Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski

Okładka książki Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski autora Tomasz P. Terlikowski, 9788324069439
Okładka książki Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski

00:00 /00:00

Kup Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski w ulubionej księgarnii

Oceny książki Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski

OPINIE i DYSKUSJE o książce Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski

Książka w porządku, generalnie Terlikowski ma talent do prowadzenia narracji w sposób wciągający. Zaciekawiły mnie fakty z młodości i początków kariery abp. Jędraszewskiego, ciekawie autor nakreślił powiązania tytułowego bohatera z abp. Paetzem. Jednak główna teza autora, z której wynika, że Jędraszewski zmienił się na skutek sprawy Paetza i tego, że sam w tej sprawie nie zachował się jak trzeba, nie ma moim zdaniem uzasadnienia w treści książki. Brakuje tam jakichś dowodów na takie twierdzenie, pozostaje więc hipotezą autora.

Dodatkowo po sprawie Paetza tempo i poziom książki spadają, mam wrażenie, że była ona pisana na szybko, przez co okres pełnienia funkcji metropolity łódzkiego i krakowskiego moim zdaniem nie został aż tak szczegółowo opisany. Terlikowski posługuje się czasem skrótami myślowymi, które nie zostają nigdzie wyjaśnione, pisze na przykład o „zamurowaniu” okna papieskiego, nie tłumacząc szerzej o co chodzi. Ja orientowałem się o co chodzi, ale pewnie nie wszyscy będą wiedzieć. Dodatkowo brakuje rozwinięcia (choćby skrótowego) tła opisywanych wydarzeń. Pojawiają się gdzieś w tle różne wybory prezydenckie, parlamentarne, strajk kobiet itp., ale zazwyczaj nawet nie jest wspomniane co się rzeczywiście wtedy działo, a wystarczyło by czasem kilka zdań czy akapitów. No i dlatego książka będzie łatwa do zrozumienia jedynie współcześnie, a za dekadę już mniej, bo czytelnicy nie będą rozumieli o jakie wydarzenia chodzi. Taki sposób ujęcia tematu przez autora dziwi, bo przeznaczył on na początku książki spory rozdział na opisanie czasów, w jakich urodził się i wychowywał Marek Jędraszewski, a ww. opisów zabrakło. Potęguje to wrażenie pisania książki na szybko.

Niemniej historii i kontrowersji związanych z metropolitą jest opisanych sporo, jest to w sumie zebranie ich wszystkich w jednym miejscu i za to plus. Tak samo plus za utrzymywanie obiektywizmu przez większą część książki. Nawet przy bardzo kontrowersyjnych wypowiedziach autor komentuje je powściągliwie, zostawiając często czytelnikowi ocenę przeczytanych słów.

Bardzo potrzebna książka, pokazuje skomplikowaną i na swój sposób tragiczną postać jednego z ważniejszych hierarchów polskiego kościoła. Brakuje słów w ocenie takiego postępowania. Nie zabrakło by ich gdyby ocenie takiej poddano każdego przeciętnego człowieka, obywatela. Brakuje właśnie dlatego, że taki ktoś wynosi się ponad przeciętny tłum, niezorientowanych owieczek, które traktuje jak stado baranów. Autor, po swojej zauważalnej duchowej przemianie, mając głębokie intelektualne podstawy do oceny swojego bohatera, obnaża hipokryzję przedstawicieli 1000 letniej instytucji i pokazuje gdzie zdaniem większości kleru, jest miejsce pojedynczych istot ludzkich przez tę instytucję skrzywdzonych. Ostatnie przykłady formowania swojego dworu w Kurii krakowskiej doskonale pokazują panujące stosunki feudalne w polskim kościele. Abp Jędraszewski, otaczając się swoim dworem i zamykając się przed dostępem nie tylko mediów ale także proboszczów, kleryków i wiernych, pokazuje jak małym w gruncie rzeczy jest człowiekiem, pełnym kompleksów i strachu. Jedyną sceną na której Jędraszewski występuje bez tremy, jest ambona, z której może pouczać będąc pewnym, że nikt się tym poglądom nie przeciwstawi. Niestety obraz tej postaci kreśli całokształt działań kościoła, nie tylko w Polsce. Książka daje odpowiedź na zmniejszająca się ilość deklaratywnych wiernych, spadek powołań i postępująca laicyzację Europy. To powinna być lektura obowiązkowa w seminariach a także dla członków Konferencji Episkopatu Polski.

Tomasz Terlinkowski próbuje odpowiedzieć na pytanie kim właściwie jest abp. Marek Jędraszewski. A nie jest to wcale łatwe gdyż chroni on swoją prywatność, i poza oficjalnymi wystąpieniami, które sprowadzają się do wykładów bardziej w duchu ideologicznym nie ma wielu wskazówek, które można by wykorzystać by poznać jego osobowość. Opisuje skrótowo jego życiorys: i dorastanie w rodzinie z Wielkopolski, i seminarium i studia w Rzymie i następnie pobyt w Watykanie. Wszystkie te etapy życiorysu wcale nie wskazywały aby abp. Jędraszewski stał się tym kim jest dzisiaj (zwłaszcza jeśli czyta się jego wypowiedzi i śledzi zainteresowanie Levinasem). Później następuje słynna sprawa abp. Paetza, w której Jędraszewski odegrał trudną do jednoznacznej oceny rolę. W końcu zostaje pasterzem Łodzi i Krakowa i dopiero wówczas większość Polski mogła go poznać takiego jakim jest. W tym miejscu Terlikowski cytuje sporo jego wypowiedzi, tych słynnych i mniej słynnych, które pokazują to kim chyba jest. Bo o drugim człowieku świadczą nie nasze przypuszczenia tylko jego słowa i czyny.

168 użytkowników ma tytuł Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski na półkach głównych
42 użytkowników ma tytuł Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski

Cytaty z książki Arcybiskup. Kim jest Marek Jędraszewski