This Little One

- Break the Ice (tom 1)
- 2025-05-14
- 2025-05-14
Autorka powieści Elita!
Osla Harrison studiuje i pracuje w kawiarni. To właśnie tam poznaje zadziornego hokeistę. Chłopak próbuje ją poderwać i mimo że dziewczyna udaje niedostępną, to decyduje się napisać SMS na pozostawiony przez niego numer. Niestety on nie odpisuje.
Od tamtej chwili mija kilka dni. Osla w końcu ma szansę zamieszkać bliżej uniwersytetu, na którym studiuje. Dziwnym trafem jej sąsiadem zostaje Kieran Shelton: hokeista poznany w kawiarni. Szybko staje się jasne, że ta dwójka raczej się nie polubi.
Sposób bycia chłopaka skutecznie zniechęca do niego Oslę. On jednak nie daje za wygraną. Ciągle za nią chodzi i wydaje się kręcić wszędzie tam, gdzie ona. Jego starania przynoszą w końcu skutek i mury Osli zaczynają pękać.
Ale dziewczyna kiedyś już zaufała pewnemu hokeiście i gorzko żałowała. Czy tym razem będzie inaczej?
Książka zawiera treści nieodpowiednie dla osób poniżej szesnastego roku życia.
Kup This Little One w ulubionej księgarni
Oceny książki This Little One
489 użytkowników ma tytuł This Little One na półkach głównych- Przeczytane 284
- 2025 17
- Legimi 7
- 2026 6
- Ebook 3
Cytaty z książki This Little One
- Wykupię dla ciebie wszystkie kwiaty świata, ale powiedz te jeszcze raz - poprosił i mówił przy tym naprawdę poważnie.
- Podo...
Obiecałam sobie, że zrobię wszystko, by nam się udało.

OPINIE i DYSKUSJE o książce This Little One
Może nie jest to książka w której należy szukać większego sensu czy przekazu ale jeśli ktoś ma ochotę uciec myślami, odstresować się i poszczeżyć do literek na papierze to trafił idealnie. Nie jest to zła książka ale ma pare minusów, jest mało rzeczywista, ma dużo ironii i bohaterka jest sprzeczna z samą sobą ale ma coś w sobie urzekającego i mimo wszystko wkręca i zaspokaja potrzeby czytelnika. Więc jak najbardziej polecam❤️
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Osli i Kierana jest cudna !
Historia Osli i Kierana jest cudna !
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChłopak to chodzący green flag. Natalia stworzyła idealną historię i na pewno sięgnę po 2 tom.
"Życie było zbyt smutne, by rozwodzić się nad ryzykiem znajomości z jakimś chłopakiem, prawda?".
"Byłem zdeterminowany, czułem się gotowy zrobić wszystko, by osiągnąć swój cel. To najlepsza taktyka, jaką kiedykolwiek wymyśliłem: nie zważać na to, co powiedzą inni, i robić swoje, nieważne, jak dużo wysiłku będzie to kosztować. Najważniejsze, że to ja widziałem efekty, a nie nieznajomi, którzy nawet gdybym był idealny, i tak życzyliby mi źle".
"This Little One" czyli wydawać by się mogło zwyczajna książka, która mnie poraziła. Poraziła swoją zajefajnością przez co nie byłam w stanie się od niej odkleić i przeczytałam powieść w jedno popołudnie! Ba! Ja tego samego dnia rzuciłam się na kontynuację, nie mogąc wytrzymać ciśnienia co będzie dalej!? 😲
Natalia Antczak w swojej powieści zrobiła naprawdę kawał znakomitej roboty. Bardzo rzadko zdarzają się książki, które mogą po prostu silnie zauroczyć stworzoną relacją pomiędzy bohaterami, która nie jest oparta na żadnych zbliżeniach, za to na wspólnym spędzaniu czasu postaci i "podchodach" Kierana do Osli 😁 jego mogłabym określić jako golden retrivera wsadzonego w ciało hokeisty. Przysięgam, że ten chłopak jest tak uroczy, że z domu bym go nie wygoniła, nawet jakby mi stanął na progu w nocy o północy 😂 uwielbia podkreślać jaki to nie jest wspaniały i przystojny, jednocześnie będąc przy tym maksymalnie zabawnym a co najważniejsze, nie sprawiając wrażenia, że jest nadętym bufonem. Raczej określiłabym jako słodkiego niedźwiadka, który jak się wkurzy pokazuje oblicze prawdziwego grizzly. Osla zaś jest dziewczyną z charakterkiem. Pyskata, asertywna ale będąca przy tym także skromną i poukładaną. Ich relacja opierała się na dużej ilości sarkazmu, śmiechu oraz takiej zwyczajnej, ludzkiej chęci prawdziwego poznania kogoś i spędzania z nim czasu, dzięki czemu historia ta jak dla mnie była niesamowicie realistyczna 😍
Oprócz fenomenalnych bohaterów pierwszoplanowych, należy także wspomnieć o tych drugoplanowych, którymi są rodzina oraz przyjaciele. Nie mam pojęcia jak autorka to zrobiła, ale udało jej się pokazać jak silne relacje łączą ich z Oslą i Kieranem. To jak sobie niejednokrotnie w żartach ubliżali, dbając zarazem o swoje dobro i bezpieczeństwo, jak pomagali w przygotowaniu pewnej randki (przy tej scenie płakałam ze śmiechu...😂) sztos! Naprawdę Natalii należą się wielkie gratulacje bo czytelnikowi czytając o czymś takim natychmiast robi się ciepło na sercu i duszy a dzień natychmiast staje się lepszy 😃 za ogromny plus uważam także zawarty wątek hokeja, który nie został pominięty i klimat tego sportu faktycznie da się w książce poczuć. Jeżeli chodzi o mnie zdecydowanie jest to w 1000% comfort book do którego będę wielokrotnie wracać i polecać wszystkim osobom, które kochają historie pełne ciepła, miłości, przyjaźni i sportu 🩵 #musthavebook #mustreadbook
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Byłem zdeterminowany, czułem się gotowy zrobić wszystko, by osiągnąć swój cel. To najlepsza taktyka, jaką kiedykolwiek wymyśliłem: nie zważać na to, co powiedzą inni, i robić swoje, nieważne, jak dużo wysiłku będzie to kosztować....
Czas na recenzję naprawdę godnej polecenia dylogii od Natalii Antczak, opartej na śmiechu i dobrej zabawie. This Little One oraz My Favourite One to dwie części cudownej historii Osli i Kierana, opartej na zaufaniu i wzajemnym zrozumieniu.
Zaczynając tę dylogię nie miałam naprawdę żadnych wyobrażeń o fabule czy historii. Moja wiedza na temat tych książek opierała się tylko na tym, że wiedziałam jak wygląda okładka. I to dlatego już po pierwszych czterech rozdziałach mogłam śmiało przyznać, że wciągnęłam się w kolejną historię.
Główną bohaterką jest Osla, która przeprowadza się na studia do mieszkania po babci i można śmiało stwierdzić, że zaczyna nowy rozdział swojego życia. Aby dorobić pracuje w kawiarni jako baristka i to właśnie tam zaczyna się cała fabuła. Pierwszego dnia pracy, jak każdy, jest bardzo zestresowana, żeby wykonać wszystko dobrze. Pod koniec swojej zmiany ma okazję obsłużyć klienta, który w jej oczach wyróżnia się na tle pozostałych. Jest to Kieran, który dodatkowo jest kapitanem drużyny hokeja. Kilka pomyłek, uśmiechów i jedna rozmowa sprawiają, że dziewczyna mimo braku chęci wiązania się w związki nie może o nim zapomnieć. Chłopak za to nie kryje zainteresowania jej osobą i od razu pokazuje, że jest ona w jego typie. Wyobraźcie sobie jakie było zdziwienie naszej Osli, kiedy następnego dnia okazało się, że hokeista chyba już zostanie częścią jej życia, ponieważ jest jej sąsiadem.
Naprawdę bardzo podobały mi się te książki. Podczas czytania cały czas się uśmiechałam przez poczucie humoru autorki. Częste potyczki słowne i śmieszne komentarze sprawiają, że książki czytało się jeszcze przyjemniej. Jasne, są może one dość infantylne, lecz czytamy książki o tak naprawdę jeszcze nastolatkach, a ja osobiście uwielbiam, gdy mogę się pośmiać podczas czytania.
W historii ważną rolę odgrywają nie tylko główni bohaterowie, ale również paczka znajomych, która tworzy cudowne tło. To oni wspierają w problemach, bawią, ale też mają własne demony i charaktery, co tworzy głębię powieści.
Wątek samego hokeja jest gdzieś tylko oddzielnym tłem, na pewno nie wątkiem czysto głównym, więc jeśli przyszliście tutaj tylko po niego, możecie mieć mały niedosyt. Mi osobiście w żadnym stopniu to nie przeszkadzało, a tło hokeja dodawało super smaczek historii.
Jakbym miała podać moją ulubioną postać historii, na pewno wskazałabym ojca Kierana. Jest to dość nietypowy wybór, ponieważ w książkach naprawdę nie ma go ukazanego za dużo, ale mnie osobiście porwał tym, jaki wspierający okazał się w stosunku do syna.
Mi osobiście bardziej podobała się część pierwsza, ale obie były naprawdę prawie na równi. Coś nietypowego i na pewno dość zabawnego, co miało miejsce w drugiej części, to fakt, że zauważyłam, że fabuła zaczęła się mocno opierać na jamniku. Może to zabrzmieć dziwnie, ale musielibyście przeczytać te książki, by zrozumieć, co mam na myśli. Dla osób, które nie czytały, bez spoilerów nakreślę wam, że Osla dostaje od brata Dominica jamnika, dzięki któremu w życiu, patrząc w przyszłość, będzie miała łatwiej.
Kieran to ten typ chłopaka, który stara się i lata za dziewczyną, aby ona odwzajemniła jego uczucia. I muszę tutaj zaznaczyć, że ta cecha chłopaka została idealnie napisana, w żadnym stopniu nie była przesadzona, czego bardzo nie lubię, tylko perfekcyjnie wyważona. On stara się i trochę lata za główną bohaterką, ale nie natarczywie i nie za bardzo. To sprawia, że zostaje w sercu na długo, nie tylko Osli, ale także naszym.
Podsumowując, ja osobiście bawiłam się świetnie przy tych dwóch pozycjach i naprawdę polecam zapoznać się z treścią obu książek Natalii Antczak, jeśli chcecie się pośmiać i wciągnąć w bardzo komfortową historię.
Dziękuję
Oliwka
@Star.booktok
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa wstępie chciałabym podziękować Natalce za wysłanie mi egzemplarzy jej książek i za możliwość współpracy barterowej.
Zaczynając tę...
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Natalii Antczak i niestety nie należało do udanych. Książka nie przypadła mi do gustu już od samego początku.
Główny bohater jest skrajnie zapatrzony w siebie i przekonany o swojej wyjątkowości. Dawno nie spotkałam tak upierdliwego i irytującego bohatera. Nawet romantyczne gesty wobec głównej bohaterki nie były w stanie zmienić mojego odbioru — po prostu nie kupiłam tej postaci.
Motyw romansu sportowego również nie trafił w mój gust. To mój pierwszy raz z takim wątkiem i już wiem, że hokejowe klimaty raczej nie będą moimi ulubionymi.
Zakończenie zupełnie nie wzbudziło we mnie chęci sięgnięcia po drugi tom. Nie wchodząc w spoilery — nie rozumiem zdziwienia bohaterki wobec tego, co usłyszała. Dla mnie było to dość przewidywalne i miałam wrażenie, że autorka celowo zostawiła taki punkt zaczepienia, by zachęcić do kontynuacji. Niestety, w moim przypadku to nie zadziałało.
Z plusów — zdecydowanie przyjaciele głównego bohatera. To o nich z chęcią przeczytałabym osobną historię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówny bohater jest skrajnie zapatrzony w siebie i przekonany o swojej wyjątkowości. Dawno nie spotkałam tak upierdliwego i irytującego bohatera. Nawet romantyczne gesty wobec głównej bohaterki nie były w stanie zmienić...
Boże pokochałam tę książkę. Jest mega💗
Boże pokochałam tę książkę. Jest mega💗
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCałkiem przyjemna hokejówka, czytałam ją w sumie drugi raz, bo chciałam sobie odświeżyć przed sięgnięciem po drugą część.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to[ współpraca reklamowa z @wydawnictwoniezwykle ]
Osla pracuje w kawiarni, do której pewnego razu przychodzi Kieran. Chłopak nie kryje tego, że mu się spodobała i próbuje ją poderwać, Osla jednak udaje niedostępną i nie daje mu się. Kilka dni później dziewczyna przeprowadza się i okazuję się, że jej sąsiadem będzie nie kto inny, jak Kieran Shelton- gorący hokeista z kawiarni.
Sięgając po tą książkę, nie miałam żadnych oczekiwań, a po skończeniu niestety mam parę spostrzeżeń. Szczerze mówiąc do przeczytania przekonała mnie głównie okładka i fakt, że szukałam czegoś lekkiego do odpoczynku po cięższych książkach. Jak dla mnie, relacja głównych bohaterów rozwinęła się nieco za szybko. Chłopak mógł dać sobie na wstrzymanie, żeby czytelnik miał okazję poznać bohaterów jako osobne jednostki, a nie od razu skupiać się na romansie. Kieran miał swoje momenty, w których był naprawdę uroczy- jak na przykład wręczenie bukietów dla dziewczynek z zajęć. Mimo to, nie zawsze zachowywał się nienagannie. Bardzo nie spodobało mi się, jak na początku książki, gdy już poznał Oslę i w jakiś sposób zaczął się nią interesować, zabrał przypadkową dziewczynę do łóżka, a Osla, będąc po drugiej stronie ściany, musiała to wszystko słyszeć. Jak dla mnie nie było to dobre zachowanie. Liczę, że w drugim tomie facet bardziej się wykaże. Nie byłam również przekonana do tego, że młodszy brat Osli miał jakieś „ale” co do jej relacji z hokeistą. Nie miało to dla mnie sensu. Nie wyobrażam sobie sytuacji, w której ktokolwiek z mojej rodziny miałby decydować o moim związku, a w szczególności, gdy tej osoby nie zna. A zakończenie? Niestety była to dla mnie niepotrzebna drama, którą pewnie wyjaśni jedna szczera rozmowa. A w książce pojawiała się absurdalna ilość powtórzeń wyrazowych. Słowo „krążek” w jednym miejscu potrafiło wystąpić pięć razy. Powieść miała swoje urocze momenty, a całość czytało się nawet przyjemnie. Zamysł na słodki romans hokejowy, gdzie oni są sąsiadami był świetny, ale czegoś po drodze zabrakło. Sięgnę po drugi tom, który jak słyszałam, ma być lepszy. Ocena: 2,75/5⭐️
[ współpraca reklamowa z @wydawnictwoniezwykle ]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOsla pracuje w kawiarni, do której pewnego razu przychodzi Kieran. Chłopak nie kryje tego, że mu się spodobała i próbuje ją poderwać, Osla jednak udaje niedostępną i nie daje mu się. Kilka dni później dziewczyna przeprowadza się i okazuję się, że jej sąsiadem będzie nie kto inny, jak Kieran Shelton- gorący hokeista z...
This Little One to lekka, przyjemna historia, która zdecydowanie celuje w klimaty uroczych romansów na poprawę humoru. Książkę czyta się szybko, a relacja głównych bohaterów ma w sobie dużo ciepła i kilka naprawdę zabawnych momentów.
Jednocześnie nie mogę nie zauważyć, że historia ma sporo elementów, które mogłyby zostać rozbudowane. Z jednej strony Osla i Kieran są sympatyczni, ale chwilami brakuje im rozbudowanej postaci. Relacja rozwija się szybko, momentami aż zbyt szybko, przez co zabrakło mi kilku scen, które pokazałyby, jak naprawdę się poznają i dlaczego tak bardzo ich do siebie ciągnie. W połączeniu z tym, że bohaterowie są stosunkowo płytko nakreśleni, sprawia to, że trudno się nimi w pełni zaangażować.
Ich relacja jest urocza i zabawna, ale brakuje momentów, w których otwarcie rozmawialiby o uczuciach, wątpliwościach czy doświadczeniach z przeszłości.
Chciałbym też zobaczyć więcej tła, zarówno jeśli chodzi o studia i codzienność Osli, czyli pracę w kawiarni, jak i o karierę Kierana, która została potraktowana dość powierzchownie. Momentami miałam wrażenie, że autorka o tym zupełnie zapomniała, bo te elementy pojawiały się rzadko i nie wpływały praktycznie na fabułę.
Lekkość narracji sprawia, że rozdziały mijają błyskawicznie i nawet jeśli nie wszystkie wątki są dopracowane, całość czyta się naprawdę komfortowo.To tytuł, który potrafi poprawić nastrój, zwłaszcza jeśli akurat ma się ochotę na coś słodkiego i nieskomplikowanego.
Humor w książce bywa momentami przesadzony i cringowy. Niektóre żarty i przekomarzanki bohaterów wydawały się dziwne. A relację Osli z bratem miałam ochotę wymazać z tej książki. I ostatecznie omijałam ten wątek, bo nie mogłam tego znieść.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednocześnie nie mogę nie zauważyć, że historia ma sporo elementów, które mogłyby zostać rozbudowane. Z jednej strony Osla i Kieran są...
"This little one" to szybka lektura. Szczególnie przypadł mi do gustu wątek sportowy oraz przedstawiona dynamika drużyny hokejowej (a przynajmniej jej niewielkiej części 😉). Niestety fabuła obfituje w nielogiczności i schematy. Główna bohaterka nie przekonuje mnie swoim uprzedzeniem do hokeistów — bardzo szybko ulega urokowi Kierana, mimo wcześniejszego, nieudanego związku. Sam Kieran często wypada jak buc z przerośniętym ego. Dialogi balansują między momentami zabawnymi a takimi, które wywołują ciarki żenady. Wiele scen jest mało wiarygodnych, jak choćby zaproszenie na obiad członków drużyny bez wcześniejszego poznania ich, czy nakrywanie do stołu w obcej kuchni, bez zapytania, gdzie co się znajduje.
Najbardziej problematyczny jest wątek byłego chłopaka, który nagle pojawia się pod drzwiami bohaterki po dwóch latach bez sensownego wyjaśnienia, a także niepotrzebne tajemnice Osli dotyczące ex, służące jedynie sztucznemu podkręcaniu dramatu. Zakończenie również wydało mi się niespójne z wcześniejszymi wydarzeniami. Kilka rozdziałów przed końcem jasno wynika, że Kieran nie miał wiedzy o roli, jaką Aron odegrał w życiu głównej bohaterki, więc trudno uznać, by mógł zostać oskarżony o to, co wydarzyło się w finale.
Być może się czepiam, ale autorka jest kolejną „gwiazdą” polskiego rynku wydawniczego, której obce są zasady języka polskiego. Gdy widzę w tekście „za niedługo”, bezbłędnie potrafię określić poziom językowy książki.
Książka ma ciepły klimat i sprawdzi się jako lekki romans young adult dla młodszych czytelniczek (16+). Nie oszukujmy się jednak — nie jest to historia, która zapada w pamięć i wywołuje efekt „wow”.
Odsłuchałam audiobooka, dlatego imiona bohaterów zapisałam zgodnie z tym, jak je słyszałam — mogę się w tej kwestii mylić i jeśli popełniłam błędy, serdecznie przepraszam. Na marginesie — interpretacja historii w wykonaniu pani Maszy Boguckiej również nie przypadła mi do gustu. Trudno mi to precyzyjnie opisać, ale lektorka ma specyficzną manierę wymowy i akcentowania, która była dla mnie wyjątkowo irytująca.