Śpiewanie mnie nie męczy

Okładka książki Śpiewanie mnie nie męczy autora Krzysztof Cugowski, Marek Sierocki, 9788383434230
Okładka książki Śpiewanie mnie nie męczy
Krzysztof CugowskiMarek Sierocki Wydawnictwo: HARDE Wydawnictwo biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
2024-09-25
2024-09-25

Kup Śpiewanie mnie nie męczy w ulubionej księgarnii

Śpiewanie mnie nie męczy

Oceny książki Śpiewanie mnie nie męczy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Śpiewanie mnie nie męczy

Książka napisana w formie wywiadu, dzięki temu czyta się lekko i przyjemnie. Prowadzący wywiad sprawia wrażenie jakby chciał połechtać ego Krzysztofa. Treść obfituje w wiele ciekawostek muzycznych. Na koniec miły gest w stronę K. C. - życzenia od całego zespołu :)

Bardzo ciekawa rozmowa. Kompletnie nie moja muzyczna bajka, a już do tanga to mam mdłości, pan Krzysztof zdaje się też. No ale on ma z tego jakieś korzyści;)
A ja mam tyle korzyści, że przeczytałam rozmową z fajnym człowiekiem.

A ja mam tyle korzyści, że przeczytałam rozmową z fajnym człowiekiem.

Kiedy sięgam po wywiady-rzeki z rodzimymi gwiazdami, to lękam się niemiłosiernie, czy nie będzie jakiegoś wstydu i żenady. W przypadku tej pozycji jestem nawet zaskoczony, ale też... no właśnie, zażenowany.
Pan Krzysztof ogólnie jawi się jako postać szczera, pogodzona z losem, nazywająca rzeczy po imieniu (że hity były dla kasy, a Lipko odfrunął bo przesadnie uwierzył we własny talenta, że budka byla martwa przez 10 lat itd). Przyznaje się też do błędów i zaniedbań. Ale co do tego to mam najpoważniejszy zarzut, bo nie jest tajemnicą fakt, że Pan Krzysztof jest alkoholikiem, a tam gdzieś w rozmowach wychodzi takie luźne podejście do wypicia itd. To mi się akurat nie podobało. Nie wiem czy był na terapi, czy nie, ale brak takiej deklaracji pachnie zaciemnianiem i taka postać traci autentyzm w moich oczach, a potencjał publikacji w tym aspekcie został niewyczerpany.
Inną sprawą jest to, że pozycja w moim odczuci pompowała nie raz ego artysty. Co krok to się jakoś pojawiało, nie było aż tak ordynarne jak w innych tego typu wydawnictwach, ale tutaj zacząłem się wstydzić za kogoś i to już nie jest dla mnie fajne uczucie. I to mnie jakoś zasmuciło.
Podsumowując jest to pozycja lekka, lekko też sztuczna, troszkę laurka, troszkę też podkolorowana, ale zła nie czyni większego nikomu. Dobra też i dlatego jest jaka jest.

180 użytkowników ma tytuł Śpiewanie mnie nie męczy na półkach głównych
46 użytkowników ma tytuł Śpiewanie mnie nie męczy na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Śpiewanie mnie nie męczy

Okładka książki Przeboje PRL. Hity rocka Sławomir Koper, Marek Sierocki
Przeboje PRL. Hity rocka Sławomir Koper, Marek Sierocki
Okładka książki Przeboje PRL Sławomir Koper, Marek Sierocki
Przeboje PRL Sławomir Koper, Marek Sierocki
Okładka książki Teleexpress. 30 lat minęło Maciej Orłoś, Marek Sierocki
Teleexpress. 30 lat minęło Maciej Orłoś, Marek Sierocki
Marek Sierocki
Marek Sierocki
Dziennikarz, konferansjer, dyrektor artystyczny festiwali w Opolu i Sopocie, prowadzi też dział muzyczny w Teleexpressie. Pierwszy redaktor naczelny polskiej edycji magazynu Bravo. Autor m.in. książki Gwiazdy pop & rock oraz publikacji o zespole Depeche Mode. Dawny prezenter Teleexpressu. Karierę prezentera zaczynał w 1985 roku na Festiwalu Młodzieży i Studentów w Moskwie. 30 grudnia 2006 rozpoczął współpracę z Radiem VOX FM.

Narcoball. Futbol, kartele i śmierć w Kolumbii Pablo Escobara David Arrowsmith
Narcoball. Futbol, kartele i śmierć w Kolumbii Pablo Escobara
David Arrowsmith
Zagłębiając się w tę książkę, nasuwała mi się myśl: "ale to już było", gdyż przez większość stron przewijała się historia życia Pablo Escobara, znana mi z innych lektur opisujących jego życiorys, a w nią wpleciono działalność Pabla związaną z piłką nożną. Kochał ten sport i gdy było go już na to stać, zainwestował w budowę boisk piłkarskich dla dzieci i młodzieży z biednych dzielnic Medellin. Ulubionym klubem piłkarskim Escobara był Atletico National, w który zainwestował sporo pieniędzy. Miał świadomość, że sport, a w szczególności tak lubiana i popularna dyscyplina jak piłka nożna, może być narzędziem zdobywania serc i umysłów mas. W działalności związanej z futbolem "prał" też ( i to nie tylko on) fundusze pochodzące z handlu narkotykami. Coraz większy napływ narkodolarów korumpował futbol, wpływając na wyniki meczów i wypaczając ideę sportu. Zastraszano czy nawet mordowano sędziów piłkarskich, którzy nie dali się przekupić. Mamy tu możliwość prześledzić historię kolumbijskiego futbolu w erze baronów narkotykowych jak i po niej, jak również poznać losy kolumbijskiej piłki klubowej i reprezentacyjnej na przestrzeni lat. Z racji tego, iż bardzo lubię czytać książki o tej postaci, z przyjemnością przypomniałam sobie fakty z jego życiorysu, a cokolwiek by o nim nie mówić, to potrafił czerpać z życia pełnymi garściami i brać z niego, to co najlepsze, jakby przeczuwał, iż taka passa nie potrwa długo, gdyż proceder jaki uprawiał wiązał się przecież z wysokim ryzykiem śmierci, czego zresztą miał pełną świadomość. Postać kontrowersyjna, ale barwna. W pewnych obszarach życia ( w tym w piłce nożnej) zrobił dla ludzi więcej niż niejeden polityk. Książkę czyta się szybko, ale ja ją sobie dozowałam po 100 stron, gdyż lubię te klimaty i lektura daje możliwość wejścia za kulisy świata, do którego w realnym życiu nie mamy dostępu. Autor wykonał benedyktyńską robotę, docierając do tak szczegółowych informacji o ważnych dla Kolumbii meczach. Wyśmienita lektura. Polecam!
Agafitness - awatar Agafitness
ocenił na81 miesiąc temu
Sosnowiec. Nic śląskiego Anna Malinowska
Sosnowiec. Nic śląskiego
Anna Malinowska
jako, że jestem Ślonzokiym, nienawiść do Zagłębia, a przede wszystkim do Sosnowca, wyssałem z mlekiem matki. mogę więc śmiało napisać, że ta nienawiść we mnie, jest wręcz atawistyczna. żeby lepiej zrozumieć i potwierdzić swoje negatywne uczucia do tego chujowego miasta i regionu, postanowiłem sięgnąć po "Sosnowiec nic śląskiego" Anna Malinowska napisała kilkanaście reportaży, które zebrała w całość, a wydawnictwo Czarne wydało w formie książki. tematyczna różnorodność zaciekawiła by niejedną osobę chcącą zgłębić wiedzę nt. tego miasta, mieszkańców oraz miejsc.autorka, moim zdaniem, odpowiedziała na pytanie dlaczego z miasta #Sosnowiec robione są w Polsce podśmiechujki i dlaczego tak często trafia na memy. książka zawiera wiele ciekawych historii np historię Bombera z Zagórza, człowieka, który nienawidził ustroju komunistycznego. Ów bomber usiłował dwa razy wysadzić w powietrze komunistycznych dygnitarzy wizytujących pobliskie kopalnie i fabryki. szkoda, że temu panu, skazanemu na karę śmierci, nie postawiono pomnika. byłby równie popularny co Kiepura. równie ciekawa jest historia mieszkańca, który podobno otruł swoje dzieci talem. po przeczytaniu, zastanawiałem się, jaka korzyść wypłynęła dla mnie z tej książki. Otóż, potwierdziło się, że mieszkańcy Sosnowca czyli Somalii, bo mają SO w tablicach rejestracyjnych samochodów, pochodzą od mało inteligentnych przybyszów ze wschodu. potwierdziło się również, że miasto jest architektonicznie brzydkie i mówią to sami mieszkańcy. przeczytanie tej książki utwierdziło mnie również w przekonaniu, że będę kontynuował swoje postanowienie o nie jeżdżeniu do sosnowca bez przymusu i dalej będę hołdował śląskiemu przekonaniu, że tam się po prostu nie jeździ. #ksiazka dla kulturoznawców, socjologów i badaczy obyczajów. warsztat pisarski autorki, bez zarzutu.
Polubic_czytanie - awatar Polubic_czytanie
ocenił na610 dni temu

Cytaty z książki Śpiewanie mnie nie męczy

Krzysztof Cugowski Śpiewanie mnie nie męczy Zobacz więcej