Cyrk Skalskiego

- historia
- Żółty Tygrys
- 2024-06-05
- 1957-01-01
Ten kolejny tomik z reaktywowanego legendarnego cyklu wydawniczego wydawnictwa Bellona przybliża czytelnikowi dramatyczne wydarzenia największych zmagań wojennych w historii; przełomowe, nieznane momenty walk; czujnie strzeżone tajemnice pól bitewnych, dyplomatycznych gabinetów, głównych sztabów i central wywiadu.
Posłuchaj fragmentu
- Żółty Tygrys 5
- II wojna światowa 4
- Audiobooki 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cyrk Skalskiego
Książka ta opowiada tę część historii II wojny światowej, o której zbyt często się nie wspomina, a przecież jest ciekawa! Mowa o polskich lotnikach walczących w Afryce. Moim zdaniem to bardzo ciekawy wątek, a książka ta jest tylko pewnego rodzaju zalążkiem, wstępem do zagłębienia tematu. Ale oczywiście bardzo dobrym wstępem!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka dla miłośników historii ale byłoby wyżej gdyby nie 2 błędy które wychwiciłem,
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor, pilot myśliwski i uczestnik walk, opisuje działania "Polish Fighting Team" na tle walk aliantów z wojskami niemiecko-włoskimi w Afryce Północnej w roku 1943.
Polska jednostka, składająca się z sześciu samolotów myśliwskich, w niespełna dwa miesiące zestrzeliła 25 samolotów nieprzyjaciela na pewno, 3 prawdopodobnie i uszkodziła 9. Tak zasłużone jednostki nazywano "Cyrkami". Oczywiście wyśmienity pilot Stanisław Skalski był dowódcą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolska jednostka, składająca się z sześciu samolotów myśliwskich, w niespełna dwa miesiące zestrzeliła 25 samolotów nieprzyjaciela na pewno, 3 prawdopodobnie i uszkodziła 9. Tak zasłużone jednostki nazywano...
Fajnie opowiedziany wojenny epizod jednego z bardziej znanych oddziałów lotniczych Wojska Polskiego czasu II WŚ
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor był pilotem myśliwca podczas II wojny światowej, dzięki czemu znał z doświadczenia realia walk powietrznych. W efekcie potrafił w zajmujący sposób opisywać epizody wojenne w swoich książkach.
Ten "Tygrys" opowiada o słynnej polskiej grupie lotniczej, dowodzonej przez Stanisława Skalskiego, a autor wchodził w skład ten grupy. Tym samym rzecz zyskuje na wartości. Opis jest barwny, historia ciekawa, przedstawiona realistycznie, ale oszczędnie. To głównie walki powietrzne w Afryce.
Czyta się to doskonale, to najciekawszy z dotąd przeczytanych przeze mnie "Tygrysów".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen "Tygrys" opowiada o słynnej polskiej grupie lotniczej, dowodzonej przez Stanisława Skalskiego, a autor wchodził w skład ten grupy. Tym samym rzecz zyskuje na wartości. Opis...
Krótka, jak zresztą wszystkie książki w tej serii, ale można z niej dowiedzieć się o ciekawym kawałku polskiej historii. I to pisanej przez człowieka, który sam był pilotem w czasach II wojny światowej. Dla mnie przyjemna lektura i miłe wspomnienie dawnych lat, kiedy ta seria rządziła w polskich domach.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDzięki tej książce dowiedziałem się o Polskim Zespole Myśliwskim (Polish Fighting Team). Polskiej jednostce, znanej jako „Cyrk Skalskiego” (od nazwiska dowódcy),która brała udział w walkach w kampanii w Północnej Afryce w 1943 podczas drugiej wojny światowej. Książka stanowi ciekawy wstęp do pozostałej lektury opisującej Skalskiego i jego ludzi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka klasyk, znana wszystkim którzy interesują się tematem. Jak to u Arcta, napisana ciekawym i barwnym językiem. Przedstawia te same wydarzenia co jego pierwsza książka, "W pogoni za Luftwaffe", ale opisane są one mniej osobiście a bardziej powieściowo.
Kilka uwag do najnowszego wydania (Bellona 2024). Książeczka w klasycznym formacie Żółtego Tygrysa z piękną grafiką pana Wróbla na okładce. Treść praktycznie nie zmieniona w stosunku do pierwszego wydania z 1958 roku - brakuje jedynie mapki na końcu. Polecam serdecznie do kolekcji.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKilka uwag do najnowszego wydania (Bellona 2024). Książeczka w klasycznym formacie Żółtego Tygrysa z piękną grafiką...
Stanisław Skalski, legendarny polski as myśliwski, walczący podczas II wojny światowej z największą liczbą potwierdzonych zestrzeleń spośród polskich lotników. Walczył na wielu frontach i w wielu dywizjonach, ale do historii przeszedł przede wszystkim jako dowódca Polskiego Zespołu Myśliwskiego – słynnego „Cyrku Skalskiego”.
I to właśnie ten chwalebny epizod z życia późniejszego więźnia politycznego,
a ostatecznie generała brygady stanowi osnowę książki Bohdana Arcta wydanej w ramach reaktywowanej przez Wydawnictwo Bellona legendarnej juz serii „Żółtego Tygrysa”.
Autor, również pilot podczas II wojny światowej, z pasją i precyzją opisuje realia działań bojowych i życie codzienne pilotów z „Cyrku Skalskiego”, podczas walk powietrznych w Północnej Afryce w 1943 roku.
Książka opisuje misje bojowe Polish Fighting Team, walki myśliwców na afrykańskim niebie i wydarzenia historyczno-polityczne, które warunkowały życie pilotów „Cyrku”.
Autor przedstawia historię z perspektywy uczestnika, co daje tej opowieści autentyczności i wiarygodności. Jego styl jest dynamiczny i pełen detali technicznych, które na pewno zainteresują miłośników lotnictwa.
„Cyrk Skalskiego” Bohdana Arcta to emocjonująca opowieść o heroizmie, poświęceniu i braterstwie, która jest hołdem dla polskich lotników walczących na różnych frontach II wojny światowej, którą to wszystkim zainteresowanym historią II wojny światowej, a w szczególności losami tych, co „nawet na drzwiach od stodoły”, serdecznie i gorąco polecam.
Współpraca recenzencka z wydawnictwem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI to właśnie ten chwalebny epizod z życia...
CYRK SKALSKIEGO
Pozycja przedstawia dramatyczne perypetie Polskiego Zespołu Myśliwskiego, nazwanego „Cyrkiem Skalskiego” od jego założyciela i organizatora – asa myśliwskiego Stanisława Skalskiego w czasie walk powietrznych w Afryce Północnej (Tunezja) w 1943 roku. Eskadra, w skład której wchodziło początkowo zaledwie 12 pilotów, a której losy w fascynujący sposób przedstawił Autor – Bohdan Arct, rozsławiła swoje imię wprost niewiarygodnymi sukcesami w walce z niemiecką Luftwaffe na „czarnym” kontynencie, mając znaczący udział w odniesieniu nad nią całkowitego zwycięstwa. Dość wskazać, że ta garstka bohaterskich lotników, latająca na legendarnych brytyjskich myśliwcach Spitfire, odbyła ponad 500 lotów bojowych, niszcząc i uszkadzając kilkadziesiąt samolotów wroga. Warto wspomnieć, że jednym z owych niezwykłych ludzi był sam Autor, dzięki czemu czytelnik otrzymuje relację opisującą ich losy niejako z pierwszej ręki.
instagram.com/thrillerly
CYRK SKALSKIEGO
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPozycja przedstawia dramatyczne perypetie Polskiego Zespołu Myśliwskiego, nazwanego „Cyrkiem Skalskiego” od jego założyciela i organizatora – asa myśliwskiego Stanisława Skalskiego w czasie walk powietrznych w Afryce Północnej (Tunezja) w 1943 roku. Eskadra, w skład której wchodziło początkowo zaledwie 12 pilotów, a której losy w fascynujący sposób...