Okładka książki Jedyna walka, którą przegrywasz, to ta, którą porzucasz. Elsie Monge w rozmowie z Tomaszem Teodorczykiem autora Elsie Monge Yoder, Tomasz Teodorczyk, 9788368091236
Tomasz TeodorczykElsie Monge Yoder Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe Scholar nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
2025-02-06
2025-02-06

Kup Jedyna walka, którą przegrywasz, to ta, którą porzucasz. Elsie Monge w rozmowie z Tomaszem Teodorczykiem w ulubionej księgarnii

Oceny książki Jedyna walka, którą przegrywasz, to ta, którą porzucasz. Elsie Monge w rozmowie z Tomaszem Teodorczykiem

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jedyna walka, którą przegrywasz, to ta, którą porzucasz. Elsie Monge w rozmowie z Tomaszem Teodorczykiem

Twórczość literacką Tomasza Teodorczyka, z zawodu psychoterapeuty, śledzę od kilku lat i jestem jej fanką, czego wyraz dałam w moich recenzjach jego książek. Lektura każdej z nich była jak wejście w nowy, nieznany mi świat. Zarówno ich treść, jak i budowa za każdym razem czymś mnie zaskakiwały (i jestem pewna, że nie tylko mnie). Autor jest z zamiłowania podróżnikiem, wybierającym na cele swoich eskapad miejsca nieoczywiste, odległe, egzotyczne dla przeciętnego zjadacza chleba (w tym dla mnie). W jego książkach słyszeliśmy mniej lub bardziej wyraźne echo tych podróży, ale nie były to dzienniki podróżnicze. Najnowsza publikacja "Jedyna walka, którą przegrywasz, to ta, którą porzucasz. Elsie Monge w rozmowie z Tomaszem Teodorczykiem" jest nie tylko owocem kolejnej podróży – do Ekwadoru, ale bezpośrednim jej zapisem. Przede wszystkim jednak jest opowieścią o kobiecie niezwykłej, która poświęciła swoje życie misji pomagania ludziom poprzez obronę ich praw, edukację i organizowanie ich w walce o swoje prawa – o Elsie Monge.

Cała recenzja dostępna tutaj: https://www.przewodnik-katolicki.pl/Archiwum/2025/Przewodnik-Katolicki-11-2025/kultura-i-czas-wolny/Ludzie-z-misja?fbclid=IwY2xjawJCHeVleHRuA2FlbQIxMQABHZHWQm_12ExW8gK6OrLTBQZdLYQWrS3aCImBh0t6mIaEHlyaTfhmWO3E1A_aem_cq8BNRxO_XhacQbDcJLp3g

38 użytkowników ma tytuł Jedyna walka, którą przegrywasz, to ta, którą porzucasz. Elsie Monge w rozmowie z Tomaszem Teodorczykiem na półkach głównych
4 użytkowników ma tytuł Jedyna walka, którą przegrywasz, to ta, którą porzucasz. Elsie Monge w rozmowie z Tomaszem Teodorczykiem na półkach dodatkowych

Tomasz Teodorczyk
Tomasz Teodorczyk
Psycholog, psychoterapeuta, superwizor i facylitator społeczny z wieloletnim stażem zawodowym. Współzałożyciel Akademii Psychologii Głębokiego Dialogu (dawniej Akademia Psychologii Zorientowanej na Proces). Realizuje projekty społeczne i szkoleniowe w Polsce i na świecie (m.in. Ekwador, Meksyk, Gruzja, Armenia, Ukraina). Autor książek: "Jak umierają ptaki"(Eneteia, 2014),"Oświecenie dziobaków" (Eneteia, 2015),"Mindell i Jung. Reedycje i inspiracje" (Eneteia, 2016),"Traktat o psychoterapii. IMAM" (Eneteia, 2017),"Płacz cykady" (KIT SŻP, 2021),"Psychoterapia pisana żartem" (Wyd. Naukowe Scholar, 2022),"Mnemosyne-Lesmosyne" (Wyd. Pasaże, 2023),Jedyna walka, którą przegrywasz, to ta, którą porzucasz. Elsie Monge w rozmowie z Tomaszem Teodorczykiem (Wyd. Naukowe Scholar 2025) raz dramatu "Episteme" (2021). Fragmenty wszystkich książek wydanych i niewydanych na stronie autorskiej: www.tomaszteodorczyk.pl

Cytaty z książki Jedyna walka, którą przegrywasz, to ta, którą porzucasz. Elsie Monge w rozmowie z Tomaszem Teodorczykiem