W poszukiwaniu wewnętrznego głosu . Naomi Osaka

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2024-06-19
- 2024-06-19
Wszechstronna, starannie udokumentowana biografia tenisowej rewelacji i aktywistki Naomi Osaki, ukazująca nieznane dotąd kulisy jej spektakularnej kariery obejmującej zwycięstwa na Wielkich Szlemach, sensacyjne wystąpienia na rzecz sprawiedliwości rasowej i zdrowia psychicznego oraz ukryte problemy życia na oczach wszystkich. Jej wyjątkowa siła połączona z rozbrajającą delikatnością podbiły serca milionów fanów. Nigdy wcześniej nie było takiej czempionki.
Osaka urzekła świat tenisa i ściągnęła na siebie uwagę poza nim, bo nie tylko wygrała cztery Wielkie Szlemy, lecz także została ambasadorką istotnych kwestii społecznych.
Kup W poszukiwaniu wewnętrznego głosu . Naomi Osaka w ulubionej księgarni
Oceny książki W poszukiwaniu wewnętrznego głosu . Naomi Osaka
34 użytkowników ma tytuł W poszukiwaniu wewnętrznego głosu . Naomi Osaka na półkach głównych- Przeczytane 22
- 2025 2
- 2024 2
- Chcę kupić 1
- 2024: 150 książek 1
- Ebook 2025 1
- LEGIMI 1
- 2024.07 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce W poszukiwaniu wewnętrznego głosu . Naomi Osaka
Świetna książka. Lekko opisane różne perturbacje. Bardzo ciekawie ujęty temat protestów Naomi i ogólnie Black Lives Matters. Liczyłam na głębsze analizy i więcej informacji z zaplecza, ale całościowo pasuje to do charakteru Naomi. Ubolewam nad polskim tłumaczeniem, opisy meczów są beznadziejne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiografia Naomi Osaki okazała się dosyć beznamiętnym opisem jej tenisowej kariery. Nie jest to niestety utwór na miarę porywającej biografii innego tenisisty A.Agassiego. Pomimo, że Naomi jest niezwykle barwną postacią, która realizuje się również poza kortami to konstrukcja tego tekstu nie porwała mnie i nie do końca przedstawiła jej sylwetkę w pełnej krasie. Materiały źródłowe to przede wszystkim wypowiedzi z pomeczowych konferencji prasowych lub twitterowe wpisy tenisistki. Chętnie wysłuchałabym aktualnego komentarza Osaki do przeszłych wydarzeń, przytaczanych przez autora. Poprawna w zakresie chronologii ale kompletnie pozbawiona dynamiki i charakteru.
Biografia Naomi Osaki okazała się dosyć beznamiętnym opisem jej tenisowej kariery. Nie jest to niestety utwór na miarę porywającej biografii innego tenisisty A.Agassiego. Pomimo, że Naomi jest niezwykle barwną postacią, która realizuje się również poza kortami to konstrukcja tego tekstu nie porwała mnie i nie do końca przedstawiła jej sylwetkę w pełnej krasie. Materiały...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę mnie rozczarowała ta książka. Sama historia Osaki ciekawa, aczkolwiek nie napisana jakoś szczególnie ekscytująco.
Mary Joe Fernandez to jednak kobieta.
Trochę na bakier też z językiem polskim [„w następnym gemie sytuacja przebiegła podobnie”].
Niestaranna korekta [„lewej n w dzielnicy odze].
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiestety sporo irytujących błędów. Na przykład Szarapowa raz to „urodzona na Syberii”, ale Soczi to podobno jej miasto rodzinne [ani jedno, ani drugie nie jest prawdą].
Mary Joe Fernandez to jednak kobieta.
Trochę na bakier też z językiem polskim [„w...
Sama treść książki zasługiwałaby na 8 może nawet 9. Opowieść o Osace jest wartka i wielowątkowa, a autor nie tylko empatyczny wobec swojej bohaterki, ale też dociekliwy. Niestety polskie wydanie jest fatalne, tłumaczenie okazało się wyjątkowo niestaranne, nosi znamiona tłumaczenia maszynowego (niekiedy obrobionego w wyjątkowo nieuważnysposób). Roi się tu od kalek z angielskiego, nieuzasadnionych zdrobnień, mylenie seta z gemem jest nagminne (gdzie była redakcja?),dobór przymiotników opisujących zawodniczki też wydaje się co najmniej ekscentryczny ("przebiegła Czeszka"?? Srsly?). Pytanie ogólniejszej natury: czy książka o sporcie nie zasługuje na czulszą wydawniczą pieczę, bo i tak się sprzeda? Polskie wydanie zasługuje na jedynkę, co daje średnie 5.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejna sportowa biografia, kolejna historia sportowczyni, która już od najmłodszych lat zaczęła grać w tenisa. Jeżeli dodamy do tego ogromną wiarę rodziców, jeszcze większe poświęcenie z ich strony, to wydawałoby się że mamy kolejny znany już przepis na sportowy sukces. Wydawałoby się, ponieważ książka o Naomi Osace rzuca na sportowy sukces zupełnie nowe światło, pokazując że wyczynem nie jest wejść na szczyt, ale się na nim utrzymać. Książka ukazuje kulisy sportowej kariery Naomi, wytyczanie przez nią ścieżek nie tylko na korcie, ale również poza nim. Przy tym, swoją postawą, odwagą wywołała globalne rozmowy na temat zdrowia psychicznego oraz tego, co znaczy być mistrzem nie tylko w sporcie. Biografia o Naomi Osace przybliża nie tylko sylwetkę samej tenisistki, ale można także poznać dużą część historii tenisa ziemnego, a przy tym autor wielokrotnie nawiązuje do karier sióstr Sereny i Venus Williams. Książkę szczególnie polecam tenisowym fanom, którzy na ponad 400 stronach znajdą wiele wywiadów z Naomi, opisaną walkę z depresją, szczegółowe informacje na temat kolejnych trenerów i meczów, jakie rozegrała w drodze na szczyt rankingu WTA. A zrobiła to po swojemu, zgodnie z własnymi wartościami oraz swoim wewnętrznym głosem.
Kolejna sportowa biografia, kolejna historia sportowczyni, która już od najmłodszych lat zaczęła grać w tenisa. Jeżeli dodamy do tego ogromną wiarę rodziców, jeszcze większe poświęcenie z ich strony, to wydawałoby się że mamy kolejny znany już przepis na sportowy sukces. Wydawałoby się, ponieważ książka o Naomi Osace rzuca na sportowy sukces zupełnie nowe światło, pokazując...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCześć Kochani
Dzisiaj chcę Wam przedstawić biografię ,,Naomi Osaka. W poszukiwaniu własnego głosu" Bena Rothenberga, która ukazała się nakładem Wydawnictwa Bukowy Las.
Jest to idealna pozycja dla fanów zarówno tego sportu, jak i też Naomi. Przedstawia ona jej wpływ na sport, media, sektor biznesowy, sprawiedliwość społeczną i kwestie zdrowia psychicznego.
To fascynująca pozycja, która budzi sympatię do jej osoby. Mamy możliwości poznać kulisy meczów, jak też przebieg rozgrywek i jej wypowiedzi po nich, jej przygotowania do nich, jej wzloty i upadki, walkę z emocjami, z depresją, jej osobowość i siłę, którą pokochała publiczność.
Wydawałoby się, że tak sławna i bardzo dobra w tym, co robi, gwiazda tenisa powinna być szczęśliwa. Jednak depresja zbiera żniwo. Bardzo często Naomi nie widziała sensu bycia w miejscu, w którym się znalazła. Często płakała, była smutna, nie wiedziała co dalej, dlaczego czuje się tak dziwnie. Młoda tenisistka publicznie zmagała się z depresją, która zabierała jej radość z życia. Nie zawsze tak było. Nie raz optymistycznie podchodziła do życia i do kariery.
Ta biografia jest bardzo dokładna, wzruszająca i ciekawa. Zaczynamy rozumieć jej postępowanie i podziwiamy jej osobę. Bardzo przyjemnie czytało się tę pozycję. Myślę, że wiele dobrego niesie za sobą.
W połowie książki mamy również zdjęcia Naomi, które ukazują ją w różnych latach, na różnych etapach życia i rozwoju.
Polecam❤️
Cześć Kochani
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLubicie czytać biografie? Czytaliście już jakieś? Może któraś z przeczytanych wywarła na Was duże wrażenie? Chętnie poznam Wasze odpowiedzi.
Jest to idealna pozycja dla fanów zarówno tego sportu, jak i też...
Książka „Naomi Osaka, W poszukiwaniu własnego głosu” przedstawia nam niesamowita historię jednej z najbardziej popularnych oraz utalentowanych tenisistek świata.
W dość prosty sposób dostajemy informacje o tym jak przebiegają przygotowania do turniejów oraz życie codziennie poza kortem, to nie tylko historia o tenisowej mistrzyni, ale także opowieść o kobiecie, która nie boi się być sobą i walczyć o to, w co wierzy.
Na przestrzeni lat Naomi zdobywała przeogromną popularność, przez co zdobyła dużą ilość fanów. I myśle, że ta biografia jest dla każdego fana tenisa, ale także dla osób zainteresowanych historiami inspirujących postaci, ta książka będzie idealną pozycja na dobrze spędzony czas. Pozwala zrozumieć, że prawdziwa siła tkwi nie tylko w fizycznych umiejętnościach, ale również w sile charakteru i odwadze do wyrażania siebie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dość prosty sposób dostajemy informacje o tym jak przebiegają przygotowania do turniejów oraz życie codziennie poza kortem, to nie tylko historia o tenisowej mistrzyni, ale także opowieść o kobiecie, która nie...