Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

2024-11-04

Kup Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie

Przyjemne z pożytecznym. Poza przywołanymi historiami bohaterek, po każdej z nich pojawia się kreatywne, aktywizujące zadanie. Go girl!

Leksykon dla dziewczynek w wieku około 7 - 11 lat i ich rodziców. Raczej nie dla typowych nastolatek, choć oczywiście próbować można.

Podoba mi się samo podjęcie tematu łobuziar w literaturze dziecięcej i młodzieżowej, dodanie bibliografii z podziałem na wiek czytelniczek, pomysły zabaw w stylu każdej bohaterki, zamaszystą kreskę ilustratorki. Nie pasuje mi za to stereotypowo różowe tło okładki, spore uproszczenia w tekście i...Pippi przedstawiona jako dorosła panna, w dodatku opalona na brąz, co w przypadku rudzielca raczej nie jest możliwe.
I to, że niektóre postaci wyglądają po prostu brzydko (np. Anda Szemiotówna czy Mary Poppins).

Jest to oczywiście książka z tezą, choć pożyteczną. Ucieszyłabym się z czegoś podobnego dla chłopców.

Koniec końców i tak wydaje mi się to lepsze niż głośne "Opowieści na dobranoc dla młodych buntowniczek", z których autorki chyba zaczerpnęły pomysł. Zamieniły tylko prawdziwe osoby na bohaterki literackie. Z jednym wyjątkiem - u Chutnik i Szmidy jest rozdział o Anne Frank.

A dla nastolatek świetnie nadają się oba tomy komiksu "Tupeciary". Pierworodna je lubi, a ona w tematach książkowych bardzo wybredna jest.

Myślę, że znalazłam ciekawą propozycję dla mojej 8-letniej siostrzenicy w postaci książki pani Sylwii Chutnik "Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie".

To bardzo istotne, by w dzisiejszych opanowanych przez wszechobecny internet czasach szerzyć kulturę czytelnictwa szczególnie wśród najmłodszych, dlatego uważam, że pani Sylwia wywiązała się ze swojej roli.

Przyznam, że mam kilka zastrzeżeń wobec jej wyborów, czy sposobu interpretacji niektórych postaci, ale nie są to kwestie aż tak znaczące, by miały one większy wpływ na odbiór całości, dlatego pominę je w swojej opinii by nie psuć ogólnie jednak pozytywnego znaczenia tej książki.

Pojęcie łobuziar, w ujęciu pani Chutnik, jako osób walczących o siebie, swoje wybory w mniej lub bardziej aktywny sposób spowodowało, że zweryfikowałam swoje wcześniejsze poglądy co do niektórych bohaterek i ujrzałam je w nieco innym, bardziej korzystnym świetle, co samą mnie bardzo zaskoczyło.

Reasumując książka napisana z pomysłem, uatrakcyjniając dziewczęce postacie literackie, wyjaśnia ich zachowania i podaje pomysły na ich realizację w życiu codziennym, z bogatymi we wrażenia ilustracjami Oli Szmidy do czytania nie tylko dla dziewczyn.

Polecam

Ps. Teraz pozostaje nam tylko czekać na podobną pozycję o chłopięcych bohaterach:)

Autorka podjęła się odważnego zadania, jakim jest takie przedstawienie bohaterek literackich, by w nietuzinkowy sposób zachęcić młodych czytelników do zapoznania się z ich losami na kartach powieści o nich mówiących....

210 użytkowników ma tytuł Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie na półkach dodatkowych

Okładka książki tylko haj. Opowiadania inspirowane płytą Dawida Podsiadło i Kaśki Sochackiej Sylwia Chutnik, Natalia Fiedorczuk, Wojtek Friedmann, Katarzyna Kubicka, Jul Łyskawa, Edward Pasewicz, Dawid Podsiadło, Szczepan Twardoch, Jakub Żulczyk
Okładka książki Kłirówy. Te, które złamały zasady Justyna Bilik, Sylwia Chutnik
Kłirówy. Te, które złamały zasady Justyna Bilik, Sylwia Chutnik
Okładka książki Bajki mają moc. Wspierające opowiadania dla dzieci i rodziców Sylwia Chutnik, Marta Iwanowska-Polkowska, Joanna Jagiełło, Grzegorz Kasdepke, Barbara Kosmowska, Aneta Krasińska, Urszula Młodnicka, Ewa Nowak, Joanna Olech, Ewa Świerżewska, Joanna Szulc, Jarosław Żyliński
Sylwia Chutnik
Sylwia Chutnik
Jedna z najważniejszych i najbardziej utalentowanych polskich pisarek, autorka m.in. Kieszonkowego atlasu kobiet, Cwaniar, czy Tyłem do kierunku jazdy. Laureatka Paszportu „Polityki”, trzykrotnie nominowana do Nagrody Literackiej Nike. Pisze także sztuki teatralne i felietony. Jej książki zostały przetłumaczone już na 10 języków. Ma doktorat z nauk humanistycznych. Laureatka Społecznego Nobla Ashoki.

Cytaty z książki Łobuziary. Najfajniejsze bohaterki literackie