Okładka książki I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii autora Joshua Fletcher, 9788382526721
Joshua Fletcher Wydawnictwo: Czarna Owca poradniki
poradniki
And How Does That Make You Feel?
2024-10-09
2024-10-09
Piotr Cieślak

Kup I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii w ulubionej księgarnii

Oceny książki I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii

OPINIE i DYSKUSJE o książce I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii

Książka autorstwa J. Fletcher to przystępne, a momentami całkiem humorystyczne wprowadzenie w świat psychoterapii. Autor opowiada w niej jak wygląda psychoterapia, dynamika relacji terapeuta-pacjent oraz wyjawia kilka typowych mitów, jakie funkcjonują wobec terapii.

Fletcher przez cały tytuł utrzymuje perspektywę specjalisty, co zdaje się być niemal oczywiste, jako że posiada kilkunastoletnie doświadczenie w pracy z klientami. Mimo to nie używa żargonu zrozumiałego dla wybranych, nie moralizuje, nie przytłacza, a wręcz przeciwnie - lekki ton sprawia, że książkę czyta się szybko i całkiem przyjemnie, co jest na plus, szczególnie dla osób, które dopiero zaczynają interesować się terapią. Ta lekkość bierze się z formy, w jakiej napisano książkę: autor stawia w dużej mierze na dialogi przeplatane rozdziałami wyjaśniającymi pojęcia. Wykorzystuje anegdoty z gabinetu, przeplatane wycinkami z życia prywatnego, dzięki czemu w naturalny sposób nawiązuje i utrzymuje kontakt z czytelnikiem.

Tyle tylko, że momentami ten styl zdaje się być aż nadto lekki, co z kolei nie współgra z trudnymi tematami. To wywołuje w czytelniku wrażenie powierzchowności przy omawianiu nieprzyjemnych stanów emocjonalnych, tak jak i anegdoty, które w niektórych rozdział wręcz dominują nad rzetelną treścią. Oprócz tego, w książce jest też sporo uproszczeń, które mnie jako osobę obeznaną w temacie rozczarowały; podobnie stało się też z ujęciem jedynie tych procesów terapeutycznych, które nie zakończyły się w typowy, pomyślny sposób.

Podsumowując, to dość użyteczna pozycja, która powinna wnieść wiele dobrego w zakresie normalizowania korzystania z pomocy. Dzięki zawartym praktycznym wskazówkom (np. jak wybrać terapeutę, kiedy rozważyć jego zmianę) może realnie obniżyć lęk przed pierwszą wizytą i rozwiać wiele powszechnych mitów. Ta pozycja najlepiej sprawdzi się, gdy ktoś dopiero wchodzi w świat terapii, bowiem ci, którzy szukają szerszego tła teoretycznego niemal na pewno poczują niedosyt.

"Dobra terapia jest doświadczeniem wzbogacającym życie, a zarazem także kojący lub łagodzącym problemy. Dobra terapia to dar!" ❤️

Terapia.
Niektóre osoby, na samą myśl o niej, miewają odruch ucieczki. Jednak Ci, którzy zdecydują się na pracę pod okiem psychoterapeuty, w dłuższej lub krotszej perspektywie czasu, są wdzięczni za ten proces. Warto bowiem poznać mechanizmy, które na co dzień sterują naszym życiem. Aby terapia była skutecznym procesem potrzebna jest nie tylko nasza otwartość na zmiany, ale też .. terapeuta, który będzie na nas uważny. Który bedzie naprawdę chciał nas zrozumieć. Pamiętajmy jednak, że nasz terapeuta nie jest wszechwiedzącą, nieomylną osobą. To taki sam człowiek, jak my: ze swoimi słabościami, rozterkami, problemami. Warto, jednak zaufać procesowi terapeutycznemu, bo to może zmienić całkowicie nasze życie.

Ta książka jest na to najlepszym dowodem! Autor wybrał cztery przypadki, których lektura była niezwykle wciągająca! Niezbyt często zdarza się nam poznać perspektywę psychoterapeuty, a tu mamy ją podaną, jak na tacy! I muszę przyznać: nie sądziłam, że w głowie terapeuty dzieje się tak wiele. To zdecydowanie była wyśmienita lektura.

Terapia.

Przykłady z życia terapeuty i jego pacjentów. Książka ukazuje, że terapeuta też człowiek że swoimi emocjami. Dobra pozycja dla osób, które zastanawiają się nad podjęciem terapii. Tak na prawdę nie ma się czego bać na ważny jest pierwszy krok.

232 użytkowników ma tytuł I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii na półkach głównych
26 użytkowników ma tytuł I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii na półkach dodatkowych

Cytaty z książki I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii