Moje emocje. Bajki o uczuciach

- literatura dziecięca
- 2025-02-05
- 2025-02-05
Poznaj czternaście ciepłych opowiadań o emocjach:
Radość
Duma
Wdzięczność
Miłość
Znudzenie
"Dzieci chętnie przyswajają wiedzę w bezpiecznym środowisku, np. podczas zabawy. Spędzanie czasu na czytaniu opowiadań, których bohaterowie przeżywają różne emocje, jest naturalnym sposobem na rozpoczęcie rozmowy o przeżyciach. Opowiadania mogą uświadomić dziecku, że nie jest osamotnione w swoich uczuciach i tak jak każdy człowiek – mały czy duży – może czasami odczuwać wstyd, złość, smutek czy tęsknotę".
Karolina Maćkowiak, psycholożka [ze Wstępu]
Kup Moje emocje. Bajki o uczuciach w ulubionej księgarni
Oceny książki Moje emocje. Bajki o uczuciach
22 użytkowników ma tytuł Moje emocje. Bajki o uczuciach na półkach głównych- Przeczytane 12
- Dla dzieci 2
- Biblioteka 1
- Samodzielne 1
- Recenzenckie 1
- Przeczytane w 2025r. 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Moje emocje. Bajki o uczuciach
Radość, smutek, zaufanie, wstręt, strach, złość, zaskoczenie, niecierpliwość, nieśmiałość, wstyd, duma, wdzięczność, miłość i znudzenie.
14 krótkich opowieści o emocjach, które są pełne ciepła i zrozumienia.
14 bohaterów, którzy są tak uroczy w swojej dziecięcej zwyczajności, że mały czytelnik od razu czuje z nimi nić porozumienia.
Warto przeczytać te historie, zatrzymać się na chwilę i porozmawiać. Można czytać je pojedynczo i omówić treść - zapytać dziecko, co sądzi sytuacji, która została przedstawiona w opowiadaniu. My, właśnie tak robiliśmy i muszę przyznać, że zaowocowało to mnóstwem wartościowych i inspirujących rozmów. Anna Paszkiewicz stworzyła wspaniałe historie, które niosą ukojenie i ważne przesłanie, a także pomagają dziecku zrozumieć zawiły świat emocji.
Książka będzie idealna dla starszych przedszkolaków, a nawet dla dzieci w wieku wczesnoszkolnym. Treść jest prosta i dostosowana do wieku małego odbiorcy. Całości dopełniają przepiękne i niezwykle wymowne ilustracje. Generalnie, książka jest bardzo ładnie i solidnie wydana - wszystko jest perfekcyjnie dopracowane.
Na początku, znajdziecie przydatny wstęp skierowany do dorosłych, który został napisany przez psycholożkę, Karolinę Maćkowiak. Warto go dokładnie przeczytać❤️💙
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to14 krótkich opowieści o emocjach, które są pełne ciepła i zrozumienia.
Warto przeczytać te historie,...
Są książki, które już od pierwszego kontaktu wciągają nie tylko małych czytelników, ale także nas – dorosłych. „Moje emocje. Bajki o uczuciach” autorstwa Anny Paszkiewicz, wydane przez Wydawnictwo SBM, właśnie do takich należy.
Wyobraźcie sobie zestaw 14 krótkich historii, które zabierają dzieci w świat emocji – zaufania, złości, niecierpliwości, wstydu, dumy czy znudzenia. Podoba mi się, że autorka nie ograniczyła się do opisu wyłącznie „przyjemnych” emocji. W książce pojawiają się również te trudne, jak złość, wstyd czy znudzenie – bo każda emocja ma prawo istnieć i niesie ze sobą coś ważnego. Dzięki temu dzieci (i dorośli) mogą zrozumieć, że te uczucia także są częścią nas. Każde opowiadanie ma zaledwie kilka stron, co sprawia, że czyta się je lekko, bez poczucia przytłoczenia.
Nie raz zdarzyło mi się, że podczas czytania miałam ciarki na rękach albo łezka zakręciła się w oku. Opowieści takie jak „Wąsy dziadka” czy „Truskawka” sprawiają, że nawet dorosły wraca myślami do własnych przeżyć i zaczyna je rozumieć na nowo.
Każda bajka mieści się na czterech stronach – to idealna długość dla trzylatków, które zaczynają rozpoznawać uczucia i świat wokół siebie. Książka wspiera rozwój emocjonalny i uczy, że rozmowa o uczuciach to nie zadanie „dorosłych”, lecz część naszego wspólnego życia.
Warto wspomnieć o ilustracjach autorstwa Ilony Brydak, które stanowią most między językiem a emocjami. Pastelowe, barwne, pełne ekspresji… Takie ilustracje sprawiają, że dzieci chętniej zaglądają na kolejne strony i pomagają im „zobaczyć” to, co czuje bohater.
Jeżeli szukacie wartościowej, pięknie wydanej pozycji, która wspiera dziecięcą wrażliwość i rozwój emocjonalny – ten tytuł polecam z doświadczenia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWyobraźcie sobie zestaw 14 krótkich historii, które zabierają dzieci w świat emocji – zaufania, złości, niecierpliwości, wstydu, dumy czy znudzenia....
W tak piękny, słoneczny dzień chciałabym Wam pokazać książkę, która skradła moje serce! 📖
Mali ludzie odczuwają często te emocje bardziej i mocniej 👧👦
Powstają jednak książeczki, dzięki którym dzieci stają się bardziej świadome tego, co czują ❤️
Taka właśnie jest książka "Moje emocje. Bajki o uczuciach" autorstwa @anna_paszkiewicz_moje_pisanie 📖
W pozycji tej znajdziecie aż 14 opowiadań dotyczących uczuć, jakie towarzyszą nam przez całe życie.
Każda historia pisana jest z perspektywy dzieci i tego, co one czują w danym momencie. Przyjemne emocje przeplatają się z tymi mniej przyjemnymi. I tak w książce opisane są: radość, smutek, zaufanie, wstręt, strach, złość, zaskoczenia, niecierpliwość, nieśmiałość, wstyd, duma, wdzięczność, miłość, znudzenie ❤️
Sami widzicie! Jedna książka a tyyyyyle emocji!
Co mi się w niej podoba?
Przede wszystkim treść! Nie jest przytłaczająca, każde opowiadanie to 3-4 strony, na których w prosty sposób objaśniane są uczucia, jakie targają dziećmi. Ale też znajdziecie w tych opowiadaniach dokładny opis tego, co czujemy w niektórych sytuacjach, co pozwala na refleksję, że każdy z nas w podobny sposób odczuwa emocje ❤️
Świetna treść przeplatana jest pięknymi ilustracjami, które pozwalają młodemu czytelnikowi przenieść się do tego magicznego świata pełnego uczuć ❤️
Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW życiu każdego z nas są dni, kiedy targają nami skrajne emocje, czujemy strach, złość, boimy się, ale też cieszymy, jesteśmy pełni nadziei i miłości ❤️
Mali ludzie odczuwają często te emocje bardziej i mocniej 👧👦
Powstają jednak książeczki, dzięki którym dzieci stają się bardziej...
Czyż ta okładka nie jest piękna? Dziewczynkom na pewno bardzo się spodoba. Jednorożec ma na okładce brokatowy ogon i grzywę, świetna sprawa.,,Moje emocje. Bajki o uczuciach" Anny Paszkiewicz to nic innego, jak przepiękne i wartościowe opowieści, które pomogą odblokować emocje w dziecku. Uświadomią mu, że nie jest osamotnione, że może porozmawiać z rodzicem o tym, co czuje, że to normalnie czuć wstyd czy smutek, że nie tylko dzieci mierzą się z wieloma emocjami, dorośli również.Ta książka pomoże dzieciom nazwać emocje. Dzięki niej dowiedzą się o nich więcej. Opowieści bohaterów udowodnią im, że każda emocja jest ważna bez względu na to, czy jest to negatywna emocja przy pozytywna.Historyjki są krótkie, a przy nich widnieją piękne, kolorowe ilustracje.Książka porusza takie tematy, jak radość, smutek, zaufanie, wstręt, strach, złość, zaskoczenie, niecierpliwość, nieśmiałość, wstyd, duma, wdzięczność, miłość i znudzenie. Emocje, które są nieodłącznym elementem życia człowieka. Emocje, które dziecko odczuwa, że zdwojoną siłą, gdyż jeszcze do końca ich nie rozumie.Polecam każdemu rodzicowi tę pozycję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli szukacie książek dla dzieci wspierających rozumienie emocji, polecamy Waszej uwadze pięknie wydaną książkę z katalogu Wydawnictwa SBM pod tytułem „Moje emocje. Bajki o uczuciach”. To zbiór opowiadań o emocjach, które są często odczuwane przez ludzi w życiu. Każdy rozdział przedstawia inną emocję. Ta książka może być inspiracją do rozmów rodziców z dziećmi o przeżywanych przez nie emocjach. Opowiadania mogą uświadomić dziecku, że każdy człowiek może czasem odczuwać wachlarz emocji takich jak radość, smutek, złość, wstyd czy tęsknota. Opowiadania zostały napisane zrozumiałym dla dzieci językiem, a w zbiorze znajduje się także dużo kolorowych ilustracji przygotowanych przez Ilonę Brydak, które urozmaicają lekturę i pozwalają dzieciom lepiej zrozumieć przedstawione treści. 👌
Jeśli szukacie książek dla dzieci wspierających rozumienie emocji, polecamy Waszej uwadze pięknie wydaną książkę z katalogu Wydawnictwa SBM pod tytułem „Moje emocje. Bajki o uczuciach”. To zbiór opowiadań o emocjach, które są często odczuwane przez ludzi w życiu. Każdy rozdział przedstawia inną emocję. Ta książka może być inspiracją do rozmów rodziców z dziećmi o...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Moje emocje. Bajki o uczuciach” to zbiór opowiadań o emocjach, zarówno tych dobrych, przyjemnych jak i tych złych, nieprzyjemnych w przeżywaniu. Wszystkie te emocje są potrzebne i naturalne.
„ Nazywanie uczuć już od początku rozwoju dziecka jest pierwszym ważnym etapem pomocnym w ich rozpoznawaniu. Wspieranie rozwoju emocjonalnego dzieci ma duży wpływ na ich funkcjonowanie w przyszłości”.
Bardzo ważne jest rozmawianie z dziećmi o emocjach, nazywanie ich i tłumaczenie, jak można sobie z nimi radzić. Tutaj właśnie może okazać się pomocna książka „Moje emocje. Bajki o uczuciach”.
Książka ta została bardzo ładnie wydana, a kolorowa okładka z brokatowymi elementami przyciąga uwagę maluchów. W środku także znajdziecie liczne ilustracje. W książce zamieszczono 14 bardzo ciekawych opowiadań m.in. o radości, smutku, zaufaniu, miłości czy nieśmiałości. Historyjki te nie są zbyt długie, ale za to bardzo mądre i wartościowe. Warto czytać je razem z dzieckiem oraz porozmawiać z nim o tym, jak się czuje i co przeżywa. Dzięki temu dzieci nauczą się nazywać swoje emocje oraz będą mogły zrozumieć, co właśnie przeżywają.
Gorąco polecam Wam tę lekturę. Warto na chwilę zatrzymać się w tym zabieganym świecie i spędzić trochę czasu na wspólnym czytaniu. Książka pani Anny Paszkiewicz bardzo przypadła nam do gustu i na pewno jeszcze nie raz do niej wrócimy. Jest to bardzo wartościowa pozycja, którą warto mieć w swojej biblioteczce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„ Nazywanie uczuć już od początku rozwoju dziecka jest pierwszym ważnym etapem pomocnym w ich rozpoznawaniu. Wspieranie rozwoju emocjonalnego dzieci ma duży wpływ na ich...
Przepiękna książka! Każdy rozdział opisuje inną emocję - w prostych i przyjemnych historyjkach dziecko może odnaleźć siebie. Ta książka jest dobrą bazą do dalszej rozmowy rodzica z dzieckiem o emocjach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje emocje. Bajki o uczuciach
Historie nie są długie, przepełnione uczuciami i ciepłem, które bije od poznawanych postaci. Dzięki emocjom, których one doświadczają nasze dzieci mogą nauczyć się nazywać to, co same przeżywają w codziennych sytuacjach.
Jest to niezwykle wartościowa i bardzo pomocna pozycja, która tak naprawdę idealnie nadaje się dla dzieci w każdym wieku, najmłodszym pomagając zrozumieć czym są ich przeżycia, a tym nieco starszym zrozumieć co właściwie przeżywają, pozwalając im odpowiednio nazwać swoje odczucia.
Wydanie książki jest piękne, przyciąga uwagę zarówno dzieci, jak również dorosłych!!
Sama czytałam z wielkim zainteresowaniem wszystkie opowiadania, a zniecierpliwienie zwróciło moją szczególną uwagę, gdyż z córeczką nad jej cierpliwością musimy popracować, a dzięki tej historii ona zwraca na nią juz większa uwagę!! I to jest najpiękniejsze, że dzięki wspólnemu czytaniu, już widzę u niej zrozumienie własnej emocji!
Emocje są niezwykle ważne I zawsze obecne w naszym zyciu, dlatego polecam aby każdy rodzic sięgnął po ten wartościowy tytuł ze swoim dzieckiem!!
Moje emocje. Bajki o uczuciach
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna książka w której znajdziemy czternaście historii, a każda z nich pomaga nam zrozumieć inną emocje, z którą mamy doczynienia każdego dnia.
Rozmawiasz z dzieckiem o emocjach? Wiesz jak takie rozmowy przeprowadzać? Czy są one dla Ciebie łatwe?A może sam(a) czasem zastanawiasz się, jak je nazwać lub oswoić? 💬
Dzieci, podobnie jak my, dorośli, przeżywają całą gamę emocji – od radości i zaskoczenia, po smutek, złość czy wstyd. Codziennie obserwuje to u swojego syna i przyglądam się jak stara się je oswajać. „Moje emocje. Bajki o uczuciach” Anny Paszkiewicz to książka, która w prosty, a zarazem niezwykle ciepły sposób otwiera drzwi do rozmów o tym, co w nas drzemie i pomaga dziecku radzić sobie z tym co odczuwa.
W książce można znaleźć czternaście krótkich opowiadań – każde o innej emocji. Historie są lekkie, ciepło napisane, a jednocześnie pełne mądrości. Każda z nich to małe zaproszenie, by zatrzymać się na chwilę, przyjrzeć się emocjom i wspólnie z dzieckiem poszukać odpowiedzi na pytania: „Co czuję? Dlaczego tak się czuję? I co mogę z tym zrobić?”.
To, co wyróżnia tę książkę, to jej uniwersalność – czyta się ją z taką samą przyjemnością wieczorem przed snem, jak i w środku dnia, kiedy chcemy porozmawiać o tym, co nas spotkało. Opowiadania są na tyle krótkie, że dzieci z łatwością skupiają się na ich treści, a zarazem pełne treści, które otwierają przestrzeń do rozmowy. I to nie tylko o radości czy miłości, ale też tych trudniejszych emocjach, jak wstyd czy strach, które często bywają dla dzieci niezrozumiałe i przytłaczające.
„Moje emocje” to książka, która uczy dzieci (i nas, dorosłych!) przede wszystkim jednego – że każda emocja jest ważna i zasługuje na uwagę. Dzięki niej dziecko może poczuć, że nie jest samo ze swoimi przeżyciami, a my, rodzice, dostajemy narzędzie, które pomaga nam wspierać je w oswajaniu tego, co czuje.
„Moje emocje” to piękna, wartościowa pozycja, która powinna znaleźć się w każdej dziecięcej biblioteczce. Polecam z całego serca – dla dzieci, ale i dla nas samych. Bo przecież wszyscy czasem potrzebujemy przypomnienia, że emocje są częścią życia, a ich nazwanie i zrozumienie to pierwszy krok do budowania wewnętrznego spokoju.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzieci, podobnie jak my, dorośli, przeżywają całą gamę emocji – od radości i zaskoczenia, po smutek, złość czy wstyd. Codziennie obserwuje to u swojego syna i przyglądam się jak stara się je oswajać. „Moje...
Jak radzicie sobie z emocjami?
Albo jak Wasze dzieci radzą sobie z nimi?
No właśnie my dorośli często nie radzimy sobie z emocjami, przytłaczają nas i nie umiemy ich nazwać albo ogarnąć a co dopiero dzieci.
Dlatego w biblioteczce mojego Henia jest sporo książek o emocjach bo jestem zdania że czytając wieczorem wspaniałe historyjki, które przemycają ogrom mądrości to wszystko zakiełkuje i będzie mu łatwiej nazwać to co czuje, poradzić sobie albo przyjść do mnie pogadać o tym.
I dzisiaj chciałam Wam polecić książeczkę Anny Paszkiewicz „Moje Emocje. Bajki o uczuciach”.
Ta książeczka składa się z krótkich opowiadań, idealnych do przeczytania na raz, aby dziecko maksymalnej się skoncentrowało i miało chęć porozmawiać o tym co usłyszało. Każde opowiadanie to zupełnie inna historia nie powiązana ze sobą, a dotyczy najróżniejszy emocji takich jak: miłość, złość, wdzięczność wstyd, niecierpliwość czy zaskoczenie.
Wspaniała pozycja, która swoją mądrością zachwyci dzieci i rodziców i pomoże Waszym dzieciom nazywać to co czują w danej chwili😉.
Jak radzicie sobie z emocjami?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAlbo jak Wasze dzieci radzą sobie z nimi?