Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji

Okładka książki Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji autora Hrund Gunnsteinsdóttir, 9788368053807
Hrund Gunnsteinsdóttir Wydawnictwo: Insignis poradniki
poradniki
InnSaei: Icelandic Wisdom for Turbulent Times
2024-11-13
2024-11-13
Dominika Braithwaite

Kup Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji w ulubionej księgarnii

Oceny książki Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji

OPINIE i DYSKUSJE o książce Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji

Pośród książek "samopomocowych", poradników psychologicznych i innych tego typu, to raczej wypada kiepsko. Rozpoczęłam czytanie dosyć dawno temu i pamiętam, że początek lektury był bardzo wartościowy. Podkreślałam trochę treści, zatrzymywałam się, próbowałam przyswoić. Po przeczytaniu około 3/4 książki miałam miesiąc przerwy. Jakie było moje zdziwienie po powrocie do lektury, że ja praktycznie nie pamiętam co przeczytałam wcześniej. Dokończenie książki okazało się w mojej sytuacji bez sensu, bo końcówka oderwana od reszty była kompletnie bezwartościowa. Bardzo żałuję, że nie mogę ocenić książki jako całości, ale dzięki temu widzę również, że nie wniosła ona zbyt wiele do mojego życia. Uważam, że rozmowy autorki z osobami, które dzieliły się swoimi doświadczeniami z intuicją nie wznoszą wiele wartości, bo sytuacje tych osób są niekiedy skrajnie różne od tych, z którymi spotykamy się na co dzień. Ćwiczenia zaproponowane w książce mogłyby być bardziej usystematyzowane tak, by móc je rzeczywiście wdrożyć i stosować. Niestety w książce są one pokazane jako takie "wrzutki" w trakcie rozdziałów, co wprowadza pewnego rodzaju bałagan. Miałam też wrażenie, że często nie odnoszą się one w ogóle do treści, jaka przed chwilą była w książce poruszona. Podsumowując lektura zawiera wartościowe treści, jednak im bliżej końca tym jakość spada. Myślę że przeczytanie jej nikomu nie zaszkodzi, jednak jest wiele dużo bardziej przystępnych i ciekawych pozycji o tej tematyce. Osobiście mocno się rozczarowałam.

Wewnętrzne "ja".

W czasach powszechnego pędu warto - co nie jest odkrywcze, ale warto o tym co jakiś czas przypominać - zwolnić i (tak po prostu) wsłuchać się w siebie. Ciekawą propozycją na to, jak to osiągnąć, jest islandzka filozofia wsłuchania się we własne wnętrze, wyłożona jak na tacy w książce "Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji".

Zacząć wypada od samej definicji. Innsæi… Co oznacza? Dlaczego odnosi się także do ciebie? Innsæi (wymawiane insaje) to islandzkie słowo oznaczające intuicję. Ma jednak również głębsze warstwy znaczeniowe – jest metaforą naszego wewnętrznego świata; to „wewnętrzne morze“ (nieświadomy umysł),„zaglądanie w głąb siebie“ (introspekcja) i „spoglądanie z wnętrza na zewnątrz“ (oddziaływanie ze światem).

Innsæi jest w każdym z nas. Żyjemy w świecie przeładowanym informacjami, borykamy się z wypaleniem i skutkami zmian klimatycznych. Tracimy poczucie przynależności, doświadczamy zagubienia lub bezcelowości. Jeśli brzmi to dla ciebie znajomo, poznanie innsæi może się okazać pierwszym krokiem do ponownego połączenia się z samym sobą i naturą.

Hrund Gunnsteinsdóttir wyjaśnia, w jaki sposób zestrojenie się z własnym „wewnętrznym morzem“ pomaga podejmować bardziej świadome decyzje i jak przywraca kreatywność i zachwyt życiem; jak „zaglądanie w głąb siebie“ wzmacnia samoświadomość, empatię i tolerancję; i jak „spoglądanie z wnętrza na zewnątrz“ stwarza możliwości dokonywania zmian wokół siebie i prowadzenia bardziej spełnionego życia.

Wnioski? Trochę to wszystko podobne do hygge :) W dużym uproszczeniu rzecz jasna - tam chodziło o osiągnięcie spokoju, tutaj o wsłuchanie się w nasz wewnętrzny głos. Czy jednak aż tak bardzo się to od siebie różni? Chyba nie. Wewnętrzny głos to w końcu coś, co wiedzie nas także (między innymi) ku stanowi szeroko pojętego spokoju.

Interesująca - ale także obarczona pewnym ryzykiem błędu - jest koncepcja autora, zgodnie z którą nasze "wewnętrzne ja" zawiera w sobie odpowiedź... w zasadzie na wszystko. Z taką tezą zdecydowanie bym polemizował, jako ludzie jesteśmy wszak istotami omylnymi (także w kwestii wskazania co jest dobre dla nas samych).

Tak czy inaczej - ciekawa propozycja! Ta książka to coś z pogranicza psychologii i coachingu - z naciskiem na to pierwsze i z dużą dawką dobrze pojętego, skandynawskiego "slow". Dodatkowo świetnym uzupełnieniem książki będzie zeszyt ćwiczeń! Rzecz jak najbardziej do polecenia :)

Dziękuję Wydawnictwu Insignis za egzemplarz recenzencki.

#Innsæi #islandzkasztukaintuicji #HrundGunnsteinsdóttir #insignis #cosnapolce #bookstagram #bookreview #czytamksiazki #bookstagrampolska #recommendedbooks #instabooks #instabookspoland

Wewnętrzne "ja".

"Innsaei" to przewodnik po wewnętrznym świecie intuicji i uważności, pomagający odnaleźć równowagę między dwoma rytmami życia: szybkim, związanym z pracą i obowiązkami, oraz wolnym, który pozwala na odpoczynek, rozwijanie pasji i refleksję. Samo słowo innsaei w języku islandzkim ma wiele znaczeń – oznacza intuicję, „wewnętrzne morze”, zaglądanie w głąb siebie oraz patrzenie na świat od wewnątrz.

Autorka podkreśla, że współczesny świat często zagłusza naszą intuicję – natłok informacji, presja mediów, wewnętrzny krytyk – wszystko to sprawia, że tracimy kontakt z własnym wnętrzem. Gunnsteinsdóttir proponuje sposoby na odzyskanie tej utraconej łączności, m.in. poprzez prowadzenie dziennika. To jedno z kluczowych narzędzi, które pomaga nam lepiej zrozumieć własne myśli i schematy postrzegania świata. Autorka sugeruje, by codziennie zapisywać swoje wrażenia, obserwacje i emocje – co myślimy o napotkanych ludziach, sytuacjach, miejscach. W tych zapiskach można dostrzec powtarzające się motywy, które pozwolą nam lepiej zrozumieć siebie i odkryć, na czym naprawdę skupiamy swoją uwagę.

Książka zawiera również ćwiczenia oddechowe i medytacyjne, które pomagają rozwijać uważność. Autorka zachęca do świadomego przeżywania emocji, zamiast tłumienia ich poprzez nieustanne przewijanie mediów społecznościowych czy ucieczkę w inne rozpraszacze. Porównuje ból psychiczny do lodowca – jeśli go zamrozimy, pozostanie w nas uwięziony, ale gdy otoczymy go życzliwą uwagą, zacznie topnieć, przekształcać się i ostatecznie zniknie, jeśli pozwolimy sobie na wybaczenie i zapomnienie.

Chociaż naturalnym instynktem jest unikanie cierpienia, autorka podkreśla, że próby jego zagłuszania jedynie przedłużają nasz dyskomfort. Akceptacja bólu nie oznacza poddania się mu, lecz świadome przeżycie trudnych emocji – przyjrzenie się im bez oceniania, pozwolenie sobie na smutek, złość czy żal. To sposób na stopniowe uwolnienie się od ciężaru przeszłości i odzyskanie wewnętrznej równowagi. Można to porównać do procesu gojenia rany – jeśli ją ignorujemy, może się zaognić, ale jeśli odpowiednio się nią zajmiemy, w końcu się zabliźni.

Ważnym tematem książki jest stan przepływu (flow),w którym działamy intuicyjnie, bez zbędnego analizowania – czy to podczas gry na instrumencie, uprawiania sportu czy twórczej pracy. Stan ten wymaga wcześniejszego wysiłku i praktyki, ale gdy osiągniemy odpowiedni poziom, intuicja przejmuje kontrolę, pozwalając nam działać bez zastanowienia. Autorka zwraca uwagę, że we współczesnym społeczeństwie kreatywność bywa marginalizowana na rzecz umiejętności logicznych i technicznych, choć to właśnie ona jest kluczem do innowacji i wewnętrznego rozwoju.

Jednym z ciekawszych spostrzeżeń Gunnsteinsdóttir jest rola serca – według niej ma ono własne pole magnetyczne i bywa nazywane „drugim mózgiem”. W rozwoju człowieka zaczyna bić jeszcze zanim ukształtuje się mózg, co podkreśla jego fundamentalne znaczenie.

Podsumowując, Innsaei to książka, która zachęca do zwolnienia tempa, uważnego przyglądania się światu i słuchania swojej intuicji. Autorka podkreśla, że otwartość, ciekawość i chęć nauki pogłębiają naszą intuicję, a sposób, w jaki postrzegamy świat, kształtuje naszą rzeczywistość. To inspirująca lektura dla tych, którzy chcą lepiej zrozumieć siebie i nauczyć się żyć w większej harmonii. Może być szczególnie pomocna dla osób czujących się przytłoczonymi tempem życia, szukających większej uważności i kreatywności, a także dla tych, którzy chcą lepiej zrozumieć swoje emocje i intuicję.

147 użytkowników ma tytuł Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji na półkach głównych
28 użytkowników ma tytuł Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji na półkach dodatkowych

Cytaty z książki Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji

Dodaj cytat z książki Innsæi. Ulecz się, odżyj i zresetuj dzięki islandzkiej sztuce intuicji