Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd
Szalone, nieprzewidywalne, pełne sprzeczności, ale i wielkiej wiary w siebie. Małgorzata Czapczyńska przedstawia sylwetki kobiet, które urzekały niezwykłą osobowością i bulwersowały skandalicznymi eskapadami, wyprzedzały swoje czasy i na zawsze zapisały się w historii.
Jest tu pierwsza kobieta kandydująca na prezydenta i wiktoriańska dama odkrywająca Afrykę. Uwodzicielka, która doprowadziła do abdykacji króla Bawarii i światowej sławy aktorka, która nie ruszała w tournée bez własnej trumny. Nieszczęśliwa Marilyn Monroe znad Wisły i buntownicza pisarka obnażająca hipokryzję i pseudomoralność. Łączy je jedno – wielka charyzma, niepokorny charakter i nieustępliwość w dążeniu do celu.
Odkryj historie kobiet, które odważyły się zmieniać świat!
Kup Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd w ulubionej księgarni
Oceny książki Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd
118 użytkowników ma tytuł Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd na półkach głównych- Chcę przeczytać 73
- 2025 3
- Egzemplarz recenzencki 2
- Z biblioteki 1
- Kasia 1
- Popularnonaukowe 1
- Posiadam na e-book 1
Tagi i tematy do książki Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd
Cytaty z książki Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd
Szalone, nieprzewidywalne, pełne sprzeczności, ale wielkiej wiary w siebie, przez co uparcie dążące do celu.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd
Można się dowiedzieć paru ciekawostek o niezwykłych kobietach.
Można się dowiedzieć paru ciekawostek o niezwykłych kobietach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Awanturnice", to zbiór przedstawiający postacie nietuzinkowych, silnych i niezależnych kobiet, które szły przez życie wiedząc czego chcą. Realizowały swoje pasje, dążyły do celu często na przekór konwenansom i panującym zasadom.
Przeczytałam z ciekawością, ale niestety raziły mnie liczne błędy językowe. Miałam wrażenie, że autorka skleja momentami na siłę fragmenty różnych tekstów. Niezbyt przemawia do mnie także fakt, że jedyne źródła na jakie powoływała się autorka, to artykuły z czasopism...nie uważam, że artykuł jest czymś gorszym, ale jak dla mnie świadczy to o powierzchownym potraktowaniu opisywanych postaci. Pozycja do przeczytania, ale bez szału.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytałam z ciekawością, ale niestety raziły mnie liczne błędy językowe. Miałam wrażenie, że autorka skleja momentami na siłę fragmenty...
Zbiór historii kobiet nietuzinkowych, które żyły odważnie, często łamiąc konwenanse i wyprzedzając swoją epokę. Autorka przypomina postacie zarówno znane, jak i mniej obecne w powszechnej - przyznaję, że dwie z nich były dotychczas dla mnie całkowicie anonimowe. Pokazuje ich siłę, niezależność i niekiedy skandaliczne wybory. Książkę czyta się lekko, choć chwilami brakuje jej głębszej analizy i szerszego tła historycznego. To przyjemna lektura popularnonaukowa, bardziej inspirująca niż pogłębiona, odpowiednia dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę z tematyką niezwykłych kobiet, a tych przecież w historii nie brakowało.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toViva, Wysokie Obcasy, Onet, Ciekawostki historyczne...? To jest bibliografia, na której oparła się autorka tej książki. A raczej "autorka". Według mnie to nic więcej jak zlepek artykułów napisanych przez innych autorów. Oni swe wywody opierali na całkiem innych źródłach, przede wszystkim książkach.
Pani Czapczyńska tego nie zrobiła.
Dla mnie to jest duży szok, że można wydać taką książkę.
Same historie są może nawet ciekawe, lecz jeszcze raz - ZOSTAŁY NAPISANE PRZEZ INNYCH AUTORÓW - DZIENNIKARZY.
Pani Czapczyńska zrobiła przypadkowy zbiór osób i podpisała własnym nazwiskiem.
Dramat.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPani Czapczyńska tego nie zrobiła.
Dla mnie to jest duży szok, że można...
Dobrze się czyta. Polecam
Dobrze się czyta. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Awanturnice" to książka historyczna poświęcona kobietom żyjącym w różnych epokach i częściach świata, które przełamywały konwenanse i przekraczały granice. Dzięki swojej pracy i działalności udało im się wywalczyć pozycję w zdominowanym przez mężczyzn świecie, dokonać odkryć oraz zmienić obraz społeczeństw, w których żyły i dorastały. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo przeczytaniu „Skandalistek” autorstwa Małgorzaty Czapczyńskiej, bez obaw sięgnęłam po Awanturnice.
W książce autorka przedstawiła sylwetki szesnastu kobiet, które bulwersowały i wywoływały skandale. Zapisały się na kartach historii, zostały zapamiętane, bo szły pod prąd, ryzykując osąd otoczenia i ich krytyczne spojrzenia. Doznały bolesnego braku akceptacji, co do stylu życia i głoszonych poglądów, za co słono płaciły każdego dnia.
Znajdziemy pełen przekrój kobiecych osobowości z różnych dziedzin, o zainteresowaniach, które wyniosły je ponad przeciętność tłumu. Swoją charyzmą oraz nieustępliwością wyróżniały się, a cechy te niewątpliwie się przydały w walce o ideały i prawa równości. Dzięki ich determinacji tak wiele się zmieniło dla przyszłych pokoleń. Płeć piękna dostała prawa głosowania, równego traktowania, godnej pracy. Ich dążenia miały spowodować, by mężczyzna nie dominował, a był partnerem.
Bardzo ciekawe życiorysy kobiet pochłoną nas, zadziwią i niejednokrotnie zaskoczą. Spotkamy pierwszą kobietę kandydującą na prezydenta oraz pisarkę, aktorkę, podróżniczkę, sufrażystkę, a łączy je jedno, nieustępliwy charakter w dążeniu do celu, co utorowało drogę niejednej kobiecie w późniejszym czasie.
To nie były grzeczne, poukładane kobiety, niektóre egoistyczne i próżne, ale umiały wykorzystać swoje kobiece atuty, by zdobyć to, o co walczyły. Niektóre odepchnięte i wzgardzone, szalone, ekscentryczne, z dwoma twarzami. Rzucały wyzwania ograniczeniom, czasem bezczelne w swych poczynaniach, ale tylko tak mogły wstrząsnąć otoczeniem, głośno wyrażając swoje niezadowolenie z roli, jaką im narzucono.
„Awanturnice” pokazują blaski i cienie kobiecego życia, w czasach niby odległych, ale gdy przyjrzymy się z bliska, my jako kobiety, znajdziemy również cechy wspólne w naszej rzeczywistości. Może zainspirujecie się życiem, którejś z opisywanych dam, bo gdyby nie one, to kto wie, czy dzisiaj kobiety mogłyby realizować swoje marzenia. Jeżeli macie chęć dowiedzieć się, która z pań powiedziała: „Kiedy jest się naprawdę gwiazdą, nie rodzi się dzieci, rodzi się role”, sięgnijcie po lekturę, a będzie to bardzo dobrze spędzony czas.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW książce autorka przedstawiła sylwetki szesnastu kobiet, które bulwersowały i wywoływały skandale. Zapisały się na kartach historii, zostały zapamiętane, bo szły pod prąd, ryzykując osąd otoczenia i ich krytyczne spojrzenia. Doznały bolesnego braku akceptacji, co do stylu...
Książka jest uzupełnieniem wcześniejszego zbioru reportaży Małgorzaty Czapczyńskiej pt. „Skandalistki. Kobiety, które zadziwiały i szokowały.” W „Awanturnicach” przedstawione są kolejne historie kobiet wyjątkowych, frapujących, zdeterminowanych, które wyróżniały się na tle ówczesnego im świata. Dzięki Autorce mamy możliwość poznać szesnaście historii postaci kobiecych, które przyczyniły się do pokazania, że słaba płeć nie jest wcale taka słaba. Bohaterki książki sięgnęły po to, co trudno było osiągnąć ich poprzedniczkom. Pokazały się na scenie politycznej, walczyły o prawa kobiet, zarówno słowem jak i działaniem, wybiły się one ponad przeciętność. Chciały spełniać swoje marzenia, żyć własnym życiem niezależnym od decyzji mężczyzn, realizować się artystycznie i zawodowo. Często były one również muzami, natchnieniem artystów, potrzebowały męskiego uwielbienia niczym powietrza. Czasami były one pełne sprzeczności, zadziorności względem konwenansów i przyjętych norm. Po prostu były wspaniałe i niepowtarzalne!
Bohaterkami „Awanturnic” są: Lola Montez, Bette Dawis, Kalina Jedrusik, Eliza Orzeszkowa, Josephine Baker, Ava Gardner, Agatha Christie. Sarah Bernhardt, Gabriela Zapolska, Vivien Leigh, Gertrude Käsebier, Nina Andrycz, Victoria Woodhull, Emmeline Pankhurst, Mary H. Kingsley, Joanna d'Arc. Każdej z nich Małgorzata Czapczyńska poświęciła kilku – kilkunasto stronicowy reportaż, który zawiera reprodukcje zdjęć lub portretów opisywanych postaci. Poszczególne publikacje są napisane zwięźle, treściwie, w sposób niezwykle ciekawy. Zawierają niezbyt obszerny zarys losów poszczególnych bohaterek, ale przede wszystkim pokazują dlaczego dzisiaj możemy nazwać je awanturnicami. Chociaż ja bardziej nazwałabym je prekursorkami, pionierkami, wyznaczniczkami nowych trendów, kobietami nieprzeciętnymi.
Wszystkie szesnaście reportaży przeczytałam z ogromną przyjemnością, poznając postaci kobiece do tej pory mi nieznane, ale również przybliżając sobie losy tych, o których miałam przyjemność już czytać. Z zapartym tchem śledziłam niezwykle ciekawe fakty z ich nietuzinkowego życia, i przyznam się, wiele z nich zrobiło na mnie ogromne wrażenie. Podziwiałam odwagę bohaterek (np. Mary H. Kingsley – wiktoriańska podróżniczka, odkrywczyni Czarnego Lądu),ich profesjonalizm ( Gertrude Käsebier – czołowa fotografka artystyczna),czy waleczność ( Victoria Woodhull – pierwsza kandydatka na prezydenta). Zaskoczeniem było dla mnie poznanie Elizy Orzeszkowej z zupełnie innej strony, nie tylko jako statecznej pisarki, ale kobiety namiętnej, która przeżyła kilka miłostek i platonicznych zauroczeń. Szokująca była dla mnie informacja, że Vivien Leigh – niezapomniana z roli Scarlett z „Przeminęło z wiatrem” zmagała się z chorobą psychiczną, która miała duży wpływ na jej życie zawodowe i osobiste. Niezwykłą odwagą wykazała się Nina Andrycz, otwarcie wypowiadając się o swoim stosunku do macierzyństwa i która bez obaw zlekceważyła Józefa Stalina. Największe wrażenie zrobił na mnie jednak ostatni rozdział książki opowiadający historię XV wiecznej bohaterki, Joanny d'Arc. Ta prosta wieśniaczka poprowadziła Francję do zwycięstwa w długotrwałej wojnie z Anglią. Mimo, że nie znała się na strategiach wojennych, pod jej dowództwem udało się jej doprowadzić do zwycięstwa pod Orleanem. Mimo sukcesów została ona uznana za czarownicę i spalona na stosie. Jednym z zarzutów przeciwko niej, który przyczynił się do jej skazania na śmierć, było to, że nosiła spodnie niczym mężczyzna...
Przedstawione przez Autorkę przykłady niezwykłych, wybijających się na tle swoich czasów kobiet, mogą być przykładem do naśladowania również współcześnie. Obecny świat nadal, chociaż z pewnością nie w takim stopniu jak przed laty, nie sprzyja kobietom w realizacji swoich marzeń, pasji, życiowych wyborów, tak jak mężczyznom. Na drodze do równouprawnienia, wyrównania szans społecznych i zawodowych kobiet i mężczyzn jest jeszcze wiele do zrobienia...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Awanturnice. Kobiety, które prowokowały i szły pod prąd" to moje drugie spotkanie z autorką Małgorzatą Czapczyńską.
🌿Zbiór opowiadań, w którym wciągająco został oddany klimat ekstrawaganckich kobiet, które miały odwagę walczyć o siebie. Oto 16 wybranych przez autorkę aktorek, pisarek, tancerek, podróżniczek i innych, które zasłużyły na tytuł awanturnic przez to jak postępowały na danym etapie życia, a czasem w całej jego linii. Na podstawie biografii, wywiadów, wnikliwości mamy możliwość poznać szerokie spektrum osobowości: ambitne, kochliwe, niepokorne, niezależne, heroiczne i charyzmatyczne. Zaskakująco szczerze i bezpośrednio sportretowane złożone losy znanych, podziwianych i nie zawsze lubianych w swoich branżach kobiet. Przedstawione w tej publikacji zostały także niełatwe chwile, przykre wydarzenia, mroczne lęki, artystyczne szaleństwo, które często je kształtowało oraz przyjaźnie i życie osobiste. Widzimy nie tylko ich słabości ale też wielką siłę charakteru, zaciętość i konsekwencję w dążeniu do realizacji marzeń oraz jak wyprzedzały epokę. Odmalowany obraz pełen interesujących cytatów, a także bardzo poruszających fragmentów wspomnień okraszonych zdjęciami przenosi nas w fascynującą podróż za kulisy zdarzeń, które pozwalają w całkowicie nowy sposób spojrzeć na buntowniczki.
🌿Polecam barwne historie, niepozbawione kwestii drażliwych rzucających zupełnie inne światło na ikony swoich czasów.
[Współpraca]
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to🌿Zbiór opowiadań, w którym wciągająco został oddany klimat ekstrawaganckich kobiet, które miały odwagę walczyć o siebie. Oto 16 wybranych przez autorkę aktorek, pisarek, tancerek, podróżniczek i innych, które zasłużyły na tytuł awanturnic przez to jak...
Znacie książki Małgorzaty Czapczyńskiej? Mnie zapadła w pamięć jej piękna powieść pt. "Kochankowie z deszczu". 📝☕🌷
Na pewno słyszeliście takie nazwiska jak Kalina Jędrusik, Nina Andrycz, Vivien Leigh, Betty Davis czy Victoria Woodhull.
Małgorzata Czapczyńska przedstawia sylwetki kobiet, które bulwersowały swoim skandalicznym zachowaniem, lecz urzekały niezwykłą osobowością i na zawsze zapisały się w historii. 16 kobiet, począwszy od Loli Montez, a skończywszy na Joannie d'Arc.
Choć prawie wszystkie nazwiska były mi mniej lub bardziej znane, to jednak nie miałam pojęcia, że życiorysy naszych pisarek, takich jak Eliza Orzeszkowa i Gabriela Zapolska różnią się diametralnie od tych przedstawianych w szkole. Wszystkie kobiety łączy determinacja w dążeniu do wyznaczonego celu, sprzeciwianie się konwenansom i wielka charyzma.
Całość napisana została bardzo ciekawie. Styl Autorki jest lekko i przyjemny. Każdy rozdział zaczyna się od cytatu i fotografii danej "awanturnicy". Znajdziecie tam też inne zdjęcia, nie tylko naszych bohaterek, ale osób z nimi uczuciowo związanych. A także dużo ciekawostek i skandalicznych faktów.
Polecam serdecznie 💙😘
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTym razem dzięki uprzejmości Wydawnictwa Pascal miałam przyjemność przeczytać jej najnowszą książkę pt. "Awanturnice. Kobiety, które prorokowały i szły pod prąd". ❤️