Dzień, w którym kredki wróciły do domu

Okładka książki Dzień, w którym kredki wróciły do domu autora Drew Daywalt, Oliver Jeffers, 9788368382136
Okładka książki Dzień, w którym kredki wróciły do domu
Drew DaywaltOliver Jeffers Wydawnictwo: Kropka Cykl: Kredki (tom 2) literatura dziecięca
48 str. 48 min.
2025-04-23
2015-08-18
48 min.
Adam Pluszka

Kup Dzień, w którym kredki wróciły do domu w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dzień, w którym kredki wróciły do domu

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dzień, w którym kredki wróciły do domu

Czy Waszym dzieciom zdarza się gubić kredki?

Pewnego dnia Dominik dostaje niezwykłą paczkę pełną pocztówek napisanych przez... wszystkie zgubione i zapomniane przez niego kredki 🖍🖍🖍

Każda kredka opowiada na pocztówce swoją historię i prosi chłopca o pomoc w powrocie do domu. Życie poza bezpiecznym pudełkiem nie jest łatwe — na zewnątrz grozi im palące słońce, w domu mogą trafić do pralki albo… do paszczy psa. Porzucone kredki mają już tego dość. Dominik postanawia odnaleźć swoje zguby i zbudować dla nich nowe, bezpieczne lokum.

🎨 „Dzień, w którym kredki wróciły do domu” to kontynuacja bestselleru „Dzień, w którym kredki miały dość”. To ciekawa lektura, pełna zaskakujących wątków i zabawnych ilustracji, a przede wszystkim skłaniająca do refleksji i rozmów z dzieckiem na temat szacunku do rzeczy i sprzątania. Bo choć zabawki, puzzle czy kredki czasem wędrują po całym domu, najważniejsze jest jedno — po zabawie warto o nie zadbać.

Czy Waszym dzieciom zdarza się gubić kredki?

Jak często zdarza ci się coś zgubić? Ja ostatnio musiałam kupić kolejny kabel do drukarki, bo poprzedni schowałam tak, że nie mogę do znaleźć 😅 Ale nie o tym — dziś o książce dla dzieci o zagubionych kredkach. "Dzień w którym kredki wróciły do domu" jest to kontynuacja książki „Dzień, w którym Kredki miały dość”, ale pierwszej nie znam, choć raczej nie jest obowiązkowe czytać po kolei.

Ilość tekstu i ilustracje mogą sugerować, że jest to książka dobra dla najmłodszych. Mój trzylatek jednak nie był nią zainteresowany i myślę, że to ta fabuła, która jest dla troszkę starszych dzieci.

Duncan dostaje stos pocztówek. Okazuje się, że są od jego niezadowolonych kredek. Każda z nich została gdzieś zostawiona i zapomniana. Jedna została za kanapą, żółta i pomarańczowa pozostawione na słońcu stopiły się w jedną, inna została nawet zjedzona przez psa. Ich przygody poznajemy właśnie z pocztówek.

Ilustracje są ładne i idealnie oddają treść. Ich estetyka przypomina rysunki tworzone przez dziecko, co bardzo tu pasuje. Treść natomiast jest zabawna i może spodobać się dzieciom.

Można też z tej historii wyciągnąć całkiem uniwersalne wnioski. Książka w zabawny sposób pokazuje, że każda kredka (i każdy bohater) chce być zauważony i potrzebny, a zapomnienie potrafi boleć. To dobra okazja do rozmowy z dziećmi o uważności, dbaniu o swoje rzeczy, ale też o emocjach i poczuciu bycia ważnym. „Dzień, w którym kredki wróciły do domu” przypomina, że czasem warto rozejrzeć się dookoła i sprawdzić, czy czegoś (albo kogoś) po drodze nie zgubiliśmy.

To genialna książka, które absolutnie skradła moje serce!
🖍️Zabawna narracja – listy od kredkowych bohaterów rozbawią i dzieci, i dorosłych!
🖍️ Proste, ale pełne wyrazu ilustracje – wyglądają jak stworzone ręką dziecka, co tylko dodaje im uroku.
🖍️Cenna lekcja o emocjach, empatii i... szacunku do rzeczy codziennych.

Każda kredka pisze list. Tak, list. Własnoręcznie. I w tym tkwi cały urok tych książek – to nie tylko nietypowa forma narracji, ale też świetny punkt wyjścia do rozmów z dziećmi o uczuciach i relacjach. Bo przecież każda kredka czuje, coś innego– jedna czuje się przepracowana, inna zapomniana, a jeszcze inna... używana do rysowania 💩

Co mnie absolutnie zachwyciło: ilustracje. Proste, jakby narysowane dziecięcą ręką, a jednocześnie tak sugestywne, że bez trudu rozpoznamy, która kredka jest zła, która smutna, a która obrażona na cały świat.

To książki, które można czytać na wiele sposobów:
– jako zabawną opowiastkę na dobranoc,
– jako punkt wyjścia do rozmowy o emocjach,
– jako inspirację do twórczych zajęć: pisania listów od przedmiotów, rysowania „portretów” kredek, czy nawet... urządzania im dnia spa.

To genialna książka, które absolutnie skradła moje serce!
🖍️Cenna lekcja o emocjach, empatii i... szacunku do rzeczy codziennych.

Każda kredka pisze list. Tak, list. Własnoręcznie. I w...

27 użytkowników ma tytuł Dzień, w którym kredki wróciły do domu na półkach głównych
11 użytkowników ma tytuł Dzień, w którym kredki wróciły do domu na półkach dodatkowych

Oliver Jeffers
Oliver Jeffers
Artysta, ilustrator i pisarz z Irlandii Północnej, pochodzący z Belfastu. Obecnie mieszka i pracuje na Brooklynie. Ukończył University of Ulster w 2001. Tworzy malarstwo figuratywne, instalacje, ilustracje do książek oraz autorskie książki ilustrowane (picture-book). Jego prace były prezentowane w takich miastach, jak New York, Dublin, London, Sydney, Washington DC, Belfast i inne.

Cytaty z książki Dzień, w którym kredki wróciły do domu

Dodaj cytat z książki Dzień, w którym kredki wróciły do domu