Rozkwit. Faza I

- literatura obyczajowa, romans
- Bitter (tom 2.1)
- 2025-03-26
- 2025-03-26
Skrupulatnie obmyślony plan Victorii Clark nabiera rozpędu. Dziewczyna zobowiązała się do rzeczy trudnych, niekiedy niemożliwych – wszystko po to, aby przekonać własną matkę, upartą Joseline Clark, że się zmieniła.
Jednym z takich zobowiązań jest znoszenie obecności Nathaniela Sheya. Relacje między dwojgiem młodych dorosłych nie są najlepsze. Przyzwyczajeni do kłótni Victoria i Nathaniel muszą zaprezentować się mieszkańcom Naperville i przede wszystkim swoim rodzicom jako para przyjaciół. A to nie takie proste, skoro problem stanowi nawet oddychanie tym samym powietrzem. Ponieważ jednak są nieposkromieni i oboje zdecydowani doprowadzić plan do końca, spędzają razem sporo czasu, dzięki czemu coraz częściej wdają się w niewygodne dyskusje, jeszcze więcej się kłócą i przekraczają kolejne granice.
Relacja z księciem Naperville znalazła się w pierwszej fazie rozkwitu i staje się dla Victorii mocno kłopotliwa. Dziewczyna zaczyna doświadczać tego, czego za wszelką cenę starała się unikać – wychodzi z cienia i wzbudza zainteresowanie kilku pozornie niezwiązanych ze sobą osób.
Tymczasem problemy wciąż się piętrzą. Nathaniel musi ćwiczyć swoją pewność siebie. Victoria wie, że najlepszym sposobem na to będą randki. Udawane randki, dzięki którym trzeci dziedzic imperium Mitchellów wyzbędzie się stresu.
Pozostaje tylko jeden kłopot… Kto będzie jego partnerką?
Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.
Kup Rozkwit. Faza I w ulubionej księgarni
Oceny książki Rozkwit. Faza I
772 użytkowników ma tytuł Rozkwit. Faza I na półkach głównych- Przeczytane 381
- 2025 5
- Do kupienia 3
- Ebook 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rozkwit. Faza I
Wszystko wskazuję, że problem Sheya ma na imię Victoria Clark, a Mia Roberts to tylko sprytny wybieg z jego strony. Pytanie co zdarzyło się w pamiętny dzień przed rozpoczęciem liceum.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMamy tutaj prawdziwy slow. Rozumiem, że potrzebny, bo inaczej nie będzie czego spalać i zafundować nam jazdy bez trzymanki. Nie zmienia to jednak faktu, że czekam na ten burn w następnym tomie, oj czekam!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiter.
Rozkwit.
Faza Pierwsza.
Tom Drugi.
Uszanowanie. Książki to moja pasja i uwielbiam je czytać. Postaram się raz w tygodniu napisać dla Was krótką recenzję dotyczących przeczytanych przeze mnie książek.
Raz w miesiącu planuje przeczytać 5 dzieł.
Serdecznie zapraszam na krótką opinie tej historii.
Historię obecnej autorki już czytałem, a obecnymi zapoznałem się dlatego, bo
poprzednie były ciekawe. Te są troszkę w innej odsłonie.
Akcja tej historii dzieje się w Naperville.
Victoria Clark i Nathaniel Shey spotkali się po czterech latach. Przed rodzicami dziewczyny postanowili udawać parę i umawiać się na randki, które miały być tajemnicą.
Docinali sobie, ale po jakimś czasie zaczęli się prawdziwie porozumiewać.
Czy wrócą do siebie?
Co wyniknie z tych udawanych randek?
Tego Wam nie powiem.
Moja ocena to: 7/7 punktów.
Jeśli chcecie wiedzieć dlaczego taka ocena to dowiedzcie się sami.
Ale ogólnie historię polecam.
Do Zobaczenia.
I Oczywiście Pozdrawiam
Serdecznie.
Biter.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozkwit.
Faza Pierwsza.
Tom Drugi.
Raz w miesiącu planuje przeczytać 5 dzieł.
Serdecznie zapraszam na krótką opinie tej historii.
Historię obecnej autorki już czytałem, a obecnymi zapoznałem się...
Victorka🥰
Victorka🥰
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTe zakończenie rycza
Te zakończenie rycza
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𝑹𝑬𝑪𝑬𝑵𝒁𝑱𝑨
Po tak długim czasie było mi naprawdę ciężko ponownie wkręcić się w tą historię i po kolejnych 200 stronach, ponownie chciałam ją zostawić na kolejne miesiące. Victoria Clark, która o ile dla mnie nie była aż tak nieznośna w pierwszej części, tak tu po prostu mnie męczyła. Wszystko dzieje się tu powoli. Mam wrażenie, że nawet AŻ za wolno i ten cały układ stał się dla mnie już męczący i nudny. Czekałam aż stanie się coś więcej, coś co może mnie zaskoczy i wyrwie z tej rutyny, która się utworzyła.
W tej części zauważyłam wiele odniesień do hell, które były dla mnie bardzo miłym, sentymentalnym wspomnieniem i z pewnością będą też dla innych czytelników, którzy już czytali tą historię.
Krok 25 zaczął zmieniać moje nastawienie do książki i zaczęłam się w nią wkręcać, a nawet całkiem często uśmiechać.
Ich wspólne udawane randki i dogryzki stały się interesujące.
Ich relacja i to jak zaczęli się do siebie zbliżać zaczynało mi się podobać.
Zakończenie porwało moje serce i sprawiło, że chciałam więcej.
𝑹𝑬𝑪𝑬𝑵𝒁𝑱𝑨
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to𝑹𝒐𝒛𝒌𝒘𝒊𝒕 𝑭𝒂𝒛𝒂 𝑰 - czytałam tą książkę naprawdę długo. Po pierwszych 40 stronach zostawiłam ją aż do wyjścia fazy II.
Sięgnęłam po tę książkę, bo przeczytałam pierwszy tom i mimo że nie byłam nią bardzo zachwycona to musiałam czytać dalej. Trochę z ciekawości, trochę dlatego, że muszę skończyć historię skoro już ją zaczęłam. ALE ostatecznie się zakochałam 😍 bohaterowie nadal denerwujący, ale potrafię odnaleźć trochę siebie w Victorii. Jest to zdecydowanie slow burn, grubaśny tom, ale czyta się naprawdę dobrze i szybko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo pierwszej części pt. Bitter. Idea miałam spore oczekiwania względem kontynuacji, nie tylko dlatego, że historia Victorii i Nathaniela zakończyła się w momencie, który aż prosił się o rozwinięcie, ale również przez to jak wciągająca okazała się to historia. Dlatego, gdy w moje ręce trafiła kontynuacja, miałam nadzieję, że ta część okaże się równie dobra, a może i nawet lepsza niż poprzednia.
Drugi tom już od samego początku wypada inaczej. Spokój, uwaga skupiona na budowaniu napięcia i atmosfera pełna niedopowiedzeń zostaje zastąpiona przez powolne połączenie elementów w spójną całość, dając szansę na odkrycie niektórych tajemnic. Od razu czuć zmianę tam, gdzie Bitter. Idea bawiła się z czytelnikiem w subtelne sugestie i niedopowiedzenia, Rozkwit. Faza I wprowadza więcej konkretów i wyraźniejszych emocji.
Autorka przestaje opierać się wyłącznie na ciekawości i tajemnicy, a zaczyna stopniowo ujawniać sens dotychczasowych wydarzeń. Nie wszystko zostaje oczywiście powiedziane wprost, ale tym razem fabuła staje się bardziej uporządkowana, momentami wręcz logicznie przewidywalna. Znaczące jest również zwolnienie tempa akcji, dające szanse na zrozumienie tego, co wcześniej było tylko tłem. Zamiast ciągłego napięcia, dostajemy chwile spokojniejsze, bardziej poukładane.
Całość recenzji https://www.czytelnika.pl/2025/10/bitter-rozkwit-faza-1-katarzyna.html
Po pierwszej części pt. Bitter. Idea miałam spore oczekiwania względem kontynuacji, nie tylko dlatego, że historia Victorii i Nathaniela zakończyła się w momencie, który aż prosił się o rozwinięcie, ale również przez to jak wciągająca okazała się to historia. Dlatego, gdy w moje ręce trafiła kontynuacja, miałam nadzieję, że ta część okaże się równie dobra, a może i nawet...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toVictoria w tej alternatywnej rzeczywistości jest hmm... bardzo agresywną osobą, lubi szarpać biednego Sheya przy każdej okazji 😂
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Rozkwit. Faza I” wydała mi się całkiem przyzwoita, choć nie zachwyciła mnie w pełni. Fabuła była ciekawa, ale w moim odczuciu nie zagłębiała się wystarczająco w temat ani nie wciągała tak, jak mogłaby. Styl pisania był poprawny, jednak brakowało momentów, które naprawdę zrobiłyby „wow”.
Książka była w porządku, da się ją przeczytać bez problemu, ale nie pozostawiła we mnie większego wrażenia. Dla mnie to lektura raczej średnia – ani zła, ani wyjątkowo dobra.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka była w porządku, da się ją przeczytać bez problemu, ale nie...