Oćma

- SQN Originals
- 2025-02-26
- 2025-02-26
Oćma to ciemność.
Zamknij oczy, wytęż zmysły.
Wiem, że się boisz, lecz to minie.
Czasy współczesne, Żnin. Były dziennikarz przypadkiem jest świadkiem zbrodni, której nie potrafi nikomu udowodnić – nie ma ciała, nie ma dowodów.
Młoda matka cierpi ze zmęczenia i bezgranicznego smutku. Nastoletnia dziewczyna podejmuje trudną decyzję, która nieodwracalnie odmieni jej życie.
W „Oćmie” poznasz różnych ludzi i różne historie, a kiedy odkryjesz, jak elementy tej układanki zaczynają do siebie pasować, poczujesz ciarki na plecach…
To nie tylko trzymający w napięciu thriller, ale też ekstremalnie poruszająca opowieść o samotności, ludzkich słabościach i walce o przetrwanie.
„Gdy jedni chcą uciec od przeszłości, a drudzy ją wskrzesić, śmierć zbiera żniwo. Angażujący thriller naszpikowany zwrotami akcji i lokalnym kolorytem!” – Weronika Mathia
Kup Oćma w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Oćma
Tańcząc w ciemności
Pochodząca z Bydgoszczy Hanna Szczukowska-Białys zaskarbiła sobie sympatię czytelników wyśmienitą trylogią z komisarzem Markiem Bondysem, której akcję osadziła właśnie w rodzinnym mieście, w latach 90. „Oćma” jest jej czwartą książką. To samodzielna powieść, niepowiązana w cykl.
„(…) czym jest oćma? To staropolskie określenie ciemności, mroku. Piękne słowo, nie uważasz?”
W niewielkim Żninie życie toczy się niespiesznie, jak przystało na małe miasteczko. Do czasu… Podczas ulewy i wichury Bolesław Sauter, były dziennikarz, jest mimowolnym świadkiem zbrodni. Niestety nie jest w stanie jej udowodnić. Nikt nic nie widział, a ciała nie ma. Zdjęcie, które zrobił, obserwując zdarzenie ze swojego balkonu, okazuje się nieprzydatne. Jest niewyraźne i zamazane, a policja i tak mu nie wierzy. Jednak Bolek nie zamierza się poddawać i na własną rękę prowadzi śledztwo. W tym samym czasie Róża Woskal – świeżo upieczona mama, nie radzi sobie z obowiązkami, jest skazana na samotność i pozbawiona mężowskiego wsparcia. Czuje przeogromne zmęczenie, smutek i zniechęcenie. Natomiast kilka lat wcześniej Alina Kosiek, nastolatka z patologicznej rodziny, podejmuje decyzję, która na zawsze zmieni bieg jej życia. Bohaterów dzieli wszystko, łączy samotność, poczucie niezrozumienia, brak akceptacji i wsparcia ze strony bliskich.
„Czasami trzeba zaryzykować, żeby zmienić coś w swoim życiu na lepsze”.
Pierwszy w literackim dorobku autorki thriller okazał się nieodkładalny. Na uwagę zasługuje kompozycja powieści. Przez większą część książki trzy wspomniane wyżej wątki rozgrywają się niezależnie. Nic nie wskazuje na to, żeby w jakikolwiek sposób były ze sobą połączone, ani też sposób narracji nie sugeruje, że losy bohaterów mogą się gdzieś przeciąć. A jednak tak się dzieje. Od momentu, w którym Róża Woskal postanowiła wybrać się na samotny, wieczorny spacer, wszystko się zmienia. Jakby kobieta naruszyła niepisany porządek tej historii. Wówczas na scenę wkraczają bohaterowie drugoplanowi, którzy w tym makabrycznym spektaklu odegrali niebagatelne role. Nie sposób nie zadawać sobie pytań o to, kim jest kolekcjoner figurek baletnic z wydłubanymi oczami, jakie sekrety skrywa partner matki Bolesława, dlaczego stary Woskal tak bardzo nienawidzi swojej synowej i jaką rolę w tym wszystkim odegra tytułowa oćma. Uwierzcie, że prawda, którą poznacie, będzie wstrząsająca i trudna do zaakceptowania.
„Tak jak wzrok adaptuje się do ciemności, tak i my adaptujemy się do nowych sytuacji i strach zawsze mija”.
Początkowo historia toczy się niespiesznym tempem, charakterystycznym bardziej dla powieści obyczajowej niż thrillera, jednak w świetle kolejnych wydarzeń ten zabieg jest zrozumiały. W tej wczesnej narracji poznajemy bohaterów i aktywnie uczestniczymy w ich życiu, dzięki czemu zyskujemy szeroki kontekst sytuacji, które doprowadziły do finału. Brawurowe i zaskakujące zakończenie to najbardziej przerażająca część opowieści i jest ono równie złożone jak cała historia. Wybrzmiewa jakby na dwóch płaszczyznach. Najpierw wyjaśnia się podstawowa historia powieści, potem następuje swego rodzaju dogrywka, w której jeden z bohaterów stawia ostateczną kropkę.
„Oćma” to powieść bardzo złożona i wielowątkowa. Bez wątpienia jest to ekstremalnie emocjonalny thriller, eksplorujący zawiłe losy bohaterów, odsłaniający zakamarki ich psychiki i wydobywający na światło dzienne ludzkie słabości, psychopatyczne skłonności i mordercze instynkty. Cały czas poruszamy się w sferze tajemnic, niedomówień i półprawd. Bohaterem, który niejako spoza kadru nadaje rytm tej historii, jest samotność. Wielkie osamotnienie, poczucie pustki, niemocy i społecznej anihilacji. Szczególnie przejmujący jest tu obraz Róży Woskal, która jest ofiarą obojętności ze strony najbliższych i pozostawiona sama sobie, bez wsparcia, nierozumiana, wręcz ignorowana, wznieca iskrę będącą zarzewiem wszystkich wydarzeń.
Autorka skomponowała niebanalną, magnetyczną fabułę i niczym wytrawna wirtuozka zagrała nią na czułych strunach naszych uczuć, a my, jak te baletnice, tańczyliśmy do tej melodii. Osadzenie fabuły w dusznej, zakłamanej, małomiasteczkowej atmosferze tylko spotęgowało odczucia. Chciałabym powiedzieć, że było „Miło, przyjemnie i lekko niczym taniec baletnicy”, ale kto czytał, ten wie, że jest to powieść dramatyczna i mocno poruszająca. Kto zaś nie czytał, niech sam się przekona, czy ociemniałe baletnice potrafią tańczyć.
Agnieszka Poll
Opinia społeczności książki Oćma
" [...] Czasami trzeba zaryzykować, żeby zmienić coś w swoim życiu na lepsze. [...]" Hanna S. Białys pochodzi z mojego rodzinnego miasta, dlatego z przyjemnością sięgam po jej kryminały. Po niedokończonej przeze mnie serii "Komisarz Bondys" przyszedł czas na jej najnowszą książkę pod tytułem "Oćma". Jest to kryminał, który miejscami zamienia się moim zdaniem w thriller. Powiem więcej, znalazłam tutaj również wątki obyczajowe. Ogólnie cała historia stworzona przez moją imienniczkę przypadła mi do gustu. Już teraz wiem, że książki Hanny S. Białys mogę brać w ciemno. W "Oćmie" otrzymałam genialną fabułę, ciekawą akcję z niesamowitymi jej zwrotami, które mnie lekko przeraziły i zszokowały. Zakończenie dało mi nadzieję, że może jeszcze kiedyś powróci do nas "Oćma". Bardzo bym tego chciała. Podobał mi się motyw przewodni tego kryminału, oczywiście nie mogę wam jego zdradzić. Jeżeli lubicie dobre kryminały, bydgoskiej autorki, to śmiało sięgnijcie po "Oćmę". Tym razem Hanna S. Białys zabiera nas do "Żnina" do jego mrocznych zakątków. Nie martwcie się, tutaj często wymieniana jest również moja ukochana Bydgoszcz. Poznałam oryginalną bohaterkę Różę, która niedawno urodziła swoją pierwszą córeczkę. W domu robi wszystko sama, ponieważ jej mąż uważa, że obowiązki domowe należą tylko i wyłącznie do Pani domu. On wraca z pracy i nie obchodzi go, że młoda mama pada na twarz. Jest zmęczony i musi odpocząć. Nie lubię tego typu facetów, którzy uważają, że kobieta, która nie pracuje zarobkowo, nie ma prawa do odpoczynku. Uważam, że każda kobieta również zasługuje na odpoczynek. Czy Jacek doceni, to co miał, gdy to straci? Róża mimo wszystko jest silną kobietą, która wie, czego pragnie. Jeden wieczorny spacer odmieni jej życie raz na zawsze. Pytanie tylko, czy na lepsze, czy raczej na gorsze? Róża jest dla mnie tajemniczą bohaterką, którą warto rozgryźć. Drugim głównym bohaterem jest Bolesław Sauter. Po wypadku prowadzi bloga o swoim ukochanym Żninie. Ma prawie sześćdziesiąt lat. Jest uważnym obserwatorem. Pewnego razu coś wypatrzy i to coś na zawsze odmieni jego życie. Warto poznać tę postać. Jest miłośnikiem kotów rasy maine coon. Poznajemy jeszcze jedną tajemniczą postać i to, co ją spotkało. Warto przeczytać "Oćmę", żeby dowiedzieć się więcej o tej osobie. Prolog to prawdziwy sztos. Trzyma w napięciu. Po jego przeczytaniu ma się ochotę na więcej. Jeżeli cenicie sobie twórczość Hanny S. Białys, to nie powinniście przegapić tego tytułu. Okładka jest bardzo tajemnicza, ba nawet mroczna. Dużo mówi o tym, co znajdziecie w tej książce. Ps. Nauczcie się doceniać, to co macie, nim będzie za późno i to stracicie.
Oceny książki Oćma
1162 użytkowników ma tytuł Oćma na półkach głównych- Przeczytane 845
- 2025 87
- Audiobooki 18
- Legimi 9
- Przeczytane 2025 7
- Literatura polska 6

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oćma
Trafiłam na tę książkę przypadkiem, zainteresował mnie tytuł. Nie czytałam nawet opisu. Okazało się już po pierwszym rozdziale, że strzeliłam w dziesiątkę! Naprawdę oryginalny kryminał, z niezwykle wciągającym klimatem. Podobały mi się dwie perspektywy czasowe i dużo bohaterów, których losy miały nigdy się nie spleść. Rewelacja! Sięgam po następną książkę autorki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli szukacie dobrego thrillera bez drastycznych scen i góry flaków, polecam tę książkę.
Bardzo fajnie skonstruowana fabuła, zwroty akcji i ciekawość co będzie dalej. Pytań w czasie czytania więcej niż odpowiedzi, a pod koniec książki te wszystkie puzzle wskakują na swoje miejsce.
Kilka historii, kilka przedziałów czasowych, które śledzimy z niepokojem, a jednocześnie z niecierpliwością.
Na mnie już sam tytuł zrobił wrażenie.
Ja nie opiszę fabuły, bo pewnie spojler by się pojawił, a nie chcę Wam odbierać przyjemności z czytania.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytając trzeba trochę pogłówkować, poznać sporo bohaterów, a mimo to, że nie ma brutalnych scen czuć momentami ciarki na plecach.
„Oćma” to dobra książka. Spełniła swoje zadanie - zapewniła mi kawał porządnej rozrywki w ramach gatunku.
Jednocześnie mam wrażenie, że nie wybija się ona szczególnie na tle intensywnej konkurencji na rynku kryminałów. Nie wynika to z niskiej jakości książki, ale raczej z faktu, że wpisuje się ona w pewne schematy (zbrodnia bez ciała, śledztwo na własną rękę, zamknięta społeczność, niejasne zakończenie),w których ciężko jest się nadzwyczajnie wyróżnić.
Podsumowując: książka mi się się podobała, ale nie jest to powieść, którą będę długo pamiętać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJednocześnie mam wrażenie, że nie wybija się ona szczególnie na tle intensywnej konkurencji na rynku kryminałów. Nie wynika to z niskiej jakości książki, ale raczej z faktu, że wpisuje się ona w pewne schematy (zbrodnia bez ciała, śledztwo na własną rękę, zamknięta...
Zakończenie niestety dużo zepsuło. Nie ma satysfakcji z ukarania zła, a główna bohaterka jest po prostu tchórzliwa i samolubna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnowu trafiłam na książkę typu "teraz, przedtem, sześć lat temu" Ja tego czytać nie będę, a jeśli ktoś lubi taki bałagan to życzę miłej lektury.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie czytać. Dać szansę innym książkom. Już samo namnożenie imion takich jak Gerard, Bronisław, czy Franciszka jakoś tak z lekka trąca myszką, ale już słowo "złoczyńcy" działa na mnie jak płachta na byka. Dialogi są drewniane i sztuczne, a całość przypomina powieść dla młodych panien.
Książka bez szacunku dla czytelnika i dowód na to, że w naszym kraju wydaje się wszystko, każdy paździerz, a wysokie oceny na LC są co najmniej zastanawiające.
To moje pierwsze spotkanie doświadczalne i ostatnie. Nie ma opcji, więcej nie sięgnę po książki tej autorki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bez szacunku dla czytelnika i dowód na to, że w naszym kraju wydaje się wszystko,...
Początkowo wydaje się, że losów trojga bohaterów nic nie łączy, po czym... Co chwila zaskoczenie, nic nie jest tym, czym się wydaje, a bohaterowie są niejednoznaczni. Oczywiście, że to, co się wydarzyło nie jest prawdopodobne, ale w końcu to thriller, więc nie musi. Ważne, że czyta się z zapartym tchem i ciężko książkę odłożyć...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Oćma” to kryminał z wyraźnym akcentem psychologicznym, w którym autorka skupia się na mrocznej atmosferze i stopniowym odkrywaniu prawdy. Fabuła oparta jest na prywatnym śledztwie prowadzonym w cieniu przemocy, tajemnic i ludzkich słabości, a klimat odgrywa tu większą rolę niż sama dynamika wydarzeń.
Najmocniejszą stroną książki jest nastrój — duszny, niepokojący i konsekwentnie budowany. Nie wszystkie elementy intrygi są równie przekonujące, co osłabia końcowy efekt.
Poprawna, momentami angażująca lektura, która ma swoje mocne fragmenty, ale jako całość pozostawia umiarkowane wrażenie. Dobra propozycja dla czytelników ceniących klimat i psychologiczne tło bardziej niż wartką akcję.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajmocniejszą stroną książki jest nastrój — duszny, niepokojący i...
Oćma to stare słowo, ładniejsze niż ślepota, równie intensywne jak mrok czy ciemność. To ociemnienie zdaje się mieć w książce kilka znaczeń. Dosłowne, gdy stykamy się z żalem i żałobą, które przerodziły się w koszmarne pragnienie, oraz metaforyczne, gdy spojrzymy na bohaterów, często nie dostrzegających tego, co może zdecydować o ich losie.
Wątki przemieszczają nas w czasie i pomiędzy bohaterami. Matka maleńkiej córeczki szuka atencji poza małżeńskim zaniedbaniem. Starsza pani ma nadzieję na późne uczucie. Młoda dziewczyna ucieka z patologicznego domu, by trafić na ludzi o jeszcze gorszych zamiarach. Wreszcie, jako że mamy do czynienia z thrillerem, jest tu były dziennikarz, który wie co widział pewnej deszczowej nocy. Wie, ale nie może udowodnić, będzie więc tę zbrodnię badał prywatnie, z typowym dla swojego zawodu uporem.
Bohaterowie wydają się być zupełnie niepowiązani. A jednak przeszłość zderzy się z teraźniejszością za sprawą damskiej torebki, zaginiona córka objawi się w zaskakującej postaci, żona odsłoni sekret, miłość okaże się tylko złudzeniem. By wszystko powiązać, trzeba znaleźć właściwy trop, spojrzeć w oczy oślepionej baletnicy, wyłowić spod lodu zwł*ki.
Lubię czytać książki Hanny Szczukowskiej-Białys, bo nie ma w nich prostych, śledczych ścieżek. Są zawiłe kwestie kryminalne i jeszcze bardziej skomplikowane sprawy rodzinne. W "Oćmie" ktoś wymyślił sobie chore zadośćuczynienie, dla którego może nawet za*ić. Prócz tego, dzieje się życie pełne dziur - nieuwagi, pomiatania, wykorzystywania i przemocy, zarówno fizycznej jak i psychicznej.
Nadal pozostaję ogromną fanką serii z komisarzem Bondysem, ale ta pojedyncza opowieść również mocno angażuje i potwierdza talent i uważność na społeczne dramaty, tak typową dla Pani Białys. Warto przeczytać lub wysłuchać.
Katarzyna
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWątki przemieszczają nas w...
Całkiem porządna książka, trochę inna niż większość - choć znów pojawia się psychopata, który "uwielbia" ciemność. Trzyma w napięciu, choć są momenty nudne. Nie jest źle. Chętnie może jeszcze wrócę do autorki i jej innych książek