- poradniki
- And How Does That Make You Feel?
- 2024-10-09
- 2024-10-09
- Piotr Cieślak
Wszystko, co chciałbyś wiedzieć o psychoterapii (i być może kilka szczegółów, z którymi wolałbyś się nie zaznajamiać).
Trauma, rozpacz po rozpadzie związku, stany lękowe i żałoba są nieodłącznymi aspektami ludzkich doświadczeń, a misją psychoterapeuty Josha Fletchera jest przybliżenie procesów terapeutycznych i uświadomienie, że potrzeba znalezienia zaufanego specjalisty, z którym można omówić najtrudniejsze życiowe przejścia, jest czymś absolutnie normalnym.
Opierając się na przykładach czterech pacjentów – sławnej aktorki Daphne, która nie może odnaleźć sensu życia; Leviego, potężnego ochroniarza trapionego obsesyjnymi myślami i uwięzionego w pułapce groźnej sekty; Zahry, przepełnionej lękiem lekarki, która próbuje się otrząsnąć po straszliwej traumie, oraz Noaha, nieśmiałego młodego człowieka skrywającego mroczne sekrety – Josh przedstawia procesy odkrywania siebie i stopniowego wyplątywania się z doskonale znanych nam wszystkim sideł emocji, pozwalające na powrót do zdrowia.
Pomiędzy sesjami autor zmaga się z własnym dobrostanem, ze wzruszającą otwartością ujawniając trudne szczegóły z życia osobistego, które ukazują, że terapeuci nie są odporni na te same przeszkody, o jakie potykają się ich pacjenci.
I jak się z tym czujesz? to także cenne informacje, czego można oczekiwać po terapii i jak znaleźć odpowiedniego specjalistę, krótkie omówienie najczęstszych zaburzeń, z jakimi pacjenci zgłaszają się na terapię, takich jak depresja, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne i ataki paniki, a także przesycone humorem myśli, które pojawiają się w umyśle terapeuty przed sesją, w jej trakcie i po niej. Przede wszystkim jednak książka ta daje nadzieję na lepszą przyszłość, która jest możliwa pod warunkiem, że zechcemy zwrócić się o pomoc i podjąć się wykonania wewnętrznej pracy.
Josh Fletcher zabiera nas na wyprawę w głąb własnego umysłu, aby przedstawić szczery (i czasem zabawny) punkt widzenia na proces terapeutyczny oraz praktyczne wskazówki dotyczące terapii, a przy okazji zajrzeć w kilka mrocznych miejsc, które mogą zaskoczyć niejednego czytelnika. I jak się z tym czujesz? to wszystko, co chciałbyś wiedzieć o psychoterapii (i być może kilka szczegółów, z którymi wolałbyś się nie zaznajamiać).
Kup I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii w ulubionej księgarni
Oceny książki I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii
232 użytkowników ma tytuł I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii na półkach głównych- Chcę przeczytać 167
- 2025 7
- Psychologia 4
- Biblioteka 2
- Lista 1
- Self 1
- Popularnonaukowe 1
Cytaty z książki I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii
Dodaj cytat z książki I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii
Książka autorstwa J. Fletcher to przystępne, a momentami całkiem humorystyczne wprowadzenie w świat psychoterapii. Autor opowiada w niej jak wygląda psychoterapia, dynamika relacji terapeuta-pacjent oraz wyjawia kilka typowych mitów, jakie funkcjonują wobec terapii.
Fletcher przez cały tytuł utrzymuje perspektywę specjalisty, co zdaje się być niemal oczywiste, jako że posiada kilkunastoletnie doświadczenie w pracy z klientami. Mimo to nie używa żargonu zrozumiałego dla wybranych, nie moralizuje, nie przytłacza, a wręcz przeciwnie - lekki ton sprawia, że książkę czyta się szybko i całkiem przyjemnie, co jest na plus, szczególnie dla osób, które dopiero zaczynają interesować się terapią. Ta lekkość bierze się z formy, w jakiej napisano książkę: autor stawia w dużej mierze na dialogi przeplatane rozdziałami wyjaśniającymi pojęcia. Wykorzystuje anegdoty z gabinetu, przeplatane wycinkami z życia prywatnego, dzięki czemu w naturalny sposób nawiązuje i utrzymuje kontakt z czytelnikiem.
Tyle tylko, że momentami ten styl zdaje się być aż nadto lekki, co z kolei nie współgra z trudnymi tematami. To wywołuje w czytelniku wrażenie powierzchowności przy omawianiu nieprzyjemnych stanów emocjonalnych, tak jak i anegdoty, które w niektórych rozdział wręcz dominują nad rzetelną treścią. Oprócz tego, w książce jest też sporo uproszczeń, które mnie jako osobę obeznaną w temacie rozczarowały; podobnie stało się też z ujęciem jedynie tych procesów terapeutycznych, które nie zakończyły się w typowy, pomyślny sposób.
Podsumowując, to dość użyteczna pozycja, która powinna wnieść wiele dobrego w zakresie normalizowania korzystania z pomocy. Dzięki zawartym praktycznym wskazówkom (np. jak wybrać terapeutę, kiedy rozważyć jego zmianę) może realnie obniżyć lęk przed pierwszą wizytą i rozwiać wiele powszechnych mitów. Ta pozycja najlepiej sprawdzi się, gdy ktoś dopiero wchodzi w świat terapii, bowiem ci, którzy szukają szerszego tła teoretycznego niemal na pewno poczują niedosyt.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFletcher przez cały tytuł utrzymuje perspektywę specjalisty, co zdaje się być niemal oczywiste, jako że...
"Dobra terapia jest doświadczeniem wzbogacającym życie, a zarazem także kojący lub łagodzącym problemy. Dobra terapia to dar!" ❤️
Terapia.
Niektóre osoby, na samą myśl o niej, miewają odruch ucieczki. Jednak Ci, którzy zdecydują się na pracę pod okiem psychoterapeuty, w dłuższej lub krotszej perspektywie czasu, są wdzięczni za ten proces. Warto bowiem poznać mechanizmy, które na co dzień sterują naszym życiem. Aby terapia była skutecznym procesem potrzebna jest nie tylko nasza otwartość na zmiany, ale też .. terapeuta, który będzie na nas uważny. Który bedzie naprawdę chciał nas zrozumieć. Pamiętajmy jednak, że nasz terapeuta nie jest wszechwiedzącą, nieomylną osobą. To taki sam człowiek, jak my: ze swoimi słabościami, rozterkami, problemami. Warto, jednak zaufać procesowi terapeutycznemu, bo to może zmienić całkowicie nasze życie.
Ta książka jest na to najlepszym dowodem! Autor wybrał cztery przypadki, których lektura była niezwykle wciągająca! Niezbyt często zdarza się nam poznać perspektywę psychoterapeuty, a tu mamy ją podaną, jak na tacy! I muszę przyznać: nie sądziłam, że w głowie terapeuty dzieje się tak wiele. To zdecydowanie była wyśmienita lektura.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTerapia.
Przykłady z życia terapeuty i jego pacjentów. Książka ukazuje, że terapeuta też człowiek że swoimi emocjami. Dobra pozycja dla osób, które zastanawiają się nad podjęciem terapii. Tak na prawdę nie ma się czego bać na ważny jest pierwszy krok.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawy pomysł na książkę. Kolejne ludzkie historie poznajemy w formie rozmowy pacjenta - klienta z psychoterapeutą z "ujawnionym wewnętrznym głosem" specjalisty ;) Książka zdaje się być dosyć lekko napisana (ze specyficznym poczuciem humoru, lekkim przymrużeniem oka),jest ciekawa i pokazuje psychoterapię z innej perspektywy (z wyraźnie zaznaczonym "ja" psychoterapeuty).
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo powiecie na psychologiczną książkę opisującą zawód terapeuty ze wszelkimi szczegółami, o jakich pewnie nawet nie myśleliście nigdy wcześniej.
Joshua Fletcher jest psychoterapeutą z Wielkiej Brytanii, specjalizującym się w pracy z zaburzeniami lękowymi. Jest nie tylko wysoko cenionym profesjonalistą, ale także utalentowanym autorem bestsellerowych książek. W sieci znany bardziej pod nazwą Anxiety Josh, gdzie dzięki swojej specjalistycznej wiedzy i podejściu zgromadził rzeszę obserwatorów.
Jego książka "I jak się z tym czujesz" to dosłownie wszystko, co chcielibyście wiedzieć na temat terapii z perspektywy samego psychoterapeuty. Ta profesja bywa owiana tajemnicą, szczególnie, że musi przestrzegać tajemnicy zawodowej ale Fletcher zaprasza nas za kulisty swojego gabinetu i swojej własnej psychiki. W swojej książce chcę pokazać jak to jest być terapeutą, jednocześnie pełną wad istotą ludzką i opiera się na czterech studiach przypadków swoich klientów.
Co siedzi w głowie terapeuty?
Lęki, potrzeby biologiczne, ciągle analizowane wszystkiego, empatia, intuicja, współczucie. Terapeuta bywa krytykiem, detektywem, szydercą, zbawicielem. Nie ma super mocy, a często słabości, jak każdy z nas.
Chyba jeszcze nikt nie odsłonił tyle prawdy o zawodzie terapeuty, co autor tej książki. Jeśli ciekawią Was takie tematy, zwróćcie uwagę na tę książkę 🧡.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJoshua Fletcher jest psychoterapeutą z Wielkiej Brytanii, specjalizującym się w pracy z zaburzeniami lękowymi. Jest nie tylko wysoko cenionym profesjonalistą, ale także utalentowanym autorem bestsellerowych książek. W sieci znany...
Trochę to powieść, trochę reportaż, trochę wspomnienia. Miejscami bardzo dowcipne i żartobliwe, czasem powieje delikatną grozą a czasem dojmującym smutkiem, jak to w życiu- tu akurat w życiu psychiatry i psychoterapeuty.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„I Jak się z tym czujesz?” Joshua Fletcher
Dwa fotele, jeden pokój i rozmowa.
Coś co kiedyś było nieuznawane a wręcz wyśmiewane obecnie rozszerza swoje zakresy i próbując różnych metod pomaga.
Psychoterapeuta- osoba wykształcona, z odbytą praktyką chce dać szansę innym na normalne życie.
Dzisiejsza codzienność pełna jest natłoku myśli i trudności życiowych. Żyjemy ale często mamy problem odnaleźć się w otaczającym nas świecie.
Kiedy zwrócić się do specjalisty ?
Co możemy otrzymać decydując się na terapię?
Jak wygląda taki proces ?
Książka ze zdjęcia to nic innego jak pamiętnik terapeuty. Dostajemy od kuchni nie tylko przebieg dialogów w gabinecie ale i wewnętrzne myśli oraz spostrzeżenia głównego bohatera.
Poznajemy podejście do pojedynczych spraw, słownik najważniejszych pojęć oraz ciągły i nieustający proces.
Proces mający oswoić to co nieokiełznane i przenieść na grunt analizy oraz akceptacji. Przeróżne problemy pokazują nam jak bardzo jesteśmy złożeni i z jak wieloma ograniczeniami się zmagamy.
Myśli, które sprawiają ból. Czynności, które separują nas ze społeczeństwa. Strach i lęk o jutro. Zapętlenie i brak nadzieji na zmianę.
Cudowna otwartość i wsparcie terapeutyczne to jednak nieodzowny element tych histori. Historii, które wprawiają w osłupienie ale i przysparzają o łezkę w oku.
Idealna pozycja aby przemyśleć. Aby rozeznać i dać sobie chwilę na zastanowienie. Aby zapytać „Jak się z tym czujesz?” siebie a może kogoś obok?
„I Jak się z tym czujesz?” Joshua Fletcher
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDwa fotele, jeden pokój i rozmowa.
Najbardziej zaskakujące były dla mnie fragmenty, w których autor dzielił się swoimi wewnętrznymi głosami, pojawiającymi się podczas sesji terapeutycznej. Momenty wątpliwości, obserwacje, refleksje, własne doświadczenia, a także biologię organizmu — czynniki, które nie zawsze wychodzą na wierzch w trakcie sesji, ale są integralną częścią pracy terapeuty.
Autor subtelnie i z humorem odsłania kulisy zawodu, który w wyobrażeniach wielu jest czymś niemal mistycznym. Sesje terapeutyczne to nie tylko godziny pełne mądrości i wglądów, ale także chwile niepewności i wewnętrznych dialogów. Autor, na podstawie własnych doświadczeń, ukazuje ten dialog w sposób wyjątkowy – zdaje się słyszeć nie tylko głos pacjenta, ale i swój własny, wewnętrzny, pełen refleksji, współczucia, czasem obiekcji i zastrzeżeń. To właśnie te fragmenty uważam za najbardziej wartościowe – dają wgląd w to, co dzieje się w głowie terapeuty.
Książka ukazuję, że psychoterapeuci to nie żadni nadludzie, którzy posiadają odpowiedzi na wszystkie pytania. Oni także mają swoje problemy, słabości, a nawet niezręczne sytuacje.
Podczas lektury poznałam czterech pacjentów, ich rozterki życiowe pragnienia i bolączki. Chłonęłam te opowieści. Jednak, pomimo wszystkich tych zalet, muszę szczerze powiedzieć, że nie jest to jakaś rewolucyjna książka. Nie odkrywa Ameryki w temacie psychoterapii, przynajmniej dla kogoś, kto jest z tym światem zaznajomiony. Chociaż z drugiej strony, myślę sobie, że jej siłą chyba nie jest odkrywanie czegoś nowego, a autentyczność, z jaką autor prowadzi narrację. Może nie było w niej czegoś, czego bym wcześniej nie czytała, ale sposób, w jaki autor opisuje swoje doświadczenia – prosty, momentami bardzo ludzki, pełen humoru i dystansu – sprawił, że czytałam ją z przyjemnością.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor subtelnie i z...
Czy korzystacie z porad terapeuty?
Na podstawie czterech przykładów nie tylko analizuje procesy terapeutyczne, ale i uświadamia, że najlepszym wsparciem jest zaufany specjalista.
Książka "I jak się z tym czujesz" to nie tylko zobrazowanie jak wygląda praca terapeuty, to także osobiste problemy autora i ukazanie ludzkiej natury w sobie samym. Ten poradnik to życiowy dziennik z procesów terapeutycznych autora, zawierający wiele wskazówek odnoszących się do wielu trudności.
Pierwszy raz miałam styczność z poradnikiem tego typu i jestem zaskoczona treścią. Jako, że jestem osobą nie korzystającą z usług jakiegokolwiek terapeuty to było ciekawe doświadczenie.
Z pewnością osoby będące w podobnych sytuacjach znacznie lepiej odbiorą jej treść, jednak mimo to polecam dla zaspokojenia ciekawości i odkrycia zakamarków świata terapii.
Czy korzystacie z porad terapeuty?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJoshua Fletcher to psychoterapeuta, który całkowicie oddaje się swoim pacjentom. Po jego książce widać zaangażowanie i postawienie celu, aby każdy jego pacjent czuł się u niego jak najlepiej, niosąc tym samym potrzebną pomoc.
,,I jak się z tym czujesz?’’ książka autorstwa Joshua Fletchera to historia czterech pacjentów którzy znaleźli się w jego gabinecie by stawić czoła swoim problemom i przepracować swoje traumy.
Daphne, Levi, Zahra i Noah odkrywają przed nami swoje sekrety i wspólnie z Joshua próbują wrócić do równowagi psychicznej. Depresja, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, fobie, traumy i lęki to tylko część problemów poruszanych na stronach tego poradnika.
Oprócz historii pacjentów znajdziecie tutaj wyjaśnienie podstawowych pojęć i terminów związanych z psychoterapią i zdrowiem psychicznym. Nie jest tego dużo więc nie ma się wrażenia przesytu informacji, a stanowi to bardzo ciekawe uzupełnienie przedstawionych przypadków w książce.
Ten poradnik to także osobista historia autora, jego traum i przeciwności losu z jakimi musiał zmierzyć się w życiu. Były momenty, że bardzo mnie wzruszyła i popłakałam się podczas czytania.
Moim zdaniem autor świetnie przekazuje czytelnikowi podczas tej lektury, że czasem człowiek potrzebuje pomocy specjalisty w rozwiązaniu swoich problemów i jest to całkowicie normalne, a co najważniejsze nie jest to nic wstydliwego i uwłaczającego.
Muszę przyznać, że książka skłoniła mnie do refleksji i zastanowienia się nad swoimi myślami, problemami i rozterkami.
Bardzo mi się podobała i śmiało wam polecam :) nawet jeśli nie interesujecie się psychologią i tematyka z tym związaną.
Polecam 9/10
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDaphne, Levi, Zahra i Noah odkrywają przed nami swoje sekrety i wspólnie z Joshua próbują wrócić do równowagi psychicznej. Depresja, zaburzenia obsesyjno-kompulsywne, fobie, traumy...