Syndrom Oszusta. Jak nie podkopywać wiary we własne możliwości

- poradniki
- Imposter no more. Overcome Self-Doubt and Imposterism to Cultivate a Successful Career
- 2024-05-31
- 2024-05-31
Ucisz wewnętrznego krytyka i nie stawaj na drodze własnym osiągnięciom
Poczucie, że się nie nadajemy, że jesteśmy gdzieś tylko za sprawą ślepego szczęścia, znajomości lub przypadku i tak naprawdę nie znamy się na tym, co robimy, towarzyszy większości z nas. Z różnym nasileniem i częstotliwością ponoć 70% ludzi odczuwa syndrom oszusta. Przez lata dr Jill Stoddard była przekonana, że została przyjęta na prestiżowe studia jedynie dzięki kontaktom swojego ojca. Niezależnie od imponujących osiągnięć i sukcesów, jakie odnosiła po uzyskaniu dyplomu, nie mogła przestać wątpić w siebie i pozbyć się strachu, że zostanie zdemaskowana i uznana za oszustkę. Nie jest zresztą osamotniona w tych odczuciach: wielu ludzi sukcesu w głębi duszy kwestionuje swoje kompetencje zawodowe. Dlaczego to robimy i jak można temu zaradzić?
Dr Stoddard przeprowadza dogłębną analizę impostoryzmu, w tym roli uprzedzeń w potęgowaniu tego zjawiska, i przedstawia metody zwalczania go na poziomie organizacyjnym i systemowym. Jednocześnie omawia poparte naukowo narzędzia, dzięki którym możemy indywidualnie rozwijać elastyczność psychologiczną, czyli zdolność do pełnego i pozbawionego osądu doświadczania bieżącej chwili, w tym wszystkich myśli, emocji, doznań fizycznych i pragnień. Celem nie jest zmiana istoty myśli i uczuć, które pojawiają się w naturalny sposób, lecz zmiana sposobu, w jaki je postrzegamy, a co za tym idzie, rezygnacja z wyczerpujących prób kontrolowania naszych wewnętrznych doświadczeń.
Obojętnie, czy zdobywasz nowe umiejętności, ubiegasz się o awans, występujesz na konferencji czy rozważasz zwrot w karierze, ta książka da ci wskazówki dotyczące rozwijania elastyczności psychologicznej, dzięki którym będziesz w stanie podejmować odważne decyzje zawodowe pomimo uprzedzeń, zwątpienia w siebie i impostoryzmu.
Ostatnio dużo mówi się o syndromie oszusta. Wykorzystując swoje imponujące doświadczenie w roli psychologa, Stoddard po mistrzowsku wyjaśnia, dlaczego umniejszamy swoje kompetencje, i udziela praktycznych, pozbawionych osądu rad, jak odkryć w sobie moc i nabrać pewności siebie. To piękna książka.
— Eve Rodsky, autorka bestsellerów Fair play w rodzinie oraz Find Your Unicorn Space
Jeśli kiedykolwiek kwestionowałeś swoje kompetencje, czułeś, że blokuje cię brak pewności siebie lub zapracowywałeś się, by udowodnić swoją wartość, potraktuj tę książkę jako lekturę obowiązkową. Stoddard prezentuje świeże spojrzenie na doświadczenie impostoryzmu i oferuje skuteczne narzędzia do rozwijania wymarzonej kariery. Po przeczytaniu tej książki nie będziesz już unikać trudnych wyzwań.
— NIR EYAL, autor bestsellera Nierozpraszalni. Jak panować nad uwagą i decydować o swoim życiu
Nigdy wcześniej nie marnowaliśmy tyle cennego czasu i energii na autodestrukcyjne zachowania, które podkopują naszą wiarę we własne możliwości. Dzięki tej książce odzyskasz kontrolę nie tylko w pracy, lecz także w życiu osobistym i wrócisz na ścieżkę rozwoju.
— PATRICK J. MCGINNIS, twórca terminu FOMO, autor książek Fear of Missing Out oraz 10-procentowy przedsiębiorca
Kup Syndrom Oszusta. Jak nie podkopywać wiary we własne możliwości w ulubionej księgarni
Oceny książki Syndrom Oszusta. Jak nie podkopywać wiary we własne możliwości
99 użytkowników ma tytuł Syndrom Oszusta. Jak nie podkopywać wiary we własne możliwości na półkach głównych- Chcę przeczytać 50
- 2025 3
- Poradniki 2
- Otrzymałam w prezencie, posiadam w domowej biblioteczce 1
- Przeczytane w 2025 1
- Egzemplarz recenzencki 1
- Do kupienia 1
Cytaty z książki Syndrom Oszusta. Jak nie podkopywać wiary we własne możliwości
Dodaj cytat z książki Syndrom Oszusta. Jak nie podkopywać wiary we własne możliwości
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Syndrom Oszusta. Jak nie podkopywać wiary we własne możliwości
"Jesteś oszustem, czy tylko masz syndrom oszusta?" - na to kluczowe pytanie autorka książki nie odpowiada, chociaż już na samym początku zaznacza, że "syndrom" jest pojęciem krzywdzącym a raczej objawem strukturalnych nierówności we współczesnym świecie (bo jej ojciec jako biały heteroseksualny mężczyzna nawet nie wiedział o tym, że można się czuć niestosownie w swojej roli i nie na swoim miejscu).
Tego typu kwiatków wynikających z lewicującej nowomowy i specyficznego skrzywionego spojrzenia na świat jest w tej książce więcej - ale szczerze mówiąc nie czuje się zbytnio aby autorka cynicznie w ten sposób monetyzowała bieżące trendy. Raczej pochodzi ona z konkretnego środowiska (uczelnie wyższe w USA) gdzie tego typu myślenie jest popularne, modne i uważane za w pełni prawdziwe.
Poniekąd prawdziwe oczywiście jest, ale zabrakło mi w tej książce nacisku na ciężką uczciwą pracę i realne działania oraz "mierzenia siły na zamiary" miast ciągłego filozofowania na temat rzekomej opresji i mnogich dygresji personalnych autorki które niezbyt mnie interesowały ani przekonywały do czegokolwiek. Ewidentnie nie jestem "targetem" tej pozycji, czytając tego typu książki musi z nich bić autentyczność i szczerość przekazu a tutaj ewidentnie czułem fałsz - zwłaszcza w miejscach gdzie autorka nachalnie zaprasza na swoje social media czy prosi o oznaczenia hashtagiem zasugerowanych trendów. Nie jest to żadna nowość (chociażby David Goggins tak robił w swoich publikacjach) - ale tutaj było to dość nachalne, zanim autorka dała realną wartość to już chce dywidendy w postaci zaangażowania.
Na osłodę podobały mi się rozdziały na temat uważności, "emocjonalnej elastyczności" oraz podążania za swoimi wartościami - co jest bardzo pomocne przy radzeniu sobie z przeciwnościami losu.
Książka ta moim zdaniem będzie dobrze rezonować z kobietami które mogą lepiej utożsamić się z autorką, oraz z osobami które faktycznie mają podejrzenia co do "syndromu" u siebie (a kto nie ich nie ma?) i szukają sposobu na jego złagodzenie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJill Stoddard – autorka książki "Syndrom oszusta" – jest psycholożką i specjalistką terapii ACT (Akceptacji i Zaangażowania). Już w pierwszych rozdziałach wyjaśnia, dlaczego określenie "syndrom oszusta" jest niepoprawne i stygmatyzujące. Tłumaczy także skąd bierze się impostoryzm zarówno u niej, jak i u jej pacjentów oraz innych (również sławnych) ludzi.
Największą zaletą tej książki – w moim odczuciu – jest fakt, że jest to pozycja psychologiczna. Proponowane przez autorkę metody radzenia sobie z impostoryzmem z powodzeniem można wdrożyć również do pracy z myślami lękowymi czy perfekcjonizmem. Jill Stoddard sugeruje, że ćwiczenie tzw. elastyczności psychologicznej pozwala żyć pełnią życia – zgodnie ze swoimi wartościami. Jednocześnie autorka nie pozostawia złudzeń – impostoryzmu czy wynikających z niego niedogodności nie da się całkowicie usunąć z życia. Dzięki rozwijaniu elastyczności psychologicznej można jednak sobie z nimi radzić: zauważać je, akceptować i działać dalej.
Książka nie jest długa, przyjemnie się ją czyta. Po każdym rozdziale znajduje się podsumowanie najważniejszych wątków oraz kilka zadań do wykonania. Dzięki temu pozycję Stoddard można traktować jako praktyczne narzędzie do pracy z impostoryzmem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNajwiększą...
Czy naprawdę da się „wyleczyć” z uczucia bycia oszustem?
Dlatego kiedy już na pierwszych stronach autorka przyznaje, że sama od lat pracuje nad syndromem oszusta u siebie, pomyślałam: skoro nawet psycholożka wciąż tak o sobie myśli, to jaki sens ma czytanie tej książki? Przecież ja już nie chcę się tak czuć.
I właśnie wtedy okazało się, że ta pozycja nie podąża utartymi schematami. Bo „Syndrom oszusta” nie jest książką o eliminowaniu impostera. Autorka od początku jasno mówi: nie ma przycisku delete. Tego głosu nie da się wymazać — i wcale nie trzeba.
Ta książka pozwoliła mi zmienić moje myślenie o syndromie oszusta. Imposter przestaje być tu wrogiem, którego trzeba zwalczać.
Autorka pokazuje, że syndrom oszusta ma również drugą stronę. Potrafi motywować, pchać do rozwoju i sprawiać, że podejmujemy kolejne wyzwania. Jest też wskaźnikiem tego, co jest dla nas naprawdę ważne — bo przejmujemy się najbardziej tym, co dotyka naszych wartości.
Może być destrukcyjny — tak — ale to nie on jest głównym problemem, tylko nasza reakcja na niego.
Kluczowym pojęciem, które przewija się przez całą książkę, jest elastyczność psychologiczna — umiejętność reagowania na stres i trudne emocje w zgodzie z własnymi wartościami - zamiast uciekać lub żyć w strachu.
Czy może być tak, że słabość stanie się naszym atutem — jeśli nauczymy się nią mądrze zarządzać? Odpowiedź na to pytanie i konkretne narzędzia, jak to zrobić, znajdziecie w tej książce.
„Syndrom oszusta” nie jest lekką książką do przeczytania jednym tchem. To realna praca z samym sobą.
Momentami możesz poczuć się jak na sesji terapeutycznej — struktura, ćwiczenia i pytania prowadzą czytelnika do poznania siebie, swoich wartości i tego, kim naprawdę chce się być.
To książka, która uczy, jak żyć pełniej — mimo trudnych myśli i emocji.
Dziękuję wydawnictwu MT Biznes za możliwość przeczytania tej książki, inspirację do refleksji oraz zaufanie powierzone mi w ramach jej recenzowania.
Czy naprawdę da się „wyleczyć” z uczucia bycia oszustem?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po książkę „Syndrom oszusta” Jill Stoddard, byłam przekonana, że dostanę instrukcję, jak raz na zawsze wyciszyć wewnętrznego krytyka, zacząć myśleć pozytywnie i „naprawić siebie”.
„Głos, który mówi ci, że nie jesteś wystarczająco dobry, że jesteś oszustem, robi to, by uchronić cię przed porażką i upokorzeniem.”
Syndrom oszusta - zjawisko znane każdemu, choć pewnie nie każdy wie, że to tak się nazywa. Można zmarnować swoje życie pozostając w strefie komfortu i myśląc „Lepiej się nie odzywać i nie wychylać. Przecież nie jestem ekspertem. Nikt mnie nie posłucha”.
Autorka pisze jak do przyjaciółki - w prosty i sympatyczny sposób rozprawia się ze sposobem myślenia, które każdy w sobie nosi. Możesz zyskać motywację, by nie bać się robić czegoś mimo wewnętrznych blokad.
Pozycja nie wydaje się gruba, ale czyta się długo, bo warto robić przerwy na zastanowienie czy przeczytanie niektórych fragmentów dwa razy.
Plus za dużo przykładów (i własną historię autorki) i sekcję „do zapamiętania” na końcu rozdziału, a przede wszystkim obszerne skupienie na jednym zagadnieniu (a dużo jest teraz książek o wszystkim i o niczym).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSyndrom oszusta - zjawisko znane każdemu, choć pewnie nie każdy wie, że to tak się nazywa. Można zmarnować swoje życie pozostając w strefie komfortu i myśląc „Lepiej się nie odzywać i nie wychylać. Przecież nie jestem ekspertem. Nikt mnie nie...
Po książkę chętnie sięgnęłam, bo lubię psychologiczne treści.
Poradnik ten sklada się z trzech części, tj: zrozumnienie, przemiana i pełnowymiarowe życie, każda podzielona na rozdzialy.
Autorka na swoim przykładzie, doświadczeniu zawodowym, objaśnia termin oszustwa w naszym życiu.
"Jeśli przyjrzysz się, kiedy objawy syndromu oszusta pojawiają się u ciebie najczęściej, odkryjesz, że dotyczą one tego, co jest dla ciebie ważne".
Poznajemy pojęcie impostoryzmu, czyli zjawisko "syndromu oszusta".
Autorka twierdzi, że ludzie obdarzeni tą
Wewnętrzny krytyk i głos oszusta przypominają nam o porażkach. Pomocnym tutaj jest wsparcie innych osób.
Czy istnieje skuteczne lekarstwo na impostoryzm? badania trwajaą, ale to wymaga czasu.
Ale, żeby zmienić siebie musimy opanować przypadłością są błyskotliwi, osiągają należne zwycięstwo. Ale sami w to nie wierzą.
Istotną rolę gra uważność, która wpływa korzystnie na nasze zdrowie fizyczne i psychiczne.
Można to przećwiczyć.
Ważnym jest umiejętność wpływania na innych. Są na to specjalne zajęcia oraz lektury.
Ta wartościowa książka pomoże uwierzyć w siebie. A przedstawione w poradniku: ćwiczenia, wykresy, schematy myślowe, zapiski własnych doświadczeń i ich analiza, działanie, to ścieżki, po których warto podążać.
Polecam z serca!
Za egzemplarz recenzencki dziękuję Wydawnictwu Laurum💝
Po książkę chętnie sięgnęłam, bo lubię psychologiczne treści.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutorka dr Jill Stoddard jest psycholożką, trenerką terapii akceptacji i zaangażowania. Napisała na ten temat wiele książek. Prowadzi podcast.
Autorka na swoim przykładzie, doświadczeniu...
„Zawsze znajdą się krytycy i pesymiści, którzy będą ci mówić, że czegoś nie potrafisz zrobić. (…) Oni są twoją motywacją, by nie rezygnować, stawić czoło wyzwaniu i udowodnić im, że nie mieli racji” – José Andrés.
A co, jeśli to ty sam jesteś swoim największym krytykiem? Pesymistą podkładającym sobie kłody pod nogi. Jeśli wciąż słyszysz w głowie uciążliwy głos, który powtarza, że nie zasługujesz, że nie jesteś wystarczający, że nie należy ci się nic dobrego, że musisz się zmienić, aby w końcu osiągnąć coś, co w oczach innych będzie nosiło miano sukcesu — ta książka jest dla ciebie.
Jeśli masz dość tego karcącego głosu, pierwszym krokiem, jak podkreśla autorka, jest ZROZUMIENIE. Zrozumienie, że sam siebie oszukujesz i umniejszasz własną wartość. Musisz pojąć, czym jest impostoryzm, czyli „syndrom oszusta”, i zaakceptować fakt, że nie istnieje jedno lekarstwo na wewnętrznego krytyka. Istnieje jednak alternatywna droga — droga prowadząca do drugiego etapu, czyli PRZEMIANY.
Przemiana wyłącza autopilota. Wymaga obecności w każdym aspekcie życia, przypominania sobie o własnych wartościach i celach. A gdy nadejdzie zwątpienie — powrotu do swojego „dlaczego?”. Dlaczego chcesz tego, do czego dążysz? Odpowiedź pozwala odnaleźć komfort w dyskomforcie i rozpocząć drogę ku PEŁNOWYMIAROWEMU ŻYCIU.
To życie w społeczności. Życie oparte na bliskości, na cennych chwilach spędzanych z innymi. Życie budujące wspólnoty, oparte na samowspółczuciu, ciągłym działaniu i mierzeniu się z przeciwnościami losu — wszystko to prowadzi do pełniejszego, bardziej świadomego istnienia.
Dzięki tej książce możesz zrozumieć siebie, zaakceptować swoje wady i docenić zalety. Nauczysz się uciszać wewnętrzny, krytyczny głos i — nawet mimo braku wiary w siebie — nadal działać. To lektura, która pomaga zbliżyć się do odkrycia własnego „dlaczego?” oraz najważniejszych wartości.
Ta książka jest jak terapia. Autorka dzieli się cennymi lekcjami, tłumaczy autodestrukcyjne schematy naszej psychiki i proponuje interesujące ćwiczenia, które wspierają rozwój elastyczności psychologicznej.
„I tak już utknąłeś ze sobą na całe życie — czemu by nie poprawić tej relacji?” – Vironika Tugaleva.
Z tym poradnikiem naprawdę możesz to zrobić. Możesz poprawić najważniejszą relację w swoim życiu — relację z samym sobą. Więc bierz się do roboty. Nie ma na co czekać
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toA co, jeśli to ty sam jesteś swoim największym krytykiem? Pesymistą podkładającym sobie kłody pod nogi. Jeśli wciąż słyszysz w głowie uciążliwy głos, który...
Rewelacyjna książka, która wciągnęła mnie bez reszty. Zdecydowanie to obowiązkowa pozycja dla tych, którzy zmagają się z krytycznym głosem w swojej głowie. To ten, który podpowiada nam, że jesteśmy niewystarczający, odstający od innych i zdecydowanie nie zasługujemy na to co mamy. Czy Ty też tak masz?
Dr Stoddard przede wszystkim trafia do czytelnika swoim prostym i zrozumiałym językiem. Okazuje się, że nawet i ona ma w sobie ten głos. Ten, który podkopuje wiarę w siebie i nie pozwala cieszyć się swoimi osiągnięciami. Ten głos odpowiada za nasze myśli i nazywa nas oszustem. Bo przecież kim innym możemy być? Gdyby ludzie dookoła dowiedzieli się, jacy jesteśmy naprawdę...Gdyby prawda wyszła na jaw to zdecydowanie straciliby do nas szacunek i zaufanie. W końcu przekonaliby się, że to nasza maska, a całe nasze życie to teatr. Brzmi znajomo?
Mogłabym się rozpisywać bardzo długo, bo z każdą stroną upewniałam się w przekonaniu, że nie tylko ja tak mam. Nie tylko ja czasem płaczę w poduszkę i boję się, że "prawda wyjdzie na jaw". Że w końcu ktoś nazwie mnie oszustem. I wtedy jeszcze bardziej poświęcam się pracy, angażuję się na co najmniej 150% i płacę swoim zdrowiem, aby podołać wszelkim życiowym wyzwaniom.
Jeśli czasem też spotykasz się z tego typu myśleniem to książka dla Ciebie. Uważam, że doświadczenie trzyma nas na smyczy i zaczynamy w siebie wątpić, bo przecież powinniśmy więcej i więcej. Ale czas powiedzieć STOP! Jeśli czujesz się zmęczony takim działaniem to sięgnij po "Syndrom Oszusta". Ulga gwarantowana.
Książka podzielona jest na trzy części: Zrozumienie, Przemiana i Pełnowymiarowe Życie.
Przede wszystkim poznasz w książce historie osób, które również uczą się w życiu akceptować siebie i stawiać czoła trudnościom. To książka, która również zawiera w sobie zadania i ćwiczenia, które pozwolą na wdrażanie zmian do swojej codzienności. Oczywiście nic nie przychodzi od razu, jednak warto wyjść ze strefy komfortu i przeciwstawić się temu, co nas wyniszcza.
Każdy rozdział to również podsumowanie, do którego zawsze możesz wrócić i na spokojnie przypomnieć sobie najważniejsze myśli. Nie zabraknie również wysiłku, bo dzięki zadaniom do wykonania możesz działać od razu i programować się na nowe. A tylko otwarcie się na zmianę prowadzi nas ku lepszemu. Na pewno nie będzie łatwo, ale będzie warto. Jesteś gotowy?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDr Stoddard przede wszystkim trafia do czytelnika swoim prostym i...
Sama mam problem z wiarą w siebie i własne kompetencje, syndrom oszusta towarzyszy mi dość często, nawet gdy piszę te słowa. Na szczęście wiem, że chociaż nie mam wpływu na myśli, to mam wpływ na swoje zachowanie i moja opinia na lubimyczytac.pl też jest ważna :-)
Dziękuję Wydawnictwu Laurum za przesłanie egzemplarza.
„Syndrom oszusta” Jill Stoddard to wartościowa i wspierająca książka, szczególnie dla osób, które często czują, że ich sukcesy są przypadkowe, a one same nie są wystarczająco kompetentne.
Autorka w przystępny sposób tłumaczy, czym jest syndrom oszusta, skąd się bierze i dlaczego dotyka tak wielu ambitnych, a także wrażliwych ludzi.
Dużym plusem są ćwiczenia i konkretne techniki oparte na terapii ACT oraz uważności – książka nie ogranicza się do teorii, ale realnie zachęca do pracy nad własnymi przekonaniami. Styl jest empatyczny i nienarzucający się, co sprawia, że czyta się ją lekko, nawet przy trudnym temacie. Zachęcam do przyłożenia się do ćwiczeń, bo naprawdę można się z nich sporo o sobie dowiedzieć.
Momentami treści mogą wydawać się powtarzalne, zwłaszcza dla osób, które miały już styczność z literaturą psychologiczną lub rozwojową. Nie jest to też książka „objawienie”, raczej solidne wsparcie i uporządkowanie myśli.
To dobra propozycja dla osób zmagających się z niską samooceną, perfekcjonizmem i ciągłym porównywaniem się z innymi. Pomaga spojrzeć na siebie z większą życzliwością i zrozumieniem oraz zrobić pierwszy krok w stronę zmiany.
Naprawdę polecam jeżeli ktoś boryka się z wyżej wymienionymi problemami!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDziękuję Wydawnictwu Laurum za przesłanie egzemplarza.
„Syndrom oszusta” Jill Stoddard to wartościowa i...
“Syndrom Oszusta. Jak nie podkopywać wiary we własne możliwości” daje język do opisania sytuacji, które wcześniej rozchodziły się po kościach jako prywatny wstyd. Zamiast kolejnego poradnika o “budowaniu pewności siebie” dostajemy opowieść o tym, jak działa umysł, kiedy próbujemy uciec przed złudnym uczuciem bycia niewystarczającym, i jak można stopniowo wracać do działań, które mają dla nas znaczenie.
Pełna recenzja na blogu:
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka „Syndrom oszusta” autorstwa Jill Stoddard to wartościowa pozycja, która przede wszystkim porusza temat poczucia niedoskonałości. Lęk przed oceną i zdemaskowanie jako ktoś niekompetentny to częsty problem obecnych czasów. Wewnętrzne bariery, które występują w umyśle niekiedy są na tyle trudne do przejścia, że człowiek naturalnie szuka strategii, które mogłyby okazać się pomocne. Tu właśnie pojawia się pozycja „Syndrom oszusta”, która jest bogata w różnorodne narzędzia do działania. Autorka w swej pracy sięga do badań psychologicznych. Omawia je w zrozumiały sposób, przez co czytelnik otrzymuje ciekawą dawkę wiedzy. Stoddard skutecznie dba tu o zbudowanie większej świadomości u czytelnika. Minus jaki daje się jednak zauważyć to rozwlekłość książki. Zbyt dużo wątków biograficznych w połączeniu z momentami nudnymi opisami pozostawia mieszane uczucia. Całościowa pozycja jest dość ciekawa i warta uwagi.
Książka „Syndrom oszusta” autorstwa Jill Stoddard to wartościowa pozycja, która przede wszystkim porusza temat poczucia niedoskonałości. Lęk przed oceną i zdemaskowanie jako ktoś niekompetentny to częsty problem obecnych czasów. Wewnętrzne bariery, które występują w umyśle niekiedy są na tyle trudne do przejścia, że człowiek naturalnie szuka strategii, które mogłyby okazać...