Maria i Jackie

Anna Gralak

Kup Maria i Jackie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Maria i Jackie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Maria i Jackie

Czytałam wydanie pod tyt. RYWALKI. Niezwykle wciągająca historia o pięknych i niestety bardzo nieszczęśliwych kobietach. Bardzo polubilam w tej historii Marię, choć nie zawsze rozumilam jej wybory i decyzje, ale Jackie nie przypadła mi do gustu, a o mężczyznach wolę nawet nie wspominać ;-) Książka skłoniła mnie nawet do zapoznania sie z muzyką Marii i zgłębienia wiedzy o początkach tzw. Klątwy Kennedych ;-) polecam serdecznie

" Dziwne, jak duchy niepewności z dzieciństwa towarzyszą człowiekowi w dorosłym życiu." (str.210)

Kolejna rewelacyjna książka Autorki. Uwielbiam czytać jej powieści. Lubię książki z tłem historycznym, dużo się można z nich dowiedzieć o nieznanych do tej pory faktach. "Rywalki" to fascynująca powieść historyczna, która przenosi nas w nieznany przeciętnemu człowiekowi świat luksusu, namiętności i skandali. Jest to powieść o dwóch ikonach XX wieku, które odegrały znaczącą rolę w historii.

Jackie Kennedy pierwsza dama Ameryki, ikona stylu. Tkwiąca w małżeństwie z ambitnym, egoistycznym i niewiernym mężem. Nierozerwalnie związana z klanem Kennedych nad którym ciążyła klątwa, Nieszczęśliwe losy kolejnych członków rodziny dopełniały obrazu.

Maria Callas genialna sopranistka, której głos poruszał miliony ludzi. Jej dzieciństwo było smutne. Matka jej nie kochała, faworyzowała młodszą siostrę. Mąż Marii był starszy od niej o 30 lat, był jej menadżerem. Dla Marii muzyka była całym życiem i oddała się jej całkowicie. Jej ogromną bolączką był fakt, że nie mogła mieć dzieci. Początki kariery były trudne. Maria była uwielbiana przez miłośników muzyki i nieustannie krytykowana przez dziennikarzy. Jej mama też dołożyła cegiełkę nienawiści wydając książkę zawierającą niepochlebne rzeczy o córce, mimo iż ciągle domagała się od niej pieniędzy.

Maria w swojej pracy była perfekcjonistką. Miała silną wolę. Pragnęła być lubiana i podziwiana. Cena sławy rosła, lecz przeszkód do jej osiągnięcia było mnóstwo. Losy obu kobiet splatają się w cieniu miłości do jednego mężczyzny, milionera, Aristotelesa Onassisa.

Aristo często zapraszał Marię na swój luksusowy jacht, jednak ona odmawiała bo występy były dla niej ważniejsze. Podczas jednego z rejsów zakochali się w sobie. Chcieli być razem, lecz nie było to proste, bo oboje byli w związkach małżeńskich. Ich związek trwał lata. Maria była szczęśliwa. Poczuła czym jest prawdziwa miłość.

Jackie w tym czasie została Pierwszą Damą. Była przyzwyczajona do luksusu. Kiedy włączyła się w kampanię prezydencką męża z niedowierzaniem zobaczyła jak żyje biedota. Rola Pierwszej Damy wychodziła jej znakomicie. Dzięki jej staraniom wprowadzono duże zmiany w Białym Domu. Jej małżeństwo było sinusoidą. Kochała męża i jednocześnie go nienawidziła, ale zawsze go wspierała. Kiedy doszło do tragedii w Dallas świat Jackie się zawalił. Ból i żałoba po stracie ukochanego. Strach, że ktoś może zrobić krzywdę jej i dzieciom. Wódka i tabletki nasenne stały się jej wieczornym rytuałem.

Mimo, że Ari kochał Marię i był z nią przez tyle lat, nie chciał się z nią ożenić. Po śmierci Jacka i jego brata starał się pocieszyć wdowę, którą był zafascynowany. Kiedy zaproponował jej małżeństwo, od razu się zgodziła, wiedząc, że potrzebuje pomocy, a Ari ochroni ją i jej dzieci. Dla Marii był to straszny cios. Była zdruzgotana. Bardzo wspierali ją w tym czasie przyjaciele i znajomi nawet ci związani z Arim. Ari wiedział, że popełnił błąd. Wielokrotnie próbował odzyskać Marię. Oni nadal się kochali i tęsknili za sobą.

Żal mi było Marii ciężkie miała życie, a kiedy w końcu znalazła miłość i spełnienie zadano jej cios. Nie podobała mi się Jackie, która szukała dla siebie parasola ochronnego, zdawała sobie sprawę, że wyrządza krzywdę Marii.
Jest to powieść o prawdziwej miłości i uczuciach, o zdradach małżeńskich, samotności. O ambicji, władzy, bogactwie i życiu w luksusie. O cenie jaką się płaci za życie w blasku fleszy. To książka o kobietach, które musiały walczyć o siebie w świecie zdominowanym przez mężczyzn.

Świetna historia na podstawie autentycznych wydarzeń! Nie jestem fanką opery i nigdy nie słyszałam historii życia Pani Marii Callas i tu kompletnie mnie zaskoczyła. Historię Pani Kennedy oczywiście po części znałam ale nie tak szczegółowo. Książkę świetnie się czyta, zachęciła mnie do posłuchania śpiewu Pani Callas oraz obejrzenia zdjęć w Internecie. Bardzo polecam, książka zaskoczyła mnie pozytywnie.

1074 użytkowników ma tytuł Maria i Jackie na półkach głównych
172 użytkowników ma tytuł Maria i Jackie na półkach dodatkowych