrowie psychiczne i relacje z innymi ludźmi. Jestem wdzięczna za tę część książki, bo pozwoliła lepiej zrozumieć realia tego zawodu. Praca pod ciągłym stresem, lękiem, ciągła dyspozycyjność i wykonywanie bardzo niebezpiecznych zleceń odbiły się na zdrowiu PR-owca.
Zdecydowanie polecam dawkować sobie rozdziały książki - ja przeczytałam ją w ciągu praktycznie 24 godzin i zostawiła mnie z bardzo negatywnym obrazem tej branży i działania świata, polityki, samych państw oraz dziennikarstwa. Ale może to właśnie o to chodzi? Aby nie przechodzić obok tego obojętnie i nie tłumić emocji (złości, gniewu, poczucia niesprawiedliwości),które w nas wzbudza. Bo ja chciałam wierzyć, że wszystko co opisuje autor dzieje się w filmach i książkach, a nie jest znaczną częścią rzeczywistości, która koniec końców, dotyczy nas wszystkich.
Książka zostawiła mnie z lękiem, dlatego jeśli czujesz, że nie masz na niego miejsca, lepiej po nią nie sięgaj.
Instagram, TikTok - @mood.readerka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toYouTube - @hania_and
"Jak doradzałem dyktatorom. Wspomnienia PR-owca najgorszych ludzi na świecie", autor: Phil Elwood.
Phil Elwood pracował dla klientów o wątpliwej reputacji m.in. był to Muammar Kaddafi czy Baszszaar al-Asad. Autor w swoim reportażu demaskuje mechanizm branży PR i sposoby jakich tworzy się "prawdę", którą przekazuje się społeczeństwu. Autor nie boi się pisać m.in. o sztuczkach jakie tworzy się by zmylić dziennikarzy, tworzyć chaos i np. osłaniać polityków, dyktatorów czy szpiegów. Książkę czyta się bardzo dobrze 🔥 Jeśli szukacie ciekawego reportażu na letnie wieczory czy urlop, to ta książka sprawdzi się idealnie. W mojej ocenie 9/10 👍 Polecam 🔥
#współpracarecenzencka
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPhil Elwood pracował dla klientów o wątpliwej reputacji m.in. był to Muammar Kaddafi czy Baszszaar al-Asad. Autor w swoim reportażu demaskuje mechanizm branży PR i sposoby jakich tworzy się "prawdę", którą przekazuje się społeczeństwu. Autor nie boi się pisać m.in. o...
Książka o tym, jak świat robi szarego człowieka w bambuko. Czyli nic nowego.
Książka o tym, jak świat robi szarego człowieka w bambuko. Czyli nic nowego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor jednak mam wrażenie, że trochę chciałby mieć i zjeść przysłowiowe jabłko - bo jego działania pozostają w sprzeczności w tokiem myślenia.
Na pewno autor nam wszystkiego w tej książce nie powedzial :)
Na pewno autor nam wszystkiego w tej książce nie powedzial :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPS czemu tu tyle komentarzy pisanych w gpt? Chyba osoby, które czytają książki nie powinny mieć trudności z formułowaniem pisemnej opinii?
⭐RECENZJA⭐
W tej książce pisarz Elwood odsłonił różne kulisy pracy PR-owca, który "zajmował się" ludźmi o wątpliwej reputacji, a między innymi: Muammara Kaddafiego, Baszszara al-Asadiego, czy rządu Kataru. Tutaj również opisuje inne postacie, ale także sposoby manipulacji ludźmi poprzez różne media. Nie mieściło mi się to w głowie, co tutaj dostałam i mózg mi parował 🤯 Wierzcie mi! Ja bym się bała o tym napisać 😱
Tę lekturę odebrałam jako taki pamiętnik, żeby spisać wszystko i w między czasie przeanalizować to, co się działo przez te lata.
Na końcu książki autor dokonuje pewnego rodzaju refleksji nad swoją karierą oraz jak ona wpłynęła na jego życie osobiste. Ta praca nie dała mu nic pozytywnego, lecz tylko negatywny wpływ zarówno na jego zdrowie psychiczne, jak i moralność.
"Jak doradzałem dyktatorom" to nie byle jaka lektura, lecz pokazująca mroczną stronę pracy PR-owca i również ukazująca, jak łatwo można manipulować opinią publiczną, znając przeróżne sztuczki i mając wszystkich w garści. Podobało mi się to, że Elwood nie unikał trudnych tematów i mówił otwarcie o swojej roli i tych swoich grzeszkach. Od początku chciał nam pokazać detale życia podczas tych lat i nie szczędził nam tych wszystkich szczegółów.
Jeśli lubicie reportaże, które otwierają oczy na świat i to, co w nim się działo, to ta książka jest odpowiednia dla Was! Polecam! 🤯
😱
Współpraca barterowa z @filianafaktach 💚
⭐RECENZJA⭐
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka "Jak doradzałem dyktatorom" to reportaż faktu autorstwa Phila Elwooda, który przez kilkadziesiąt lat współpracował z najbardziej kontrowersyjnymi postaciami na świecie. Gdy sięgałam po tę lekturę to nie wiedziałam, czego mogę się po niej spodziewać, ale wiedziałam jedno! Zrobi na mnie piorunujące wrażenie i tak się stało!
W tej książce pisarz Elwood...
Czy telewizja kłamie? Jaki procent informacji który do nas dociera jest zwykłą blagą, wykreowanąna czyjeś potrzeby? Po lekturze książki Phila Elwooda te pytania nasuwają się same. "Jak doradzałem dyktatorom" to świetnie napisana, fascynująca i przerażajaca jednocześnie prawdziwa historia , ujawniająca kulisy działania firm branży PR. Autor zdradza nam swe niezbyt chwalebne postępki i oszustwa, dokonywane w imię wielkich pieniędzy. Opisuje też osobiste przejścia jakie wiązały się z obsługiwaniem wschodnich dyktatorów.Sporo się tutaj dzieje, a tempo jest zawrotne i pewnie dlatego tak świetnie się tą książkę czyta. Ja nie mogłam się wprost oderwać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📺 Pierwszy sezon 📺
(na faktach "autentycznych"😉)
📖 Książka All the Worst Humans (Jak doradzałem dyktatorom) miała być brudną spowiedzią człowieka od ciemnych układów PR-u. Wyszła z tego pijana gawęda, która co kilka stron zapomina, o czym opowiada. Phil Elwood lawiruje między wątkami jak pokerzysta na trzeciej kolejce whisky, a główny wątek tonie pod stertą dygresji.
Jeśli masz ochotę posłuchać kumpla w barze, który chwali się, jak załatwił kontrakty dla dyktatorów i urządzał afery medialne, to dobrze trafiłeś. Bo właśnie to dostajesz: pijacki storytelling z elementami politycznego thrillera.
🎞 Jednak – i tu najlepsze – te historie wciągają jak pierwszy sezon dobrego serialu Netflixa. Nawet jeśli chwilami nie wiesz, o co chodziło na początku odcinka, i tak chcesz wiedzieć, co Phil odwali dalej.
⭐ 5/10. Plus za klimat, minus za brak dyscypliny narracyjnej. Ale "Pierwszy sezon" wciąga.
🍿trailer S1🍿
Odc.1S1: „Washington Happy Hour” 🍸
Phil odkrywa, że prawdziwa władza kryje się w barach przy Kapitolu, a nie w salach posiedzeń. Zaczyna się jego edukacja w świecie lobbingu, kontaktów i układów.
Odc.2S1: „Puchar Świata za Moëta” ⚽🍾
BLJ bierze udział w PR-owym ustawianiu wyboru gospodarza mundialu. Luksusowe imprezy, ukryte przelewy i „sportowa dyplomacja” to tylko początek.
Odc.3S1: „Dyktator na linii – Libia calling” 📞🇱🇾
Zostaje PR-owcem Gaddafiego. Od tej chwili jego życie przypomina balansowanie z granatem bez zawleczki. Po raz pierwszy doświadcza, że z niektórymi klientami nie da się wygrać.
Odc.4S1: „Lockerbie: operacja propaganda” 💣📰
Po uwolnieniu zamachowca z Lockerbie Phil tworzy kampanię medialną wybielającą Libię. Używa kongresmena Ortiza, starego kontaktu z Meksyku, by rozmyć narrację o „zbrodniarzu”.
Odc.5S1: „Z dyktatorem do Vegas” 🎰
Mutassin Gaddafi, libijski playboy, wyrusza na szaloną podróż po USA. Phil ma go pilnować jak zwierzę w zoo – tyle że to zoo ma dostęp do alkoholu, modelek i prywatnych pokoi hotelowych.
Odc.6S1: „Gaddafi i Isratine Show” 🏕️📺
Kulminacja: występ Gaddafiego w ONZ i u Larry’ego Kinga. Gaddafi żąda 7 bilionów odszkodowania, miesza geopolitykę z kabaretem i zamienia PR w totalną katastrofę.
Odc.7S1: „Fryzjer kontra szariat” ✂️🕌
Phil ratuje życie tureckiego fryzjera skazanego na śmierć w Arabii Saudyjskiej za „goddamn it”. Dzięki jednym mediom, tweetowi i tekstowi na HuffPo wywołuje międzynarodową burzę.
Odc.8S1: „Wojna handlowa na Karaibach” 🌴🛑
Phil leci na Antiguę i przekonuje rząd wyspy, by szantażował USA... przemysłem filmowym. Groźba piractwa cyfrowego ma zmusić Amerykę do ustępstw w sporze WTO.
Odc.9S1: „Agent pod obserwacją” 🕵️♂️📁
Po katastrofie PR-owej z Libią, Departament Sprawiedliwości wkracza z kontrolą FARA. Phil wie, że są na bakier z przepisami. Zaczyna się gra pozorów z agentami kontrwywiadu.
🏁 Kiedy przestaniesz szukać sensu, a zaczniesz traktować "All the Worst Humans" jak sezon serialu — będziesz się nieźle bawić. Kiedy zapomnisz o logice, a przypomnisz sobie o drinku — może nawet poczujesz sympatię do tego chaotycznego świata układów i narracji. Ale uwaga: to bardziej barman opowiadający historię niż dokumentalista.
📺 Pierwszy sezon 📺
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to(na faktach "autentycznych"😉)
Jeśli...
•Jak naprawdę funkcjonuje świat 🌍, a przynajmniej ten świat, w którym obracają się najwieksi politycy? 💵
•Dlaczego Trumpowi nie podaje się ręki? 💁🏼♀️
•Czy Musk naprawdę jest najbogatszym człowiekiem na świecie? 💶
__
Z książki „Jak doradzałem dyktatorom” dowiecie się jak rozwiązuje się skomplikowane problemy dla niezwykłych klientów, jakiego typu ludzi zatrudniają firmy PR oraz dlaczego najlepsi na świecie dziennikarze opierają się na ludziach (w PR ) takich jak autor 📸🦻.
__
Jeśli jesteście ciekawi kim jest znany Doktor, choć wcale nie jest doktorem 🧑⚕️oraz co można znaleźć w swojej skrzynce odbiorczej 📧 jeśli pracuje się dla szpiegów to jest to zdecydowanie lektura dla Was ☺️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to•Dlaczego Trumpowi nie podaje się ręki? 💁🏼♀️
•Czy Musk naprawdę jest najbogatszym człowiekiem na świecie? 💶
__
Phil Elwood, który pracował dla różnego rodzaju klientów... zdradza sekrety, ujawnia wstrząsające fakty ze swojej pracy. Zza kulis wielkich pieniędzy, zza kulis władzy, polityki i mediów... A tam manipulacja, ciągła kreacja i wszelkiego rodzaju zagrywki... Książka w doskonały sposób pokazuje jak można manipulować opinią publiczną. Pokazuje świat, w którym jedna z głównych ról grają grube pieniądze, a co za tym idzie manipulowanie wszystkimi, którymi potrzeba, aby osiągnąć założone cele. Szantaż, korupcja, znajomości... Co jeszcze? Do czego jest w stanie posunąć się człowiek... Jak działał autor? Na czym polegała jego praca? Co on był w stanie zrobić, jak pociągał za sznurki i w jaki sposób tworzył wizerunek innych i przy pomocy mediów manipulował opinia publiczną. Po przeczytaniu tej książki można mieć inne spojrzenie na dotychczasowy świat który widzimy, o którym czytamy a tak naprawdę ten, w którym żyjemy... Jestem w szoku, naprawdę...