Orbital

- Orbital
- 2023-11-02
- 2023-11-02
- angielski
The earth, from here, is like heaven. It flows with colour. A burst of hopeful colour.
A book of wonder, Orbital is nature writing from space and an unexpected and profound love letter to life on Earth
Six astronauts rotate in their spacecraft above the earth. They are there to collect meteorological data, conduct scientific experiments and test the limits of the human body. But mostly they observe. Together they watch their silent blue planet, circling it sixteen times, spinning past continents and cycling through seasons, taking in glaciers and deserts, the peaks of mountains and the swells of oceans. Endless shows of spectacular beauty witnessed in a single day.
Yet although separated from the world they cannot escape its constant pull. News reaches them of the death of a mother, and with it comes thoughts of returning home. They look on as a typhoon gathers over an island and people they love, in awe of its magnificence and fearful of its destruction. The fragility of human life fills their conversations, their fears, their dreams. So far from earth, they have never felt more part - or protective - of it. They begin to ask, what is life without earth? What is earth without humanity?
Kup Orbital w ulubionej księgarni
- Booker 6
- Z biblioteki 6
- Po angielsku 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce Orbital
Chodliwy temat kosmosu i jego eksploracji.
Nieco rozczarowująca treść, oparta na melancholii i filozofowaniu o życiu.
Gdyby nie anturaż podróży kosmicznej, byłoby do przełknięcia. Przez tytuł oraz okoliczności człowiek nastawia się na więcej.
Chodliwy temat kosmosu i jego eksploracji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieco rozczarowująca treść, oparta na melancholii i filozofowaniu o życiu.
Piękna, melancholijna i wzruszająca, z nutą kryzysu egzystencjalnego
Piękna, melancholijna i wzruszająca, z nutą kryzysu egzystencjalnego
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiepła, poetycka, budząca nadzieję i otulająca. Wspaniałe opisuje Matkę Ziemię widzianą z orbity przez astronautów i kosmonautów. Namacalnie czujemy w niej zachwyt nad pięknem ziemi, księżyca, kosmosu. Uczestniczymy w niektórych przemyśleniach, czujemy zachwyt i strach załogi stacji kosmicznej. Piękna.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoceniam, ale mnie to nie zachwyca. Może spodoba się tym, którzy chcą dowiedzieć się czegoś więcej o życiu na stacji kosmicznej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiche science-fiction, bo nic tu się tak naprawdę nie dzieje. Czas płynie. Sześcioro astronautów kilkanaście razy na dobę okrąża Ziemię po orbicie. Patrzy na rzeczy. Wykonuje codziennie, powtarzalne czynności. I myśli. Tym się głównie zajmują - myślą, o wszystkim i o niczym. I o ile rozumiem, że tak działa ludzki umysł i gdyby ktoś chciał przez jeden dzień zaglądać mi do głowy, to też by napotkał 274573 luźno powiązanych myśli o wszystkim (chociaż głównie o hasłach z krzyżówki New York Timesa xD). Tylko ten ktoś na koniec niewiele by z tego wyciągnął i ja też niewiele zapamiętam z tej książki. Bo jest tu wszystkiego za dużo, a równocześnie zbyt powierzchownie. O ekologii i zmianach klimatycznych, o polityce i konfliktach, o rywalizacji międzyludzkiej, o kosmicznym wyścigu multimiliarderów i dziesiątkach innych rzeczy. Równocześnie wszystkie te myśli są tak wymieszane, a bohaterowie tak nijacy, że często nie byłam w stanie stwierdzić czyje rozmyślania w danym momencie czytam. Być może jest to zrobione celowo, żeby z nich skleić takiego "uniwersalnego człowieka", ale dla mnie to tylko oznacza, że mam jeszcze mniej punktów zaczepienia, żeby tą książkę zapamiętać na dłużej niż 2 dni.
Ciche science-fiction, bo nic tu się tak naprawdę nie dzieje. Czas płynie. Sześcioro astronautów kilkanaście razy na dobę okrąża Ziemię po orbicie. Patrzy na rzeczy. Wykonuje codziennie, powtarzalne czynności. I myśli. Tym się głównie zajmują - myślą, o wszystkim i o niczym. I o ile rozumiem, że tak działa ludzki umysł i gdyby ktoś chciał przez jeden dzień zaglądać mi do...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo zdecydowanie książka nie dla mnie. Strasznie się przy niej męczyłam i wynudziłam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to zła książka, ale zdecydowanie nie była kierowana do mnie. Chociaż przemyślenia bohaterów na poszczególnych planetach były ciekawe, to jednak nie trafiły do mnie na tyle, żeby mnie zachwycić albo chociaż zostać ze mną na dłużej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtóra to już orbita? Nie wiem, ale za każdym razem zapiera dech w piersiach. Ciekawe przemyślenia na temat życia i kosmosu. Bycie kosmonatą to bardzo prestiżowe zajęcie, z drugiej strony wiąże się z atrofią mięśni, chorobami i tęsknotą za Ziemią.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam problem, wynikający z moich oczywistych ograniczeń intelektualnych, z pisaniem o książkach, których narrację można określić jako piękną, nieco eteryczną, w których fabuła jest albo na drugim planie, albo szczątkowa.
To może tak - 'Orbita', to raczej doznanie niż powieść opowiadająca konkretną historię - trochę wrażenie kruchości i ulotności ludzkiego życia, trochę piękna i potęgi tak naszej planety, jak i kosmosu. Też oczywiście dość szczegółowa relacja o praktycznych aspektach egzystowania na stacji kosmicznej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo może tak - 'Orbita', to raczej doznanie niż powieść opowiadająca konkretną historię - trochę wrażenie kruchości i ulotności ludzkiego życia, trochę...
Odebrałem ja jako egzystencjalną ksiązkę o naszej-ludzi przyszłości. Jako plus garść faktów o ISS.