Antonio. Opowieść o św. Antonim Marii Klarecie

- Antonio. Opowieść o św. Antonim Marii Klarecie
- 2006-09-13
- 2006-09-13
Wielka dusza, zrodzona jakby dla gromadzenia kontratów: mógł być w istocie swej pokorny, a pełen chwały dla świata; mały na ciele, lecz duchem olbrzymi; z wyglądu skromny, lecz najbardziej zdolny do narzucenia respektu, włączając wielkich tego świata; silny charakter, lecz z ła- godną słodkością tego, który zna granice srogości i pokuty; zawsze w obecności Boga, nawet wśród swojej niezwykłej zewnętrznej aktywności; oczerniany i podziwiany; adoro- wany i prześladowany. Wśród tylu cudowności oświetlało go łagodnym blaskiem jego nabożeństwo do Matki Bożej".
Pius XII
„Wasze dziedzictwo zrodziło się z inspiracji świętego An- toniego Marii Klareta, który po latach wędrówek i głosze- nia misji ludowych w Katalonii, został mianowany Arcybi- skupem Santiago na Kubie, której to służbie dla zbawienia dusz oddał się całkowicie. Po powrocie do Hiszpanii musiał stawić czoła wielu cierpieniom dla dobra Kościoła, aż do śmierci na wygnaniu w Fontfroide w roku 1870. Jego życie naznaczone było zawsze Pawłowym zawołaniem: 'Miłość Chrystusa przynagla nas' (2Kor 5,14)".
Jan Paweł II
Kup Antonio. Opowieść o św. Antonim Marii Klarecie w ulubionej księgarni