Miasto moje, a w nim...

- 2025-01-15
- 2025-01-15
Wielkie miasto, i ludzie, którzy codziennie zmagają się z nowymi wyzwaniami jakie stawia przed nimi życie…
Ktoś szuka taksówki, żeby pojechać do pracy ale na Ursynowie, znajduje miłość, której trzeba powiedzieć „tak” zanim skończą się poranne korki. Ktoś inny nie ma kogo zapytać dlaczego sprawy między dziewczynami i chłopakami są takie trudne, bo tylko Sztuczna Inteligencja ma dla niego czas. Ktoś dźwiga na karku tajemnicę wojennej zbrodni w Ukrainie i może go to kosztować życie. Ktoś przyjeżdża z Niemiec z myślą, żeby nakręci tu może film i odkrywa, że to nowoczesne, dynamiczne miasto nie potrafi się uporać z pamięcią o wojennych szpitalach. Aktor celebryta oczekuje na dzień, w którym matka zostawi mu wreszcie majątek i spokój, ale stara wiedźma ma dla niego jeszcze jedną tajemnicę. Ktoś wraca do miasta tysiąc mil, żeby dziewczyna, którą kiedyś kochał mogła go okłamać jeszcze raz. Młodzi aktywiści blokują most, żeby powiedzieć stop tym, którzy nie szanują planety ale nie potrafią przewidzieć skutków swoich działań. A to wielkie miasto, w którym na pozór każdy jest tylko anonimową twarzą w obcym tłumie plącze wszystkim ich linie życia tak, żeby znaleźli wreszcie odpowiedź na pytanie: kim jestem?
Kup Miasto moje, a w nim... w ulubionej księgarni
Oceny książki Miasto moje, a w nim...
131 użytkowników ma tytuł Miasto moje, a w nim... na półkach głównych- Przeczytane 70
- 2025 8
- Legimi 3
- Historia 1
- Polonica 1
- Empik audio powieści 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Miasto moje, a w nim...
Wciągająca, Kapla na pewno ma lekkie pióro i tworzy ciekawe wątki. Końcówka jednak trochę mnie zawiodła. Historie rozwiązują się w dość magiczny, mało wiarygodny sposób. Może też za bardzo u pokrzepieniu serc, ale dla kogoś innego to może być plusem. Nie żałuję że przeczytałem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKapla w swojej najlepszej wersji. Zwięzły, celny, chwytliwy. Są emocje, jest nostalgia. Chemię z bohaterami można złapać w lot, mimo, iż wydają się być jednymi z wielu zwykłych figur (a może tacy właśnie są - zwykli w gruncie rzeczy ludzie, natomiast ciekawie opowiedzeni?),książka poświęca każdemu z nich ledwie kilkanaście-kilkadziesiąt stron.
Cenię Jego książki za to, że nie potrafię ich odkładać na bok. Za to, że czytam je w dwa dni i w tym czasie mnie nie ma. Za te lusterka, w których możemy przejrzeć się wszyscy. Za te proste sprawy, które poruszają dziesiątki książek, lecz ja lubię jak akurat pisze o tym Pan Grzegorz. Za miejsca, nawiązania i puszczanie oka do czytelnika w stylu "Oślepłaś od świateł na imprezie?" lub przesłuchania Wojtka - czy czynności w tej scenie wykonywać mogła komisarz Suszczyńska?🤔
Pisarz kryminałów i reportaży, który sprawdza się w kolejnym gatunku (literatura obyczajowa? Piękna?) naprawdę umie pisać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCenię Jego książki za to,...
Jestem rozczarowana. Byłam świadoma tego, że nie jest to reportaż ani inna reportażopodobna książka, ale niczym mnie ta powieść nie ujęła. Skoro zaczęłam, to przeczytałam i skończyłam, ale nie sądzę, żeby została ze mną na długo. Krótkie historie, ale za dużo ich w jednej książce, przez co są takie spłycone i szybko uciekają z pamięci. Może dwie z nich, ta o ukraińskim taksówkarzu i ta o chorej na raka kobiecie i jej byłym partnerze trochę mnie zainteresowały, ale skończyły się, zanim dobrze zaczęły, a miały potencjał. Za mało było w tych opowieściach emocji, przez co opowiedziane historie nie zapadają w serce . Chyba rozumiem, co autor chciał osiągnąć i przekazać poprzez taką formę książki, ale jednak moim zdaniem te reportażowe lepiej mu wychodzą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilku bohaterów brnących przez życie z problemami i rozterkami, ludzie jak wszędzie indziej - oni jednak mają ze sobą wspólny mianownik w postaci Warszawy.
Choć z początku poczułam rozczarowanie, że to nie reportaż, a proza, to dałam się ponieść tej historii. Czasami brakowało mi w niej troszkę złożoności i głębszych emocji, ale czytało się w sumie bardzo przyjemnie. Muszę pochwalić autora za styl i piękny język.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChoć z początku poczułam rozczarowanie, że to nie reportaż, a proza, to dałam się ponieść tej historii. Czasami brakowało mi w niej troszkę złożoności i głębszych emocji, ale czytało się w sumie bardzo przyjemnie. Muszę...
Różni ludzie, różne problemy łączy ich Warszawa. Bardzo dobra książka
Różni ludzie, różne problemy łączy ich Warszawa. Bardzo dobra książka
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Miasto moje, a w nim" to historie Warszawiaków lub osób, które na dłużej lub krócej się w Warszawie znalazły. Dokładniej jest to 9 historii. Każda z nich to trzy rozdziały. Pomimo tego, że wydarzenia dzieją się w różnych częściach Warszawy, na końcu większość bohaterów spotyka się w jednym miejscu.
Najciekawszą chyba historia jest dla mnie opowieść o taksówkarzu, któremu podoba się jedna z pasażerek, a pod koniec podróży wyznaje jej miłość. Kobieta wysiada przy swoim biurze i wraca do swoich codziennych problemów. W kolejnych rozdziałach bohaterowie próbują nawiązać ze sobą kontakt, co jak się okazuje nie jest łatwe. Moim zdaniem książka mogłaby się ograniczyć jedynie do tego jednego wątku. Pozostałe również są ciekawe, aczkolwiek wątków jest jak dla mnie zbyt dużo i nie są pogłębione, choć doceniam pisanie os stycznej inteligencji i innych sprawach "zwykłych Warszawiaków'
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajciekawszą chyba historia jest dla mnie opowieść o taksówkarzu, któremu...
Ludzkie, pełne emocji historie skłaniające do refleksji. Zwykle życie, różni bohaterowie i jedno miasto: Warszawa. Każda opowieść jest inna, ale każda zostawia po sobie ślad. To idealna lektura na spokojny weekend.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdy zobaczyłam w styczniu nowy tytuł od @skarpawarszawska wiedziałam od razu, że to książka dla mnie! Zostawiłam w Warszawie przez 4 lata kawał swojego serca i wracam tam ze sporym sentymentem. Choć ostatniej propozycji powrotu do pracy w stolicy - odmówiłam, to przyjemności z tej lektury odmówić sobie nie mogłam. Dziękuję!🥹
Warszawa… Miasto, które pulsuje rytmem miliona serc. Miasto, które prawie nie zasypia, które szepcze historię w zaułkach starych kamienic i w neonowym blasku nowoczesnych biurowców. To tutaj splatają się losy tych, którzy szukają – miłości, prawdy, ucieczki albo po prostu siebie. 🙂
Ktoś próbuje złapać taksówkę na Ursynowie, ale zamiast kursu w stronę biura znajduje miłość – delikatną jak poranne światło, ulotną jak chwila przed zmianą świateł. Ktoś inny, zagubiony w gąszczu algorytmów i sztucznej inteligencji, nie ma już kogo zapytać, dlaczego ludzkie serca są tak skomplikowane. Ktoś dźwiga na barkach ciężar tajemnicy, której ujawnienie może kosztować życie.
Ktoś wraca z daleka, tysiące mil stąd, by ponownie usłyszeć kłamstwo z ust kobiety, którą kiedyś kochał. Na moście młodzi aktywiści krzyczą „stop” tym, którzy nie szanują planety – ale czy wiedzą, jaką cenę przyjdzie im za to zapłacić? Książka stanowi cały przekrój obrazowy współczesnej stolicy. 🔥
To miasto jednak nie jest tylko tłem. To żywy organizm, w którym wszystko jest możliwe. Losy ludzi niczym linie metra, przecinają się w najmniej oczekiwanych momentach. Warszawa splata ich historie, miesza nadzieje i lęki, rzuca wyzwania, ale i daje szanse. Jest surowa i czuła jednocześnie – jak matka, której nigdy nie można do końca zrozumieć, ale której nie można przestać kochać. 🥰
„Miasto moje a w nim…” to książka, którą polecam wszystkim zakochanym w Warszawie i tym, którzy jej nienawidzą. Nie przejdziecie obojętnie obok tego tytułu. 📖
Jak myślicie - stolica jeszcze kiedyś przyciągnie mnie do siebie? 📍
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWarszawa… Miasto, które pulsuje rytmem miliona...
Ciekawa, nietuzinkowa, mądra opowieść o mieście, ludziach i przeznaczeniu.
Ciekawa, nietuzinkowa, mądra opowieść o mieście, ludziach i przeznaczeniu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: Miasto moje a w nim...
Autor: Grzegorz Kapla
Wydawnictwo Skarpa Warszawska
Data premiery: 15.01.2025r
#współpracarecenzencka
#współpracareklamowa
#współpracabarterowa
Q. Wolicie duże czy małe miasta, a może wolicie ciszę i spokój wsi?
Ja osobiście uwielbiam spokój wsi, ten relaks wśród drzew w ogrodzie i gdzie śpiew ptaków brzmi inaczej niż w mieście.
Autor zabiera nas w podróż po Warszawie oczami ludzi, którzy opowiadają swoje historie. Fabuła jest wciągająca i zaskakująca, a co najważniejsze spójna.
Akcja toczy się swoim tempem, a bohaterowie są zróżnicowani i wykreowani tak, abyśmy my czytelnicy mogli poczuć Warszawę tak jak oni.
Powieść, która skłania do refleksji nad naszymi decyzjami, które kształtują naszą przyszłość, nad życiem, którym żyjemy.
Gorąco polecam.
Dziękuję wydawnictwu za zaufanie i egzemplarz recenzencki.
#książkoweimpresje #polskiebookstagramy #bookstagrampl #podróżepopolskiejliteraturze
Tytuł: Miasto moje a w nim...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor: Grzegorz Kapla
Wydawnictwo Skarpa Warszawska
Data premiery: 15.01.2025r
#współpracarecenzencka
#współpracareklamowa
#współpracabarterowa
Q. Wolicie duże czy małe miasta, a może wolicie ciszę i spokój wsi?
Autor zabiera...