Klub bezdusznych dziewczyn

- The Society for Soulless Girls
- 2025-02-23
- 2025-02-23
- Agnieszka Rewilak
Czworo studentów elitarnej Akademii Sztuk Pięknych Carvell w tajemniczych okolicznościach straciło życie, spadając z Wieży Północnej.
Po tych wydarzeniach szkoła została zamknięta, by teraz, po dziesięciu latach, ponownie przyjąć studentów pod swoje skrzydła.
Zdeterminowana Lottie, studentka literatury gotyckiej, za wszelką cenę chce się dowiedzieć, co się naprawdę wydarzyło. Ale kiedy jej współlokatorka, Alice, odkrywa w uczelnianej bibliotece książkę z opisem niebezpiecznego rytuału rozdzierającego duszę, Wieża Północna ponownie domaga się krwi.
Czy Lottie odkryje prawdę, zanim Wieża Północna pochłonie więcej ofiar? Czy Alice odwróci rytuał, zanim zło na zawsze zawładnie jej duszą? Czy dziewczyny mogłyby choć na chwilę przestać flirtować, aby skupić się na walce światła z mrokiem?
Kup Klub bezdusznych dziewczyn w ulubionej księgarni
Oceny książki Klub bezdusznych dziewczyn
214 użytkowników ma tytuł Klub bezdusznych dziewczyn na półkach głównych- Chcę przeczytać 137
- 2025 6
- 2026 2
- Horror 2
- Polecam 1
- Tbr2026 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Klub bezdusznych dziewczyn
MOJA UKOCHANA KSIĄŻKA
MOJA UKOCHANA KSIĄŻKA
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo dobrze czytało mi się tę powieść. Wkręciłam się od samego początku i nie miałam ochoty się odrywać. Autorka ma dobry styl, a największą zaletą książki jest lekko mroczna i gęsta atmosfera.
Podobało mi się po prostu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKreacja postaci była ok, chociaż bez szału. Fabuła mnie zaintrygowała, ale nie jestem do końca usatysfakcjonowana jej zakończeniem. Jednak rozumiem zamysł autorki.
Podobało mi się...
DNF w połowie, więc nie mogę dać oceny, ale nic totalnie nic ta książka nie miała w sobie, żeby zatrzymać moją uwagę. Jak po kolejnej stronie zdałam sobie sprawę, że w ogóle nie dbam o to, co się wydarzy, to się poddałam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia na książkę. Mamy tu starą szkołę , tragiczną historię uczniów, szukanie mordercy, rytuały oczyszczające i nawet jest epizod miłosny. Warto przeczytać mimo ,że to bardziej książka dla nastolatków niż dla osób dorosłych 🙂.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW pewnej szkolę czwórka nastolatków została zamordowana w Wieży Północnej i przez te wydarzenia placówka została zamknięta , a cała sprawa nie została rozwiązana. I teraz po 10 latach szkoła znów zostaję otwarta i jedna z głównych bohaterek(Lottie) jest szczęśliwa , że może tam uczęszczać. Jednak wcale nie chodzi Jej o naukę , a bardziej o chęć wyjaśnienia sprawy sprzed 10 lat i już pierwszego dnia spotyka swoją współlokatorkę(Alice) i mimo szczerych chęci obu bohaterek jakoś nie potrafią się dogadać i każda zaczyna chodzić własnymi ścieżkami(Alice zaczyna się interesować pewnym rytuałem o którym przeczytała w jednej z książek z biblioteki , a z kolei Lottie prowadzi swoje śledztwo i bardzo szybko zaczyna czuć strach i niepewność , bo czuję , że tajemnicza wieża jest wręcz nawiedzona i to Lottie będzie Jej kolejną ofiarą , a na dodatek często budzi się przy wieży i nic nie pamięta) A , gdy po jakimś czasie pod wieżą zostają znalezione zwłoki pewnej uczennicy Alice i Lottie w końcu łączą siły by odkryć co wydarzyło się 10 lat temu i co dzieję się teraz… Muszę przyznać , że książka cholernie i pozytywnie mnie zaskoczyła. Zaczynając Ją czytać szczerze nie spodziewałem się niczego , ale już po pierwszym rozdziale na maksa się wciągnąłem. I ciężko mi było się oderwać(I mimo , że myślałem sobie – „Jeszcze tylko jeden rozdział” to i tak czytałem dalej:) Polubiłem również Lottie i Alice , a ich relacja była naprawdę kapitalna choć na początku ta ich wrogość trochę mnie irytowała , ale i tak czekałem na każdą ich wspólną scenę. Muszę też przyznać , że książka ma niesamowity klimat. Zwłaszcza jak mamy do czynienia z tą wieżą lub jak Lottie budzi się koło Niej nic nie pamiętając. A co do wyjaśnienia tajemnicy szkoły to było naprawdę świetne i kilka wątków mnie zaskoczyło
W pewnej szkolę czwórka nastolatków została zamordowana w Wieży Północnej i przez te wydarzenia placówka została zamknięta , a cała sprawa nie została rozwiązana. I teraz po 10 latach szkoła znów zostaję otwarta i jedna z głównych bohaterek(Lottie) jest szczęśliwa , że może tam uczęszczać. Jednak wcale nie chodzi Jej o naukę , a bardziej o chęć wyjaśnienia sprawy sprzed 10...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie jest feministyczny retelling “Dr. Jekylla i pana Hyde'a” mimo tego, że marketing krzyczy, że tak jest. Feministyczny tak, ale nie retellingiem.
Ale później przychodzi finał, który zostawia jeden wielki znak zapytania z pytaniem, co się właściwie wydarzyło. I moim zdaniem, finał krzycząc o tym jak “feministyczny jest”, mija się trochę z tym, co książka chciała sobą przekazać.
I ŻEBY MÓWIĆ O RETELLINGU JEKYLLA&HYDE'A TRZEBA CIUT WIĘCEJ DAĆ NIŻ, ŻE CZŁOWIEK MA W SOBIE DOBRO I ZŁO. AAAAAAAAA
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJest to książka o kobiecym gniewie, o próbach jej akceptacji i tego jak ten gniew jest traktowany. To warto docenić. I ja to doceniam.
💜Elitarna szkoła z mroczną przeszłością otwiera się na nowo a nowe uczennice, Alice i Lottie zostają pochłonięte przez tajemnice tego miejsca, rytuały, zbrodnie i niesprawiedliwość💜
Jeśli poszukujecie książki z silnymi bohaterkami, które czują złość i niesprawiedliwość, które odkrywają straszne tajemnice, które zaczynają czuć do siebie pewne uczucia, to ta książka ma to wszystko i jest to napisane w bardzo przyjemny sposób. Bardzo podobało mi się te bohaterki Lottie i Alice, dwie dziewczyny tak różne a za razem tak podobne do siebie, obie wściekłe i szukające prawdy (uwielbiam to!) ich relacja rozwija się w idealnym tępie widać że z każdą stroną ich dynamika jest coraz to ciekawsza i intrygująca. Jeśli chodzi o fabułę to była ciekawa, ale to nie ona sprawiła że polubiłam tę książkę, cały mrok bijący z Wieży Północnej jest fascynujący, ale to bohaterki stworzyły tę książkę. Na zbliżające jesienne wieczory ta książka nada się IDEALNIE!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli poszukujecie książki z silnymi bohaterkami, które czują złość i niesprawiedliwość, które odkrywają straszne tajemnice, które zaczynają czuć do siebie pewne uczucia, to ta książka ma to...
@rewi.books
Fabuła przenosi nas do Akademii Sztuk Pięknych, która po dziesięciu latach przerwy ponownie otwiera się. Dziesięć lat wcześniej doszło tam do tragicznych wydarzeń. W tajemniczych okolicznościach zginęło czterech uczniów. Teraz historia zaczyna się powtarzać…
Głównymi bohaterkami są Lottie i Alice. Lottie straciła w tej szkole siostrę i za wszelką cenę pragnie odkryć prawdę o tamtej tragedii. Alice natomiast jest zupełnie inna, i choć początkowo obie dziewczyny nie potrafią się ze sobą dogadać, w końcu muszą połączyć siły, by stawić czoła mrocznym tajemnicom kryjącym się za murami Akademii.
Jeśli lubicie książki w klimacie dark academy, to ta historia będzie idealnym wyborem. Od pierwszych stron wyczuwa się mroczny i niepokojący nastrój, pełen niedomówień, krwawych rytuałów i sekretów, które mrożą krew w żyłach. Znajdziemy tu również subtelny wątek romantyczny, delikatny, nienachalny, schowany w tle głównej intrygi.
Całość wypada naprawdę dobrze: historia wciąga, klimat jest gęsty i intrygujący, a oprawa graficzna to prawdziwa perełka, która będzie ozdobą każdej biblioteczki. Dla mnie była to udana lektura i z pewnością miło spędziłam przy niej czas.
@rewi.books
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMuszę przyznać, że to kolejna książka, którą kupiłam przede wszystkim ze względu na jej wyjątkowe wydanie. Trudno przejść obok niej obojętnie, piękna oprawa od razu przyciąga wzrok. Na szczęście opis również wzbudził moją ciekawość, więc od razu zabrałam się za lekturę.
"Każda książka to jedynie różna kombinacja tych samych dwudziestu sześciu liter, a halucynacje powstające w naszym mózgu głównie zależą od tej kombinacji"
Po dziesięciu latach zamknięcia, Akademia Sztuk Pięknych Cardell ponownie otwiera swoje drzwi dla studentów. Dekadę temu w Wieży Północnej, znajdującej się na terenie kampusu, zginęło czworo nastolatków. Sprawa ich śmierci nigdy nie została do końca wyjaśniona.
Wśród nowych studentów znajduje się Lottie. Przyjechała tu, by studiować, ale także by poprowadzić własne śledztwo i dowiedzieć się, co tak naprawdę wydarzyło się w przeszłości. Jej współlokatorką jest Alice - dziewczyna wiecznie zła, pełna gniewu i sarkazmu. Pewnego dnia Alice przypadkowo trafia na starą księgę zawierającą rytuał rozdzielający duszę. Postanawia przeprowadzić go na sobie. I nagle... cała złość z niej ulatuje.
Wydaje się, że wszystko wraca do normy. Aż do momentu, gdy ktoś znów ginie w Wieży. A na ciele Lottie pojawia się tajemniczy rubin — identyczny z tym, który zdobił posąg stojący na kampusie Carvell…
Mroczny historia i gotycki klimat - to przede wszystkim cechuję tą książkę. Zdecydowanie skusiło mnie wydanie i chęć ponownego spróbowania gatunku dark academia jednak nadal chyba się z nim nie polubiłam. Na początku męczyłam się z czytaniem tej historii. Jednak gdy powoli wszystkie tajemnice i wątki układały się w całość lektura nabrała tempa i stała się przyjemniejsza. Fabuła skupiła się na studenckim życiu, śledztwie i nadprzyrodzonych zdarzeniach, w których nie brakuje czarnej magii. Zabrakło mi jednak głębszych emocji, czegoś za co bym zapamiętała tą historię na dłużej. Może mi się kojarzyć tylko ze złością, z którą walczą bohaterki a która jest tutaj przedstawiona jako coś naprawdę złego.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo dziesięciu latach zamknięcia, Akademia Sztuk Pięknych Cardell ponownie otwiera swoje drzwi dla studentów. Dekadę temu w Wieży Północnej, znajdującej się na terenie kampusu, zginęło czworo nastolatków. Sprawa ich...
“Klub bezdusznych dziewczyn” zaoferował mi przygodę w mrocznych ścianach Akademii Sztuk Pięknych Carvell i tajemnicy, którą skrywa Wieża Północna.
Uwielbiam kryminalne zagadki osadzone w wiekowych zamkach. Dlatego wątek przedstawiony w książce pochłonął mnie całkowicie 😩🖤 Momentami pragnęłam sama przechadzać się korytarzami uczelni, odwiedzać tamtejszą starą bibliotekę i brać udział w prowadzonych zajęciach.
W tym klimacie poznajemy dwie główne bohaterki – Lottie i Alice. Lottie, pełna pozytywnej energii hokeistka, zaczyna naukę w Carvell po jego ponownym otwarciu. Ma jednak konkretny cel – pragnie odkryć, co tak naprawdę wydarzyło się dziesięć lat wcześniej.
Dlaczego czworo nastolatków straciło życie w Wieży Północnej?
Pojawia się również Alice – wiecznie wkurzona dziewczyna, która jasno obrała swój życiowy cel. Pewnego dnia, będąc w bibliotece, odkrywa rytuał rozdzielający dusze. W tym obrębie czasu Wieża Północna pochłania kolejne życie.
Czy historia sprzed lat się powtórzy?
Cóż mogę o dziewczynach powiedzieć. Niestety niezbyt dużo. Nie czuje w nich czegoś porywającego, chociaż zapowiadało się interesująco. Mam wrażenie, że postaci tutaj zostały za mało rozwinięte, przez co nie zżyłam się z żadną z nich. Miały one ogromny potencjał, który nie został wykorzystany.
Również wątek romantyczny wcale nie powodował iskierek. Nie czułam napięcia, rozwijania głębszej relacji pomiędzy bohaterkami. To po prostu było – i nic, poza tym.
Wątek kobiecej wściekłości pojawił się w świetnej formie. Jednak dopiero pod koniec. Co delikatnie mnie sfrustrowało. Chciałam o tym więcej przeczytać i zanurzyć się w tym na dłużej 👀😣
Historia jest ciekawa i przyjemnie się ją czytało.
A ✨TO✨ wydanie jest po prostu przepiękne!
Nie żałuje, że sięgnęłam po ten tytuł – była to dobra przygoda, ale niestety nie zapamiętam jej na dłuży okres czasu 😔
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam kryminalne zagadki osadzone w wiekowych zamkach. Dlatego wątek przedstawiony w książce pochłonął mnie całkowicie 😩🖤 Momentami pragnęłam sama przechadzać się korytarzami uczelni, odwiedzać tamtejszą starą bibliotekę i...