Watykan. Mroczna historia światowej potęgi

- Der Vatikan. Geschichte einer Weltmacht im Zwielicht
- 2024-10-23
- 2016-11-09
- Viktor Grotowicz
Intrygi, władza i tuszowane skandale. Watykan to od ponad 2000 lat symbol światowej polityki, ogromnej potęgi i zręcznych manipulacji Kościoła katolickiego. Miejsce pełne mrocznych cieni i zarazem oślepiającego światła.
To malutkie państewko w samym sercu Rzymu od kilkunastu stuleci ma decydujący wpływ na życie miliardów ludzi na całym świecie. Historia Watykanu to nie tylko kształtowanie całych pokoleń według nauk głoszonych przez Chrystusa. To także – a może przede wszystkim – liczne tajemnice, intrygi, manipulacje, fałszerstwa, morderstwa na zlecenie, walka o władzę i ogromne operacje finansowe. Z drugiej strony Watykan to kolebka dzisiejszej kultury europejskiej, nieprawdopodobne bogactwo, najwspanialsze na świecie muzea i tradycja.
Mai snuje z werwą wspaniałą, zapierającą dech opowieść. To rzetelnie i zarazem z pasją napisana książka, od której nie można się oderwać. Lektura obowiązkowa dla żądnych odkrycia sekretów Watykanu.
Kup Watykan. Mroczna historia światowej potęgi w ulubionej księgarni
Oceny książki Watykan. Mroczna historia światowej potęgi
529 użytkowników ma tytuł Watykan. Mroczna historia światowej potęgi na półkach głównych- Chcę przeczytać 335
- Historia 13
- Historyczne 5
- E-book 5
- Reportaż 4
- Literatura faktu 4
- 2020 3
Tagi i tematy do książki Watykan. Mroczna historia światowej potęgi
Cytaty z książki Watykan. Mroczna historia światowej potęgi
Kiedy zamyka się oczy, fakty nie przestają istnieć.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Watykan. Mroczna historia światowej potęgi
Z pewnością rzetelnie napisana. Widać, że autor zgłębił wcześniej temat i posiada bardzo dużą wiedzę, którą dzieli się z czytelnikiem.
Aczkolwiek, jak zaczynając czytanie byłem pełen zapału i chęci by wszystko chłonąć, tak kończąc... No właśnie. W między czasie często odkładałem, robiłem długie przerwy, zwyczajnie zmuszałem się, żeby dokończyć. Historia to moja pasja, ale taki nawał suchych, często surowo podanych faktów bardzo mnie zmęczył.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAczkolwiek, jak zaczynając czytanie byłem pełen zapału i chęci by wszystko chłonąć, tak kończąc... No właśnie. W między czasie często odkładałem, robiłem długie przerwy, zwyczajnie zmuszałem się, żeby dokończyć. Historia to moja pasja, ale...
Pozycja dla osób, które lubią nie tylko historię (choć to przede wszystkim),ale także interesują się lub chcieliby zgłębić temat religii, filozofii czy sztuki. Książka pełna ciekawych tematów, rozważań, postawionych pytań i prób odpowiedzi na nie. Moim zdaniem bardzo przystępnie wiele rzeczy wyjaśnionych. Mnie akurat bardzo wciągnęła, gdyż lubię taką tematykę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpis książki, a także tytuł, według mnie sugeruje coś innego, niż się naprawdę dostaje. Może coś mnie ominęło w środku (przeczytałam ~100 stron i koniec czyli cześć 19 i cały 20 wiek),ale nie widzę tam ani mroku, ani zapierającej dech w piersi opowieści.
To nie opowieść, to opisywanie faktów z wmieszanymi własnymi opiniami (ale przedstawionymi w formie przekonań bądź pytań. Autor chyba nigdy nie pisze "uważam że" czy nie pokazuje "ja" bezposrednio, ale subiektywizm jest wyraźny).
Nie porwała mnie narracja, z powtarzającymi się wyrażeniami, czasem zbytnim patosem i wyrażeniami (we wprowadzeniu) takimi jak "żaden inny kraj" (ryzykowne sformułowania, mogą nie być trafne).
Ale można znaleźć ciekawe informacje o papieżach, i nie tylko.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo nie opowieść, to opisywanie faktów z wmieszanymi własnymi opiniami (ale przedstawionymi w formie przekonań bądź...
Zaczęło się od grupy ludzi, którzy głosząc słowo swojego Boga chcieli przekonać wszystkich do wizji świata przepełnionego miłością, dobrocią i szczęściem. Zakończyło się na nieustannym dążeniu do władzy poprzez naginanie światowej polityki do własnych potrzeb. Jaki tak naprawdę jest Watykan? Czy jest to małe państwo głoszące dobrą nowinę? Czy bezwzględny gracz, który działając zza kurtyny dąży do władzy absolutnej? Odpowiedzi na te pytania pewnie nigdy nie uda nam się uzyskać. Jednakże jakaś ich cząstka zawarta jest w książce Klausa-Rüdiger'a Mai'a pod tytułem „Watykan. Mroczna historia światowej potęgi”. Autor w sposób chronologiczny przedstawia w niej drogę jaką przebyło chrześcijaństwo od czasów starożytnego Rzymu do współczesności. Skupia się on zwłaszcza na aspektach służących podtrzymywaniu iluzji państwa kościelnego jako mało znaczącego na świecie. Prezentuje również mechanizmy latami wypracowane w celu tuszowania licznych skandali oraz morderstw. Książki tej nie czyta się łatwo. Jest napisana w sposób bardzo sztywny, prezentując wyłącznie suche fakty. Polecam ją jednak każdemu, kogo interesuje historia świata i polityki. Takim osobom sprawi ona na pewno niemałą przyjemność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSłaba książka. Brak odniesień do źródeł. Plątanie się pomiędzy faktami a własnymi opiniami. Czyta się ciężko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka Klausa Rüdigera Mai, "Watykan. Mroczna historia światowej potęgi", przedstawia wnikliwe i pełne napięcia spojrzenie na historię Kościoła katolickiego i jego centrum w Watykanie. W tej książce autor sięga głęboko w kulisy tej maleńkiej enklawy, która przez ponad dwa tysiąclecia miała decydujący wpływ na życie ludzi na całym świecie. Mai przedstawia Watykan jako miejsce pełne sprzeczności – jest to nie tylko symbol duchowości i religii, ale także arena skomplikowanych politycznych rozgrywek, w której nie brak manipulacji, intryg, i walki o władzę.
Mai zwraca uwagę na ciemne karty historii Kościoła, eksplorując liczne tajemnice i kontrowersje, które przez wieki wstrząsały fundamentami tego miasta-państwa. Opisuje sytuacje, w których Watykan stanął przed trudnymi wyborami i nie zawsze postępował zgodnie z zasadami głoszonymi przez Chrystusa. Autor przybliża przypadki tuszowanych skandali i korupcji, odkrywając przed czytelnikiem kulisy finansowych machinacji, zabójstw na zlecenie i fałszerstw, które miały miejsce na przestrzeni wieków.
Jednym z najważniejszych aspektów książki jest ukazanie politycznej potęgi Watykanu i jego wpływu na życie całych narodów. Mai precyzyjnie analizuje relacje papieży z różnymi władcami, ich udział w politycznych rozgrywkach oraz wprowadzenie i utrzymywanie dogmatów, które miały przemożny wpływ na politykę międzynarodową. Autor prowadzi czytelnika przez kolejne epoki, prezentując, jak kolejne papieskie decyzje i alianse kształtowały obraz Kościoła i jego postrzeganie w oczach wiernych oraz jak duchowa misja Watykanu często ustępowała miejsca korzyściom politycznym i materialnym.
Mai nie unika też tematu bogactwa Watykanu, opisując jego przepastne skarbce i zbiory, które dziś stanowią fundamenty światowego dziedzictwa kulturowego. Watykan to nie tylko religia i polityka, lecz także miejsce, w którym zgromadzono bezcenne dzieła sztuki oraz unikalne dokumenty i rękopisy. Autor nie tylko pokazuje ciemne strony historii Kościoła, ale także oddaje hołd tej części dziedzictwa, podkreślając rolę Watykanu jako kolebki dzisiejszej kultury europejskiej. W jego narracji sztuka, architektura i literatura wchodzą w dialog z przeszłością pełną skandali i intryg, tworząc spójny i bogaty obraz.
Mai jest wyjątkowo rzetelny i dociekliwy w swoich analizach, zachowując obiektywizm i dostarczając czytelnikowi szerokiej wiedzy o przeszłości i teraźniejszości Watykanu. W książce nie brakuje fascynujących anegdot, które dodają lekturze barw i dynamiki, co sprawia, że książka czyta się jak dobrze skonstruowany thriller historyczny. Jednocześnie jest to lektura wymagająca, zmuszająca do refleksji nad relacjami między duchowością a władzą, nad samą istotą Kościoła oraz nad tym, czy władza i bogactwo mogą być zgodne z misją chrześcijaństwa.
"Watykan. Mroczna historia światowej potęgi" to książka pełna napięcia i głębokich analiz, która odkrywa przed czytelnikiem Watykan z zupełnie innej perspektywy – jako instytucję, w której przenikają się sacrum i profanum. Mai prezentuje fascynujący obraz miejsca, które wciąż pozostaje pełne tajemnic i wpływa na światowe losy, zachęcając przy tym czytelnika do spojrzenia na Watykan w sposób krytyczny, lecz równocześnie pełen podziwu dla jego historycznego znaczenia.
Książka Klausa Rüdigera Mai, "Watykan. Mroczna historia światowej potęgi", przedstawia wnikliwe i pełne napięcia spojrzenie na historię Kościoła katolickiego i jego centrum w Watykanie. W tej książce autor sięga głęboko w kulisy tej maleńkiej enklawy, która przez ponad dwa tysiąclecia miała decydujący wpływ na życie ludzi na całym świecie. Mai przedstawia Watykan jako...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, którą bardzo dobrze się czyta prawie jak powieść. To jednak nie znaczy, że jest w 100% obiektywna. W jego opisie historii czas biegnie w wybranych momentach bardzo wolno a w innych bardzo szybko z pominięciem zapewne nudnych dziejów Watykanu. Daje to zatem pewien zakrzywiony, niejako sensacyjny obraz. Można wyczuć, że autor sympatyzuje Luteranami. Tak po prostu ma. Nie oceniam. To dzięki tej książce dopiero zrozumiałem, o co chodziło z katolickimi odpustami na początku XVI w. Dla tego wyjaśnienia warto przeczytać tę książkę (s. 335-373). Na końcu przy czytaniu historii końca XX wieku byłem trochę zaskoczony głębokim susem autora wgłąb teorii spiskowej Opus Dei (okazuje się że autor ma już na koncie książkę o teoriach spiskowych) i całkowitym pominięciem kwestii kryzysu związanego z pedofilią i stosunku Watykanu do tego tematu. Być może, w 2008 roku temat był jeszcze pod dywanem.
Książka, którą bardzo dobrze się czyta prawie jak powieść. To jednak nie znaczy, że jest w 100% obiektywna. W jego opisie historii czas biegnie w wybranych momentach bardzo wolno a w innych bardzo szybko z pominięciem zapewne nudnych dziejów Watykanu. Daje to zatem pewien zakrzywiony, niejako sensacyjny obraz. Można wyczuć, że autor sympatyzuje Luteranami. Tak po prostu ma....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka, która daje lepsze zrozumienie instytucji Kościoła Katolickiego: jego początków, kształtowania się, aż do czasów współczesnych.
Dlaczego księży obowiązuje celibat? Jak doszło do rozłamu na katolików i protestantów? Jaką rolę odgrywał każdy z 264 papieży? Dlatego Watykan jest tak ważny i skąd pomysł, aby centrum chrześcijaństwa była akurat w tym konkretnym miejscu na świecie, bo bynajmniej nie jest to przypadkowe położenie. Na te wszystkie pytania znajdziecie odpowiedź w książce.
Dokładniejsza recenzja na moim blogu, zapraszam:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDlaczego księży obowiązuje celibat? Jak doszło do rozłamu na katolików i protestantów? Jaką rolę odgrywał każdy z 264 papieży? Dlatego Watykan jest tak ważny i skąd pomysł, aby centrum chrześcijaństwa była akurat w tym konkretnym miejscu...
Nie tego się spodziewałam po tej książce, W mojej ocenie nie ma w niej tej mrocznej historii. Czytałam tą książkę wiele miesięcy, Ogólnie zawiodłam się i nie polecam jej,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGdyby ta historia była "mroczna", padło by chociaż słowo o pedofili, Legionie Chrystusa, aferach finansowych.