Kim jesteś?

- literatura obyczajowa, romans
- 2025-05-06
- 2025-05-06
- 9788328920415
Nie masz innego wyjścia, dziewczyno
Osierocone rodzeństwo, Amelia Meyer i jej brat Mike, mieszka pod opieką babci. Dziewczyna jest rozsądna i pracowita. Studiuje i pracując w barze, zarabia na spłatę studenckiego kredytu. Za to jej młodszy brat ma szczególny talent do ściągania na siebie kłopotów. Raz po raz dopadają go mniejsze i większe problemy, aż wreszcie robi coś, co sprowadza prawdziwe nieszczęście nie tylko na niego, ale także na Amelię.
Michael zadziera z niewłaściwymi ludźmi. Nierozsądnie zaciąga dług, którego nie jest w stanie spłacić. Już pierwsze ostrzeżenie od wierzycieli przeraża oboje rodzeństwa. Najgorsze jednak nadejdzie dopiero wtedy, kiedy ludzie z miasta zorientują się, że Michael ma siostrę…
Czy Amelia zdoła ochronić bliskich przed losem gorszym niż śmierć?
Czy uda jej się ochronić samą siebie?
Książka dla czytelników powyżej osiemnastego roku życia.
Kup Kim jesteś? w ulubionej księgarni
Oceny książki Kim jesteś?
204 użytkowników ma tytuł Kim jesteś? na półkach głównych- Przeczytane 117
- 2025 6
- Mafia 3
- Dysk 1
- Do Recenzji 1
- Czytałam na wattpadzie 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kim jesteś?
Wciągająca historia, polecam.
Wciągająca historia, polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo nierówna raz jestem zainteresowana za chwilę mam ochotę odłożyć i dalej nie czytać bo szkoda mojego czasu. Główny bohater zły ale jednak z naszą bohaterką cacka się od początku do końca. Ona znów układna i trzymana pod kloszem a w sytuacji w której się znalazła była bardzo pyskata. Braki logiczne np. jednego dnia ostała okresu a na drugi on się do niej dobierał i już go nie było. Fakt że ją jednak doczytałam i mogę określić jako średnią.
Książka bardzo nierówna raz jestem zainteresowana za chwilę mam ochotę odłożyć i dalej nie czytać bo szkoda mojego czasu. Główny bohater zły ale jednak z naszą bohaterką cacka się od początku do końca. Ona znów układna i trzymana pod kloszem a w sytuacji w której się znalazła była bardzo pyskata. Braki logiczne np. jednego dnia ostała okresu a na drugi on się do niej...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to'- Wiem, że dla olivera nie liczyło się to, czyją wnuczką czy córką jestem. Liczyło się to,
jaka jestem. Kochał mnie bezwzględnie,
tak jak ja kochałam jego. W końcu o to
przecież chodzi: żeby znaleźć w życiu
kogoś, kogo pokochamy pomimo wszystko.
Żeby doceniać partnera za to, jaki jest, a
nie za to, kim jest. Żeby umieć dostrzegać
dobro tam, gdzie inni go nie widzą . Żeby stawać się lepszym człowiekiem, bo miłość to nieposkromiona siła, ale też wielka
odwaga.
I żeby razem patrzeć w jednym kierunku. Ku
przyszłości. -'
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo tojaka jestem. Kochał mnie bezwzględnie,
tak jak ja kochałam jego. W końcu o to
przecież chodzi: żeby znaleźć w życiu
kogoś, kogo pokochamy pomimo wszystko.
Żeby doceniać partnera za to, jaki jest, a
nie za to, kim jest. Żeby umieć dostrzegać
dobro tam, gdzie inni go nie widzą ....
Książka bardzo mi się podobała. Bohaterka, mimo młodego wieku, okazała się niezwykle odpowiedzialna i kierująca się głębokimi pobudkami. Łatwo było mi się z nią utożsamić, co świadczy o tym, że została dobrze wykreowana. Jej relacja z głównym bohaterem była elektryzująca i mocno jej kibicowałam. Gdyby powstała kolejna część, bez wahania bym po nią sięgnęła.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,, Kim jesteś ?" autorstwa Kathreen Bennett to debiut literacki, który zdecydowanie udał się autorce.
Młodszy brat Amelii popada w długi u ludzi z miasta, którzy żądają spłaty i chcą wykorzystać do tego młodziutką Amelie. Dziewczyna zostaje porwana i trafia do burdelu, gdzie już na samym początku poznaje właściciela przybytku. Młodego mężczyznę, którego wszyscy nazywają panem Lee. Początkowo imię naszego głównego bohatera jest dla nas tajemnicą ale z biegiem fabuły poznajemy je wraz z fragmentami z jego przeszłości.
Historia toczy się dość dynamicznie jednak mamy też szansę złapać oddech pomiędzy akcją. Nie brakuje nam również plot twistów czy sekretów.
Była pewna rzecz, której domyśliłam się bardzo szybko jednakże do samego końca nie było dla mnie oczywiste czy rzeczywiście mam rację a może się mylę.
Relacja Amelii i Pana Lee rozwija się powoli jednak od samego początku czuć między nimi wyczuwalne napięcie i pewnego rodzaju nić porozumienia, która na pierwszy rzut oka nie jest tak oczywista. W końcu pochodzą na pozór z dwóch różnych, całkowicie odmiennych światów.
Przeszłość Olivera do łatwych nie należy, jest momentami brutalna ale i też smutna, młody mężczyzna jest tak naprawdę na tym świecie sam. Żyje według zasad wpojonych mu przez ojca, a czy są one dobre ? Możecie sami to ocenić.
Pióro autorki jest naprawdę przyjemne i lekki, nie miałam większego problemu aby wgryźć się w styl autorki i całą historię, co przy książkach a zwłaszcza debiutach uważam za duży plus.
Książka pomimo dobrze nam znanego już gatunku nie nudzi, nie opiera się ona też w większości na scenach erotycznych a nawet pokusiła bym się o stwierdzenie że między bohaterami napięcie narasta dłuższy czas.
Podsumowując ja z czystym sumieniem mogę polecić tę historię każdemu, zarówno fanom i koneserom romansów mafijnych jak i osobą, które dopiero z tym gatunkiem zaczynają. Jest ona na tyle uniwersalna że powinna spodobać się każdemu.
5/5 ⭐
(nata_liaaabooks)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka wciąga już od pierwszych stron i zaczyna się z przytupem. Kathreen prezentuje nam romans mafijny, który rozpoczyna się raczej standardowo.
"Kim jesteś?" Kathreen Bennett to książka, która powoduje że strona za stroną pochłaniała bardziej.
Tyle emocji, zwrotów akcji. Dzieje się i to bardzo.
Książka "Kim jesteś?" To historia młodej dziewczyny Ameli, która po śmierci rodziców zamieszkała wraz z młodszym bratem u swojej babci. Dziewczyna studiuje a dodatkowo pracuje w barze aby spłacić kredyt studencki. Jest ona bardzo rozsądna i pracowita w przeciwieństwie do swojego młodszego brata. Michael zadziera z niewłaściwymi ludźmi, zaciąga długi których nie jest w stanie spłacić i wplątuje w swoje problemy Amy.
W jaki sposób Amelia spłaci długi swojego brata? Jak potoczą się jej losy?
Książka jest bardzo wciągająca dzięki temu, iż fabuła zaskakuje i jest w przyjemny sposób napisana. Główni bohaterowie są rewelacyjnie wykreowani dzięki czemu można było poczuć praktycznie każdą ich emocje. Muszę przyznać, że zaskoczyło mnie zakończenie. Brawo dla autorki za to jak wspaniale to rozegrała. Podczas czytania pojawiało się wiele emocji i myślałam, że już nic mnie nie zaskoczy jednak zakończenie to prawdziwy emocjonalny rollercoaster. Książka idealna dla osób które lubią dark, mafie i skrajne emocje podczas czytania. Jeśli spełniacie te wymogi to "Kim jesteś?" Kathreen Bennett jest właśnie dla Ciebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTyle emocji, zwrotów akcji. Dzieje się i to bardzo.
Masakryczna książka .Tanie romansidło z cyklu "łobuz kocha najbardziej" Nie dobrnąłem do końca ale przeczytałem wystarczająco dużo aby ocenić te dzieło .
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKathreen Bennett w swojej powieści „Kim jesteś?” proponuje historię, która wymyka się prostym ramom gatunkowym. To nie jest typowy romans, choć wątek miłosny – skomplikowany, toksyczny i niejednoznaczny – odgrywa tu ważną rolę. To raczej mroczna opowieść o cenie lojalności, sile rodzinnych więzi oraz o tym, jak cienka bywa granica między wolnością a zniewoleniem.
Na pierwszym planie stoi Amelia Meyer – młoda kobieta, która od śmierci rodziców dźwiga na barkach odpowiedzialność większą, niż powinna. Pracuje, studiuje, troszczy się o babcię i nieustannie próbuje ratować młodszego brata, Mike’a, przed konsekwencjami jego lekkomyślności. Gdy chłopak wplątuje się w długi wobec ludzi niebezpiecznych i bezwzględnych, Amelia trafia w sam środek brutalnej gry. To ona musi zapłacić za błędy brata – i to nie pieniędzmi.
Na jej drodze pojawia się Pan Lee, tajemniczy, wpływowy i nieprzewidywalny mężczyzna. Oliver Lee jest postacią skonstruowaną tak, bym czytając nigdy nie czuła się przy nim bezpiecznie – raz obcesowy, chłodny i groźny, innym razem zaskakująco troskliwy i opiekuńczy. Ta niejednoznaczność sprawia, że relacja między nim a Amelią balansuje między fascynacją a strachem, pożądaniem a buntem.
To, co wyróżnia „Kim jesteś?”, to emocjonalna intensywność. Bennett nie oszczędza bohaterów ani mnie czytającej – historia pełna jest zwrotów akcji, dramatycznych wyborów i sytuacji, w których nie ma dobrego rozwiązania. Powieść mocno akcentuje wątek poświęcenia – Amelia stale stawia innych ponad sobą, a autorka testuje jej siłę i granice wytrzymałości.
Nie jest to lektura lekka. Brutalność, duszny klimat mafijnego półświatka i psychologiczne napięcie sprawiają, że książka działa jak emocjonalny nokaut. Jednocześnie Bennett umiejętnie buduje atmosferę – obrazy są tak sugestywne, że łatwo zobaczyć przed oczami klaustrofobiczny świat, w którym utknęli bohaterowie.
Podsumowując: „Kim jesteś?” to powieść dla tych, którzy szukają mocnych emocji, mroku i niejednoznacznych postaci. To historia, która nie daje wytchnienia, ale za to gwarantuje pełne napięcia doświadczenie. Jeśli interesuje Cię opowieść o lojalności, zemście i cienkiej granicy między miłością a zniewoleniem – ta książka będzie dla Ciebie idealna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa...
𝐌𝗼́𝐣 𝗼𝐩𝐢𝐬:
Amelia Meyer razem ze swoim bratem - Mikem mieszkają z kochającą, lecz chorowitą babcią. Amelia jest rozważna, oraz mądra. Studiuje i dorabia w barze, dzięki czemu może spłacić kredyt studencki i pomóc w ich utrzymaniu. Niestety jej brat nie jest, zbyt ostrożny i często sprowadza na siebie kłopoty. W pewnym momencie konsekwencje dotykają jego niewinnej siostry.
Amelia musi odrobić dług brata, zostawiając swoje dotychczas spokojne życie. Nie wie co ją czeka… Za to jest pewna, że wszystko co ją spotyka, jest w jakiś dziwny sposób powiązane z jej zmarłymi rodzicami oraz tajemniczą przeszłością…
Przez co będzie musiała przejść dziewczyna, by wrócić do domu?
W jaki sposób ostatecznie spłaci dług?
𝐑𝐞𝐜𝐞𝐧𝐳𝐣𝐚:
Nie miałam co do tej książki wysokich wymagań, ale nawet nie wiecie, jak bardzo pozytywnie się zaskoczyłam. Od początku z łatwością wciągnęłam się w fabułę, która jest napisana płynnie, ciekawie i co jakiś czas zaskakuje czytelnika. Jedyne co nie pasowało mi w tej książce, to pierwotny pomysł spłaty długu za brata, który był lekko odrażający i na moment zniechęcił mnie do dalszego czytania… Jednak mimo wszystko bardzo podobała mi się ta powieść i szybka się w nią wciągnęłam.
Jak w większości dark romansów mamy mafię i innych przestępców. Nikt się nie zdziwi jeżeli powiem, że pojawia się też bardzo dobrze znany nam motyw - Enemies to lovers. Cieszę się, że autorka tak sprytnie lawirowała pomiędzy treściś fabuły, dzięki czemu, nigdy nie doszło do pierwotnego pomysłu spłaty długu.
Za duży plus uważam bardzo skomplikowaną i ciekawą historię rodziny Amelia oraz Olivera, który próbuje ją w sobie rozkochać i oferuje inny sposób spłacenia zadłużenia jej brata. Podoba mi się również, że autorka wielokrotnie pokazuje, miłe oraz uczuciowe oblicze bohatera oraz jego zażyłość z gospodynią, którą traktuje jak swoją babcię. Nie mogę powiedzieć, że Oliver jest dobrym człowiekiem, a jego czyny są dobroduszne, ponieważ tak nie jest. Jednak widzę ogromną zmianę, która zachodzi w jego zachowaniu po poznaniu Amelii.
Powieść ta od początku do końca trzymała mnie w napięciu, a zakończenie jest na tyle skomplikowane, że nie byłam w stanie go przewidzieć. Jest to zdecydowanie idealna książka dla fanów mocnych wrażeń, emocji oraz dobrych dark romansów. Jeżeli lubicie czuć dreszczyk emocji oraz tajemnic, ta książka z pewnością jest dla Was
𝟓/𝟓 ★★★★★
𝐌𝗼́𝐣 𝗼𝐩𝐢𝐬:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAmelia Meyer razem ze swoim bratem - Mikem mieszkają z kochającą, lecz chorowitą babcią. Amelia jest rozważna, oraz mądra. Studiuje i dorabia w barze, dzięki czemu może spłacić kredyt studencki i pomóc w ich utrzymaniu. Niestety jej brat nie jest, zbyt ostrożny i często sprowadza na siebie kłopoty. W pewnym momencie konsekwencje dotykają jego niewinnej...
Amelia próbuje być tą odpowiedzialną z rodzeństwa więc zarówno uczy się jak i pracuje by wspomóc babcię w domowym budżecie. Niestety jej młodszy brat ciągle pakuje siebie, a co za tym idzie pociąga ją za sobą w kłopoty. Teraz zadarł z naprawdę złymi ludźmi, którzy nie pozwalają sobie na zbytnie człowieczeństwo. Gdy wychodzi, że dziewczyna jest jego siostrą od razu pojawia się inna forma spłaty zadłużenia przez brata. Zabierają dziewczynę do szefa. Dziewczyna zaczyna sobie zdawać sprawę gdzie trafi i na początku się buntuje, jednak w końcu pogodziła się z losem i chce to jak najszybciej zakończyć. Mimo tego w co ją wpakował brat w dalszym ciągu się o niego martwi oraz o babcię. Szef do którego trafiła bardzo się temu dziwi. Dziewczyna wzbudza w nim uczucia, przez które jest traktowana inaczej niż inne dziewczyny z burdelu. Powoduje to wrogość w pewnej dziewczynie, która zazwyczaj bywała u boku szefa pana Lee.
Sprawy z dnia na dzień stają się coraz bardziej zagmatwane jak i niebezpieczne. W Amelii pojawiają się uczucia, których nie powinno być. Próbuje nie przyjmować ich do wiadomości jak i serca. Nie chce się im poddać bo wie jaka jest tylko umowa. Nigdy nie lubiła jak ktoś jej coś kazał. Uwielbiała wolność. Z czasem na jaw wychodzą sprawy, których się nie spodziewała i dowiaduje się ile żyła w kłamstwie.
Nie sądziłam, że ta książka mnie tak zaskoczy. Myślałam, że to będzie standardowa książka mroczna z mnóstwem seksu i jakieś mroczno- mafijne sprawy. Jednak tutaj zagadka goniła zagadkę i do samego końca zastanawiałam się jak to się skończy. Mimo iż domyślałam się paru rzeczy to jednak nie spodziewałam się takiego zakończenia. Bohaterka z jednej strony była głupia bo próbowała uciekać co tylko pogarszało jej sytuacje, z drugiej strony w końcu pogodziła się z losem i była wręcz spokojna. Szczerze to sama nie wiem, jak można się zachowywać w takiej sytuacji. Przecież sama z własnej woli tam nie trafiła. Była tam trzymana siłą i pod przymusem. Ogromnie dziwiła się tym dziewczynom, które były tam z własnej woli, a nawet dawały się nieraz brutalnie pobić podczas "pracy". Większość rozdziałów jest ze strony Amelii ale pojawia się kilka ze strony innych bohaterów. Są również wzmianki z przeszłości Amelii czy Oliviera. Książka jest lekko gruba ale czyta się ją naprawdę szybko. Ja zdecydowanie nie mogłam się oderwać. Pojawia się trochę scen 18+ dlatego taki jej minimalny wiek czytelnika. Podsumowując zdecydowanie polecam tą pozycję dla osób lubiących dużą dawkę zagadek oraz klimaty mafijne.