Jak dobrze mi z Tobą

- Przytulanki
- 2026-01-19
- 2026-01-19
- 26 min.
Odkąd jesteś przy mnie, na lepsze się zmieniam,
każdą chwilę z tobą naprawdę doceniam.
Duży PINGWIN odkrywa, że każdy dzień z małym PINGWINKIEM jest wspaniały, gdy spędzają go razem.
Urocza opowieść o wdzięczności i miłości - idealna książeczka na poprawę nastroju.
Tekst: Anna Paszkiewicz
Ilustracje: Natalia Juszczak
Kup Jak dobrze mi z Tobą w ulubionej księgarni
Oceny książki Jak dobrze mi z Tobą
17 użytkowników ma tytuł Jak dobrze mi z Tobą na półkach głównych- Przeczytane 13
- Z biblioteki 1
- Samodzielne 1
- Lit. dziecięca 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak dobrze mi z Tobą
O miłości, o więzi, o przyjaźni…
Czy można piękniej? Chyba nie 💕
Urocze ilustracje, kartonowe wydanie i przede wszystkim rymowana treść, która rozczula od pierwszej strony – i dzieci, i dorosłych.
Jedna książeczka opowiada o relacji mamy i małego pingwinka. O miłości bez granic, codziennej trosce, wsparciu i gotowości, by być obok zawsze, gdy potrzeba.
Druga skupia się na przyjaźni. Pokazuje, jak bardzo świat zmienia się, gdy mamy kogoś bliskiego – jak zwykłe chwile stają się dzięki temu czymś naprawdę niezwykłym.
To książeczki wypełnione ciepłem, które podczas czytania w mig trafiają prosto do serca. Pozwalają się zatrzymać, przytulić i docenić te małe, wspólne momenty, które znaczą najwięcej.
O miłości, o więzi, o przyjaźni…
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy można piękniej? Chyba nie 💕
Druga skupia się...
Mamy wiedzą, jak bardzo zmienia się świat po pojawieniu się dziecka.
Jak zmienia się perspektywa.
Jak jeden uśmiech dziecka potrafi rozbroić najgorszy dzień.
Jak mimo zmęczenia potrafimy się podnieść i robić dalej to, co trzeba.
Jak zwykłe, proste rzeczy nagle stają się wielkimi przygodami,
bo dziecko widzi je po raz pierwszy, a my możemy cieszyć się tym razem z nim.
I przede wszystkim, jak bardzo chcemy tego małego człowieka chronić i wspierać.
I jak on, każdego dnia, zmienia nas na lepsze. ❤️
O takiej miłości jest ta książka. 😊
Mamy wiedzą, jak bardzo zmienia się świat po pojawieniu się dziecka.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak zmienia się perspektywa.
Jak jeden uśmiech dziecka potrafi rozbroić najgorszy dzień.
Jak mimo zmęczenia potrafimy się podnieść i robić dalej to, co trzeba.
Jak zwykłe, proste rzeczy nagle stają się wielkimi przygodami,
bo dziecko widzi je po raz pierwszy, a my możemy cieszyć się tym razem z nim.
I...
Masz w domu maluszka? Kochasz tulić go przed snem, czytając mu książki? Jestem pewna, że Twój smyk też uwielbia te chwile. Bo w rytuale wieczornego czytania jest coś magicznego. Daje dziecku poczucie bezpieczeństwa, buduje więź z rodzicem i koi wszystkie stresy z dnia. To właśnie takie chwile są fundamentem szczęśliwego dzieciństwa. Dorastania w poczuciu bycia kochanym i wystarczającym.
Jeśli miałabym wskazać pozycję, która jest kwintesencją, tak ważnego dla mnie BLISKIEGO CZYTANIA, byłaby to ta niewielka książka. Niech Was przy tym nie zmyli jej format. Może jest i mała, ale wniesie w Wasze życie coś wielkiego! Wysyci serduszka dzieci pewnością, że kochacie je, wspieracie i zawsze będziecie obok. Że, dzięki nim, Wasz świat stał się wspanialszy i pełniejszy. A Wam pozwoli zwolnić po gonitwie codzienności i po raz kolejny dostrzec, jak wielkim skarbem zostaliście obdarzeni.
„Jak dobrze mi z Tobą” to wzruszająca, rymowana opowieść o dwóch pingwinkach - mamie i jej dziecku, których codzienne przygody - wspólne patrzenie w niebo, pływanie, jazda na łyżwach, czy lepienie bałwana - są okazją do wypowiedzenia przez mamę słów miłości i wdzięczności. Za każdą chwilę razem, każdy uśmiech, każdą lekcję i przygodę, jakie dzięki maluszkowi przeżywa. Jej słowa są tak ciepłe, że aż dziw, że te lodowce na ilustracji nie topnieją. Jestem przekonana, że przeczytane przez Was, ogrzeją serca i Waszych maluszków.
Piękna jest ta książka! Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak trudno jest nam mówić o tym, co dobre i piękne w naszym życiu...
Dziś pokażę Ci dwie piękne książeczki, które pokazują, jak mówić piękne i ważne rzeczy dziecku. Obie pokazują, jak okazać wdzięczność za obecność drugiej osoby, choć każda w nieco inny sposób.
Te dwie książeczki to dokładnie ten typ lektur, które czyta się… sercem. Od pierwszej litery powstaje w głowie poczucie, że to nie są "zwykłe" bajeczki, ale przepięknie, opowieści o bliskości i szczęściu wynikającym z obecności drugiej osoby.
🌿"Jestem wdzięczny, że cię mam" poruszyła mnie swoją prostotą. Krótkie zdania i jasny przekaz, zrozumiały nawet dla najmłodszych, a jednocześnie bardzo potrzebny także dorosłym. Czytając, łapałam się na tym, że sama zwalniam, że bardziej doceniam ten wspólny moment – bycie razem, tu i teraz.
🌈Z kolei „Jak dobrze mi z tobą” to historia o bezpieczeństwie i radości z bycia obok drugiej osoby, obserwowania jej każdego dnia. Jest w niej mnóstwo ciepła i spokoju. To taka książka, która zostawia po sobie bardzo przyjemne emocje.
💬Obie są zachwycające i mądre. Tak mało okazujemy wdzięczności w swoim życiu za to, co mamy - te książki nas do tego skłaniają. Warto dodać, że są solidnie wydane: grube strony świetnie sprawdzą się w małych rączkach, a ilustracje zainteresują nawet największego wiercipiętka. Nie przebodźcowują, za to pięknie dopełniają tekst.
Dla mnie to książki wyjątkowe, bo pokazujące, że ważne jest to co "tu i teraz", promujące uważność na sobie nawzajem. Idealne do wspólnego czytania i budowania emocjonalnych doświadczeń. 🌙📚
*współpraca promocyjna/barterowa
Jak trudno jest nam mówić o tym, co dobre i piękne w naszym życiu...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBo mówienie o tym nie jest proste, choć powinno. Najpiękniej radzą sobie z tym dzieci, które nie mają oporów przed okazywaniem emocji. Tego warto się od nich uczyć.
Książeczka jest bardzo poruszająca i kojąca.
Dlaczego książka jest idealna dla najmłodszych dzieci? Została napisana krótkimi zdaniami, z rymami, które dobrze się czyta na głos i które skupiają uwagę dziecka. llustracje są spokojne, pełne wrażliwości i ciepła rodzinnego, bardzo pomagają dzieciom wejść w przedstawioną historię. Kartonowe strony i prosta forma sprawiają, że książeczka jest idealna dla małych rączek, szukających ciekawości oraz nowych doświadczeń związanych z przewracaniem stron
Wspaniałe jest to, że każda strona niesie jakieś przesłanie. Czasem dla dziecka może być ono jeszcze trudne do zrozumienia, ale to właśnie jest ten moment, żeby się zatrzymać, wytłumaczyć, porozmawiać, podać przykład z własnego życia. Już trzylatki potrafią naprawdę dużo powiedzieć o uczuciach, jeśli damy im na to przestrzeń
Osobiście uwielbiam takie książki, bo nie są tylko „na dobranoc". To książki na moment bliskości, z rana po przebudzeniu, do popołudniowego relaksu, na podróż, na przytulenie, na bycie razem zawsze wtedy kiedy chcemy zwolnić i pobyć trochę bliżej siebie.
Jeżeli szukacie książeczek kształtujących wrażliwość, otwartość na uczucia to ta cała seria jest dla Was.
Książeczka jest bardzo poruszająca i kojąca.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnajdziemy tu niezwykłą opowieść o relacji rodzica i dziecka. Mama pingwin od pierwszych stron pokazuje, jak bardzo kocha swoje maleństwo, jak jest dla niej ważne i jak wiele znaczy dla niej ta bliskość. Nawet wtedy, gdy nie wszystko jest łatwe.
🧡Poznajcie książki, które prowokują do przytulasów! To dwie przepięknie ilustrowane pozycje dla najmłodszych i ich rodziców. Małe, całokartonowe książeczki wypełnione są cudownymi, przesłodkimi obrazkami🥰, które zdecydowanie przyciągną uwagę dzieci. Mnie zachwycają!🤩 Rymowane, krótkie teksty wzruszą dorosłych i mogą stać się pretekstem do rozmowy z maluchami o uczuciach.
🔹„Jak dobrze mi z Tobą” to opowieść o miłości, wdzięczności i szczęściu, jakie towarzyszy dużemu pingwinowi, odkąd w jego życiu pojawił się mały pingwinek🐧🐧
🔹„Jestem wdzięczny, że Cię mam” to z kolei historia o przyjaźni kaczuszki i szopa, którzy są pełni wdzięczności i radości z tego, że mają siebie nawzajem.🦝🐥
To idealne książeczki na dobranoc, które pomogą się wyciszyć i zbudować bliskość. Choć moim zdaniem słowa i metafory są tu skierowane raczej do dorosłego odbiorcy, warto pomóc dziecku zrozumieć ich głębię, tłumacząc treść własnymi słowami. Nie kończcie rozmowy o uczuciach po zamknięciu książki – niech będzie ona wstępem do wspólnych buziaków i przytulasów 🥰
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Jestem wdzięczny,że Cię mam" oraz "Jak dobrze mi z Tobą" to nowe książeczki z serii Przytlanki.
Bohaterami książek są zwierzątka,które w różnych sytuacjach zauważają,że to niezwykłe mieć z kimś bliską relację i móc się nią cieszyć. Z druga osobą każda sytuacja staje się niezwykła, jest powodem szczęścia,śmiechu i tworzeniem wspomnień. Książeczki wywołują usmiech na twarzy i rozczulają. Pokazują jak ważna jest miłość,przyjaźń,wsparcie,bezwarunkowa akceptacja.
To książeczki idealne dla najmłodszych by tworzyć z nimi bliską więź,czytać przed spaniem czy po prostu być 😉
Nieduży format idealnie wpasuje się w małe rączki,zaokrąglone brzegi są bezpieczne,a kartonowe strony na pewno przeżyją wiele. Do tego piękne ilustracje,delikatne kolory i postaci nakreślone z dużą czułością i dbałością o oddanie klimatu serii... są po prostu cudowne!
W serii ukazały się także: "Z Tobą się uśmiecham" oraz "Kocham Cię i w dzień,i w nocy".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo historie pełne ciepła i miłości pokazujące jak wielu rzeczy możemy się od siebie nawzajem uczyć i jak cudownie mieć obok siebie bliską osobę.
Są książki, które od pierwszej strony pachną bliskością 🤍
„Jak dobrze mi z Tobą” – historia mamy i dziecka – pingwinka pokazują, jak piękna i bezwarunkowa jest rodzicielska miłość ❤️
„Jestem wdzięczny, że Cię mam” - to historia, gdzie szop pracz i kaczuszka uczą wdzięczności za przyjaźń i obecność drugie osoby ❤️
Prosty, melodyjny tekst, ciepłe ilustracje i bezpieczna kartonowa forma sprawiają, że to idealny wybór na jedną z pierwszych książek Twojego malucha 🤭
To książki, które nie tylko się czyta – je się przeżywa razem obdarzając się mnóstwem przytulasów podczas lektury! 🤩
Są książki, które od pierwszej strony pachną bliskością 🤍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTe kartonowe książki dla dzieci z serii „Przytulanki” to rymowane historie stworzone dokładnie z myślą o najmłodszych – do wspólnego czytania, przytulania i spokojnych wieczorów 🌙
„Jestem...
Znacie to uczucie, kiedy czytacie dziecku bajkę na dobranoc i nagle orientujecie się, że te słowa trafiają prosto w Wasze serce?
To nie są zwykłe kartonówki.
To czułe wyznania zamknięte w przepięknych rymach. Szop, kaczuszka i pingwiny przypominają nam, że:
✨ wdzięczność może być wielka jak góra i kojąca jak szum rzeki
✨ nie musimy wiedzieć wszystkiego, by być dla dziecka bezpieczną przystanią
✨ każda chwila spędzona razem — nawet ta najzwyklejsza — jest warta docenienia
Ilustracje są tak miękkie i ciepłe, że aż chce się do nich przytulić. To idealne książki na wyciszenie — budują w dziecku i w nas poczucie, że bycie razem jest największym skarbem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie są zwykłe kartonówki.
✨ wdzięczność może być wielka jak góra i kojąca jak szum rzeki
✨ nie musimy wiedzieć wszystkiego, by być dla dziecka...
Czy masz problem z wyrażaniem swoich uczuć?
Nowe książeczki z serii przytulanki z tekstem Anny Paszkiewicz i pięknymi ilustracjami Natalii Juszczak, czyli „Jak dobrze mi z Tobą” i „Jestem wdzięczny, że Cię mam”. Obie zawierają piękne rymowane zdania, opowiadające o miłości rodzica/dziadka/rodzeństwa do maluszka. Słowa o ubogaceniu własnego życia, nauce cierpliwości, odkrywaniu radości, budowaniu relacji i umacnianiu miłości, które dzieje się dzięki tej małej osóbce. Uczucia, które często trudno samemu ubrać w słowa.
Książeczki idealne dla dzieci raczej młodszych, ale mój 2,5-latek podczas lektury wielokrotnie pokazywał szeroki uśmiech i kiedy pingwinki, czy kaczuszka z szopem praczem się przytulali, on również je naśladował. Tekstu na stronach jest na jedno rymowane, piękne zdanie. Ilustracje są proste, ale w pastelowych barwach, ogarniające spokojem i poczuciem bezpieczeństwa. Przeurocze książeczki, ułatwiające wyrażanie tego, co choć może oczywiste, dobrze czasem wypowiedzieć na głos i zapewnić o miłości nasze dziecko. Ale ostrzegam, że na koniec może w oku rodzica zakręcić się łza :D
Czy masz problem z wyrażaniem swoich uczuć?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJako rodzic zdecydowanie musiałam przyzwyczaić swój mózg do formułowania moich uczuć, słów afirmacji i pochwał, które są tak ważne dla maluszka. Nie przychodzi to naturalnie, ale mam pewną propozycję książkową (a nawet dwie),która może pomóc.