Poradnik młodych górzystów

Okładka książki Poradnik młodych górzystów autora Magda Nowicka-Chomsk, Michał Stachowiak, 9788382657272
Okładka książki Poradnik młodych górzystów
Magda Nowicka-ChomskMichał Stachowiak Wydawnictwo: Media Rodzina literatura dziecięca
literatura dziecięca
2025-03-26
2025-03-26

Kup Poradnik młodych górzystów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Poradnik młodych górzystów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Poradnik młodych górzystów

Już niedługo, wraz z ciepłymi dniami wiele dzieci wraz z opiekunami, będzie spędzać aktywnie czas na wędrówkach po mniejszych i większych górach. Jeżeli Twoja rodzina też chętnie spędza czas w tan sposób, to zdecydowanie zachęcam do sięgnięcia po publikację Magdy Nowickiej Chomsk „Poradnik młodych górzystów” od Wydawnictwa Media Rodzina.

Jak już sugeruje tytuł, jest to kompleksowy niezbędnik wiedzy na szeroko pojęty temat gór. Treść została podzielona na cztery działy w których poczytać można o ciekawostkach geologicznych, np. w jaki sposób powstawały góry, czym zachwyca górska fauna i flora; przygotowaniach do wędrówki – co warto zabrać, a co nie jest wcale potrzebne; jak zachowywać się na szlaku – m.in. co oznaczają kolorowe tabliczki oraz jak odczytywać mapy. Ostatnim i bardzo ważnym tematem jest bezpieczeństwo w górach. Ten dział jest rozbudowany i opowiada o możliwych warunkach atmosferycznych, dzikich zwierzętach i nie miłych przygodach, przy których warto mieć apteczkę i zaznać górskie sygnały alarmowe…

Książka jest przyjemne i wciągająca. Informacje i fakty są powiązane z ciekawostkach, zadaniami, dobrymi radami czy pytaniami retorycznymi do przemyślenia. Myślę, że każdy młody czytelnik znajdzie w niej coś dla siebie, zarówno taki obeznany z górami, jak i dziecko które pierwszą wyprawę w góry ma dopiero przed sobą, ponieważ zawarte treści są na różnym poziomie zaawansowania. „Poradnik młodych górzystów” powinni przeczytać również dorośli, którzy chcę znać odpowiedzi na nasuwające się w górach pytania dzieci oraz ci, którzy myślą że klapki do właściwe obuwie do wędrówek po górach…

Autorem ilustracji jest Michał Stachowiak. Są barwne, różnorodne i świetnie dopełniają tekst.

Jak już sugeruje tytuł, jest to...

To nie jest kolejny poważny, teoretyczny poradnik. To żywa, inspirująca książka pełna przygód i ciekawostek! Znajdziecie tu legendy o górach, dowiecie się jak powstały, poznacie górskie zwierzęta, a także nauczycie się czytać mapy, planować wyprawy i dbać o bezpieczeństwo na szlaku. Dzięki praktycznym opisom dowiecie się, jak się ubrać, co spakować, jak przewidywać pogodę i jak wędrować z głową.

Jestem tą książką absolutnie zachwycona. Dowiedziałam się z niej wielu nowych rzeczy – mimo że nie raz wędrowałam już po górskich szlakach! To niesamowite, jak wiele można jeszcze odkryć. Ta lektura obudziła we mnie tęsknotę za naturą, górskim powietrzem i wspólnym czasem z dziećmi – bez pośpiechu, offline, blisko siebie. Mam ogromną ochotę wrócić na szlaki i przeżyć z rodziną kolejne przygody!

To książka, która inspiruje, edukuje i rozbudza miłość do natury.

Poradnik dla młodych górzystów"! To mała encyklopedia wiedzy o górach, która powinna trafić w ręce każdego miłośnika gór.

Książka prezentuje się obłędnie, zawiera masę ilustracji, wiedzy i praktycznych porad. Dodatkowo wspólnie z dziećmi możecie spersonalizować swój poradnik wpisując w nim daty zdobytych przez Was szczytów górskich, czy tworząc własne checklisty.

Nie ważne czy Wasze dzieci były już w górach, czy mają przed sobą pierwszą górską wyprawę, ta książka pomoże im poszerzyć swoją wiedzę i z pewnością zachęci ich do nie jednej wycieczki 🗺

Nie...

28 użytkowników ma tytuł Poradnik młodych górzystów na półkach głównych
9 użytkowników ma tytuł Poradnik młodych górzystów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Poradnik młodych górzystów

Okładka książki Etnogadki, opowiastki o dawnych obrzędach i zwyczajach Monika Michaluk, Witold Przewoźny, Michał Stachowiak

Cytaty z książki Poradnik młodych górzystów

Dodaj cytat z książki Poradnik młodych górzystów