W kontakcie. Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej

Okładka książki W kontakcie. Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej autorstwa Jagna Kaczanowska
Jagna Kaczanowska Wydawnictwo: Rebis Seria: Poradniki psychologiczne poradniki
poradniki
Poradniki psychologiczne
2024-10-22
2024-10-22
Zmarli nigdy nie odchodzą bez śladu

Umarli. Odeszli ostatecznie i nieodwołalnie. Ale czy śmierć oznacza koniec? Czy tylko drzwi do innego świata? Wszyscy mamy kogoś po drugiej stronie. Tęsknimy za naszymi bliskimi – ludźmi i zwierzętami. Czasem o nich śnimy. Niekiedy mamy wrażenie, że… są tuż obok. Mówimy do nich. I wydaje nam się, że oni odpowiadają.
Zmarli nie odchodzą bez śladu. Czasem zostają z nami nawet ślady tych, o których istnieniu nie mieliśmy pojęcia. Schematy postępowania i wzorce przekazywane przez pokolenia mają swoje korzenie w kimś, kto kiedyś żył. Człowiek odszedł, ale relacja z nim trwa. Tworzymy bowiem związki nie tylko z żywymi, ale i z tymi, którzy są już po drugiej stronie z pozoru nieprzeniknionej zasłony.
Słowo „duchy” brzmi dramatycznie i kojarzy się z horrorem. Tymczasem temat naszych relacji ze zmarłymi coraz częściej interesuje naukowców. Psychologowie nie negują już takich doświadczeń. Raczej zastanawiają się, co możemy zrobić, by po śmierci bliskich nam osób lepiej żyć. Jak czytać sny, w których nas odwiedzają? Jak szukać w rodzinnej historii ukrytych przekazów?
Pozostańmy w kontakcie. Bo zmarli mogą wiele dać tym, których pozostawili.

Kup W kontakcie. Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oceny książki W kontakcie. Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej

OPINIE i DYSKUSJE o książce W kontakcie. Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej

Choć książkę czyta się przyjemnie, mam wrażenie że panuje w niej chaos. Trochę legend, trochę faktów. Trochę marzeń, jak fajnie by było się skontaktować z osobą zmarłą. Po opisie książki chyba nie tego się spodziewałam. Mam wrażenie że w tej książce jest wszystko i akurat w tym przypadku nie jest to komplement. Myślałam że książka skupia się bezpośrednio na zmarłych i na tym co zrobić żeby się do nich przybliżyć (emocjonalnie). Tymczasem to luźna powieść poruszająca wiele aspektów, głównie skupiająca się na traumach pozostawionych po naszych przodkach, również tych bardzo bardzo dalekich, których niekoniecznie znaliśmy. O wybaczeniu krzywd które kiedyś nam zrobili zmarli, bądź my im oraz niezbadanych ciekawostkach o śmierci. Napewno to nie jest książka o radzeniu sobie z żałobą. Nie jest zła, ale bardziej polecam ją osobom które nie mają żadnych oczekiwań co do tej pozycji. Raczej na jeden wieczór, o wszystkim i o niczym. „Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej” to wątek bardzo poboczny.

W sumie nie wiem o czym jest ta książka - o zjawiskach paranormalnych, ale z poziomu psychologa (I cześć )czy o radzeniu sobie z żałoba (II cześć ). Na listopad ok. Skłania do refleksji.

Książka już od samego początku dała mi jasno do zrozumienia, że nie będzie tym, czego się po niej spodziewałem. Zamiast psychologii, faktów i naukowego podejścia, dostajemy metafizykę i niekończące się dowody anegdotyczne.
Autorka z zaskakującą powagą opisuje, jak zmarli rzekomo oddziałują na żyjących: poprzez prorocze sny, nawiedzone miejsca, czy — nie żartuję — dzwoniąc z zaświatów na telefon. Im dalej w las, tym mroczniej… ale nie w tym dobrym sensie. Pojawiają się historie o zakrztuszeniu się w chwili śmierci krewnego z problemami płucnymi albo o przypadkach "przeczuć", które zaskakująco wygodnie zgadzają się z dramatycznymi wydarzeniami.
I wszystko to byłoby jeszcze do przełknięcia, gdyby te zjawiska były chociaż zestawione z naukowymi wyjaśnieniami. Gdyby autorka potrafiła powiedzieć: „To może być efekt traumy, bezsenności, halucynacji, obciążenia psychicznego.” Ale nie — ona przyjmuje te spirytystyczne fantasmagorie niemal bezrefleksyjnie, jakby były pełnoprawnym materiałem dowodowym.
Zamiast realnego wsparcia dla tych, którzy mierzą się z żałobą, dostajemy katalog cudowności rodem z seansu spirytystycznego. Ta książka nie leczy — ona raczej otula czytelnika mgłą iluzji, dając mu złudzenie sensu tam, gdzie potrzeba zrozumienia i siły.
Na plus? Styl. Książkę czyta się lekko, przyjemnie, bez zbędnego przynudzania. Szkoda tylko, że przyjemność z lektury nie idzie w parze z jej wartością.

47 użytkowników ma tytuł W kontakcie. Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej na półkach głównych
14 użytkowników ma tytuł W kontakcie. Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej na półkach dodatkowych

Okładka książki Teraz ja! Ginekolożka z psycholożką o menopauzie Jagna Kaczanowska, Monika Łukasiewicz
Okładka książki My też. Rozmowy o wychodzeniu z traumy seksualnej Małgorzata Bajko, Jagna Kaczanowska
Okładka książki Sztuka obsługi waginy Andrzej Gryżewski, Jagna Kaczanowska
Sztuka obsługi waginy Andrzej Gryżewski, Jagna Kaczanowska
Okładka książki Klub wielbicieli Agaty Ch. Justyna Bednarek, Jagna Kaczanowska
Klub wielbicieli Agaty Ch. Justyna Bednarek, Jagna Kaczanowska
Okładka książki Wigilijne opowieści Tomasz Betcher, Jacek Galiński, Karolina Głogowska, Jagna Kaczanowska, Agnieszka Lis, Agnieszka Litorowicz-Siegert, Magdalena Majcher, Katarzyna Berenika Miszczuk, Martyna Raduchowska, Alek Rogoziński, Małgorzata Oliwia Sobczak, Milena Wójtowicz
Jagna Kaczanowska
Jagna Kaczanowska
Jagna Kaczanowska - psycholog i dziennikarka miesięcznika „Twój Styl”. Mieszka z rodziną pod Warszawą. Ma trzy psy, trzy koty i konia. W czasie wolnym uwielbia czytać i zajmować się ogrodem, w którym hoduje historyczne odmiany róż i kilkadziesiąt odmian peonii. Wspólnie z Justyną Bednarek napisała trzy tomy uwielbianej przez czytelników serii „Ogród Zuzanny” oraz powieści „Okruchy dobra”, „Galopem po szczęście” i „Gorsza siostra”, które ukazały się nakładem Wydawnictwa W.A.B.

I jak się z tym czujesz? Wszystko, o czym (nie) chciałeś wiedzieć na temat terapii Joshua Fletcher
Joshua Fletcher
Książka autorstwa J. Fletcher to przystępne, a momentami całkiem humorystyczne wprowadzenie w świat psychoterapii. Autor opowiada w niej jak wygląda psychoterapia, dynamika relacji terapeuta-pacjent oraz wyjawia kilka typowych mitów, jakie funkcjonują wobec terapii. Fletcher przez cały tytuł utrzymuje perspektywę specjalisty, co zdaje się być niemal oczywiste, jako że posiada kilkunastoletnie doświadczenie w pracy z klientami. Mimo to nie używa żargonu zrozumiałego dla wybranych, nie moralizuje, nie przytłacza, a wręcz przeciwnie - lekki ton sprawia, że książkę czyta się szybko i całkiem przyjemnie, co jest na plus, szczególnie dla osób, które dopiero zaczynają interesować się terapią. Ta lekkość bierze się z formy, w jakiej napisano książkę: autor stawia w dużej mierze na dialogi przeplatane rozdziałami wyjaśniającymi pojęcia. Wykorzystuje anegdoty z gabinetu, przeplatane wycinkami z życia prywatnego, dzięki czemu w naturalny sposób nawiązuje i utrzymuje kontakt z czytelnikiem. Tyle tylko, że momentami ten styl zdaje się być aż nadto lekki, co z kolei nie współgra z trudnymi tematami. To wywołuje w czytelniku wrażenie powierzchowności przy omawianiu nieprzyjemnych stanów emocjonalnych, tak jak i anegdoty, które w niektórych rozdział wręcz dominują nad rzetelną treścią. Oprócz tego, w książce jest też sporo uproszczeń, które mnie jako osobę obeznaną w temacie rozczarowały; podobnie stało się też z ujęciem jedynie tych procesów terapeutycznych, które nie zakończyły się w typowy, pomyślny sposób. Podsumowując, to dość użyteczna pozycja, która powinna wnieść wiele dobrego w zakresie normalizowania korzystania z pomocy. Dzięki zawartym praktycznym wskazówkom (np. jak wybrać terapeutę, kiedy rozważyć jego zmianę) może realnie obniżyć lęk przed pierwszą wizytą i rozwiać wiele powszechnych mitów. Ta pozycja najlepiej sprawdzi się, gdy ktoś dopiero wchodzi w świat terapii, bowiem ci, którzy szukają szerszego tła teoretycznego niemal na pewno poczują niedosyt.
placebetweenpages - awatar placebetweenpages
Kalendarz emocji. Jak zrozumieć wpływ pór roku na naszą psychikę i odzyskać kontrolę nad swoim życiem John R. Sharp
John R. Sharp
„…Ludzie również potrzebują burz. Burze nieco nami wstrząsają: sprawiają, że przyglądamy się światu i zaczynamy myśleć w nowy, inny sposób…” W ostatnim czasie książki motywacyjne, psychologiczne i te dotyczące rozwoju osobistego trafiają nie tylko pod moje skrzydła, ale przyznaję, że bardzo dobrze czuję się w trakcie ich poznawania. Też się uczę - czegoś nowego. Kiedy czytałam „Kalendarz” zapisywałam swoje uwagi i spostrzeżenia. Skupiamy się np. na czynnikach środowiskowych, mroku, słońcu i temperaturze. Nie jesteśmy odłączeni od środowiska zewnętrznego, tak jak mogłoby się Nam wydawać. Każdy ma swój kalendarz emocji. To predyspozycje genetyczne i jednostkowe doświadczenia mają wpływ na te niezwykłe wypadki – losowe, jak i dające się przewidzieć. Musimy nauczyć się przeżywać dni, tygodnie i lata. Z wiekiem myślimy inaczej, spokojniej i szukamy stabilizacji. To także akceptacja zmieniających się pór roku w sercu. Wiosenny deszcz – to stan zapalny stawów, zimowe opady śniegu – niedogodność. Jesień – to dla rolnika wiara w to, że zbiory będą udane, a lato – to piękne słońce i przeładowany czas. Lato przecieka przez palce i narzucamy sobie dużą sezonową presję. Pory roku kojarzą się cyklicznością i przemijalnością. Pamiętajmy, że już w epoce pozytywizmu prace polowe i pory roku wyznaczały rytm człowieka. Praca była rozdysponowywana racjonalnie, a oddanie i przywiązanie do ziemi głęboko zakorzenione w sercu np. chłopów z powieści „Nad Niemnem”. Tu Bohatyrowicze śpiewają przy pracy i mają inny szacunek do siebie i każdego człowieka. John R. Sharp to certyfikowany psychiatra z ponad dwudziestopięcioletnią praktyką. Profesor w Harvard Medical School i na Uniwersytecie Kalifornijskim w Los Angeles, gdzie uczy studentów komunikacji z pacjentami. Łączy wiedzę z psychologii klinicznej i społecznej, neuronauki, antropologii i medycyny, aby zbadać, jak cykle pór roku wpływają na życie psychiczne. Czy technologie Nam pomagają? Zdrowie to fizyczne, jak i psychiczne jest niezwykle istotnym aspektem. W książce podobają mi się te opozycje: - gorąco – zimno - smutno i wesoło - i najważniejsze – prawdziwie, kiedy pokazane są dni nie do zniesienia. Kalendarz emocjonalny każdego z nas jest bardzo dynamiczny – autor tej książki pokazuje, jak rozpoznać poszczególne jego okresy, jak budować świadomość tego, co nas dotyka oraz jak zaradzić destrukcyjnym nastrojom. Czy jesienią nie chcesz wyjść spod ciepłej kołdry, a latem tryskasz energią i entuzjazmem? Wiosna ponoć uruchamia w nas wszystkie instynkty, buzują hormony, jest więcej słońca, a na naszej twarzy pojawia się szczery i nieukrywany uśmiech. Może to zima jest najbardziej wyczekiwaną przez ciebie porą roku? Wtedy rodzinna atmosfera i okres Świąt Bożego Narodzenia sprawia, że stajemy się rodzinni. Kiedy czujesz się najlepiej, a kiedy dopada cię chandra? Omdlenia np. pojawiają się w upały, gdy spadek ciśnienia krwi, sprawia, że mniej tlenu dociera do mózgu. Produkcja melaniny, serotoniny i dopaminy jest czynnikiem, na który odbiorca musi zwrócić uwagę. Szyszynka działa bardziej, jak odwrócona bateria słoneczna. Z kolei (SAD) – to choroba sezonowa. To rodzaj zaburzeń nastroju (inaczej zaburzeń afektywnych),które są związane ze zmianami pór roku. Rozpoczynają się późną jesienią, a kończą wczesną wiosną. Bywają one nazywane depresją sezonową bądź depresją zimową. Wiatr jest jak chłód, jeśli jest przyjemny daje pozytywne uczucia, ale czasami studzi emocje. Wiatr ma także znaczenie mitologiczne. To wzburzenie, niepokój i strach. Mówimy, że ktoś „łapie wiatr w żagle”. Wtedy wykorzystuje sprzyjające okoliczności, przystępuje też energicznie do działania. Czy szczęście to mit? Może stworzyliśmy je sami? ASD – to efekt jakiegoś traumatycznego wydarzenia. Od śmierci ukochanej osoby, po jakąś burzę. Mamy w pierwszej fazie reakcje emocjonalne – żal, ulgę, przerażenie. Druga faza to – agresja, lęk, strach, apatia, smutek, depresja i objawy psychosomatyczne. Burze, to bardzo bolesne zdarzenia i one są jednocześnie wylaniem na nas wiadra zimnej wody. Tu mamy też katastrofę, o której często mówimy. Zmiana okoliczności, to nawet i zmiana własnej perspektywy. Doskonałym przykładem może być przeprowadzka. Magia pamięci i wspomnień. Wspomnienia, to te lekcje, które odbyliśmy. Kalendarze kulturowe i emocji nakładają się częściowo na siebie. Specjaliści i my – sami powinniśmy leczyć, nie tylko farmakologicznie: - lęk - depresję - zaburzenia snu - smutki - żałobę (strata kogoś bliskiego) - przenikający stres. Święta, rocznice, okresy w pracy czy szkole każdego roku mogą wzbudzać różne emocje. Czy każdy potrafi sobie z nimi twórczo poradzić? Kalendarz emocjonalny każdego z nas jest bardzo dynamiczny – autor tej książki pokazuje, jak rozpoznać poszczególne jego okresy, jak budować świadomość tego, co nas dotyka i jak zaradzić destrukcyjnym nastrojom. Życie, czyli coś najpiękniejszego i najcenniejszego na świecie. W nim, nic nie uda się Nam osiągnąć - bez stresu. 😉 Gorąco polecam Katarzyna Żarska https://zarska18.blogspot.com/ Wydawnictwo: WAM - Mando Inside Premiera: 16.10.2024 r. Tłumaczenie: Joanna Bilmin-Odrowąż Oprawa: miękka Liczba stron: 304 (nowość wydawnicza) w mojej prywatnej biblioteczce
Katarzyna Żarska - awatar Katarzyna Żarska
oceniła na1011 miesięcy temu
Kto decyduje, ile znaczysz? Prawda o poczuciu własnej wartości Iza Maliszewska
Kto decyduje, ile znaczysz? Prawda o poczuciu własnej wartości
Iza Maliszewska
Przyznam otwarcie, że kupiłem tę książkę z myślą o kimś, chciałem kiedyś swojej byłej ją podsunąć. Była bardzo niedowartościowana, straumatyzowana i pewnie nadal jest. Sam wielokrotnie dwoiłem się, troiłem, aby jej to uświadomić, ale się poddałem. O fiasku decydują jeszcze inne czynniki, ale to już prywatna sprawa. Wstyd mi pisać, ale kupiłem jakiś czas temu i długo czekała, ale przyszła pora nadrobić zaległości. Lubię pióro pani Izy. Mówiąc kolokwialnie to taka fajna babka. Ilekroć o coś spytasz, to udzieli odpowiedzi na miarę możliwości i tak można też powiedzieć o jej książce. Moim zdaniem wyczerpująco wypowiada się na temat dowartościowania. Motywacji, wybierania właściwych wartości w życiu. Przedstawiła również różne typy ludzi, role, które przejmujemy w środowisku, w jakim żyjemy. Czytając zauważam, że mam taki mix opiekun, buntownik i bohater. Znaczenie tych ról, wyjaśnione jest w książce. Mi się podoba. Dla mnie książka jest niezwykle ważna, bo jest tam coś o pomaganiu innym. Lubię pomagać innym. Uważam, że jak się zna rozwiązanie czyjegoś problemu lub ma się możliwości, to warto podać komuś pomocną dłoń. Czyż człowiek nie staje się wielkim w wyrzeczeniu się siebie? Pięknie to Staszic napisał. Albo Wolter… Toć obowiązkiem ludzi, jest pomagać sobie wzajem. Cytując autorkę: ,,Jeśli chcesz pomagać innym, rób to, bo to ważne i piękne, bo to urozmaicenie i wzbogacenie twojego życia, ale niech pomaganie nie definiuje twojej wartości”. Nie jest tak, że im wyżej doskoczysz, tym twoja wartość wyższa. Chcemy pomagać? To się chwali, ale nie można patrzeć na to, jakoby był wyznacznikiem naszej wartości. Pomaganie jest piękne, szlachetne, ale nie uczyni nas drogocennymi, tak jakbyśmy byli sztabą złota. Każdy z nas ma coś do zaoferowania światu. Trzeba działać szczerze. Mieć dobre motywacje i nie robić czegoś przez pryzmat korzyści… ,, Pamiętaj, że twoja wartość nie zależy od tego, jak postrzegają cię inni, ani od różnic w poglądach - każdy z nas ma coś cennego do zaoferowania światu”. ,,Twoje ciało to świątynia, a ty jesteś jej kapłanką i opiekunką przez całe życie. Ciało odgrywa w naszym życiu równie ważną rolę jak umysł, jego kondycja zaś wpływa na nasze codzienne samopoczucie, energię i zdrowie psychiczne. Zdrowe poczucie własnej wartości wiąże się z szacunkiem do ciała, wyrażającym się zarówno poprzez akceptację jego niedoskonałości, jak i dbanie o nie w taki sposób, aby służyło nam jak najdłużej. Ciało i umysł są nierozerwalnie ze sobą połączone - wpływają na siebie nawzajem w sposób ciągły i dynamiczny”. Dokładnie. Nasze ciało to jest świątynia. Jeśli nie zadbamy o siebie, to nie będziemy w formie. Pani Iza wspomina też o perfekcjonizmie. Nie jest czymś złym, ale trzeba wszystko z umiarem. Nie chodzi o to, aby dążyć do ideału, bo nigdy nim nie będziemy. Każdy z nas popełnia błędy, a to od nas zależy, co z tym faktem zrobimy? Wyciągniemy wnioski i będziemy starać się lepiej albo zatrzymamy się w rozwoju. Tak to widzę! Jak dla mnie książka wartościowa. Miałem pewne oczekiwania i je zaspokoiłem. Szkoda tylko, że nie mogłem jej podsunąć komuś, na kim mi naprawdę zależało i na jej zdrowiu, ale cóż, życie różne scenariusze pisze. Dużo ciekawych cytatów… Inspirujące. Dodatkowo „prezent” od autorki, lecz nie zdradzę, jaki. Jednakże dla mnie to jest nie do pomyślenia, aby ciąć albo wyrywać kartki… To profanacja książek. Ino czytelnik załapie, o co chodzi. Polecam. Jeszcze mały szczegół. Trochę mi to przeszkadza, że książka pisana jak dla kobiet tylko, a my mężczyźni też możemy wyciągnąć cenne lekcje i jakieś wnioski.
bARTosz - awatar bARTosz
Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji Maria Esclapez
Kocham siebie, kocham ciebie. Przewodnik po rozwijaniu zdrowych relacji
Maria Esclapez
Książka opowiada o związkach. Najpierw autorka zapoznaje nas z czterema etapami, przez który przechodzi każda związek. Zaczynając od motylków w brzuchu, kończąc na dojrzej miłości. Porusza też bardzo aktualny problem w dzisiejszych czasach jakim jest ghosting. Autorka sugeruje jak można uniknąć ghostingu, co powiedzieć. Również częstym zjawiskiem jest manipulacja. Ludzie nie zdają sobie sprawy, że są manipulowane, nierzadko myślą, iż takie zachowanie drugiej osoby to normalna rzecz w związku. Otóż nie. Tematyka związana z zazdrością i jej komunikowanie w sposób asertywny, zamiast agresywnego może również wiele zmienić. Ważne jest też jak druga osoba podejdzie do tego tematu. Czy zacznie się złościć, będzie obojętna albo podejdzie w sposob zadaniowy - spróbować sprawić, aby ta druga osoba nie miała powodów do zazdrości. Autorka do napisania książki wykorzystała swoje doświadczenie oraz sytuacje ze swojego gabinetu, czasem na podstawie swoich klientów. Określenie stylu przywiązania również nie należy do łatwych rzeczy, ponieważ można mieć wrażenie, że ma się dwa style przywiązania. Bardzo spodobały mi się przykładowe rozmowy dwojga osób oraz ich analizowanie. Po przeczytaniu książki muszę uczciwie przyznać, że mam zdrowy związek z moim partnerem i jestem z tego bardzo dumna 😍 Komunikacja w związku jest bardzo ważna i nie zapominajcie o niej! 💛
Ksiazkowelove_16 - awatar Ksiazkowelove_16

Cytaty z książki W kontakcie. Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej

Dodaj cytat z książki W kontakcie. Jak ułożyć relacje ze zmarłymi, by żyć lepiej