Aktualności
„Apofenia” ożywa dzięki głosowi Filipa Kosiora – przeczytaj i posłuchaj fragmentu
„Apofenia” to thriller prawniczy, w którym pozory mylą, a prawda kryje się głębiej, niż się wydaje. Specjalnie dla was wydawnictwo...

Śpij, kochanie, śpij… Po dramatycznych doświadczeniach sprzed dwóch lat prokurator Amelia Wilska i mecenas Szymon Kiliański stworzyli rodzinę. I choć musieli zmienić nazwisko, by ukryć się przed psychopatą, który ich zaatakował, mają poczucie, że do ich życia wreszcie wkroczyła normalność. Jednak zagrożenie nie minęło… Boleśnie się o tym przekonają, gdy odkryją, że w Cieplicach, w których teraz mieszkają, ktoś porwał czternastolatkę.
OPINIE i DYSKUSJE o książce Hipersomnia
Po lekturze Hipersomni jestem pewien dwóch rzeczy – że zawieszona we współczesnym świecie zasada – oko za oko, ząb za ząb – w stosunku do niektórych została zawieszona za wcześnie, oraz tego, że praca rodziców zabija (omal nomen-omen) dzieci, znaczy relacje z nimi.
Wszystko toczy się źle – ucieczka z Wrocławia w góry nic w zasadzie nie dała, bo przeznaczenie/karma/zły los/kaprys autorki – (jak zwał tak zwał) kroczą za bohaterami jak cień w słoneczny dzień. Tylko czemu w to jeszcze dzieci mieszać?
Raz wartko, raz powolnie, akcja toczy się ku (nie)spodziewanemu finałowi, który… Który finałem nie jest, tylko preludium części kolejnej. Bo Hipersomnia to „tebecet” (to be continue). Czyli trzeba czytać dalej. Niej jest to specjalnie duża przykrość, ale… Ale jednak wolę, by rzeczy zamykały się jednotomowo. Z przyczyn praktycznych – kto wie, ile jeszcze pożyje?
Solidne 6. Czytać, czytać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWszystko toczy się źle – ucieczka z Wrocławia w góry nic w zasadzie nie dała, bo przeznaczenie/karma/zły...
23.2026 Świetna książka, trzyma poziom względem pierwszej części.
23.2026 Świetna książka, trzyma poziom względem pierwszej części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📖🎧 „Hipersomnia” Magda Kornak
Amelia wraz z Wierzbą, nowo poznaną policjantką, prowadzi sprawę morderstwa czternastoletniej dziewczynki, której ciało zostało znalezione w studni. Okazuje się także, że padła ofiarą molestowania. Kto za tym stoi?
Przeszłość nie daje o sobie zapomnieć – ta sprzed dwóch lat, ale i ta z zamierzchłych czasów. Czy rodzina Szymona może czuć się bezpiecznie?
Gdy kończyłam pierwszy tom, bez zastanowienia sięgnęłam po drugi. Historia po raz kolejny skupia się na krzywdzie dzieci. Zagadka kryminalna jest drastyczna i wstrząsająca, a jej rozwiązanie – druzgocące…
Bohaterowie również nie są oszczędzani przez autorkę, która funduje im kolejne trudności. Ledwo zaleczone rany po raz kolejny zostają otwarte…
Wciągająca, ciekawa seria. Ten tom wzbudził we mnie ogrom emocji – od obrzydzenia i niezrozumienia po strach. Świetna seria!
Moja ocena: 8/10
#bookreview #magdakornak #hipersomnia #seriazprokuratoramelia #wydawnictwolindco
📖🎧 „Hipersomnia” Magda Kornak
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMinęły dwa lata od wydarzeń we Wrocławiu. Amelia, Szymon, Zuzia i Maks układają swoją nową rzeczywistość w Cieplicach, ukrywając swoją tożsamość. Szymon prowadzi kancelarię, Amelia pracuje w prokuraturze rejonowej… Okazuje się jednak, że względny spokój nie potrwa długo.
Amelia wraz z Wierzbą, nowo poznaną policjantką, prowadzi sprawę...
Czas przerwy w słuchaniu to czas stracony. Nie mogłam przestać myśleć o wydarzeniach z kart powieści. Dużo się działo. Szybko się działo. Teraz tylko czekam na sposobność rozpoczęcia słuchania 3 tomu.
Polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam.
Powieść bardzo dobra, ale mnie bardziej podobała się pierwsza część w której więcej się działo.
Szymon prowadzi kancelarię adwokacką a Amelia dostaje pracę w prokuraturze.
Zajmuje się sprawę zaginionej Zosi, której ciało zostaje później znalezione w starej studni.
Większa część powieści skupia się właśnie na sprawie Zosi a życie Szymona i Amelii oraz Zuzi stanowi tylko tło wydarzeń.
Aż do momentu, gdy wraca koszmar sprzed dwóch lat.
Sama końcówka powieści jest bardzo emocjonująca, akcja pędzi na łeb na szyje i nie sposób oderwać się od lektury.
Szkoda, że kończy się w tak ciekawym momencie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmeli i Szymon z dziećmi przenoszą się do Cieplic, gdzie mieszkają pod nowym nazwiskiem.
Szymon prowadzi kancelarię adwokacką a Amelia dostaje pracę w prokuraturze.
Większa część...
Z jednej strony kryminał. Zwłoki dziewczyny w studni? Kto zabił? Amelia i Wierzba łączą siły żeby złapać mordercę.
A na koniec wendeta. Trochę zagmatwana.
W sumie niezłe.
Dałbym 7 gwiazdek ale motyw łańcuszka przy zwłokach. Dlaczego nikt nie pociągnął tej sprawy?
Tom trzeci przeczytam. Już zaczynam go organizować
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA nastolatka ze studni? Dlaczego się tam znalazła? Dużą podpowiedź da jej pamiętnik. Wstrząsający.
A na koniec wendeta. Trochę zagmatwana.
W sumie niezłe.
Tom trzeci...
Bardzo dobrze się to czytało. Uwaga: historia z 2 tomu ma swoją kontynuację w 3 tomie. Czytałam na ebooku i jest kilka błędów stylistycznych oraz logicznych - opisywana kobieta na jednej stronie ma niebieskie oczy, a na kolejnej już piwne - aż musiałam się cofnąć, żeby wykluczyć, czy mowa wciąż o tej samej postaci. Niemniej polecam, już czytam trzecią cześć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMagdalena Kornak w swojej najnowszej powieści „Hipersomnia” udowadnia, że spokój jest jedynie kruchą iluzją, a demony przeszłości rzadko kiedy dają o sobie zapomnieć na dobre. Autorka rzuca nas w sam środek życia Amelii Wilskiej i Szymona Kiliańskiego, którzy po traumatycznych przejściach próbują posklejać swoją codzienność w malowniczych Cieplicach. Choć zmiana tożsamości miała być ich tarczą, szybko okazuje się, że ucieczka przed złem to nie to samo, co jego pokonanie.
Kornak buduje duszny, niemal klaustrofobiczny klimat, który pod fasadą spokoju skrywa mroczne sekrety. Centralnym punktem fabuły staje się zaginięcie czternastoletniej dziewczyny, które dla bohaterów jest jak uderzenie pioruna. To wydarzenie nie tylko burzy ich mozolnie wypracowany ład. Czy to tylko zbieg okoliczności, czy może psychopata, przed którym uciekali, odnalazł ich trop?
Największą siłą tej książki jest psychologiczna głębia postaci. Amelia i Szymon nie są papierowymi bohaterami thrillera; to ludzie poturbowani przez los, których każda decyzja podszyta jest lękiem o nowo powstałą rodzinę. Autorka świetnie oddaje dynamikę ich relacji, w której miłość miesza się z traumą, a pragnienie normalności z instynktem przetrwania. Narracja prowadzona jest w sposób niezwykle płynny, a Kornak umiejętnie dawkuje napięcie, sprawiając, że zaczynamy kwestionować intencje każdego mieszkańca Cieplic.
„Hipersomnia” to thriller, który nie potrzebuje epatowania krwawą przemocą, by wywołać dreszcze. Siła tej historii tkwi w niepewności i narastającym poczuciu osaczenia. To opowieść o tym, że najtrudniej uciec przed własnym strachem, a cena za błędy z przeszłości bywa wystawiana w najmniej oczekiwanym momencie. Magdalena Kornak stworzyła kontynuację, która nie tylko dorównuje poprzednim częściom, ale podbija stawkę, serwując emocjonalny rollercoaster z finałem, który zostaje w głowie na długo po odłożeniu książki na półkę.
Magdalena Kornak w swojej najnowszej powieści „Hipersomnia” udowadnia, że spokój jest jedynie kruchą iluzją, a demony przeszłości rzadko kiedy dają o sobie zapomnieć na dobre. Autorka rzuca nas w sam środek życia Amelii Wilskiej i Szymona Kiliańskiego, którzy po traumatycznych przejściach próbują posklejać swoją codzienność w malowniczych Cieplicach. Choć zmiana tożsamości...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZachęcony niedawno przeczytaną pierwszą częścią wysłuchałem drugiej w formie audio. Świetna proza , niezwykle mocna i poruszająca! Krzywda, kłamstwo, kobiety i zwyrodnialec z pierwszego tomu który ucieka z więzienia. Nawet zmiana tożsamości i ukrywanie się w innym mieście nie chroni przed nim. Jedyne co mi pozostawiło wątpliwości to zakończenie i zachowanie się wobec konieczności wyboru oraz uleganie męskiej "pokusie" córki Pana Mecenasa mimo traumy z pierwszej części. Tak czy inaczej to świetny kawał prozy ale tylko dla tych co mają mocna nerwy. Polecam!!!!!
Zachęcony niedawno przeczytaną pierwszą częścią wysłuchałem drugiej w formie audio. Świetna proza , niezwykle mocna i poruszająca! Krzywda, kłamstwo, kobiety i zwyrodnialec z pierwszego tomu który ucieka z więzienia. Nawet zmiana tożsamości i ukrywanie się w innym mieście nie chroni przed nim. Jedyne co mi pozostawiło wątpliwości to zakończenie i zachowanie się wobec...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część tak samo jak pierwsza pochłonęła mnie w całości. Historia z przesłaniem. Czyta się z zapartym tchem czekając na ta lepszą część życia bohaterów. Szybciutko sięgam po ostatnią część z nadzieją na happy end🤭😉