Żelazna królowa

Okładka książki Żelazna królowa autora Julie Kagawa, 9788384080481
Okładka książki Żelazna królowa
Julie Kagawa Wydawnictwo: Vesper Cykl: Żelazny Dwór (tom 3) fantasy, science fiction
Żelazny Dwór (tom 3)
The Iron Queen
2026-02-18
2026-02-18
2011-01-25
Emilia Skowrońska

Kup Żelazna królowa w ulubionej księgarnii

Oceny książki Żelazna królowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Żelazna królowa

Są takie serie, do których wraca się trochę jak do starych znajomych. Z ciekawością, z lekkim sentymentem i z pytaniem: co tym razem się wydarzy? Właśnie tak było u mnie z trzecią częścią cyklu Żelazny Dwór autorstwa Julie Kagawy. Na „Żelazną królową” naprawdę czekałam – i muszę przyznać, że była to kontynuacja, która czytała mi się zdecydowanie płynniej niż poprzednie tomy.

Wracamy do Meghan Chase, która dawno już przestała być zwyczajną dziewczyną. Jej życie zmieniło się w momencie, gdy odkryła, że świat wróżek istnieje naprawdę – i że nie ma w nim nic z cukierkowej baśni. To kraina pełna intryg, polityki, niebezpiecznych sojuszy i decyzji, które potrafią kosztować więcej, niż bohaterowie są w stanie udźwignąć. Po wydarzeniach z wcześniejszych części Meghan liczyła, że wreszcie nadejdzie chwila spokoju. Że najtrudniejsze wybory ma już za sobą. Że może w końcu spróbować żyć normalnie. Ale w świecie wróżek nic nigdy nie jest ostateczne.
Nadciąga nowe zagrożenie – armia żelaznych wróżek, która rośnie w siłę i nie zamierza zatrzymać się przed niczym. Konflikt między światem ludzi a magiczną krainą zaczyna przybierać coraz bardziej niebezpieczny obrót, a Meghan ponownie zostaje wciągnięta w sam środek wydarzeń. Tym razem jednak stawka jest znacznie większa niż wcześniej.

To, co najbardziej podobało mi się w tej części, to tempo opowieści. Historia płynie znacznie bardziej naturalnie niż w poprzednich tomach. Autorka nie zatrzymuje się na długich przestojach fabularnych – zamiast tego prowadzi czytelnika przez kolejne wydarzenia z dużą dynamiką. Pojawia się sporo akcji, napięcia i momentów, które sprawiają, że trudno odłożyć książkę.

Bardzo lubię też sposób, w jaki Julie Kagawa buduje świat wróżek. To nie jest baśniowa kraina pełna brokatu i niewinnej magii. To miejsce piękne, ale jednocześnie niepokojące, rządzące się własnymi prawami, w którym okrucieństwo potrafi iść w parze z zachwytem. Ten kontrast nadal działa tu świetnie.
Dużą rolę odgrywają również relacje między bohaterami. Szczególnie interesująco rozwija się wątek Meghan i wygnanego księcia Asha, który mimo wszystkich trudności nadal chce stać u jej boku. Ich relacja nie jest prosta ani oczywista – pełna jest napięcia, lojalności wystawionej na próbę i decyzji, które nie zawsze mają szczęśliwe rozwiązania. I właśnie dlatego czyta się ją z taką ciekawością. Nie można zapomnieć też o przyjacielu bohaterki – Pucku, który wciąż liczy na coś więcej, niż tylko przyjaźń.

Podoba mi się też to, że Meghan coraz wyraźniej dojrzewa jako bohaterka. Widać, jak bardzo zmieniły ją doświadczenia z poprzednich części. Nie jest już tylko dziewczyną wrzuconą w wir magicznych wydarzeń – zaczyna świadomie podejmować decyzje, nawet jeśli ich konsekwencje mogą być bolesne.

„Żelazna królowa” to kontynuacja, która naprawdę wciąga. Nie jest to może historia pozbawiona schematów typowych dla młodzieżowej fantastyki, ale ma w sobie coś, co sprawia, że chce się czytać dalej. Magia, napięcie, emocje i bohaterowie, którym trudno nie kibicować. A ja po raz kolejny przekonałam się, że świat Meghan Chase potrafi wciągnąć na dobre. I coś czuję, że to jeszcze nie koniec tej burzy.

Całkiem ciekawa i w miłym klimacie

Całkiem ciekawa i w miłym klimacie

Niestety bardzo się zawiodłam.. mimo że moje oczekiwania po pierwszej i drugiej części nie były wcale wysokie. Moim głównym problemem była fabuła, bohaterowie.. od głównej bohaterki przez księcia Asha i Puka do władców - Mab i Oberona. Postacie konpletnie nie rozbudowane, ich wpływ na fabułę był znikomy. Działo się co chciało. Jedynie postać Puka nieco się poprawiła - nagle wrócił do swojego humoru po ckliwych wzdychaniach za Meghan.

1117 użytkowników ma tytuł Żelazna królowa na półkach głównych
162 użytkowników ma tytuł Żelazna królowa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Żelazna królowa

Julie Kagawa
Julie Kagawa
Julie Kagawa urodziła się w Kalifornii, ale tam nie przydarzyło jej się nic ekscytującego. Więc kiedy miała dziewięć lat, przeprowadziła się z rodzicami na Hawaje. Tu, nie zważając na huragany i rekiny, mnóstwo czytała - ku utrapieniu nauczycieli, którzy odbierali jej powieści schowane pod podręcznikiem do matematyki. Tak jak później, gdy pracowała w księgarniach, kierownicy złościli się, gdy przyłapywali ją na lekturze książek, które powinna ustawiać na półkach. Jej pasja przerodziła się sukces, gdy ukazał Żelazny król – tom 1 mrocznej i romantycznej trylogii wypełnionej akcją, przygodą, humorem i groźną magią. Julie Kagawa zawsze lubiła baśnie, zwłaszcza te, w których elfy nie są uroczymi skrzydlatymi istotkami. W "Żelaznym królu" połączyła wątki "Snu nocy letniej", "Alicji w krainie czarów", "Opowieści z Narnii" i powołała do życia zupełnie nową rasę elfów, zrodzoną z ludzkich marzeń o technologii i postępie. Jej bogaty dziwny świat żelaznych elfów, w który przemierza silna i niezależna Meghan Chase, przenika się z naszym, choć ich nie widzimy. Ale one widzą nas...

Okładka książki Mokosz. Pieśni z serca ziemi Grzegorz Gajek, Justyna Hankus, Witold Jabłoński, Wiktoria Korzeniewska, Marta Krajewska, Monika Maciewicz, Paweł Majka, Łukasz Malinowski, Franciszek M. Piątkowski, Aleksandra Seliga, Marcin Sindera, Magdalena Wolff

Cytaty z książki Żelazna królowa