Rozkwit. Faza II

Okładka książki Rozkwit. Faza II autora Katarzyna Barlińska P.S. Herytiera, 9788328907294
Okładka książki Rozkwit. Faza II
Katarzyna Barlińska P.S. Herytiera Wydawnictwo: BeYa Cykl: Bitter (tom 2.2) literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
Bitter (tom 2.2)
2025-09-24
2025-09-24

Kup Rozkwit. Faza II w ulubionej księgarnii

Oceny książki Rozkwit. Faza II

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozkwit. Faza II

Wróciłam do Bitter… i pytanie brzmi: czy była to dobra decyzja?
Po przeczytaniu pierwszej części powiedziano mi: „czytaj dalej, tam się dzieje i jest lepiej”. No więc co zrobiłam? Przeczytałam.
Nie będę rozdzielać tej recenzji na Fazę I i II, połączę je, tak jak połączyłam czytanie obu tych części.
Moja relacja z tą serią jest dosłownie odzwierciedlona w samej książce. Ja jestem Victorią, a Bitter jest Nathanielem. Co to oznacza? Że przez cały czas wmawiałam sobie, że tej książki nie lubię. Wmawiałam sobie, że to nie ma sensu… a jednocześnie między rozdziałami miałam momenty totalnej odklejki: „Boże święty, chcę więcej”.
Przepadłam.
Skończyłam ostatni rozdział dosłownie przed chwilą i… trzy razy sprawdzałam, czy to na pewno koniec. I co? Ja chcę więcej.
I już naprawdę mam gdzieś te imiesłowy przysłówkowe walące mnie po twarzy. Mam gdzieś te wszystkie luksusowe marki, drogie auta i pływanie w bogactwie. Nie wiem, co ta książka ze mną zrobiła.
Zostałam oficjalnie ZPIZGACZOWANA.
Broniłam się rękami i nogami przed zwykłymi romansami, i co? No i wielkie G…
Tak, ta książka mogłaby być lepiej napisana stylistycznie, ale wiecie co? W tym momencie mam to gdzieś.
Dajcie mi więcej NATHANIELA.

Wróciłam do Bitter… i pytanie brzmi: czy była to dobra decyzja?
Moja relacja z tą serią jest dosłownie odzwierciedlona w samej książce. Ja...

Trochę zbyt płytka ta relacja między Natem a Victorią. Niby mają te swoje randki i coś tam się dzieje, ale trochę brak w tym rumieńców, emocji jakichkolwiek. Jest za to wyraźnie pokazane jak funkcjonują Mitchellowie, a to już jeden element wyjaśniony. Według mnie okaże się też, że Mia jest zamieszana w intrygę i Shey powiedział jej o marzeniach względem Victorii. To co wydaje jej się zacieśnianiem więzi jest tak naprawdę fortelem by zdobyć serce dziewczyny. I idzie to niewinnie, ale skutecznie. Jest też na ostatniej stronie intryga zasiana w końcu, gdy Theo się dowiaduje o związku. Całkiem fajnie wyszło to otwarte zakończenie.

Seria ta opowiada historię Victorii Clark i Nathaniela Sheya - ale zupełnie inną niż tą, którą znamy z serii Hell. Pisałam już o tym trochę w poprzednim poście, gdzie opisywałam wrażenia z pierwszej części Bitter. Jak dobrze wiemy, jest to gatunek enemies to lovers osadzony w bogatym, pełnym napięcia i afer środowisku amerykańskiego miasteczka. Faza 2 to kulminacja emocji i chyba tutaj odczułam największe zaangażowanie w fabułę. Wiodącą różnicą między Hell, a Bitter jest to, że w tym przypadku mamy do czynienia z tzw. slow burn'em. Na kulminacyjny moment musimy trochę poczekać, choć po drodze dostajemy wiele smaczków.

Podczas czytania aż do teraz sama nie wiem co o niej sądzić. Z jednej strony wciągnęłam się niesamowicie i w ekspresowym (jak na mnie) tempie przeczytałam 3 tomy, a z drugiej było wiele rzeczy, które mnie irytowały. Jedną z tych rzeczy były pewne zachowania głównych bohaterów i powtarzające się schematy. Niektóre dialogi doprowadzały mnie wręcz do białej gorączki...słowa "degenerat" i "słowny wyrys" chyba najbardziej utkwiły mi w pamięci. Książki są naszpikowane emocjami, głównie gniewem, frustracją i złością, dramaturgią...pojawiały się prześwity, gdy relacja i charaktery głównych bohaterów powoli rozkwitywała. Momentami jednak strasznie się to wszystko przeciągało, było to niezwykle irytujące i mocno schematyczne - no ale taki urok enemies to lovers. Mimo wszystko całą serię jak i ostatnią cześć oceniam na 3,5/5. Przywiązałam się do tych postaci i uniwersum ze względu na Hell, więc nie będę owijać w bawełnę, że zupełnie mi się nie podobało czytanie Bitter

690 użytkowników ma tytuł Rozkwit. Faza II na półkach głównych
129 użytkowników ma tytuł Rozkwit. Faza II na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Rozkwit. Faza II

Katarzyna Barlińska P.S. Herytiera
Katarzyna Barlińska P.S. Herytiera
Katarzyna Barlińska vel P.S. HERYTIERA — zadebiutowała w 2016 roku na platformie Wattpad, na której jako pierwsza w Polsce zebrała ponad 115 tysięcy obserwujących. Znana pod pseudonimem PIZGACZ autorka trylogii Hell, obecnie studentka pierwszego roku dziennikarstwa i komunikacji społecznej. Pożeraczka emocji czytelników, zakochana w swoim psie i we Wrocławiu.

Cytaty z książki Rozkwit. Faza II