Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć

Okładka książki Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć autora Marta Młyńska, 9788327127662
Marta Młyńska Wydawnictwo: Publicat poradniki
poradniki
2025-05-21
2025-05-21

Kup Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć

Istotnie jest to książka o wypaleniu. Autorka przygląda się zjawisku, szczegółowo je opisuje, podaje liczne przykłady z życia, poruszające historie osób zmęczonych, wykończonych, nierzadko zrezygnowanych. Autorka motywuje nas, czytelników do zmian, do zaopiekowania się sobą. Książka jest bardzo ładnie wydana i sugestywnie zilustrowana. Rzeczywiście dobrze się ją czyta, choć przyznam, że wolę bardziej syntetyczne ujęcie treści. Niemniej warto ją przeczytać.

To nie jest kolejny suchy poradnik, to realne wsparcie, które daje nadzieję i wskazuje drogę.

Książka, która porusza temat coraz bardziej powszechny, a mianowicie, wypalenie zawodowe. Marta Młyńska w swoim poradniku pokazuje, czym tak naprawdę jest to zjawisko i jak się przed nim chronić.

Autorka w bardzo przystępny sposób, a przy tym w atrakcyjnej, graficznie dopracowanej formie, prowadzi nas krok po kroku przez temat wypalenia zawodowego. Wyjaśnia:

czym jest wypalenie i jak je rozpoznać, jakie są jego objawy fizyczne, emocjonalne i poznawcze, co może je powodować i dlaczego nie zawsze winny jest szef, jaki związek ma perfekcjonizm z wypaleniem, i co najważniejsze jak zadbać o siebie, gdy dostrzeżemy u siebie pierwsze symptomy.

Bardzo cenne jest to, że Marta Młyńska pisze nie tylko jako edukatorka, ale też jako osoba, która sama otarła się o wypalenie i postanowiła postawić wszystko na jedną kartę. Dzięki temu jej wskazówki są autentyczne i poparte doświadczeniem, a nie tylko teorią.

Choć książka skierowana jest głównie do kobiet, uważam, że niejeden mężczyzna również znalazłby w niej coś dla siebie. To nie tylko lektura dla osób, które już odczuwają skutki wypalenia, ale także dla tych, które chcą go uniknąć. Działa więc i terapeutycznie, i prewencyjnie.

Ja osobiście tę książkę bardzo polecam, nie tylko moim pacjentom, ale także bliskim, którym chciałabym pomóc dostrzec, że coś jest nie tak. Bo czasem właśnie wartościowa książka jest najlepszym pretekstem do rozmowy i zadbania o siebie.

Autorka w bardzo przystępny sposób, a przy tym w atrakcyjnej, graficznie...

Polecam gorąco - rewelacyjna instrukcja do samozaopiekoawnia :)
Genialnie się czyta :)

Polecam gorąco - rewelacyjna instrukcja do samozaopiekoawnia :)
Genialnie się czyta :)

Wyświechtane określenie poradnik jakoś mi do tej książki nie pasuje.
To raczej kompendium wiedzy, świetnie uporządkowane z jasno podanymi, różnorodnymi źródłami i przykładami z życia oraz doświadczenieniami autorki.
Świetna robota!

Wyświechtane określenie poradnik jakoś mi do tej książki nie pasuje.
Świetna robota!

Ta książka to nie tylko poradnik o wypaleniu zawodowym kobiet.
To zdecydowanie więcej.
Jest ciepłym, otulającym wsparciem wtedy, gdy brakuje sił i nie wiadomo co dalej.
Jest narzędziownikiem, gdy jesteśmy gotowe na zmianę.
Jest doskonałym prezentem dla kogoś, komu chcemy podać pomocną dłoń.
Stoi za nią nie tylko energia i doświadczenie autorki, ale również moc całej społeczności, którą zbudowała.
A do tego zieleń i przecudowne ilustracje

Ta książka to nie tylko poradnik o wypaleniu zawodowym kobiet.
To zdecydowanie więcej.
Jest narzędziownikiem, gdy jesteśmy gotowe na zmianę.
Jest doskonałym prezentem dla kogoś, komu chcemy podać pomocną dłoń.
Stoi za nią nie tylko energia i doświadczenie autorki, ale również moc całej...

Nie mam wypalenia zawodowego. Ale książka "Wypalona" pokazała mi, jak cienka jest granica.
Między troską o innych a zapominaniem o sobie.
Między perfekcjonizmem a przemęczeniem.

To nie tylko książka o kryzysie.
To książka o odwadze, zmianie, stawianiu granic.
I o tym, że nie trzeba się wypalić, by powiedzieć sobie:
„Wystarczy. Teraz ja.”

Za te refleksje, zatrzymanie i czułość –dziękuję Ci Marta 💚

📖 Przeczytaj ją zanim ciało powie „dość”.
Zanim staniesz się widmem samej siebie.
Zanim perfekcjonizm weźmie górę nad czułością.
To książka dla każdej kobiety.

Między troską o innych a zapominaniem o sobie.
Między perfekcjonizmem a przemęczeniem.

To nie tylko książka o kryzysie.
To książka o odwadze, zmianie, stawianiu granic.
I o tym, że nie trzeba się wypalić, by powiedzieć sobie:
„Wystarczy. Teraz ja.”

Za te refleksje, zatrzymanie i...

2072

Co dla Ciebie oznacza wypalenie? Dla mnie to walenie głową w mur i bezgłośny krzyk frustracji, która nie może znaleźć ujścia. Jedynym skutecznym sposobem, który dotąd stosowałam, było zerwanie z tym, co owo uczucie powoduje. Nie sądziłam, że to tylko połowa sukcesu, najważniejsza bowiem jest praca nad sobą i zmianą swojego podejścia.

"Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć" to poradnik psychologiczny Marty Młyńskiej, byłej nauczycielki, która dzieli się swoją historią

"Rusz dupę tam, gdzie chcę być Twoje serce"

Autorka uczy nas jak rozpoznać wypalenie i odróżniać je od przemęczenia czy depresji.
Napisany szczerze, poparty wieloma rzeczowymi dowodami, doświadczeniem własnym i wielu innych kobiet, odwołujący się do wiedzy innych znawców tematu - poradnik napisany z potrzeby wsparcia wszystkich tych, którzy czują, że znaleźli się na krawędzi.
W sposób prosty, jasny i rzetelny podpowiada, jak zadbać o siebie, nim będzie za późno.

"Wypalona. Jak poradzić sobie z...

Ważna i potrzebna.

Ważna i potrzebna.

Jestem przekonana, że cierpię na wypalenie zawodowe, jednak nie umiałam odnieść tej książki do siebie. Albo opisuje tylko część przypadków, albo może jednak u mnie to co innego. Niemniej ciekawa, poruszająca, inspirująca.

Witajcie, Kochani 😘!
Żyjemy w czasach, gdzie wszystko dzieje się szybko – ciągła presja, żeby osiągać więcej, działać lepiej, być produktywnym non stop. Nic dziwnego, że coraz częściej dopada nas wypalenie zawodowe. I właśnie o tym jest książka Marty Młyńskiej „Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć”.

To nie jest kolejna poradnikowa „checklista do szczęścia”, tylko konkretna, szczera i bardzo ludzka opowieść o tym, jak się nie pogubić, kiedy wszystko wali się na głowę.
Marta Młyńska wie, o czym pisze – przez kilkanaście lat pracowała jako nauczycielka i sama przeszła przez wypalenie. Teraz, jako psycholożka, coach i trenerka, dzieli się nie tylko swoją historią, ale i doświadczeniem z pracy z innymi. Tłumaczy, czym jest wypalenie, jak się objawia, skąd się bierze i – co najważniejsze – jak sobie z nim radzić.

Autorka skupia się głównie na kobietach, bo to one częściej biorą na siebie zbyt dużo – łączą pracę zawodową, dom, opiekę nad dziećmi i oczekiwania społeczne. Ale niezależnie od płci, każdy znajdzie w tej książce coś dla siebie. Problemy z granicami, chroniczne zmęczenie, presja, żeby być „najlepszą wersją siebie” – to dotyka wielu z nas.

Młyńska nie owija w bawełnę: mówi wprost, że kobiety często stają się więźniarkami własnej pracy. Nie potrafią powiedzieć „stop”, stawiają potrzeby innych nad swoimi, aż w końcu organizm się buntuje – wypaleniem, depresją, chorobami.

Co proponuje? Przede wszystkim – zatrzymaj się. Zobacz, co się z tobą dzieje, przestań udawać, że wszystko jest okej. Naucz się odpoczywać, odpuszczać, robić nic – i mieć z tego spokój, a nie wyrzuty sumienia. Zbuduj swój własny plan troski o siebie.
Czas też rozstać się z pracoholizmem, perfekcjonizmem i próbami robienia wszystkiego naraz. Młyńska podkreśla, że trzeba nauczyć się mówić „nie” – także tej wiecznej pogoni za byciem idealną, zawsze dostępną, niezastąpioną.

W książce znajdziemy nie tylko przemyślenia autorki, ale i historie osób, które też mierzyły się z wypaleniem. Dzięki nim całość jest bardzo autentyczna – czytasz i czujesz, że ktoś naprawdę rozumie, co przeżywasz.

„Wypalona” to książka, po którą warto sięgnąć, jeśli czujesz, że jesteś na krawędzi – albo zanim jeszcze tam trafisz. Pomaga lepiej zrozumieć siebie, odzyskać równowagę i na nowo nauczyć się, jak zadbać o siebie, zanim będzie za późno.

Witajcie, Kochani 😘!

To nie jest kolejna poradnikowa...

164 użytkowników ma tytuł Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć na półkach głównych
23 użytkowników ma tytuł Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć

Cytaty z książki Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć

Marta Młyńska Wypalona. Jak poradzić sobie z wypaleniem zawodowym i całkiem nie zgasnąć Zobacz więcej