Drabina Jakowa

Лестница Якова
2024-10-30
2024-10-30
Agnieszka Sowińska
Porywająca saga na tle burzliwej historii dwudziestego stulecia.

Moskwa, 1975 rok. Scenografka teatralna Nora Osiecka staje się właścicielką skrzynki z korespondencją swoich dziadków, Marusi i Jakowa. Po latach pozna historię ich miłości i skrywane rodzinne tajemnice. Śledząc losy zakochanych, cofniemy się do początku wieku, do Kijowa, gdzie dorastali autorzy listów — wolnomyśliciele o żydowskich korzeniach, marzący o lepszym świecie, który miał nigdy nie nadejść. Dotrzemy też, już na początku XXI wieku, do tajnych akt KGB. Czego zdołamy się dowiedzieć o przeszłości Nory — jej rodziny i narodu?

Tę misternie skonstruowaną, napisaną z Tołstojowskim rozmachem i dramaturgią Doktora Żywago, kronikę tworzą ludzie, dla których narodziny, ślub, zdrada, choroba, rozmowa z sąsiadką czy pierwsze kroki dziecka są równie ważne, co śmierć Stalina ogłoszona w porannym programie telewizyjnym.

Powieść oparta jest na dokumentach z archiwum rodzinnego autorki.

Kup Drabina Jakowa w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Drabina Jakowa

969 473

Oceny książki Drabina Jakowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drabina Jakowa

Powieść oparta jest na dokumentach z archiwum rodzinnego autorki.
Drabina Jakowa w spektakularny sposób przedstawia rosyjską koncepcję sudby, czyli pojmowania losu jako swoistego więzienia, z którego nigdy nie można uciec. Chodzi tu o istotę samego życia jako niezbywalnie naznaczonego wyborami naszych przodków. Ta istota jest niezmienna, tak jak wieczni są aniołowie wspinający się po drabinie Jakuba."

Drabina Jakowa w...

Jak ja się namęczyłam z tą książką. Dwa tygodnie drogi przez mękę. Nie byłam w stanie przeczytać więcej niż 40-50 stron dziennie. Jest to historia rodziny Jakowów najpierw w Rosji, a potem w Związku Radzieckim. Sam temat jest ciekawy, ale sposób w jaki napisana jest ta ponad 700- stronicowa powieść jest nie do przejścia.

Nie dalam tego zmeczyc . Momentami nawet ciekawa , a zaraz tak nudna ze poprostu nie da sie

573 użytkowników ma tytuł Drabina Jakowa na półkach głównych
62 użytkowników ma tytuł Drabina Jakowa na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Drabina Jakowa

Okładka książki Mistrzowie opowieści o kobiecie. Od Virginii Woolf do Agnieszki Szpili Chimamanda Ngozi Adichie, Margaret Atwood, Ingeborg Bachmann, Lucia Berlin, Dino Buzzati, Radka Denemarková, Tove Jansson, Han Kang, Selma Lagerlöf, Clarice Lispector, Sándor Márai, Herta Müller, Charlotte Perkins Gilman, Edgar Allan Poe, Cora Sandel, Agnieszka Szpila, Ludmiła Ulicka, Virginia Woolf, Xi Xi, Marguerite Yourcenar, Oksana Zabużko
Okładka książki Kiedy już będzie normalnie Aleksander Bacziło, Olga Bieszlej, Daria Bobylewa, Leonid Józefowicz, Leo Kaganow, Kiriłł Kutałow, Leja Lubomirska, Andriej Pawliczenko, Ludmiła Ulicka, Tatiana Zamirowska
Okładka książki Short Stories in Russian Brian James Baer, Jurij Bujda, Julij Daniel, Jewgienij Griszkowiec, Aleksander Iliczewski, Julia Kissina, Siergiej Łukjanienko, Ludmiła Pietruszewska, Dina Rubina, Władimir Sorokin, Ludmiła Ulicka
Ludmiła Ulicka
Ludmiła Ulicka
Rosyjska pisarka, urodzona w Baszkirii, gdzie jej rodzina została ewakuowana podczas wojny. Po wojnie wraz z rodzicami powróciła do Moskwy, gdzie mieszka do dziś.Skończyła studia biologiczne, była pracownikiem naukowym, zajmowała się genetyką. 1971 roku zwolniona z Uniwersytetu za zainteresowanie nielegalną literaturą. Zajęła się pisaniem. eseje i felietony, sztuki dla dzieci, sztuki dla teatru lalek, inscenizacje radiowe, recenzje oraz zajmowała się przekładem wierszy z języka mongolskiego. W końcu lat 80. XX wieku Ulicka zaczęła publikować swoje opowiadania w czasopismach, lecz sławę przyniosły jej dopiero filmy nakręcone według jej scenariusza: w 1990 roku Siostrzyczki Liberti (Сестрички Либерти) i Kobieta dla wszystkich (Женщина для всех) w 1991. W 1992 roku miesięcznik Nowy Świat opublikował powieść Sonieczka (Сонечка),która w 1994 roku we Francji została uznana za najlepszą książkę zagraniczną i która przyniosła pisarce prestiżową francuską nagrodę Prix Médicis. Z powodu sytuacji w Rosji pierwsze książki Ulickiej wyszły za granicą, co ułatwiło pisarce zdobycie sławy poza Rosją: jej książi zostały przełożone na 17 języków i wydane w krajach Europy, SZA i WNP. Za wydaną w 2001 roku powieść ''Przypadek doktora Kukockiego'' (Казус Кукоцкого) pisarka uhonorowana została, jako pierwsza kobieta, Nagrodą Bookera. Książka została również zekranizowana. Powieść Szczerze oddany Szurik (Искренне ваш Шурик) stała się, obok książek Akunina i Doncowej, jedną z najbardziej czytanych w 2004 roku. Jest laureatką wielu nagród literackich a jej książki zostały wydane w wielu krajach wszędzie wpisując się na listy bestsellerów.

To dla Pani ta cisza Mario Vargas Llosa
To dla Pani ta cisza
Mario Vargas Llosa
Ostatnie powieść noblisty !!! Wszyscy bez wyjątku pisarze iberoamerykańscy zaczynali swoją karierę literacką jako komuniści lub lewacy. Nie powinno to dziwić, bo tylko tacy mieli szansę na reklamę, tłumaczenia i milionowe nakłady we wszystkich krajach świata, w zamian mieli pełnić dla Sowietów rolę pożytecznych idiotów i tuby propagandowej socjalizmu. Jeśli byli jacyś lepsi, pozostali nieznani, bo nie tłumaczeni i reklamowani. Do teraz nic się nie zmieniło, wystarczy być stalinistką, podpisać Rezolucję popierającą wykonanie wyroku śmierci na księdzu katolickim (Józef Lelito),albo ogłosić się feministką, pomachać tęczową flagą dreptając w pochodzie i wszędzie deklarować, że nie ma się nic wspólnego z Kościołem katolickim, i co? I Nobel. Nie przeszkadza fakt, że nie potrafi się składać zdań w coś sensownego, a książki ledwo odbijają się od grafomani, którą maskuje, szantażują czytelnika, stwierdzeniem, że nie pisze dla idiotów (sic!). W latach 70-tych była popularna seria prozy iberoamerykańskiej, dziesiątki książek, różnych autorów, których już nikt nie pamięta. Kilku pisarzy się przebiło i zdobyło uznanie: Llosa, Marquez, Cortazar, Fuentes. Część z nich po zdobyciu sławy zmieniła swoje poglądy polityczne, czemu trudno się dziwić, w końcu to ludzie inteligentni. To literatura inna niż europejska, ale wcale nie gorsza. Wiele tych książek przeczytałem z prawdziwą przyjemnością, jedne są lepsze, inne takie sobie, dlatego dla tych, które przeczytałem, zbiorcze 8 gwiazdek. Ta należy do jednych z lepszych. POLECAM !!!
ando - awatar ando
Mleczarz Anna Burns
Mleczarz
Anna Burns
Wow, jestem zachwycona! Różnie opinie o książce słyszałam, od osób, których zdanie szanuję, część się zachwycała, a inna grupa znowuż była bardzo rozczarowana. Początek mnie zachwycił, później był taki moment, mocno polityczny, który mnie zniechęcił, trochę pogubił, zatopiłam się w chaosie, ale kiedy już z niego wyszłam, książka miała mi do zaoferowania same piękne rzeczy. Właśnie przez ten moment odejmuję jedną gwiazdkę. Główna bohaterka jest wspaniała, jest złożona, jest mądra, jest czytelniczką, i to nie byle jaką, zapaloną, więc z automatu z nią sympatyzuję, pewnie jak większość czytelników. Mimo wszystko wydaje mi się, że więcej strun poruszy u kobiet, bowiem wiele z nas miało lub ma swojego "mleczarza" niestety. A nawet jeśli nie, to o nim słyszało - ktoś gdzieś coś. To feministyczna powieść, która pozostawia wiele przestrzeni dla kobiet, które feministkami nie są, ona pokazuje, że feministki robią im miejsce i także je szanują. Pierwszy raz spotykam się z tak silnym przekazem, który jednocześnie jest tak bardzo zawoalowany. W tej powieści jest wszystko, nawet napięcie! Jest sporo filozofii, emancypacji (na dużą skalę, na małą, lokalną, ale także na osobistą, czy nawet taką wewnątrz-rodzinną, domową),miłości (każdego rodzaju, rodzinnej, przyjacielskiej, romantycznej, erotycznej, zakazanej, rozsądnej). Czytając miałam skojarzenia z serialami "Dojrzewanie" i "Derry Girls", jest ten sam dramat, ale jest też to samo poczucie humoru i ukazanie bezsensowności konfliktu. Konfliktów tu co nie miara, te w sobie samym, o ideały, te dosłowne, a więc zbrojne, polityczne, ideologiczne, ale inne niż te wewnętrzne, o wiele płytsze. W tym momencie musiałam zmienić ocenę na 10, bo jest to arcydzieło, niezaprzeczalnie. Przypomniała mi się ta metaforyczna warstwa znaczeniowa, kiedy na lekcjach francuskiego bohaterka razem z innymi uczniami (uczestnikami kursu?) przekonuje samych siebie, że niebo zawsze jest niebieskie, a nauczycielka nie ma racji. Nawet patrząc na niebo w kolorze każdym innym niż niebieski, stają okoniem. Bo trochę o tym jest ta książka, o tym, żeby samego siebie nie okłamywać. Ale jest też o małych społecznościach, o solidarności kobiet, o okrucieństwie, o życiu i śmierci. O tym, że społeczność potrafi wiele zabrać, o ostracyzmie, ale też o tym, że w momencie zagrożenia taka społeczność może wiele dać i okazać się solidarna ponad wszystko inne. Jest o zrozumieniu i o akceptacji braku zrozumienia. Jest o tym, że bardzo małe rzeczy zaważają czasem na tych bardzo dużych. Boże, jaka ta książka jest przepiękna. Rzadko ma się tak, że siadając do pisania recenzji ma się ciarki, a przynajmniej ja nie wiem, czy kiedykolwiek tak miałam. Zakochałam się w tej książce. Wyzwanie czytelnicze LC kwiecień 2026: Przeczytam książkę z top 100 LC (5)
Mylengrave - awatar Mylengrave
Nóż. Rozważania po próbie zabójstwa Salman Rushdie
Nóż. Rozważania po próbie zabójstwa
Salman Rushdie
Salman Rushdie nie stawia siebie w roli ofiary ani zwycięzcy, aczkolwiek przyznaje fakt zmiany dotychczasowego życia wskutek ataku nożownika z sierpnia 2022 roku. Wydarzenia w nowojorskim Chautauqua Institution stanowią punkt wyjścia do rozważań o wszystkim, co naprawdę ważne, dzięki czemu łatwiej zrozumieć postawę autora oraz jego punkt widzenia w mniej bądź bardziej palących kwestiach. W niektórych fragmentach nawiązuje dialog z czytelnikiem, aby skrócić dzielący ich dystans i uświadomić każdemu, że niezależnie od przypisywanego wizerunku, również jest człowiekiem, któremu podczas hospitalizacji towarzyszyły prozaiczne myśli o uporczywości oraz natężeniu bólu. Adresat tekstu staje się świadkiem wybranych zdarzeń z udziałem autora, a zarazem towarzyszem podróży po odmętach jego pamięci. Salman Rushdie pozwala czytelnikom zajrzeć za kulisy swojego życia osobistego, które chroni przed powszechnym wścibstwem, albowiem nie wszystko jest na sprzedaż lub do pokazywania, mimo że pokusę dzielenia się prywatnością skutecznie nasilają media społecznościowe. Uchylanie rąbka tajemnicy odbywa się na jego zasadach, w związku z czym odbiorca otrzymuje nieliczne informacje z przeszłości autora, przy czym ich niekompletność nie stoi na przeszkodzie naszkicowaniu intymnego portretu pisarza. Centralnym punktem książki jest fikcyjna rozmowa z napastnikiem, która poza ujawnieniem przyczyn oraz motywów nieudanego zamachu, kieruje uwagę odbiorcy na narzędzie zbrodni jako zasadniczy przedmiot rozważań Salmana Rushdiego. Nóż podzielił jego życie na nierówne części, a wszystko, co miało miejsce przed atakiem, wydaje się naiwne, chwilami iluzoryczne. Wyraźna rezygnacja z powodu wniosków, do jakich prowadzi analiza wydarzeń z 2022 roku, nie pozbawia autora wiary w potęgę słów, którymi można naprawić świat. W głoszeniu podobnego przekonania nie ma niczego niedorzecznego, ponieważ bogate nawiązania do własnych, jak również innych tekstów kultury potwierdzają ich ogromną moc, skoro potrafią jednoczyć ludzi pod sztandarem wspólnych wartości.
dyrektor_negacja - awatar dyrektor_negacja
oceniła na71 rok temu
Baumgartner Paul Auster
Baumgartner
Paul Auster
"Baumgartner", autorstwa Paula Austera, to książka z gatunku literatury pięknej. Nie bez powodu budzi fascynację na całym świecie. Jest to powieść wzruszająca, melancholijna, spokojna i intymna. Opowiada o żałobie, nadziei i miłości, a także o sile wspomnień. Kameralna i ujmująca. O czym jest książka? Życie profesora Sy Baumgartnera jest wypełnione wspomnieniami ukochanej, zmarłej żony - Annie. Po długim czasie od tragicznego wypadku - mężczyzna nadal przeżywa stratę. Próbuje zapamiętać, jak i pożegnać się z ukochaną osobą. Niestety nie jest to łatwe zadanie. Profesor przywołuje liczne wspomnienia z przeszłości, jednak codzienność była wcześniej wypełniona towarzystwem cudownej żony. Baumgartner próbuje sobie poukładać życie na nowo, ale jego roztargnienie daje się wielokrotnie we znaki. Bohater największą motywacje odczuwa dopiero w czasie pracy, jaki i wtedy, gdy dowiaduje się, że istnieje szansa opublikowania nieznanej dotąd twórczość ukochanej Annie. Co myślę o książce? Lektura ma powolne tempo i jest stonowana. Czytelnik nie znajdzie tutaj szalonych zwrotów akcji. Za to odkryje historię człowieka przeżywającego głęboką stratę i pozna jego uczucia. Osobiście, współczułam głównemu bohaterowi i kibicowałam mu. Nie chciałam, aby profesor Sy się poddał. Bohater książki jest interesującą osobą. To uczony, który próbuje dokończyć swoje dzieło literackie. Przemyślenia Baumgartnera, które śledzi czytelnik, są oryginalne i trafne. Bardzo podobała mi się refleksja o "bólu fantomowym", który towarzyszy stracie - zarówno tej fizycznej ( gdy człowiek staje się okaleczony ),jak i psychicznej/duchowej ( gdy człowiek straci najbliższą osobę ). Właśnie tym filozoficznym stwierdzeniem, autor zrobił na mnie największe wrażenie. "Baumgartner" to kameralna i romantyczna historia. Najbardziej w tekście ujmuje jego intymność. Autor ukazał, że siła miłości, przekracza wszelkie bariery ( także czas ),a ból po stracie wymyka się z definicji. Natomiast pamięć bywa złudna i czasami determinuje nasze dalsze życie. W moim subiektywnym rankingu, oceniam tę książkę na 7,5/10⭐ i serdecznie ją polecam.
nice_2_read_u - awatar nice_2_read_u
Chwała Portugalii António Lobo Antunes
Chwała Portugalii
António Lobo Antunes
„Mórz he­rosi, cny na­ro­dzie, Lu­dzie dzielny i wspa­niały, Jesz­cze raz na nowo pod­nieś Splen­dor, chwałę Por­tu­ga­lii!” Fragmentem hymnu Portugalii rozpoczyna swoją wydaną w 1997 roku powieść António Lobo Antunes, niedawno zmarły znakomity prozaik portugalski. Ale powieść nie jest hymnem pochwalnym, jest jak większość jego powieści, jak choćby „Zadupia” z 1979 roku wielkim oskarżeniem Portugalii. Ten nazywany czasami z przekąsem „nadworny odkłamywacz historii Portugalii” ukazuje prawdziwe i mroczne oblicze portugalskiego kolonializmu. „Chwała Portugalii” to brutalna wręcz wiwisekcja portugalskiego mitu kolonialnego. Luanda i Lizbona, dwie przestrzenie narracyjne, osiemnaście lat historii jednej rodziny i jej członków, których losy śledzi czytelnik. Nie ma tu wielkiej polityki, Antunes opowiada historię Portugalii, portugalskiej Angoli i jej społeczeństwa poprzez indywidualne losy bohaterów odsłaniając trudne i niezwykle bolesne aspekty jej historii. Cyt.: (guzik mnie obchodzi Angola nie mówcie mi o Angoli zostawcie mnie w spokoju z tą waszą Angolą już dawno Angola słowo daję dla mnie się skończyła) António Lobo Antunes, „Chwała Portugalii” Trudna jest literatura, jaką proponuje czytelnikowi António Lobo Antunes. Uznawany przez krytyków za jednego z najwybitniejszych kontynuatorów i reformatorów techniki strumienia świadomości, która sama w sobie jest dość trudna, w „Chwale Portugalii” poziom trudności zdecydowanie wzrasta. To literatura niemal na granicy akceptowalności, testująca cierpliwość czytelnika brakiem tradycyjnej struktury, polifoniczna, zacierająca granice pomiędzy teraźniejszością a przeszłością, gdzie wspomnienia bohaterów, często niezwykle traumatyczne wdzierają się w bieżące wydarzenia bez żadnego ostrzeżenia czy tradycyjnych przejść narracyjnych, powtarzane po wielokroć zwroty czy retrospekcje ale to pozwala Antunesowi na genialne wręcz ukazanie psychicznego rozpadu jednostki, chaosu myśli i wpływu bolesnych doświadczeń na percepcję rzeczywistości. Niezwykła, ważna, bolesna. Literackie arcydzieło.
Sławek - awatar Sławek
ocenił na101 miesiąc temu
Ludzie z nieba Ignacy Karpowicz
Ludzie z nieba
Ignacy Karpowicz
"(…) człowiek nie zaczyna się nigdy sam w sobie, lecz w innych." To kwintesencja tej książki. Książki, w której mowa przede wszystkim o relacjach. O tym, jak drugi człowiek może być nam bliski, jak mocno możemy go czuć, mimo, że nie ma go obok nas. Gdyby nie Dyskusyjny Klub Książki nigdy bym nie sięgnęła po tę książkę. Gdyby nie Dyskusyjny Klub Książki nigdy bym jej prawdopodobnie też nie skończyła. To trudna książka. Mimo, że pierwszy rozdział książki, zupełnie odbiegający od zapowiadającego opisu na okładce, zapowiada klimat realizmu magicznego i czyta się go cudownie odpływając w mistycyzm dalekich krain Północy, to potem przyswajalność treści książki wkracza w coraz to wyższy próg zrozumienia. Kolejne strony zrzuciły mnie jako czytelnika na krawędź pojmowania fabuły, akcji i rozróżnienia bohaterów. Potęguje to trudny język autora, któremu w mojej ocenie brak rytmu i momentami prostoty, do której zwykle jesteśmy przyzwyczajeni w książkach. Tutaj trzeba ten rytm znaleźć samemu, wyczuć co tak naprawdę autor chce nam przekazać i na który aspekt sceny położyć nacisk. Mniej więcej w połowie książki, myślałam, że się poddam, bo kompletnie nie rozumiałam o czym autor pisze, kto jest kim i zastanawiałam się gdzie to piękno mistycyzmu z pierwszego rozdziału uleciało. I wtedy przyszło to nagłe pęknięcie i odwrócenie historii. Franciszek i Kora, którzy są głównymi bohaterami tej książki wyłaniają się nam się jako ta dwójka, o której emocjach autor nam serwuje tak głęboki przekaz, że zastanawiamy się czy tak można. Myślę, że można. I ten ostatni rozdział, będący zarazem pierwszym, pięknie klamruje nam relację bliźniąt. Tego nie da się do końca uchwycić i złapać w realia. Jest w tym odrobina magii, tego czegoś co zaczyna się z nas w kimś innym, gdy tak bardzo kochamy, tęsknimy i wiemy, że jesteśmy też w nim. Nie umiem o tej książce myśleć w kategoriach fabuły, akcji, wiele aspektów m.in. zapowiadanych odniesień do rodzimych lotników Żwirki i Wigury jest gdzieś w tle tego, co autor mam wrażenie chciał przekazać. Jednak ta relacja dwójki ludzi, ich życie względem siebie i tęsknota którą w sobie nosili pozostanie ze mną na długo. To nie jest książka dla każdego, natomiast nie dziwię się, że została nominowana do nagrody Nike w 2025. Jest pięknym, choć trudnym wyrazem relacji z drugim człowiekiem. Nie mam porównania do innych książek autora i być może moja ocena jest trochę na wyrost, ale jest wyrazem emocji, które we mnie wzbudziła ta książka, a to w moim subiektywnym rankingu czytelniczym ma kluczowe znaczenie.
madeline - awatar madeline
ocenił na101 miesiąc temu
Cisza i gniew Pierre Lemaitre
Cisza i gniew
Pierre Lemaitre
"Cisza i gniew" różni się od pierwszej części, nie traci jednak na atrakcyjności literackiej, ani na istocie przedstawionych spraw. O ile wcześniej, za sprawą Étienne'a, autor przybliżył nam dramat Sajgonu, o tyle teraz zakotwiczamy we Francji, o której opowiedzą nam pozostali członkowie rodziny Pelletier. Na pierwszy plan wysuwają się problemy społeczne, a rodzeństwo, w całości już pochłonięte pracą i uczuciami, skupia naszą uwagę na tym, co niósł ze sobą rok 1952. François i Helene rozwijają się w dziennikarstwie, czasem za sprawą talentu, czasem przypadku, jeszcze innym razem dzięki układom damsko-męskim. Dzięki bratu nie tracimy kontaktu ze sprawą mor*derstw kobiet, w tym z nierozwiązaną zagadką śmi*rci znanej aktorki. Za sprawą siostry ruszymy na tereny, które mają być zalane po budowie zapory i zawahamy się w ocenie postaw, które towarzyszą temu wydarzeniu. Najstarszy Jean i jego żona-zołza zaprowadzą nas zaś w pełen kombinatorstwa świat tekstyliów i równie skomplikowane rodzicielstwo. Trzy słoneczka objawią się na niebie. Córka Jeana, wyjątkowy chłopiec z doliny i kot, który niemo łączy dwa tomy opowieści. Autor nie ma jednak litości dla tego, co niewinne. Dzieci staną się bazą do zwrócenia uwagi na szereg toczących społeczeństwo chorób - wyrywanie najsłabszych z bezpiecznego otoczenia, przemoc i brak akceptacji w rodzinie, posunięta do granic absurdu walka z aborcją. Te trzy poruszające sprawy będą też wpływały na zawodowe i miłosne perypetie całej trójki i ich rodziców. Wpadniemy do Bejrutu na doroczny zjazd rodzinny, odkryjemy tajemnice ukochanych, spędzimy niespokojne noce w szpitalach, do szału doprowadzą nas pewne decyzje. W niektórych relacjach zapanuje cisza, inne zaś zapłoną gwałtownym gniewem. Będzie śmiech i ironia typowa dla Lamaitre'a, będą też łzy. I choć wiele spraw zamknie się szczęśliwie, przed nami jeszcze sporo pytań i niedokończonych zadań. Na szczęście ciąg dalszy już nastąpił i czeka w "Mroku i świetle". Tymczasem polecam tom drugi - zaangażowany, wsparty wieloma ciekawymi faktami historycznymi i inspiracjami literackimi. Warto czytać, zdecydowanie. Katarzyna dziękuję Wydawnictwu Albatros
Pani_Ka - awatar Pani_Ka
oceniła na81 miesiąc temu

Cytaty z książki Drabina Jakowa

(...) i pisze się nieskończona historia, której sens tak trudno uchwycić, choć od dawna wyłania się jakąś cienką niteczką. praca wszystkich pokoleń, wszystkie gry przypadku tylko po to, by urodziło się nowe dzieciątko Jakow i wpisało się w ten nieskończony, bezmyślny strumień. Spektakl ten grany jest od tysięcy lat, z nieznacznymi w sumie wariacjami: narodziny-życie-śmierć, narodziny-życie-śmierć... I dlaczego wciąż jeszcze płynie się po tej rzece z ciekawością i z fascynacją, obserwując zmiany pejzażu? Czy dlatego, że została obmyśloną sprytna banieczka, najdelikatniejsza osłonka, która zamyka w ograniczonych ramach każdą żywą istotę, każde ja, płynące po rzece, dopóty, dopóki nie pęknie z głuchym jękiem i nie wyleje się z powrotem do nieskończonej wody?

Rozwiń
Ludmiła Ulicka Drabina Jakowa Zobacz więcej