Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem"

Okładka książki Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem" autora Clarissa W. Ong, Michael P. Twohig, 9788367931953
Okładka książki Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem"
Michael P. TwohigClarissa W. Ong Wydawnictwo: Feeria poradniki
poradniki
Anxious Perfectionist
2024-10-23
2024-10-23
9788367931953
Aleksandra Adamczewska

Kup Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem" w ulubionej księgarnii

Oceny książki Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem"

OPINIE i DYSKUSJE o książce Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem"

Czy jesteście perfekcjonistami? Bądź sądzicie że w jakimś aspekcie życiowym, perfekcjonizm przewyższa u Was nad zdrowym rozsądkiem? Tak naprawdę nie są to wcale łatwe pytania, bo możemy nie zdawać sobie sprawy z tego, że coś tak mocno może wpływać na nasze życie.
"Zdrowy perfekcjonizm" - Wylecz się z "muszę" i "powonieniem " to książka która trafiła do mnie w bardzo odpowiednim momencie mojego życia. Została ona napisana przez psychologów klinicznych, którzy mają bardzo duże doświadczenie w pracy z osobami dla których perfekcjonizm jest czymś naturalnym i nieszkodliwym, ale również z takimi, których życie nie wygląda tak jak powinno. Właśnie przez tą potrzebę bycia idealnym. Ja należę do tej drugiej grupy i wiem, ile zła może wyrządzić nadmierne nakładanie na siebie potrzeby robienia wszystkiego bezbłędnie, a jakie są konsekwencje popełniania porażek.
Książka napisana jest bardzo prostym językiem, dzięki czemu czytelnik nie czuje się przytłoczony nadmiarem niezrozumianych informacji. Ja osobiście zamierzam pewnego dnia wrócić do niektórych fragmentów książki, dla przypomnienia, że popełnianie błędów to nie koniec świata i tak naprawdę jesteśmy tylko ludźmi.
Jeśli czujecie w sobie iskrę złego perfekcjonizmu, zachęcam do sięgnięcia po ten tytuł. Może otworzyć Wam nieco oczy i skierować Was na dobre tory.

Perfekcjonizm ostatnio coraz częściej postrzegany jest jako coś negatywnego. Nie można przecież być we wszystkim idealnym, to męczy i wysysa dobrą energię. Jednak jakby się tak mocniej zastanowić to przecież perfekcjonizm może stać się naszym sprzymierzeńcem, jeśli tylko nauczymy się go mądrze wykorzystywać.

Zdrowy perfekcjonizm, na pewno pozwala nam dążyć do wysokich standardów, ale z taką ludzką akceptacją, że nie zawsze musimy być doskonali.

Trzeba też pamiętać, aby wyznaczać realistyczne cele, które motywują nas do działania, a nie przytłaczają i zniechęcają.

Mega ważna jest tutaj również samoakceptacja, trzeba zrozumieć, że błędy są naturalną częścią naszego życia.

No i przede wszystkim cieszmy się małymi sukcesami, nawet najmniejszy krok naprzód zasługuje na celebrację!

Po przeczytaniu tego poradnika wiem, że perfekcjonizm to nie walka o doskonałość, ale o bycie najlepszą wersją siebie. Trzeba dążyć do realizacji celów, ale miejmy na uwadze równowagę i harmonię w życiu.

Ksiazka zdecydowanie warta uwagi :)

Polecam

Zdrowy perfekcjonizm, na pewno pozwala nam dążyć do wysokich...

Dziś zapraszam Was na recenzję książki o tematyce, która rzadko gości na naszym profilu📚 Ale czasem sięgam również po takie pozycje, więc przychodzę z poleceniem, które może okazać się pomocne dla wielu z Was! 😊

💭 Czy perfekcjonizm jest Twoją supermocą czy przeszkodą?

Perfekcjonizm bywa naszą chlubą i przekleństwem. Jest jak miecz obosieczny: z jednej strony motywuje do dawania z siebie wszystkiego, z drugiej - stawia przed nami nierealistyczne wymagania, które nierzadko prowadzą do frustracji, wypalenia i poczucia winy. Sama często daję z siebie 200%, kosztem snu, odpoczynku czy spokoju. Organizując wyjazd czy jakieś spotkanie, chcę, żeby wszystko było idealne. Ale gdy coś idzie nie po mojej myśli, frustracja i nerwówka gwarantowana.

Dążenie do perfekcji może sprawić, że zapominamy cieszyć się życiem tu i teraz. A przecież gonimy za ideałem, który… nie istnieje🤯

📚 Właśnie dlatego sięgnęłam po tę książkę . To była świetna decyzja! Autorzy, psychologowie kliniczni, pokazują, że perfekcjonizm może być zarówno siłą napędową, jak i blokadą. Wszystko zależy od tego, jak z niego korzystamy. W przystępny sposób wyjaśniają różnice między perfekcjonizmem adaptacyjnym (który daje satysfakcję z osiągnięć) a dezadaptacyjnym (generującym lęk, stres i samokrytykę). Książka jest pełna konkretnych przykładów, trafnych obserwacji i ćwiczeń opartych na terapii akceptacji i zaangażowania (ACT),co czyni ją bardzo praktycznym narzędziem w pracy nad sobą.

Z tej książki dowiesz się, jak:
✨ rozpoznać, kiedy perfekcjonizm Cię wspiera, a kiedy działa na Twoją niekorzyść,
✨ przestać stawiać sobie (i innym!) wymagania, które są trudne lub wręcz niemożliwe do spełnienia,
✨ zaakceptować popełnianie błędów jako naturalny element rozwoju,
✨ uwolnić się od presji wynikającej z przekonań typu „muszę” czy „powinnam”,
✨ nauczyć się odpoczywać bez poczucia winy i czerpać z tego prawdziwą radość.

Jeśli czujesz, że Twój perfekcjonizm przejmuje kontrolę nad życiem – ta książka jest dla Ciebie! ✨

💭 Czy perfekcjonizm jest Twoją supermocą czy przeszkodą?

118 użytkowników ma tytuł Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem" na półkach głównych
21 użytkowników ma tytuł Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem" na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem"

Cytaty z książki Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem"

Dodaj cytat z książki Zdrowy perfekcjonizm. Wylecz się z "muszę" i "powinienem"