Ćwiczenia duchowe

Exercita spiritualia
2025-03-18
1996-01-01
Jan Ożóg SJ

Kup Ćwiczenia duchowe w ulubionej księgarnii

Oceny książki Ćwiczenia duchowe

OPINIE i DYSKUSJE o książce Ćwiczenia duchowe

Trudno o jakąś lepszą metodę na refleksję o Chrystusie dla chrześcijanina. Te ćwiczenia są zamierzone do wykonania przez cały okres naszego życia. Kryję się za nimi niekończący się skarbiec wiedzy tajemnic wiary.

Zapoznałem się z ciekawości i... trudno mi jednoznacznie ocenić tę pozycję. Jest to forma instrukcji rekolekcyjnej, więc myślę, że prawidłowa ocena mogłaby być postawiona po odbyciu takich rekolekcji. Ponadto, jest to oczywiście pozycja religijna, więc element wiary jest tutaj kluczowy.

Mogę natomiast dodać, że sama struktura jest bardzo czytelna. Ponadto, dalsze rozdziały opisujące w skróconej wersji dzieje Jezusa pozwalają uporządkować jego historię.

Do lektury skłoniła mnie „zawodowa ciekawość”. Jest to było nie było klasyka literatury duchowej. Niemniej - nie jest to książka, którą czyta się ot tak.
Są fragmenty, które niosą ze sobą treści głębokie niezależnie od przeżycia ćwiczeń, jednak pełny wgląd w treść daje zapewne dopiero przeżycie rekolekcji krok po kroku, pod kierunkiem kogoś, kto sam już je przeżył.

375 użytkowników ma tytuł Ćwiczenia duchowe na półkach głównych
95 użytkowników ma tytuł Ćwiczenia duchowe na półkach dodatkowych