Najnowsze artykuły
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać1
LubimyCzytać8
LubimyCzytać2
ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać446
Popularne wyszukiwania
Polecamy
L - Jak Lucy
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup L - Jak Lucy w ulubionej księgarnii
- Z historią w tle 3
- II wojna światowa 3
- Przeczytane dawno temu 3
Tagi i tematy do książki L - Jak Lucy
Opowieści niesamowite z języka polskiego Stanisław Baliński, Jan Barszczewski, Wacław Filochowski, Konstanty Górski, Stefan Grabiński, Józef Korzeniowski, Zygmunt Krasiński, Antoni Lange, Stanisław Lem, Bolesław Leśmian, Janusz Meissner, Franciszek Mirandola, Anna Olimpia Mostowska, Józef Maksymilian Ossoliński, Józef Relidzyński, Władysław Stanisław Reymont, Bruno Schulz, Mieczysław Smolarski, Jerzy Sosnkowski, Józef Tyszkiewicz, Sygurd Wiśniowski, Roman Zmorski

Janusz Meissner
Polski wojskowy, pisarz i dziennikarz.
Absolwent krakowskiej Niższej Szkoły Pilotów (później ukończył także warszawską Wyższą Szkołę Nauk Politycznych).
Uczestnik wojny polsko-rosyjskiej 1920 roku (odznaczony Krzyżem Walecznych).
Brał udział w III powstaniu śląskim (odznaczony Orderem Virtuti Militari i Krzyżem Niepodległości z Mieczami).
W czasie II wojny światowej brał udział w kampanii wrześniowej. Potem poprzez Rumunię i Francję przedostał się do Wielkiej Brytanii, gdzie piastował różne funkcje w rządzie na uchodźstwie.
Po wojnie powrócił do kraju. Został radnym Zakopanego.
Zaczął także pisać książki.
Trzy książki Meissnera doczekały się ekranizacji. Najbardziej z nich znanym był obraz "Sprawa pilota Maresza", nakręcony przez Leonarda Buczkowskiego w 1955 roku.
Wybrane publikacje: "4300 kilometrów" (Biblioteka Groszowa, 1927),"Eskadra" (Towarzystwo Wydawicze "Rój", 1928),"Warszawa - kurs na Berlin" (Wydawnictwo Ministerstwa Obrony Narodowej, 1963),"Dla zwycięstwa" (Iskry, 1966),"L-1954" (Wydawnictwo Literackie, 1974).
Używał literackiego pseudonimu "Porucznik Herbert".

OPINIE i DYSKUSJE o książce L - Jak Lucy
Książka wciągnęła mnie tak strasznie że w jeden dzień ją przeczytałem!!! Polecam!!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż ja się tym zaczytywałem we wczesnej młodości – za rządów tow. Gierka Edwarda.
Chciałbym bardzo mieć nadzieję, że dzisiejsi rówieśnicy mnie ówczesnego chcieliby teraz ramię w ramię z braćmi Ukraińcami bronić ich wolności.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWtedy każdy z nas marzył, by latać na brytyjskich bombowcach i nawalać z góry w Niemiaszków
L jak Lucy to kontynuacja "Żądła Genowefy" i zaczyna się dokładnie w tym momencie gdzie kończy się poprzednia książka. Liczy 181 stron 9 rozdziałów, nie zawiera żadnych zdjęć ani map. Rozdziały są tu dłuższe, autor koncentruje się na opisywanych postaciach, ich przeżyciach , bardziej na ich psychice i przeżywanych problemach chociaż oczywiście w treści jest mnóstwo szczegółów lotów i lotniczego życia w Anglii.
Dla mnie książka nieco słabsza od pierwszej części i momentami nużyły mnie kolejne wyczyny Pryszczyka - przedstawione zbyt "zabawnie", cukierkowo , żeby nie powiedzieć infantylnie.
Mimo wszystko autor trzyma dobry poziom opowieści i przedstawia nam wiele informacji o życiu na lotnisku i panującej wśród załóg atmosferze.
Książka napisana jest tak, że można ją czytać bez wcześniejszego przeczytania "żądła", chociaż oczywiście lepiej czytać po kolei.
Moja rekomendacja: książka jak najbardziej dobra z aspiracjami do bardzo dobrej. Pokazuje kawał historii polskiego lotnictwa widzianego oczami autora i jego kolegów.
Dla miłośników tematu kopalnia wiedzy, polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOpowieść o losach polskiego lotnika w czasie II wojny światowej w jednym z polskich dywizjonów w Wielkiej Brytanii. Polecam również "Żądło Genowefy" jako kontynuacja (lub odwrotnie) - dawno temu to czytałem i nie pamiętam która jest pierwsza a która druga - przepraszam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDalszy ciąg przygód załogi Wellingtona "G" jak Genowefa. Po utracie bombowca załoga dostaje nowy, oznaczony literą "L" - jak Lucy. Takie imię nosi bowiem ukochana pierwszego pilota - "Górala". A Herbert? Nadal jest "żądłem"? Nie, otrzymuje stanowisko przy sterach, jako drugi pilot, w miejsce Mercurego, który nie wyszedł żywy z ostatniej przygody.
Ta część koncentruje się na wydarzeniach, związanych z lotami bojowymi eskadr bombowych. Nie jest już tak awanturnicza jak pierwsza część, wyraźnie widać tu wpływ wojskowej rutyny. A jednak klimat pozostaje.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część koncentruje się na...
Kontynuacja książki "Żądło Genowefy",podobnie napisana.Obok opisów lotów bojowych normalne życie polskich pilotów bombowych w Anglii.Nie brakuje momentów humorystycznych a opis Pryszczyka"Jeziora Łabędziego"można czytać kilkakrotnie i zawsze rozbawi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKontynuacja "Żądła" prezentująca w sumie podobny poziom. Do przeczytania, ale bez rewelacji. Raczej dla fanów drugiej wojny światowej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z książek mojego dzieciństwa. Przeczytałam wtedy wszystkie książki o lotnikach jakie były dostępne w bibliotece. Miłe wspomnienie:),a książka naprawdę dobra jeśli ktoś lubi opowieści wojenne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietne opowiadania. Podszedłem z dużą nieufnością, jak do takich opowiadań wojennych, ale książka naprawdę świetna. I nie zestarzała się bardzo. Złoty medal należy się za opis treści baletu "Jezioro Łabędzie" - nie do powtórzenia!